Poftiti la pasapoarte, baieti!

În ciuda protestelor la adresa pașapoartelor biometrice, iată că necuratul a găsit uși deschise pentru înmulțirea ghișeelor la care bucureștenii își pot pune cip ca să plece din țară.

UPDATE 2017

Pasul 1. Faceți programare online pe epasapoarte.ro

Pasul 2. Plătiți taxa la bancă, la poștă sau online 258 de lei pașaportul simplu electronic, în contul Prefecturii din județul de reședință. Printați extrasul bancar.

Pasul 3. Mergeți la ora programată la serviciul pașapoarte din județul de reședință, cu buletinul, vechiul pașaport și dovada plății taxei.

Pasul 4. Ridicat pașaportul după 2 săptămâni (dacă nu ați optat pentru taxa de urgență) sau așteptat să vi-l trimită acasă prin poștă.

Pasul 5. Opțional – dați un acatist la biserică pentru Tim Berners-Lee 😉

****

 

…acest text a fost valabil la un moment dat în istorie 😉

În București au fost inaugurate azi încă nouă ghișee pentru eliberarea pașapoartelor, la sediul din Pipera nr. 49, sector 2, al Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple București. În ciuda protestelor la adresa pașapoartelor biometrice, iată că necuratul a găsit uși deschise pentru înmulțirea ghișeelor la care bucureștenii își pot pune cip ca să plece din țară.

Cele nouă ghișee reprezintă o alternativă la unicul sediu în care se puteau face pașapoarte până acum în Capitală, respectiv pe strada Nicolae Iorga nr. 27-29, sector 1 (prin zona Pieței Romane). Aici, deși erau vreo 14 ghișee, tot aveai ocazia să stai la coadă dacă, de exemplu, se strica timp de o oră rețeaua de calculatoare (cum mi s-a întâmplat mie acum un an). În plus, noua procedură de lucru în cazul pașapoartelor electronice presupune că fiecare petent va sta câteva minute bune ca să i se ia amprentele și alte date personale, deci timpul de așteptare e mai mare.

Ca să ajungeți la sediul din Pipera (unde se mai înmatriculează și mașini, se dă examen auto și se obțin permisele de conducere), trebuie să ajungeți în nordul orașului. Cu metroul se poate până la stația Aurel Vlaicu și de acolo pe jos, iar cu RATB – linia 135, care vă lasă chiar în poarta instituției. Nu vă lăsați păcăliți de promisiunea scrisă pe site, că există locuri de parcare în curte, pentru că nu există, în ciuda spațiului imens din jurul clădirii.

Programul de lucru cu publicul al noilor sedii pentru pașapoarte este zilnic, de luni până vineri, între 08.30 – 16.30, termenul de eliberare al documentului fiind de 14 zile calendaristice.

Atenție, la noul sediu din Pipera nu se pot face decât pașapoarte electronice. Cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare, cele ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării pașaportului anterior, precum și solicitările cetățenilor români cu domiciliul în străinătate se pot depune doar la sediul vechi, din Nicolae Iorga nr. 27 – 29, sector 1. Aici programul de lucru este: luni, miercuri, joi, vineri între 08 :30 – 16.30, marți între 08.30 – 18.30.

Pentru pașapoartele simple temporare termenul de eliberare este de 2 ore de la momentul depunerii cererii (tarif suplimentar 100 lei care se achită la Trezorerie, taxa de pașaport de 80 lei și taxa consulară de 32 lei).

Nu vă lăsați păcăliți de indivizii din jurul respectivelor sedii care vă îmbie să cumpărați diverse formulare ce ar trebui, chipurile, completate. În cazul noilor pașapoarte electronice nu se completează nicio cerere înainte, ci se tipăresc automat în momentul depunerii actelor la ghișeu.

Cetățenii care au domiciliul sau reședinta în municipiul București pot solicita personal eliberarea pașapoartelor simple electronice în baza următoarelor documente:

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz,  buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este insotită de certificatul de nastere, în original.
  • pașaportul anterior, dacă există;
  • dovada achitării taxelor și tarifelor de emitere a pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar;

Taxele pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sunt următoarele:

  • 32 RON – taxa consulară, care se achită la unitățile C.E.C. Bank sau la trezorerie;
  • 234 RON – costul paşaportului, se achită la unitățile C.E.C. Bank în contul RO96CECEB30033RON2152957.

Taxele pentru eliberarea pasaportului simplu temporar sunt următoarele:

  • 32 RON – taxa consulară, care se achită la unitățile C.E.C. Bank sau la trezorerie;
  • 80 RON – costul paşaportului, se achită la unitățile C.E.C. Bank în contul RO96CECEB30033RON2152957;
  • 100 RON – se achită la trezorerie (tarif suplimentar, dacă doriți eliberarea pașaportului în regim de urgență).

