Cinci alimente bune pentru sex(e)

Revista Reader’s Digest ne recomanda cate cinci alimente potrivite pentru fiecare sex. N-au prevazut si categoria “trans-gender”, asa ca “intermediarii” sa aleaga ce le place din celelalte doua tabere

Barbatii trebuie sa manance stridii, sos de rosii, broccoli, unt de arahide si pepeni ca sa fie sanatosi, virili si puternici ca niste bizoni. Iar femeile trebuie sa manance, printre altele carne de bizon, ca sa-si pastreze fortele pierdute in … “perioada aceea a lunii”. Asa zice revista Reader’s Digest, care ne recomanda cate cinci alimente potrivite pentru fiecare sex. N-au prevazut si categoria “trans-gender”, asa ca “intermediarii” sa aleaga ce le place din celelalte doua tabere.

Alimentele recomandate barbatilor sunt :

Sosul de rosii – barbatii care mananca rosii, sos de rosii sau pizza asezonata cu ketchup se apara astfel impotriva cancerului de prostata. Asa zic niste cercetatori de la Harvard care au studiat obiceiurile alimentare a 47.000  de barbati. Au descoperit ca barbatii care mananca sos de rosii de doua pana la patru ori pe saptamana  au un risc mai scazut cu 35% de aparitie a cancerului de prostata fata de cei care nu mananca deloc rosii. Responsabila de acesta chestie se face o substanta continuta de rosii, care se cheama Lyncopene, dar care da rezultate mai bune gatita in combinatie cu ceva grasime, nu doar cruda cum ar fi in sosul de rosii. Deci, recomandarea doctorilor ar fi sa mancati pizza. Or fi italieni doctorii aia…

Stridii – mitul e ca stridiile ar fi afrodisiace. Stiinta ar putea fi de acord. Numai doua-trei stridii, cica, furnizeaza portia zilnica de zinc de care are nevoie aparatul reproductiv barbatesc. Totusi, oamenii de stiinta sunt impartiti in privinta faptului ca numaratoarea spermatozoizilor campioni – despre care v-am povestit aici – a relevat o scadere dramatica a acestora in ultimii 50 de ani, din cauza factorilor de mediu si nu numai. Deficientele de nutritive par a fi si ele o cauza a scaderii nivelului testosteronului. Luand zilnic zinc (11 mg pe zi e recomandat, dar nu depasiti 40 mg ca e riscant) asadar, poate fi un raspuns pentru problemele “spermatologice”.

Broccoli – un studiu recent, tot de la Harvard, a aratat ca leguma asta atat de urata de multi poate fi cruciala pentru lupta impotriva cancerului de vezica urinara. Cercetatorii au analizat dietele a 50.000 de barbati si au decoperit ca aceia care mananca de cinci ori pe saptamana, si chiar mai des, broccoli au mai putin de jumatate riscuri sa dezvolte cancer la vezica in urmatorii zece ani. Varza intra si ea in categoria benefica din care face parte broccoli, in caz ca va intrebati, totusi, de o alternativa.

Untul de arahidedaca vreti o inima sanatoasa intindeti in fiecare dimineata pe paine ceva unt de arahide. Bolile de inima omoara si femei si barbati, dar – zic cercetatorii – barbatii sunt mai predispusi, pesemne pentru ca au inimile mai sensibile : ). Explicatia sta in genul de grasime care se gaseste in untul de arahide – adica unul monosaturat, dupa cum explica doctorul Penny Kris-Etherton, de la Pennsylvania State University.  Ardelenii ar zice ca si slana cu palinca noastra fac bine la inima, dar rezultatele studiilor locale sunt deocamdata neconcludente.

Pepenele rosu – barbatii pana in 55 de ani au tensiunea mare, un risc intalnit mai des decat la femei, zic studiile care arata ca o alimentatie bogata in potasiu poate reduce riscul de crestere a tensiunii si infarct. Nu exista o dieta zilnica recomandata, de potasiu, dar cantitatea ideala ar fi de 2.000 de mg sau mai mult pe zi. Pepenele rosu este o sursa bogata in minerale, in special potasiu. Intr-o felie mare puteti gasi 664 de mg, zice  Kathleen Cappellano, nutritionist la o Universitate din Boston. Adica mai mult decat intr-o babana sau o cana cu suc de portocale.
Alimentele recomandate pentru femei:
Papaya – acest fruct tropical are de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala. E o arma buna impotriva bolilor vezicii biliare, care afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati. Ei sunt cu inima simtitoare, ele cu fierea sensibila… O papaya de marime medie, asadar, contine 188 de mg de vitamina C si cam 119 calorii. Trebuie sa ne gandim si la silueta, pai nu?
Seminte de in – unii brutari le folosesc la paine pentru aroma. Dar oamenii de stiinta vad in ele o arma potentiala impotriva cancerului la san. Un raport dat publicitatii anul trecut la Simpozionul tematic din San Antonio arata ca adaugand semintele de in in dieta femeilor bolnave de cancer la san ajuta la incetinirea evolutiei tumorii. Cea mai eficienta cale de a le manca este sa adaugati cateva lingurite cu seminte de in, dimineata, in cerealele obisnuite pe care le mancati – daca le mancati . Numai semintele contin substanta benefica, nu si uleiul de in, asa ca nu le inlocuiti.
Tofu – o mancare bogata in proteina de soia care poate scadea colesterolul si minimiza bufeurile cauzate de menopauza. Contribuie, de asemenea, la intarirea oaselor, datorita unei substante, continuta de soia, care are o structura similara cu estrogenul. Studiile au aratat ca 90 de mg din substanta asta numita „isoflavones” (nu stiu s-o traduc, na!) sunt benefice pentru oase, in special pentru coloana vertebrala. Iar 50-76 mg de isoflavone din asta pe zi pot reduce bufeurile la menopauza. O jumatate de cana de tofu contine 25-35 de mg de isoflavones.
Carnea de bizon – in timpul mentruatiei femeile tind sa devina anemice din cauza pierderii fierului prin sangerare. Pentru refacerea nivelului fierului in sange se recomanda carnea de bizon. Este bogata in fier si saraca in grasime. In Romania problema poate fi ca acest fel de carne nu se gaseste la macelarii, dar cica poate fi comandat pe Internet. Daca nu si nu, e buna si o friptura de vita la gratar, ce daca e mai grasuta un pic. Pana la urma decat anemice, mai bine grase si frumoase, nu?

Varza furajera – nu e varza normala, conform tratatelor de specialitate, ci una cu frunze mult mai groase si tari. Aceste frunze, gatite in diverse feluri – crude nu merge sa le mancati ca va rupeti dintii – ajuta la lupta impotriva osteoporozei. Varza furajera contine vitamina K, care ajuta la protejarea oaselor la fel de mult precum calciul si vitamina D. Studiile arata ca femeile care mananca zilnic cel putin 109 mg de vitamina K sunt cu 30% mai putin predispuse la fracturi  in urmatorii zece ani. Alaturi de varza asta furajera mai sunt responsabile cu vitamina K si varza de Bruxelles, spanacul si broccoli. Dar varza furajera contine cea mai mare cantitate – 375 mg/jumatate de cana.

Etichete: , ,

One Response la “Cinci alimente bune pentru sex(e)” Subscribe

  1. Ionila 06/12/2011 at 18:47 #

    Pentru barbati:
    Fudulii de berbec(prajite sau fierte). Efect, doua saptamani.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.