Cum s-a „optat” pentru ora de religie

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

M arius are 7 ani și a fost singurul elev din clasa I care nu a dus în ziua stabilită cererea pentru ora de religie semnată de părinți. Făcuse religie în anul pregătitor, dar zice că se plictisea la ora aia, iar când tata l-a întrebat dacă mai vrea oră de religie din clasa I a zis, clar, că nu. Așa de hotărât a fost că nu mai vrea încât în ziua când toți copiii au pus cererile semnate pe catedra profesoarei de religie, Marius a început să plângă că nu a dus și el cererea nesemnată, „așa ca să știe doamna că nu vreau ora de religie”. Părinții îi explicaseră că nu mai e nevoie de cerere dacă nu vrea să facă ora.

Doamna l-a întrebat de ce plânge, apoi de ce nu vrea să facă ora de religie?

– Pentru că Dumnezeu nu există! i-a răspuns Marius, care știa asta de la tată.

– Și doamna ce ți-a zis? l-am întrebat eu.

– Păi a început să-mi spună că de ce, că eu sunt cel mai bun elev din clasă, și că să rămân la oră… și am zis bine, fie, of!

– Dar tu cum de ești așa sigur că Dumnezeu nu există?

– Mi-a spus tata, răspunde prompt Marius, care a aflat din aceeași sursă despre Big Bang, originea universului și Stephen Hawking. E decis să-i spună asta de fiecare dată și profesoarei de religie, dacă tot l-a păcălit să participe la ora ei, deși el nu voia.

-Am impresia că o să-i cam strice ora doamnei cu răspunsurile astea, e de părere mama lui Marius, care îi recomandă copilului să fie mai reținut la ore cu convingerile lui.

– Dar de ce?, întreabă copilul.

– Pentru că doamna crede că Dumnezeu există…

– Dar nu existăăăă, insistă Marius s-o lumineze și pe doamna.

– Este încă neclar, zice mama, nu există dovezi de nicio parte, încă se dezbate, unii zic că există, alții că nu.

– Păi și când ne oprim odată?! exclamă copilul exasperat.

– Poate descoperi tu adevărul când te faci mare, că tot nu ești decis ce vrei să te faci, îl îndemn eu pe Marius, care deocamdată e pasionat de matematică.

– Eee, păi dacă a descoperit deja unul mai bun, ce să mai fac eu? Stephen Hawking a descoperit… of! Copilul se satură de dezbatere și ne părăsește în favoarea unui film după o poveste de frații Grimm.

Marius învață într-o școală din sectorul 3, ca și sora lui, Maria, care e în clasa a 5-a. La fată în clasă situația a fost invers. Numai 5 elevi au vrut să facă religia, din 30, și cu toate astea ceva s-a întâmplat până la data limită de depunere a cererilor, că în final taberele s-au inversat.

Mama copiilor povestește câteva din isprăvile profesoarei de religie (alta decât cea de la clasa lui Marius, școala are trei profesori de religie). Printre ele că le-a spus copiilor la una dintre ore că yoga este o chestie satanistă. Spre deosebire de profesoara de religie din clasele 1-4, asta de clasa a 5-a pare mai determinată să le salveze sufletele ăstora mici. Nu se știe dacă din cauza învățăturilor ei sau din alt motiv, părinții a 25 de copii din clasă au vrut ca odraslele lor să facă altceva o oră pe săptămână, începând din clasa a 5-a. La ședința cu părinții l-au întrebat toți pe director care este alternativa, ce le propune școala să facă în ora aceea copiii care nu vor religie?

Directorul a spus că nu există alternativă, pentru că „e complicat” – posturile sunt blocate, dacă ar concedia un profesor de religie, prin absurd, nu ar putea să angajeze alt profesor în loc etc – nici orele de religie nu pot fi puse primele sau ultimele, așa cum au cerut părinții, pentru că „e complicat”, nici o oră în plus de limbă străină nu s-a putut, iar în final nici măcar la bibliotecă nu pot sta copiii care nu vor la religie, pentru că biblioteca e dezafectată, școala neavând angajată nicio bibliotecară.