După cum vedeți e mai rentabil să-ți faci pașaport electronic, chiar dacă ești împotriva cip-ului. Decât să plătești 112 lei pentru un pașaport simplu temporar (valabil șase luni-un an) mai bine dai 260 pentru unul electronic, valabil 5 ani.

Taxele au aceeași valoare și pentru pașapoartele eliberate pe numele minorilor. O faptă bună a prefecturii care a organizat noile ghișee pentru pașapoarte e aceea că în sediul din Pipera a permis existența unui birou CEC și a unui bancomat Raiffeisen, ca să nu mai pună oamenii pe drumuri dacă nu și-au plătit taxele când vin să depună actele.

Etichete: , , , , ,

30 comentarii la “Poftiti la pasapoarte, baieti!” Subscribe

  1. Mosh Guerilla 01/06/2010 at 16:54 #

    Faptul ca ti se iau amprete si ca esti indosariat ca ultimul hot, nu te deranjeaza? Nici ca aceste date ar puitea fi folosite impotriva ta in oarece dosare si inscenari, in cazul cind vei ajunge ceva mai cunoscuta? Dar faptul ca pe o criza ca asta cheltuim o gramada de bani pentru sistemul asta de tip Big Brother?

    Uite ca pe englezi, de par examplu, ii cam deranjeaza, si renunta la sistemul lor de carti de identitate biometrice, dupa ce au bagat in el 250 milioane de lire sterline. Si refuza ideea de a trece pe pasapoarte biometrice (care, apropo, daca nu esti la curent,se falsifica la fel de usor ca si cele vechi, lucru demonstrat dupa ce si Elvis Presley a obtinut un astfel de pasaport anul trecut. Stii, Elvis ala care a murit acum o caruta de ani.) De ce? Exact pentru ca au constatat ca "sistemul incalca drepturile civile ale cetatenilor" si pentru ca "este prea scump". Cu ocazia asta, Marea Britanie va face o economie de 800 de milioane de lire sterline (bani necesari pentru implementarea la nivel national a sistemului, ca si la ei abia au fost date vreo 20.000 de CI biometrice). Ca, deh, e criza si la ei.

    Dar ce ne pasa noua? Noi vom avea si CI biometrice de la anul, ca Romania isi permite, nu ca Marea Britanie.

    • Dollo 01/06/2010 at 17:45 #

      Daca tot ma pui sa ma gandesc la ce ma deranjeaza, as zice ca mai rau ma supara faptul ca nu avem un sistem de sanatate functional, o infrastructura si in general o economie care sa-ti ofere sanse reale de trai pe baza relatiei traditionale „munca-rasplata”. Dar cum nu pot sa fac (aproape) nimic ca sa influentez aceste lucruri, nu ma consum nici pentru altele, cum ar fi prezenta lui 666 in pasapoartele biometrice si scenarita generata de implementarea acestui sistem. Copierea britanicilor s-ar putea, deci manifesta, si in alte privinte. Parerea mea :)!

  2. florentina 06/07/2010 at 00:17 #

    mai oameni uni dar de ce costa atat de mult sa ii faci copilului pasaport a-ti inebunit cu toti numai taxe vreti.

  3. Geo 14/07/2010 at 03:34 #

    Nu sunt din Bucuresti dar am viza de flotant in Bucuresti fiind student. Pot sa-mi fac pasaportul in Bucuresti la sediul din Pipera sau cel din Romana?

    • Dollo 14/07/2010 at 14:02 #

      Geo, din cate stiu pasaportul nu se face decat in localitatea de resedinta, aia inscrisa in buletin. Totusi, cu flotant e posibil sa ai succes la sediul din Iorga. Bafta!

    • Alexandra 29/02/2012 at 12:17 #

      Buna , imi spui te rog daca ai reusit sa iti faci pasaport in Bucuresti, sau daca pot cu flotant sa imi fac pasaport in Bucuresti? …si unde in Pipera sau in Romana?

  4. Adi C 27/07/2010 at 21:49 #

    Multumesc mult pt informatiile utile de mai sus. Tocmai mi-am depus actele pt reinnoire pasaport la sediul din Pipera. Foarte civilizat, 8 ghisee pasapoarte, 2 ghisee CEC unde se pot plati toate taxele, un exemplu pt cum ar trebui sa fie orice institutie de genul asta. Sugestie pt cei care urmeaza sa-si faca pasapoarte: evitati ghiseele unde sunt cupluri cu copii mici pentru ca dureaza de 4-5 ori mai mult decat la adulti. De evitat sediul din Iorga nu mai zic..daca ai norocul sa te duci in ziua in care au venit si 2-3 autocare de basarabeni..distractia e maxima.

