Boc pune cruce la 33 de cladiri si 32 de ha de teren

Guvernul lui Boc face cadou 33 de cladiri si 32 de hectare de teren Bisericii Ortodoxe Romane, fara ca aceasta sa le ceara. Ca sa repare abuzurile comunistilor

Clădirea vechiului Parlament al României şi alte 32 de clădiri, printre care şi complexul hotelier Tismana, cu terenuri aferente în suprafaţă de peste 26 hectare, precum şi alte terenuri de 6 hectare vor fi transmise de către Guvern, fără plată, în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), informează Mediafax. Biserica nu le-a cerut, dar le-a dat Boc de buna voie, ca sa repare abuzurile comuniste. Asta in timp ce peste 100.000 de romani inca nu si-au recapatat proprietatile confiscate de comunisti, iar o mie dintre ei au castigat procese la CEDO. Chiar saptamana trecuta CEDO a somat Romania sa rezolve problema proprietatii in urmatoarele 18 luni.

Mediafax: „În baza unor proiecte de hotărâri pregătite de Guvern, aceste imobile vor fi trecute fără plată în proprietatea BOR. Coform documentelor, printre imobilele care vor fi transmise fără plată Bisericii Ortodoxe Române se numără clădirea fostului Parlament al României, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent în suprafaţă de 17.690 metri pătraţi, precum şi un nivel din blocul P5B, aflat în Piaţa Unirii din Bucureşti, având o suprafaţă desfăşurată de 9.117 metri pătraţi.

Printre imobilele care vor mai fi transferate fără plată în proprietatea BOR se mai află complexul hotelier Tismana (judeţul Gorj), un hotel cu restaurant, birouri şi teren aferent de 3483 metri pătraţi din municipiul Drobeta-Turnu Severin, precum şi cinci pavilioane din incinta mănăstirii Răchitoasa (judeţul Bacău), unde a funcţionat un centru de asistenţă socială. De asemenea, vor mai fi transferate 11 clădiri din comuna Slobozia (judeţul Giurgiu). Biserica Ortodoxă Română va mai primi în proprietate din partea Guvernului, printre altele, un teren de 16.250 metri pătraţi din municipiul Alba-Iulia şi un alt teren în suprafaţă de 1.676 metri pătraţi din municipiul Tulcea.

În total, Guvernul va transfera, fără plată, din proprietatea publică şi administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte în proprietatea BOR un număr de 33 clădiri, cu terenuri aferente în suprafaţă de peste 26 hectare, şi alte terenuri cu suprafaţă totală de peste 6 hectare.

În documente se arată că, după anul 1990, din dorinţa de a repara în parte abuzurile regimului comunist şi pentru a veni în sprijinul activităţii sociale, culturale, spirituale şi educaţionale a cultelor, o serie de imobile au fost transmise în folosinţa gratuită a unităţilor de cult.

„Experienţa ultimilor ani a dovedit faptul că respectivele bunuri imobile, aflate în domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, nu numai că au fost folosite conform destinaţiei pentru care au fost transmise, dar au şi stat la baza unor proiecte de o deosebită importanţă pentru comunităţile care le deservesc”, arată Guvernul în nota de fundamentare a proiectelor de hotărâri.

Secretariatul de Stat pentru Culte precizează că imobilele respective nu fac obiectul unor cereri de restituire şi că „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sprijină aceste proiecte”.

Etichete: , , ,

15 comentarii la “Boc pune cruce la 33 de cladiri si 32 de ha de teren” Subscribe

  1. Dumnezero 21/10/2010 at 23:01 #

    Mita electorala, ca vin alegerile. Exact asa ajungem la feudalism.

  2. mircea 22/10/2010 at 03:53 #

    Io nu le-as fi dat popilor vechiul Parlament…. li l-as fi dat pe ala nou! Ca si asa platim caldura si curentul la Casa Poporului degeaba. Orice s-ar zice, popii au grija de patrimoniu. Ei zidesc sau repara, nu demoleaza.

    • Dollo 22/10/2010 at 12:35 #

      Dumnezero – la care alegeri te referi? 🙂
      Mircea – pai da, teoretic ar fi fost bine, dar practic tot statul ar plati utilitatile, ca asa se intampla si acuma cand „biserica e saraca”, o ajuta statul, primaria, comunitatea, bla, bla…Plus ca BOR nu ravneste la Casa poporului, ca-si face in aceeasi curte ditamai catedrala, mai mandra si mai noua.
      Gilbert – e, nu mai costa asa mult, ca e criza si au scazut preturile la imobiliare 😉

  3. Gilbert 22/10/2010 at 08:22 #

    În proprietate? Fără plată? Da' cam ce valoare de piaţă au, că dacă tot e moka, vreau şi eu?…

    Mă întreb oare când se va întâmpla contrariul: BOR să dea moka ceva statului român…

  4. Dumnezero 23/10/2010 at 02:50 #

    Dollo, urmatoarele alegeri. Nu conteaza cand sunt, la noi nu se opreste niciodata sezonul electoral.

  5. mihai 06/04/2011 at 00:29 #

    dollo stii ceva aici comentezi mult si prost stiai? trebuie mai intai sa te documentezi apoi sa dai din gura de pomana. Dute la arhiva nationala si transcrie din paleografie chirilica textele cu privire la averea manstirilor pe care le insiri mai sus. apoi sa vorbesti. de asta merge Romania unde merge pentru ca se vorbeste gratuit fara probe. Se vorbeste cu rautate. Hai Hai !! recunoaste.

    • Dollo 06/04/2011 at 09:46 #

      Cand spui ca manastirile trebuie sa primeasca inapoi toate proprietatile (apropos, cum le-a adunat in istorie stii sau nu-ti pasa?) nu te gandesti ca ar trebui sa li se restituie integral proprietatile si celorlalti deposedati de comunisti, nu? Ca am impresia ca nu te doare asa de tare ca mai mult de jumatate dintre bunurile nationalizate in 48 n-au fost retrocedate fostilor proprietari. De ce numai biserica ortodoxa sa fie favorizata, a?

      • mihai 06/04/2011 at 10:23 #

        pai dute la arhiva si zbatete pentru ceilalti romani. Si despre proprietatile manastirilor, lasa ca istoria a demonstrat ca ele erau oferite de voievozii si domnitorii romani. Dar apropos de perioada comunista tu nu vrei sa aduci aminte de bisericile daramate de comunisti , biserici cu caracter istoric mare? Aaa!!! Sau tie iti place acel megachici( Casa Poporului)? Dar puteai spune despre cazurile parlamentarilor care au retrocedat pamanturile taranilor,:)))? Sau nu vrei sa comentezi despre personaje obscure pe care tu le stii, pentru ca ei iti dau replica. Asa te legi si tu de cineva care nu iti poate pune in pericol cariera sau stiu eu ce. nu?!

        • Dollo 06/04/2011 at 10:38 #

          Esti cam pe dinafara. Dar hai sa discutam despre aceasta „nedreptate” care i s-a facut bisericii, prin demolarea bisericilor monumente istorice. Unde erau capii bisericii atunci? De ce nu si le-au aparat, cum fac acum abuz de puterea lor ca sa construiasca mii de alte biserici in loc? Pentru cateva zeci de biserici demolate atunci s-au construit mii in ultimii 20 de ani. Deci a se scuti cu teoria asta. Altfel, zic sa ramanem in limitele bunului simt cu comentariile. Nu te condamn pentru credinta ta, respecta-mi si tu dreptul la pareri

          • mihai 06/04/2011 at 10:51 #

            ok . Te inteleg ti-am mai spus. Tu traiesti intr-o religie egoista. Iar comentariul meu nu a fost unul scos din afara bunului simt. Eu iti spun ca tu pui aceasta stare a Romaniei pe umerii Bisericii Ortodoxe Romane. Ok recunosc poate nu au fost episcopi care s-au pus in fata bisericii cand veneau comu istii cu buldozerele sa le darame dar s-au pus preotii bisericilor respective. Cauta cazul Bisericii Vacaresti. Daca nu vrei sa accepti chestia asta inseamna ca nu imi respecti religia.

          • Dollo 06/04/2011 at 11:01 #

            Tocmai, ca ti-o respect, dar atata vreme cat ea nu incalca dreptul de a crede in altceva sau in nimic al celorlalti. Daca tu ti-ai finanta credinta strict din banii tai, cred ca asta n-ar deranja pe nimeni. Lasa banii publici (adica aia pe care-i punem toti la un loc) sa fie cheltuiti pentru ceva ce cu adevarat foloseste tuturor, nu doar unora. Fie ei 80% sau orice alt procent. Daca esti impotriva infrastructurii, nu cred ca poti fi impotriva educatiei sau a sanatatii. Deci, hai sa cheltuim banii cu folos in sanatate, educatie, progres, civilizatie, si dupa aia, daca avem surplus, construim si catedrale, daca vrea musai poporul credincios. Nu vad alta cale spre progres. Si nu, nu pun starea Romaniei doar pe umerii bisericii, ci ea e pe umerii tuturor. Am ajuns asa din cauza deciziilor pe care le-am luat toti, gresit. Poate ca de asta e bine sa umblam macar la unele din ele. Parerea mea, egoista 🙂

  6. mihai 06/04/2011 at 11:28 #

    Ok dar uitate si tu la infarstructura Romaniei, care in mare a fost distrusa de un om liber cugetator ( ateu) . Eu stau in orasul Vaslui, si dupa cum stii Jud. Vaslui este cel mai sarac din tara. Prin anii 90 lumea o ducea destul de bine, rata somajului era scazuta numai ca a trebuit sa vina un om strain de tara un iordanian, si a trebuit sa falimenteze cele mai mari fabrici din oras Moldosin,Movas etc. Asa, insa guvernului nu i-a pasat de acest colt de tara de altfel cum nu ii pasa de 20 de ani incoace. Europeanu 581 este praf , plin de gropi si nimanui nu-i pasa. Acu mai recent au desfiintat si spitalul din orasul Negresti. Si tu crezi ca Romania mai poate merge inainte? Inseamna ca nu imi intelegi frustrarile. Sa stii ca s-au cheltuit bani publici aici la Vaslui pe o gramada de prostii electorale. Unde taranul pentru o bere si un mic isi vinde votul unui om egoist.Pentru ce au privatizat fosta Electrica? Pentru ca oricum veneau bani la stat de pe urma electricitatii. Nu te-ai gabdit la asta?
    Te plangi pentru 2,5 mil deEuro care s-au dat din banii tai catedralei Mantuirii Neamului dar nu te plangii pentru 200 de mil de Euro care se cheltuiesc odata la 4 ani pe masinile de servici ale parlamentarilor ! Da mi se pare o critica unitara:))! Nici daca s-ar indeplinii cele scrise mai sus tu nu ai dorii sa se construiasca o catedrala din surplusul de bani. Abia astept sa citesti acel roman pe care ti l-am recomandat, si apoi sa imi spui parerea ta. Sunt sigur ca daca citesti obiectiv acel roman vei capata o alta parere.

    • Dollo 06/04/2011 at 11:43 #

      Mihai, nu e vorba doar de acei 2,5 milioane, ci de multe alte sute de milioane pe care statul le-a pompat in ultimii 10 ani in biserici. Daca ar fi facut altceva cu banii astia, de exemplu sa intareasca sistemul de invatamant si sa deschida astfel mintea oamenilor, ramasi inca intr-un obscurantism demn de evul mediu, poate ca acum nu mai vorbeam de masele care pot fi cumparate cu o bere si un mic. Tot ce ni se intampla ni se datoreaza, modul in care (nu) opunem rezistenta la tot ce ni se intampla, de sus in jos, este o dovada de lipsa de educatie si de cultura. Iar spiritul civic de care are nevoie tara nu se construieste, din pacate, la biserica, desi poate ca n-ar strica. Daca tot primeste bani de la stat pentru rolul ei social 😉 O sa citesc cartea recomandata de tine si mai vorbim.

      • mihai 06/04/2011 at 11:45 #

        ok . sper sa mai vorbim.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Biserica ii tine lumanarea cazinoului Vatra Dornei | Dollo zice Bine - 15/11/2010

    […] E adevarat ca monumentul nu era chiar o perla cand a fost primit de biserica. Primaria si Ministerul Cuturii bagasera bani cu taraita in el. Dar niciunul din fostii stapani de pana acum – nici macar comunistii – nu si-au batut joc de el cum o face biserica azi. O fi loc de pierzanie, dupa standardele popimi, dar ar fi mai degraba un exemplu inca viu pentru felul in care biserica are grija de cladirile de patrimoniu, care nu au cruce in varf. Iar asta ar fi trebuit spus inainte ca statul sa-i mai dea in proprietate alte  33 de cladiri importante si 32 de hectare de teren. […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.