Bomboana de pe coliva situației de la clasa a 5-a a fost faptul că directorul, care e și profesor, le promite părinților, alături de profesorii de religie, că dacă nu vor face probleme și vor depune toți pârdalnicele de cereri, copiii vor primi note mari. Și nu numai la religie. Iar notele mari din școala generală se socotesc în dreptul copiilor la admiterea la liceu, dar și în dreptul profesorilor, la evaluările anuale. La fel se socotește și contează procentul de cereri depuse pentru ora de religie. O mână o spală pe alta și ambele spală obrazul.

Directorul a ieșit victorios din încercarea asta: a reușit să raporteze la centru procentul de peste 90% cereri depuse la religie, îi are la mână pe părinți care sunt direct interesați de notele mari ale copiilor și în final nu a trebuit să-și pună prea mult mintea la contribuție ca să schimbe ceva, dimpotrivă, a reușit să salveze cele trei catedre de religie ale școlii.

Consolarea părinților e că spre deosebire de fratele ei, Maria nu pare deloc preocupată de Dumnezeu și nici nu pune mare preț pe ce se întâmplă la ora aia. Evident cu excepția notelor de 10 care-i motivează și pe colegii ei. La 13-14 ani, principalele ei preocupări țin de cosmetică, de haine, de muzică, mai nou de atletism și …de sex. Mama copiilor povestește că mai mulți părinți din clasă au sperat că alternativa la ora de religie va fi o oră petrecută cu un psiholog sau cu cineva care să le vorbească copiilor despre lucrurile de care sunt ei interesați și pe care le caută cu asiduitate pe Internet. Unde le și găsesc într-o formă sau alta. Școala, însă, nu e interesată să le satisfacă curiozitățile copiilor, ci pe cât posibil nevoile de trai ale profesorilor.

La rugămintea mea Maria ne recită cu greu o poezie-rugăciune pe care i-a pus profa de religie s-o memoreze, dar este evident că nu pricepe mare lucru din ea. Limbajul e arhaic, cuvintele nu-i spun nimic, deși vorbesc despre „păcatele lumii moderne”. Finalul este ceva întru „mântuirea mea, păcătosul”. O întrebăm pe Maria dacă ea se consideră păcătoasă. Răspunde fără să clipească că da, doamna le-a spus că sunt păcătoși pentru că fac gălăgie la ore.

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Cadrul legal se dovedește uneori incapabil să lupte cu sistemul. Acum părinții se întreabă dacă de la anul vor mai putea schimba ceva. Adică cum a rămas, se depun cereri anual sau rămân astea valabile până ies copiii bacalaureați? Răspunsul stă la parlamentari, care trebuie să schimbe legea educației astfel încât să nu mai contravină prevederilor constituționale. La modul cum s-au derulat lucrurile cu „optarea” pentru ora de religie, însă, pare că nici nu mai e nevoie de vreo lege a educației. Sistemul și-a dezvoltat singur mecanisme de apărare și autoconservare, încât orice tendință de modificare nu face decât să complice inutil lucrurile, fără să reușească să le schimbe. Cei câțiva copii care făceau până acum cereri ca să fie scoși de la ora de religie – și pentru care școala nu găsea alternative, pe motiv că erau prea puțini, deci îi obligau să stea în fundul clasei în timpul orei de religie fără să participe la curs – copiii ăștia au rămas în aceeași postură, practic. Singurul lucru care s-a schimbat este faptul că nu mai depun ei cereri ca să se retragă, ci ceilalți, ca să participe.

 

Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc. 

Etichete: , , , , , , , , ,

60 comentarii la “Cum s-a „optat” pentru ora de religie” Subscribe

  1. Béranger 16/03/2015 at 02:35 #

    Frații Grimm, cu doi de „m”.

    • Andor 16/03/2015 at 09:53 #

      de ce ? Pentru ca-s 2? 🙂

  2. mihail 16/03/2015 at 07:35 #

    „Făcuse religie în anul pregătitor, dar zice că se plictisea la ora aia, iar când tata l-a întrebat dacă mai vrea oră de religie din clasa I a zis, clar, că nu.”
    – Eu zic ca daca isi intreba copilul daca mai vrea sa mearga la scoala, raspunsul ar fi fost aproximativ identic: se plictiseste, deci, nu. Adica problema este pusa gresit asa: copilul are doar 7 ani, poti sa-l lasi pe el sa decida ce vrea sa faca si ce nu? Ce parinte responsabil face asta? Decizia luata in deplina responsabilitate este a parintilor, ca de aceea sunt parinti, sa decida si sa raspunda pentru copilul lor minor.
    Oricum, lipsa educatiei crestine din casa nu poate fi suplinita de acea stinghera si contestata ora saptamanala de religie, la care ” se iau note mari”. Asa ajungem in situatia ca fete de 13-14 ani sa fie interesate doar de „cosmetică, de haine, de muzică, mai nou de atletism și …de sex”, adica in fata avalansei de prostii cu care ne sunt bombardati copiii permanent in media, ei nu au nici un suport moral sa poate gandi lucrurile mai in profunzime, ci raman asa, superficiali. Ce vor face fetele acestea peste doar un an, doi?
    Nu mai zic nimic de faptul ca acea scoala nu are biblioteca…

    • geo 16/03/2015 at 08:03 #

      Cum sa nu fie suplinita? Unii profi de religie ii pun sa se roage la inceputul si sfarsitul orei!

    • Andor 16/03/2015 at 09:51 #

      Te contrazic!
      Baiatul meu cel mare nu refuza sa mearga la gradinita, desi per ansamblu zice ca nu-i place! Daca-l iei la bani marunti (adica incerci sa afli punctual ce nu-i place) iti explica: nu-mi place ca ne pune sa facem cutare lucru sau ca ne obliga sa fim asa sau asa. Bine, e greu sa afli datorita vocabularului limitat, dar poti sa vezi ca de fapt nu-i place ora de dans sau nu-i place sa lipeasca hartii.
      Si legat de ora de religie cred ca va fi in stare sa aleaga. Adica rugaciuni invata si acasa, de mers la biserica merge daca cere (cu nevasta-mea ca io-s cam ateu) dar nu-l fortam nicicum.
      Si la fel am sa fac si la scoala: am sa-l intreb pe el daca vrea sau nu!
      Si cei care sustin ca religia te invata bine. am sa-i intreb ce parere au de Stefan cel Mare si Sfant (si curvar) sau de Becali (decoamdata nesfant, dar daca mai construieste v’o 2 biserici are sanse) ?
      Daca te iei dupa religie, toti suntem oricum pacatosi. Dar la fel de bine poti sa incerci sa fii bun si fara sa te rogi sau sa mergi la biserica.
      Daca pe tine te ajuta sa treci mai usor peste greutatile vietii crezand ca te ajuta Gumnezeu, n-ai decat! E dreptul tau sa faci orice crezi ca-i mai bine pentru tine, dar nu ma obliga si pe mine sa fac acelasi lucru.

      • mihail 17/03/2015 at 16:14 #

        Ce critic sunteti la adresa lui Stefan cel mare!
        Si totusi, cei mai multi istorici, si nu numai romani, il considera drept una dintre cele mai mari personalitati ridicate din poporul acesta, daca nu chiar cea mai mare. Victoria lui de la Podul Inalt a umplut de admiratie lumea intreaga, fiind considerată cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine, iar Ștefan cel Mare a fost numit eroul creștinătății, papa Sixt al IV-lea, numindu-l „atlet al lui Hristos”.
        Ce usor este sa-l numim „curvar” acum, stand la caldurica, si butonand la computer in linistea casei. Dar omul acesta a fost un ostas care isi putea pierde viata in fiecare clipa, vanat de dusmani si din afara tarii si din interiorul ei, ducandu-si zilele cu sabia in mana, zi de zi, timp de atatea zeci de ani. Sa ne gandim ca a dus mai mult de patruzeci de razboaie, la care pleca nestiind daca se mai intoarce acasa.
        Si va spun ca in invatatura crestina, conteaza mai putin faptele facute in trecut, cat pocainta dusa pentru ele. Stefan cel mare a ridicat 40 de biserici si manastiri in care a fost pomenit zilnic, ca ctitor timp de sute de ani si va mai fi pomenit mult timp de acum inainte.
        Si chiar cronicarul care il numeste ” degrab varsatoriu de sange nevinovat” spune si ca poporul il numea „cel sfant” inca din timpul vietii.
        Asa ca hai sa nu mai catalogam cu usurinta din doua vorbe un om de un asemenea calibru. Dupa omul acesta chiar a ramas ceva. Dar dupa noi, ce va ramane?

        • geo 20/03/2015 at 12:01 #

          „in invatatura crestina, conteaza mai putin faptele facute in trecut, cat pocainta dusa pentru ele”.
          Adica pentru colaborationismul BOR cu autoritatile comuniste, mai ales impotriva credinciosilor celorlalte culte, daramarea bisericilor si pentru spionarea romanilor din strainatate, ajunge pocainta?!
          Nu-i de mirare ca ne citezi din Pacepa!
          Aştept să-şi publice memoriile şi prefericitul Daniel…

    • torzonborz 16/03/2015 at 11:43 #

      Da e clar din articol, ca exista educatie crestina in casa respectiva! I se zice de Stephen Hawking, marele poc, etc. I se zice clar ca crestinismul e idiotenie de acum 2000 de ani si ca nu are nici un sens in deceniile care urmeaza.

      Luati si mancati, pentru ca e trupu unui tamplar, si mai beti si sangele lui – nu stiu daca un cannibal are dreptul sa tina discurs despre moralitate..

    • Tudor74 16/03/2015 at 14:20 #

      Nu e greu sa tastezi cu o mana pe biblie si cu una pe tastatura ? Tineti-va religia in biserica, nu la scoala!

    • MARIUS 16/03/2015 at 14:59 #

      @mihail, ai fost cumva bătut în cap cu biblia de mic? Dacă un părinte îşi întreabă copilul de 7 ani dacă vrea să meargă la ora de religie, înseamnă că nu este responsabil? Şi dacă îl trimite cu forţa înseamnă că e responsabil? După cum ai citit, copilul era printre cei mai buni din clasă şi foarte pasionat de matematică, adică de obiectele cu adevărat importante, deci nu se pune problema că nu şi-ar dori să meargă la şcoala… Ar fi frumos din partea ta să înţelegi că există şi oameni lipsiţi de convingeri religioase, adică antiteişti, sau ateişti sau oricum vrei să le zici şi ar fi bine să le respecţi dreptul la necredinţă fără să-i judeci după cum îţi vine ţie la gură…

      P.S.: Presupun că ţi se pare perfect normal că biserica să-şi propage dogma timp de 13 ani în şcolile publice ale unui Stat laic, asta în condiţiile în care materii cu adevărat importante cum ar fi logica, psihologia, filosofia, sunt studiate doar 1 an de zile.

      • Nautilus 16/03/2015 at 15:26 #

        Statul nu e laic. Demnitarii jură pe Biblie sau pe cartea lor sfântă pentru cei de altă religie, împricinaţii în tribunale la fel, deciziile justiţiei sunt influenţate de atitudinea faţă de religie ş.a.m.d.

        • MARIUS 16/03/2015 at 16:17 #

          @Nautilus, pe cuvântul tău că România nu e Stat laic? Simplul fapt că demnitarii jură pe biblie nu e un argument pentru nimic, nici măcar nu are o semnificaţie reală, concretă, e doar un act simbolic cum sunt toate superstiţiile specifice teiştilor.

          România este un Stat secular ce nu are o religie de Stat, conform art. 29 din Constituția României, cultele religioase sunt autonome față de Stat.

          Renunţă la ignoranţă, citeşte şi învaţă să respecţi principiile unui Stat democrat, secular, laic: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-inseamna-separarea-dintre-stat-si-biserica-si-de-ce-este-ea-importanta-pentru-democratie-62950.html

  3. Motanul 16/03/2015 at 09:26 #

    Dragostea cu forta se numeste viol! Habotnicii fac exact ce trebuie pentru a discredita religia. Iar copiii cu ocazia asta au fost invatati si ce inseamna prostitutia(inainte de a fi invatati ce inseamna sexul): „hai la ora de religie ca primesti 10 si daca nu inveti”.

  4. Nautilus 16/03/2015 at 10:09 #

    Elevii sunt păcătoși, dar nu pentru că fac gălăgie la ore. Sunt păcătoși în general. Cei mai cuminţi elevi sunt şi cei mai păcătoși şi ar fi la fel şi dacă nu ar exista niciun fel de religie în ţară.

    Contraexemplu: scandalul pozelor pe Facebook de la liceul Şincai din Cluj. Presa şi comentacii ţipă: cum, au mutat disciplinar doi elevi olimpici şi i-au sancţionat mai uşor pe ceilalţi!? Se ating de olimpici, cum aşa!?

    De fapt plimbăreţii de cataloage de la Cluj trebuiau să îi sancţioneze în primul rând pe olimpici, şi deja au cedat un pas fiindcă nu i-au exmatriculat.

    România este o societate foarte conservatoare. Mult mai conservatoare decât ţările din jur, şi era astfel şi când religia era foarte discreditată şi socialismul triumfător, în „perioada mai liberală a (co)mu(n)iştilor”. Conservatoare şi stratificată. O lume a castelor. Nu diploma sau legitimaţia te fac ceva. E o chestie care ţine de întreg felul de a fi, de a vorbi, de a te uita la televizor, de a mânca şi de a fuma (cum spuneau Freakonomicii Levitt şi Dubner). Chiar dacă ai demis un profesor şi el se mută în altă meserie, îl dă de gol limbajul şi atitudinea. Sunt femei care au plecat din învăţământ de 20 de ani – cum le auzi pronunţia, ştii că vin din sistem. Indiferent ce sunt acum.

    Astfel încât să râzi de un prof e o blasfemie. Loveşti în întreaga structură socială, negi apartenenţa lui la o castă superioară. E mai puţin grav să îi porcăi pe Preşedintele ţării şi pe Patriarh puşi la un loc.

    Poate că un elev mai golan, mai prost şi mai incult ar realiza asta şi ar sta în banca lui. Iar profii îi trec multe cu vederea din pricina asta. Ştiu că eun golan care mai dă cu pumnul şi atât.

    Dar un olimpic (în special în perioada asta, când a fi elev înseamnă a fi prost care nu ia bacul, după cum spuneau nişte bloggări de pe la noi) crede că el e o situaţie specială. Faptul că el e olimpic îl face mai apropiat de sferele puterii. E şi el niţeluş profesor. Se poate trage de şireturi şi bate pe umăr cu ei.

    Era de înţeles că protejarea structurii de castă impunea măsuri drastice tocmai faţă de un olimpic. La vremea lui, şi Lăpuşneanu pe boieri i-a decapitat în primul rând, nu pe cei mai mărunţi.

    „Directorul a ieșit victorios din încercarea religiei şi i-a avut la mână pe părinţi” fiindcă asta trebuia să facă: să demonstreze că în şcoala lui el dictează, şi clasele inferioare, proletare, nu au dreptul să îl conteste.

  5. Gabi 16/03/2015 at 11:09 #

    Parintii sunt niste cretini, asta e singura concluzie. Niste inadaptati cu mentalitati depasite care isi chinuie copiii sa faca precum spun ei pt ca „asa e bine”. Cat de dobitoc sa fii sa te bucuri ca odrasla ia o nota mare facand ce nu ii place? Cu ce ajuta nota aia in viitorul copilului? Scoala a devenit o pierdere de timp, o irosire a celor mai frumosi ani pentru niste interese mercantile si pt spalare pe creier.

    Apropos de religie si credinta, Iisus a fost botezat la 30 ani, cand era in deplinatatea facultatilor mintale, de ce sa impui indoctrinarea de la varste fragede si sa nu lasi copiii sa se dezvolte armonios?

    • Nautilus 16/03/2015 at 11:53 #

      Vezi mai sus. The big picture.

      Să zicem că puştiul tău ar fi nemaipomenit de talentat la biologie. Că mănâncă biologia pe pâine, cu toate animalele, plantele, bacteriile şi eucariotele. Că în loc de tricou roz şi manele visează la expediţii de cercetare în Indonezia şi îşi economiseşte alocaţia ca să-şi cumpere microscop.