    Cat despre ce se intampla in UK ( unde locuiesc si eu de cativa ani), problema e mai complicata decat pare din postul de mai sus si nu-s englezii cel mai bun exemplu intr-o discutie pro / contra pasapoartelor biometrice sau a CI. Sunt o natie care n-au avut niciodata CI ori ceva similar, motiv pentru care se si opun introducerii, iar proiectul a fost abandonat de conservatorii veniti la putere atat ca masura populista cat si din cauza reducerilor masive ale bugetelor. Partea proasta e ca lipsa unei forme clare de identificare a dat nastere unor fraude care depasesc cu mult costul de introducere a CI in UK. Cazul tigancii noastre care lua ajutor social pentru cateva zeci de copii de deja celebru si mai sunt multe altele.

    Multumiri inca odata si numai bine!

    • Dollo 28/07/2010 at 00:05 #

      Ma bucur ca se intampla sa ne mai surprinda si placut autoritatile romane 😉

    • Marius 31/10/2011 at 11:11 #

      Cam batjocuritoare e expresia referitor la basarabeni… Eu sunt din Bucuresti si am multi prieteni din Basarabia. Romania ar trebui sa nu taxeze basarabenii fiindca buneii lor in perioada interbelica au platit impozite in caznaua Regatului si nu au beneficiat de pensii sau alte plati sociale din partea Romaniei fiindca erau deja in alta tara. Rusine Romaniei, ca dupa ce iau tradat si iau lasat in mana sovieticilor (care au implut siberia cu basarabeni) acum au creat un sistem josnic pentru nepotii lor sa-si redobandeasca cetatenia. Ca macar cu ceva Romania sa-si spele fata rusinei din 1939, cand a lasat Basarabia ca niste lasi, in 48 de ore fara lupta, trebuie ca astazi sa acorde cetatenie automat (cu acoperirea cheltuielilor din contul Romaniei) tuturor urmasilor romani basarabeni.

      • Cineva satul de Moldovenii de dincolo 12/06/2012 at 16:14 #

        Eu unul cred ca si tu esti de peste Prut… toti ne-am saturat de acei moldoveni care nu prea au nimic cu Romania… mai putin faptul ca ne vad ca o poarta de intrare in comunitatea europeana.
        Vedetiva voi de rusii vostri ca de noi ne vedem singuri…
        Si intr-adevar daca ai ghinionul sa prinzi o zi cu 3-4 autocare de Moldoveni de dincolo esti cel mai mare ghinionist din toate punctele de vedere.

  5. ionut 20/02/2011 at 20:59 #

    se poate face pasaport cu viza de flotant?

    • Dollo 20/02/2011 at 21:37 #

      Ionut, conform Legii 248/2005, situatia e cam asa:
      „Art. 15. – (2) Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple se depun personal de către solicitanţi, în ţară, la serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor ori la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, iar în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
      (3) Persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României”.
      Dupa cum zice legea, deci, daca flotantul iti da o resedinta, poti sa-ti faci pasaportul in localitatea unde ai flotantul. Sper sa-ti fie de ajutor.

  6. mm 20/07/2011 at 17:28 #

    Se poate elibera pasaport la institutiile din bucuresti, chiar daca domiciliul din buletin nu este bucuresti dar trebuie sa ai un motiv obiectiv(eu sunt studenta in bucuresti si a fost mai mult decat suficient). Pasaport simplu TEMPORAR se poate face doar in ROMANA (cel putin asta scria pe toate usile ghiseelor la sediul din Pipera in 20.07.11). Taxele aferente eliberarii pasaportului se pot achita la orice banca CEC

  7. dani 06/10/2011 at 15:15 #

    ce pasaport trebuie sa fac? si in ce conditi pot trece fetita mea pe pasaport fetita este doar pe numele meu are 8 ani si tatal e decedat si nu este trecut in nici un fel de act ??locuiesc in sectorul 1 pot merge si la sectia de unde apartin?

    • Dollo 06/10/2011 at 19:56 #

      Mergi la secția de poliție de care aparții sau la sediul direcției de pașapoarte, unde îți e mai aproape, și poți trece fetița în pașaportul tău. Cu certificatul de naștere al copilului și eventual certificatul de deces al tatălui. Cel mai probabil o să ți se spună că trebuie să faci pașaport biometric

  8. zanika36 22/07/2012 at 18:49 #

    am 2 copii minori de 11 si 17 ani vreau sa plec in vacanta cu ei ..sunt divortata de tata copii sunt incredintati mie prin hotarare judecatoreasca definitiva ,,mai am nevoie de procura de la tata???

  9. Anca Tanase 28/08/2012 at 21:33 #

    noi vrem sa venim in Romania in concediu si in acelasi timp sa ne reiinoim pasapoartele romanesti care sint expirate.
    Mai detinem si nationalitatea de germani. Ce ne trebuie si daca se poate rezolva totul in saptamini

    • Dollo 29/08/2012 at 08:07 #

      Aceleași acte sunt necesare și în cazul vostru, termenul de eliberare e tot de două săptămâni.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cât te costă să-ți „pierzi” actele | Dollo zice Bine - 20/01/2011

    […] Aici găsiți modalitatea de preschimbare a pașaportului, în caz că era și ăsta printre documentele pierdute. Tweet […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.