(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

politie-prostituate

– Când au început să apară problemele cu polițiștii?

– Cam de zece ani încoace. Te ia la secție, te tine toată noaptea, te amprentează, te fotografiază. Și te amprentează în bătaie de joc după ureche. Am citit și eu, m-am documentat, am întrebat, de unde se poate recolta o amprentă, și nimeni nu zice asta, nu se ia de după urechi. O fac doar ca să ne mânjească, în bătaie de joc. Le mai ia pe fete astea tinerele, hai cu mine până sus. Bineînțeles alea vin de acolo ciufulite, îți dai seama că au făcut sex după cum arată.

– Înainte polițiștii nu abuzau?

– Nu, chiar dacă vroiau ceva te plăteau, se simțeau, nu dădeau prețul pieței, dar dădeau ceva, plus că nu se știa, nu se lăudau la colegi. Acuma se laudă și se duce vorba de la unul la altul și o ia și ăla și ăla. Barem de când au apărut comunitarii le urcă în mașină și le fac poștă, frate, că așa e la noi.

– Polițiștii locali?

– Da, și jandarmii la fel. Sunt multe abuzuri, dar multora le e frică să vorbească, pentru că după aia tot cu ei sunt în stradă. Plus că nimeni nu mă ascultă pe mine că sunt prostituată, nimeni nu-mi dă dreptate. Au fost și bătute.  Au ajuns și la spital, dar multora le e teamă, nu reclamă. Te amenință. Le bate pentru că ele nu mai vor să stea. Hai te fuți cu unul, cu doi, dar ei se cheamă prin stație unii pe alții și abuzează. Și nu le lasă să-și facă și ele meseria să-și câștige banii.

– Ți s-a întâmplat?

– Mie nu, cu mine nu prea au treabă că sunt prea în vârstă pentru ei. Dar fetele de la Scala au și reclamat acum câțiva ani că le-au dus niște jandarmi pe câmp și le-au făcut la grămadă. Poliția s-a dus și a verificat, au găsit pe câmp dovezi cum au băut, au găsit prezervative, exact cum povestiseră fetele. I-au dat afară pe jandarmii ăia, dar după aia s-au pus pe capul lor cu presiuni. Se tine de capul tău și-ți face flagrant, și când te-a luat îți face dosar penal.

– Ce amendă se dă acum pentru prostituție?

– 500 de lei. Dar într-o zi poți să iei mai multe de 500. De exemplu sunt 500 de lei de la poliția de sector, 500 de la locali, alți 500 de la jandarmi. Dacă te afli într-o zonă unde e capăt de teritoriu, unde sunt două secții, îți dă și secția cealaltă 500 de lei. Ajungi la 2000 de lei până la 12 noaptea. După aia …it is another day. De unde atâția bani? Că dacă faci 500 de lei într-o seară. Uite eu aseară nu am făcut un ban. Și am primit 2000 de lei amenzi. De unde să plătesc eu ăia 2000 de lei?

– Înțeleg că noul Cod Penal nu mai incriminează prostituția, dar rămâne Legea 61/1991 care le permite polițiștilor să vă hărțuiască pentru că stați pe stradă. Dar și amenzile astea multiple în aceeași zi par un abuz. Și dacă mergi cu RATB și te prinde controlul fără bilet te amendează o singură data în ziua aia.

– Da, ei stau și se focalizează pe curve, dar în timpul ăsta se sparg bancomate. Ei umplu carnețelul de Procese Verbale cu curve, fac planul cu noi, noi femeile suntem singura lor sursă de a termina PV-urile alea. O dată m-au amendat că m-am dus să beau cu fetele, deși nu eram îmbrăcată pentru muncă, nu aveam chef în seara aia, dar știau că sunt prostituată m-au luat și amendat, deși nu eram la produs. O altă fată mergea pe stradă cu copilul după ea, se ducea la fratele ei. Au luat-o cu tot cu copil la secție și au amendat-o. Plus că te tine toată noaptea la secție, nu mai ai când să muncești. Și toate trăim de azi pe mâine.

– De câte ori te ridică într-o lună?

– Mai toată luna, te lasă o noapte-două pe săptămână, în rest numai la secție. Bine, și printre ei sunt oameni și oameni. Mulți spun că nu le e drag să ne amendeze, dar au și ei superiori. Am avut polițist care a spus că dacă iese la pensie și se dă legea e primul care face bordel și mă pune șefă de sală.

Legalizare înseamnă că statul îmi devine pește. Eu aș vrea tolerare

– Tu vrei să se legalizeze prostituția?

– Nu, asta înseamnă ca statul să-mi devină pește. Eu aș vrea tolerare. Cum e prin Germania. Să avem un carnet de sănătate semnat de medic, și chiar dacă sunt bolnave… că mai sunt fete bolnave, să fie sub control.

– Ce boli au?

– SIDA, hepatită, sculament…

– Și mai fac prostituție?

– Păi dacă fac cu prezervativ…

– Dar clientul știe?

– Ar trebui să știe… așa, apoi să avem un impozit anual de 1000 de lei, că ar fi suportabil, plus o plată, o taxa locală trimestrială, pe strada unde prestez, ca un loc de parcare, cuprinsă între 50 și 150 de lei. În Germania există asta, dar fetele plătesc cu ora, au un aparat unde bagă banul. Dar au căbănuță făcută, au alte condiții.

– Tu de unde știi cum e acolo?

– Am fost plecată, am prestat și acolo…

– Și de ce nu ai rămas acolo?

– Din cauza copiilor, și a lu tata că e foarte bolnav.

– Dar tu ai asigurare medicală?