      Când trebuie să alegi la ce clasă îl dai, alegi biologia şi chimia?

      Unul care nu are copii ar zice că da, ca să aibă numai 10 şi să fie şi olimpic cu premii în bani.

      Dar… rezultatul şcolar nu e totul. Dacă ar fi aşa, autiştii cu IQ de 3 cifre şi care învaţă lecţia ca pe o poezie ar stăpâni ţara.

      În situaţia tulbure din prezent, dacă îţi trimiţi puştiul la o clasă la care ar avea numai 10, l-ai scăpat din mână. Orice mijloc de presiune asupra lui şi orice motivaţie de a face presiuni asupra lui dispar. E elev de nota 10! E olimpic! Te pui cu el? Îi spui olimpicului că îl baţi la fund şi îi arunci cărţile şi microscopul pe geam? 🙂

      Dacă singurul lucru care i s-ar cere unui puşti e să aibă 10, odată ce are 10 îl doare exact în vârful unui organ insensibil de orice fel de interdicţie, restricţie şi diferenţă de castă. Ştie lecţia din clasă, n-o mai citeşte, îşi face temele în 10 minute şi după aceea ţine strada sau se joacă pe calculator. Ar fi în stare să se ia la palme cu profii, pe motiv că sunt mai proşti ca el. (Unii chiar sunt. De asta habar n-au să predea şi râd copiii de ei.)

      Aşa încât un tip conservator şi care crede în stratificarea socială şi relaţiile de castă face opusul: îşi trimite copilul la materia pe care acesta nu numai că nu o place, ci o urăşte din tot sufletul, pe care nu o înţelege nici măcar cât limba chineză. Şi, bineînţeles, îi cere să aibă 10 la acea materie anume.

      Aşa îl ţine prizonier câţiva ani, îl face să nu se îndepărteze de materiile de şcoală, oricât de stupide ar fi, şi să nu aibă alte preocupări.

      Nu e semn că e inadaptat şi dobitoc, e contrariul: un manipulator foarte bun, care ştie că nicio notă nu ajută foarte mult viitorul copilului. Mai mult contează prezentul.

      • mihai 16/03/2015 at 17:26 #

        Imi vine in minte un adult care scria ca a avut intotdeauna o memorie foarte buna, gratie antrenamentului oferit in copilarie de ta-su, care il punea sa memoreze cate o pagina din cartea de telefon si-l asculta de acolo (si, evident, il pedepsea daca gresea).

        Am citit pasajul respectiv pe la 10-15 ani si m-a marcat: pe de-o parte, o memorie buna e o chestie misto, e bine s-o ai, si stiam deja ca memoria buna se obtine in urma antrenamentului. Dar… tocmai cartea de telefon? Ce dracu, altceva mai abordabil n-a gasit ta-su? Autorul spunea ca ta-su i-a si justificat alegerea, ceva de genul ca va avea nevoie de o memorie buna in viata, si un material arid e cel mai bun antrenament pentru minte…

        20 de ani mai tarziu, Nautilus scrie pe dollo.ro: „[un tip] îşi trimite copilul la materia pe care acesta nu numai că nu o place, ci o urăşte din tot sufletul [și] îi cere să aibă 10 la acea materie anume. Aşa îl ţine prizonier câţiva ani, îl face să nu se îndepărteze […] şi să nu aibă alte preocupări. […] E un manipulator foarte bun. [Prezentul conteaza] foarte mult [în] viitorul copilului”.

        Pasajul care m-a marcat pe mine prin anii ’90 e prin partea introductiva a cărții Orizonturi Roșii de Ion Mihai Pacepa. Copilul educat de manipulator s-a facut spion.

        • mihai 16/03/2015 at 17:31 #

          …si datorita Sindromului Stockholm ii este recunoscator lui ta-su pentru darul memoriei.

  6. X Von Y 16/03/2015 at 11:34 #

    Prost scris, plictisitor si fara substanta. Simplu Chickbait.

    • Motanul 16/03/2015 at 11:41 #

      Concurenta? :). Ai uitat sa ne dai link-ul la blogul tau, care sigur e mai bun. :p

  7. cristin 16/03/2015 at 11:46 #

    Toată povestea mi-a amintit de începutul anilor ’90, când nu știam ce să facem cu prea „multă” libertate și votam masiv cu ce ne obișnuisem sau era patriotic.
    Iar dezbaterea din presă a fost mai degrabă o păcăleală: impresia că are loc o schimbare s-a transformat foarte repede în mult zgomot pentru prea puțin.

  8. Max 16/03/2015 at 11:55 #

    E amuzant ca ne intrecem sa demontam „indoctrinarea” comisa in orele de religie, dar o inlocuim cu indoctrinarea pseudo-stiintifica din sursa omniscienta Stephen Hawking via autoritatea morala „tatal lui Marius”, un tip care dupa ce a citit o cartulie de popularizare a stiintei si eventual a vazut filmul ala despre S. Hawking care a luat un Oscar a inteles tainele Universului si se simte dator sa le inculce si copilului sau de 7 ani.

    • Motanul 16/03/2015 at 12:13 #

      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19647592-video-scene-serbarea-unor-copii-scoala-primara-ortodoxa-elevi-intruchipand-membrii-familiei-brancovenesti-decapitati-dupa-refuza-renunte-credinta-crestina.htm

    • Nautilus 16/03/2015 at 12:19 #

      Păi dar? Cum îndrăzneşte paraliticul ăla nenorocit în cărucior să se atingă de lumina Credinţei noastre strămoşeşti? Dumnezeu l-a pedepsit!

      • Max 17/03/2015 at 10:00 #

        Nautilus, esti pe linga subiect. E irelevant ca Hawking e paralitic relevant e ca tipul nu detine adevarul absolut (si, ca om de stiinta, sint sigur ca nici nu pretinde asta).

        • mihai 17/03/2015 at 10:13 #

          Se numeste satira, Max!

  9. Max 16/03/2015 at 12:01 #

    Si, scuze ca revin cu un comentariu separat, e amuzant ca parintii isi fac atitea probleme in legatura cu influenta nefasta a orei de religie (care oricum e optionala), dar nu au nici o problema cu faptul ca biblioteca scolii e DEZAFECTATA (?!) De ora de religie sa scapam, ca in rest le-am rezolvat pe toate…

    • Dollo 16/03/2015 at 12:19 #

      Părinții își fac probleme, însă sunt prinși într-un cerc vicios al intereselor și neputinței. Ca să suplinească lipsa bibliotecii, de exemplu, i-au înscris pe copii la un club de carte. Ora de religie nu e opțională, după cum se vede din practică.

      • Max 17/03/2015 at 09:53 #

        Dollo, ti se pare acceptabil sa fii „prins intr-un cerc vicios al intereselor si neputintei”? Daca parintii atei ajutati de prietenii lor oengisti anti-crestini si-ar folosi macar 10 la suta din energia pe care o consuma pentru eliminarea totala a religiei din scoli (pentru ca asta e scopul, hai sa nu ne mai ascundem dupa deget), ar putea rezolva multe probleme reale din viata scolii romanesti.
        Sa ai o biblioteca functionala intr-o scoala in secolul 21 nu se poate, ca e „un cerc vicios”. In schimb se poate sa perturbi programa scolara in mijlocul anului, sa obligi 2 milioane de parinti sa depuna cereri de pe o zi pe alta, sa pui in pericol locurile de munca ale citorva mii de profesori, doar pentru ca unii inca ii mai iubesc in secret pe Marx si Lenin.

        • marin 17/03/2015 at 21:52 #

          esti dezgustator. cine plm ti-am bagat tie in cap ca ateii sunt comunisti? da, eu vreau ca religia sa fie scoasa atat din scoli, cat si din statul roman laic. sa fie permisa practica ei la nivelul constiintei fiecaruia. nu sa ma oblige statul sa jur pe biblie la un proces sau in alte imprejurari care nu au nimic de-a face cu religia. dar nimic din toate astea nu au de-a face cu comunismul. asta e o marota pe care voi o folositi in lipsa de alte argumente.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cum s-a „optat” pentru ora de religie | România curată - 16/03/2015

    […] sursa: dollo.ro […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.