– Da, eu sunt prostituată cu servici. Ultimul meu job e educator între egali la ARAS. Și mă lupt să fac o asociație care se va numi „Maria Magdalena”. Când mă retrag vreau ca fetele să zică uite nene ce a făcut Profesoara pentru noi.

– Ar fi ca un fel de sindicat?

– Exact. Va apăra drepturile fetelor. Eu am mers pe premisa că prostituata – lucrătoarea sexual de fapt – nu este o curvă. Legea românească este o curvă cu mine. Mare curvă. Lucrătoarea sexual este mamă, iubită, soție, e femeie, e om.

– Primiți în sindicat și gigolo?

– Orice lucrători sexuali, gay, lesbiene, chiar și persoane neutre, și tu poți să vii în asociația mea să te înscrii, nicio problemă.

– Și ce vă lipsește acum?

– Banii. Nu am un loc unde să ne adunăm. Un avocat care să ne reprezinte. Mai ales noaptea când ei te iau la secție și te țin pe degeaba. Îți iau telefonul și nu te lasă să muncești. Dacă ți se întâmplă asta câteva nopți la rând nu mai câștigi nimic, dacă ai doi copii la școală ca mine (fata clasa a 12-a și băiatul clasa a 4-a ) nu le mai dai pachet nu le mai dai mâncare nimic. Plus că acuma avem foarte multe consumatoare de droguri. Ele se lasă și de mâncare ca să aibă droguri. Ce bani să strângi de la ele? A, și să mai scrii acolo în articol că suntem de accord, dacă tot nu va fi legalizată, ci tolerată, amenzile să se dea sub o formă care să poată fi plătite, mai mici. Ei ar trebui să-ți verifice actele, carnetul de sănătate și dacă ai plătit impozitul, și dacă te prinde că ai agățat un bărbat pe stradă, da, să-ți dea un 20 de ron, că asta poate s-o plătească orice consumatoare. Păi acum sunt fete care au miliarde de lei acumulte din amenzi. E clar că nu le pot plăti. Și pe chestia asta toate instituțiile îți fac șicane.

– Tu câte amnezi ai neplătite?

– Foarte multe. Dar nu au ce să-mi ia.

 

***

Maria Magdalena stă să se nască

Asociația Maria Magdalena  are deocamdată un site și o pagină de Facebook, nu și personalitate juridică. Este o inițiativă a unui grup de femei, printre care și lucrătoare sexual, care au participat la seminarul organizat de ARAS, Formarea educatorilor între egali în rândul femeilor vulnerabile, în 2011. E nevoie de cel puțin trei membri fondatori ca asociația să se nască, apoi de ceva fonduri ca să le poată furniza beneficiarilor serviciile unui avocat și ale unui medic.

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) oferă ajutor și asistență juridică unor lucrătoare sexuale din București ca să înființeze această primă asociație de profil din România. Un exemplu este Asociația lucrătorilor sexuali din Ungaria, Szexe, despre care puteți afla mai multe urmărind interviul video cu Boglárka Fedorkó, project manager.

 

 

Voi ce părere aveți:

Credeti ca Romania ar trebui sa legalizeze prostitutia?

Vezi Rezultatele

 

Citiți și prima parte a interviului cu profesoara – Începuturile meseriei – Epoca de aur

Și ultima parte  – Clientul român: mitocan, grăbit, nespălat

 sursa foto

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii la “(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști” Subscribe

 1. Marius Georgescu 16/12/2013 at 06:57 #

  Excelent interviu.Bine gasita-doamna:)

 2. ady 16/12/2013 at 22:33 #

  am votat (sau am incercat, nu cred ca mi-a iesit) „da”- ceva gen „profesie liberala” as vedea eu treaba. acu’ n-am „prestat niciodata pe bani sau in sistem barter, dar daca un peste se comporta asa cum se comporta statul roman cu noi, astia care practicam meserii/profesii aflate in codul nu stiu care cu toate meseriile, in vigoare la 16.12.2013, apoi nu vad de ce lucratorii sexuali sa fie mai cu mot si sa se sustraga de la aceasta afacere.
  da’ zau ca era sa ma inec cu supa si dup-aia sa pic de pe scaun, razand ca proasta singura incerccand sa-mi imaginez figurile colegilor mei (de la oricare nivel), cand primul lucrator sexual ar veni la banca sa-si deschida cont „pe persoana juridica si asimilata”. sau figurile colegilor mei de birou la primul eventual proces de discriminare, intentat ca vreun lucrator sexual refuzat, ca „nu putem sa manjim imaginea bancii, bla-bla-bla”. si acu’ ma umfla rasu’.

 3. zwilling 17/12/2013 at 11:59 #

  „Orice lucrători sexuali, gay, lesbiene, chiar și persoane neutre, și tu poți să vii în asociația mea să te înscrii, nicio problemă.”

  Daca asociatia chiar vrea sa reprezinte toate categoriile de lucratori sexuali atunci ar trebui sa-si revizuiasca site-ul:

  „O asociație a lucrătoarelor sexual – pentru cine?

  Pentru toate lucrătoarele sexual, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea”

 4. zwilling 17/12/2013 at 12:04 #

  „- Și ce vă lipsește acum?
  – Banii.”

  Nu am gasit pe site informatii daca si cum se pot dona bani. Daca nu e posibil, atunci poate ar trebui sa publice modalitatile de inscriere si cat/cum se poate plati cotizatia de membru.

Trackbacks/Pingbacks

 1. La moartea unui parcagiu | CriticAtac - 20/03/2014

  […] [6] https://www.dollo.ro/2013/12/prostituatele-distractie-politisti/ […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Când religia contrazice nevoile societății – eșecul german

biserica catolica

Biserica are monopol pe protecția socială în anumite zone din Germania, așa cum vrea și România să facă. Nemții își dau seama, după 50 de ani, că au greșit.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor