Pe barba mea, poliția face ce vrea

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

***

Vă propun azi un text care nu cadrează cu spiritul sărbătorilor, decât în măsura în care Moș Crăciun ar avea, poate, nevoie să-și înnoiască permisul de conducere a renilor. Dacă l-ar prinde nevoia asta la București ar avea ghinion, că Poliției române încă nu-i plac bărboșii, chiar dacă au trecut 25 de ani de la vremurile alea… 

***

Pentru că îi expirase permisul auto, un bucureștean s-a prezentat luna trecută la Serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor ca să și-l înnoiască. Funcționarii de la ghișeu au refuzat să-i primească actele deoarece poza din buletinul de identitate nu corespundea cu realitatea. Mai exact omul își lăsase între timp barbă.

Poziția poliției: Barba sau permisul?

Petentul spune că a fost expediat rapid, cu explicația laconică a unui polițist, că dacă vrea permis nou trebuie ori să-și radă barba – după spusele polițistului respectiv se pare că unii se rad chiar pe loc, cu briciul pus la dispoziție de instituție – ori să-și facă alt buletin care să semene cu realitatea.

Dar ce te faci dacă te plictisești de barbă după câteva luni? Sau dacă ții barba temporar, din motive religioase (doliu) sau de sănătate? Sau dacă decizi să-ți vopsești părul, să te pensezi sau să lași să-ți crească plete – s-a întrebat, pe bună dreptate posesorul bărbii cu permisul expirat?

Întrebări rămase fără răspuns oficial, întrucât polițiștii nu discută, ci execută ordinul. Iar în cazul de față, la reclamațiile făcute de cetățeanul cu barbă, atât către Prefectura București (în a cărei subordine se află Serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare) cât și către Avocatul poporului (spre care a fost îndrumat de APADOR-CH) autoritățile au răspuns la unison că:

… nu se poate da curs solicitărilor, deoarece fizionomia dumneavoastră nu corespunde cu fotografia din actul de identitate, iar potrivit articolului 19, litera h și articolului 19 alineatul 2 din Ordonanța de Urgență nr. 97/2005 actualizată este necesară preschimbarea documentului de identitate.

 

Schimbă barba fizionomia? Răspunsul american vs. cel românesc

Este o întrebare pe care și-au pus-o și alții, dar de care nu s-a împiedicat, se pare, nicio autoritate competentă până la poliția română. Guvernul SUA, recunoscut pentru măsurile draconice de control de securitate, mai ales după celebrul 11 septembrie, găzduiește pe site-ul dedicat pașapoartelor și vizelor o secțiune de întrebări și răspunsuri pe tema asta.

Iată ce răspunde Departamentul de stat al SUA la întrebarea:

Trebuie să-mi fac altă poză pentru viză/pașaport dacă m-am vopsit sau mi-am lăsat barbă?

„Noile fotografii sunt necesare doar dacă aspectul vi s-a schimbat semnificativ față de vechea fotografie. Creșterea bărbii sau vopsirea părului nu constituie o schimbare semnificativă. Dacă puteți fi identificați în pașaport nu aveți nevoie să-l schimbați sau să faceți o fotografie nouă pentru o altă viză.  Trebuie să aplicați pentru un nou pașaport sau să prezentați o nouă fotografie pentru viză, dacă:

–        Ați suferit o interventie chirurgicală facială semnificativă sau traumatisme;

–        Ați adăugat sau eliminat piercing-uri faciale numeroase / mari sau tatuaje;

–        Ați suferit pierderi sau creșteri semnificative de greutate;

–        V-ați făcut o schimbare de sex.”

 

Răspunsul românesc

Spre comparație, articolul 19 din OUG 97/2005 spune în stil românesc că:

Citește ce scrie în Art.19

(1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:

a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat;

b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;

c) in cazul schimbarii domiciliului;

d) in cazul schimbarii denumirii sau a rangului localitatilor si strazilor, al renumerotarii imobilelor sau rearondarii acestora, al infiintarii localitatilor sau strazilor;

e) in cazul atribuirii unui nou C.N.P.;

f) in cazul deteriorarii actului de identitate;

g) in cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;

h) cand fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;

i) in cazul schimbarii sexului;

j) in cazul anularii;

k) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.

(2) In termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)—j), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).

 

Ce-i de făcut?

Chestiunea poate avea două rezolvări: una mioritică – te conformezi cu norma, chiar dacă e absurdă, pentru că ai impresia că Leviathanul nu poate fi învins – sau ești nonconformist până la capăt și lupți cu sistemul până la… CEDO.

Cetățeanul nostru a încercat o vreme să înfrunte sistemul, considerând că autoritățile române îi încalcă un drept fundamental prin condiționarea eliberării unui act de identitate de aspectul fizic. El spune că barba nu i-a modificat așa de mult aspectul încât să fie nevoit să-și schimbe buletinul pe care-l făcuse doar cu doi ani înainte. Omul consideră că articolul 19 din amintita ordonanță este prea general și lasă loc la interpretări după bunul plac al funcționarilor publici. Cu același buletin el a călătorit cu avionul în străinătate și nu i-a fost pusă la îndoială identitatea niciun moment doar pentru că la graniță s-a prezentat cu barbă, în timp ce în buletin/ pașaport era ras.

După aproape o lună de petiții și plângeri s-a lăsat păgubaș și și-a ras barba.

 

Alții au câștigat dreptul să poarte o strecurătoare pe cap

Poziția Serviciului de permise bucureștean este cu atât mai surprinzătoare cu cât chiar și pe Aeroportul Otopeni există un sistem de verificare facială prin măsurarea unor puncte de pe fața umană (gen distanțe între ochi-nas, buze-ochi, etc) care nu se împiedică de … o barbă.

În epoca actuală, recunoașterea facială a devenit facilă datorită dezvoltării tehnologiei care scanează chipul uman și identifică cu acuratețe persoanele (chiar și între gemeni identici) pe baza datelor biometrice – cum ar fi irisul. O astfel de tehnologie este și la îndemâna poliției române, conform acestei surse.

De fapt, în spatele pretinsei temeri a autorităților, că discrepanțele dintre fotografii pot îngreuna identificarea persoanei, stă de fapt o explicație mult mai banală: conformismul. Nu suntem noi nici primii, nici singurii în lupta asta. Un austriac s-a luptat trei ani în instanță ca să aibă dreptul de a purta pe cap o strecurătoare, în poza de permis auto, ca semn al „religiei” sale, cultul pastafarian. Tipul a reușit, și după el mulți alții, în diferite țări în care justiția a înțeles să respecte dreptul omului la propria imagine și reprezentare.

APADOR-CH le recomandă celor care se confruntă cu situații similare să se adreseze cu plângeri atât Avocatului poporului (care în cazul de față a pactizat cu poliția), dar și justiției. Plângerea în justiție nu este nici pe departe atât de costisitoare ca timp și bani pe cât ne-am aștepta. Pentru redactarea plângerii, juriștii APADOR-CH oferă consultanță gratuit. Documentul, în care sunt enumerate toate faptele și actele, poate fi trimis prin poștă la instanța teritorială, cu achitarea unei taxe de timbru. Judecarea se poate face și în lipsă, nu este nevoie să vă prezentați la termene.

E drept că procesul poate dura și până la doi ani, timp în care, fără permis, ar trebui să circulați cu taxi-ul, să strângeți chitanțele pe care ulterior să cereți să vi le deconteze poliția care v-a refuzat eliberarea actului. În cazul în care nu aveți câștig de cauză în țară, vă rămâne calea CEDO, pentru care, de asemenea, puteți primi îndrumare de la APADOR-CH.

Pare disproporționată lupta cu sistemul pentru un lucru atât de banal cum ar fi o barbă (sau o strecurătoare de spaghete) și este de înțeles ca oamenii să fie tentați să aleagă calea mai ușoară pentru rezolvare. Dar înainte de a vă conforma gândiți-vă că dacă pentru un lucru atât de banal, cum este barba, statul să restrânge un drept, doar pentru că poate, ce se va întâmpla când confruntarea se va duce pe paliere mai importante?

 

 

 

*Cazul prezentat este real, din păcate, dar cetățeanul cu barbă a dorit să își păstreze anonimatul, de aceea nu pot oferi și copii după sesizările făcute de el la autoritățile amintite.

Etichete: , , , , , , ,

9 comentarii la “Pe barba mea, poliția face ce vrea” Subscribe

  1. Fluieratorul 23/12/2015 at 21:25 #

    Aoleu, nea ala cu mustatile spectaculoase e in Trachter…
    Am avut, in vremurile de trista faima, in anul intii de facultate un coleg mai mare de virsta decit noi, cu barba in natura, si in pozele tuturor actelor. Il dadeau profesorii afara de la ore sistematic, pe motiv de barba, si l-au tot dat asa cale de un semestru si jumatate, de a ramas omul repetent, dupa care a mai ramas o data repetent, si pe dinafara de-a binelea. Pentru o barba.
    Dupa niste ani de la marea schimbare, la prima intilnire (aia de 10 ani de la absolvire), i-am intrebat pe citiva dintre acei profesori de ce-au facut asta. Citeva raspunsuri: „asa erau vremurile”, „daca ar fi avut doar mustata, mai mergea”, „putea sa lase de la el, daca vroia facultate”. Nici un „imi pare rau”.

    • Dollo 23/12/2015 at 23:04 #

      Păreri de rău, scuze? Păi doar nu au greșit cu nimic, nu? 😉

  2. Stelian 24/12/2015 at 00:07 #

    Sa stiti ca dimineata trebuie sa v-o incepeti cu lectura actelor de identitate. De ce?
    Daca va expira sunteti pasibili de amenda desi eliberatorul nu face nimic sa va atentioneze ca in 30 de zile sau in 60 de zile actul va expira si ca pentru a-l inlocui va trebuie X,y,z, hirtii, o taxa de…. si o fotografie.
    De asemenea verificati din cind in cind daca adresa corespunde. Altfel primiti amenda grasa (nu mai stiu actul respectiv, el exista, mi-e lene sa-l caut.)
    Cum adica sa nu corespunda adresa? Simplu. In ideea lor de a omagia pe cineva onor alesii locali pot schimba numele strazii unde locuiti din Cireselor in maior Mura sau altceva. Ba chiar mai mult, daca va avanseaza strada in rang de la strada Napoleon la bulevardul/ calea Napoleon, la fel, s-a schimbat numele si adresa nu mai corespunde. Deci amenda…
    Legea nu impune alesilor sa va anunte, dar va obliga la schimbarea actelor pe propria cheltuiala in termen de 45 de zile. Asa ca poate ar fi cazul sa incepeti sa va faceti si abonamente la M.O. (Exista obligativitatea cunoasterii legilor, dar accesul la M.O. este contra cost.)
    Aia cu schimbarea actelor daca va mutati o stie toata lumea, desi e un non-sens. N-are nici o legatura adresa cu identiatea persoanei. Ca de altfel existenta unui act de identitate.
    El confirma inca o data existenta statului politienesc roman.
    Apropos, traiesc undeva unde nu exista act de identitate. Legitimarea(cind e cazul) se face cu permisul de conducere (ce nu e eliberat de politie) sau cu un card de sanatate. Extrem de rar pot fi solicitate amindoua. (Deschiderea unui cont bancar e singurul ce-mi vine in minte.)
    Inainte sa expire sunt anuntat si procedura de inlocuire e simpla, fara ghisee si umiliri si fara timbre fiscale.
    Votarea se face si cu acte expirate, iar lumea se muta tare des, unii chiar anual.

    Si fiindca suntem la comparatii, cum vi se pare sa puteti trimite un pachet/ colet in strainatate de la orice oficiu postal, iar un pachet venit din afara sa vi-l aduca postasul acasa, sau sa-l ridicati de la cel mai apropiat oficiu postal?
    Sau sa te duci sa iti faci fotografia pentru un act si in realitate sa le primesti pe amindoua?

  3. g 24/12/2015 at 11:01 #

    Din arhiva personala:
    Se intimpla in 1989. In 14 decembrie (sic!). Imi expira buletinul de identitate, pe atunci nu exista card. Ma prezint la circa de militie cu teancul de acte si cu poza proaspata in care, spre deosebire de cea din buletinul vechi, aveam barba. Imi lasasem barba de citiva ani si singurul incident il avusesem cu o patrula intr-un tren. Ii convinsesem atunci destul de repede ca nu cari si ustensile de barbierit intr-un rucsac ticsit cu cele necesare pentru doua saptamini petrecute in salbaticia muntelui.
    Acum era cu totul alta situatie si ma inarmasem cu rabdare si cu tot felul de argumente. Spre surprinderea mea militianul de la ghiseu mi-a verificat actele, s-a uitat la fotografia cea noua, apoi la mutra mea si mi-a spus sa revin dupa doua zile sa-mi iau noul buletin. Nici un fel de obiectie. Evident ca n-am zis nimic si am plecat repede de acolo. Pe 16 decembrie 1989 (!) aveam „buletin cu barba”.
    In tensiunea zilelor care au urmat am uitat complet de… anomalie. Mi-am adus aminte mai tirziu si chiar si astazi mai am un semn de intrebare: asa primise ordin sau a incalcat regulamentul dintr-un imbold personal?

  4. bogdan 24/12/2015 at 14:15 #

    Ca posesor de barbă mă simt direct vizat, deşi nu am de gând să devin vreodată şi posesor de carnet de conducere.

    Totuşi, dacă pentru o problemă atât de simplă trebuie să te zbaţi nişte ani prin instanţe, pentru cazuri mai grave, drepturi mai importante, inseamnă ca trebuie să fii nemuritor, nu?

    În plus, ce rezolvă, mai exact, faptul că obţii câştig de cauză la CEDO? Bine, în afară de satisfacţia personală că ţi s-a dat dreptate şi poate primeşti şi nişte bani. La câte condamnări la CEDO are România, ar trebui să fim paradisul respectării drepturilor omului.

    Poate că ar trebui, mai degrabă, să pornim de la o altă chestie pe care o spui în text: poliţiştii nu discută, ci execută ordinul. Păi, nu demilitarizaserăm poliţia? Şi încă pe bani buni?

    Cât timp o să persiste în poliţie mentalitatea asta de Moş Teacă, în care civilii sunt o specie inferioară militarilor (poliţiştilor, în speţă), nu cred că se va schimba nimic, oricâte CEDO şi alte organisme internaţionale ne-ar da dreptate.

  5. Andor 24/12/2015 at 15:35 #

    Port barba de ani si n-am avut probleme nici chiar pe durata stagiului militar. Dar e adevarat ca pe toate actele am aceeasi fizionomie.
    A, si mai port si ochelari, care datorita modei idioate au altfel de rame in fiecare an.
    Probabil ca cetateanul in cauza cel mai norocos dintr noi….

  6. ady 26/12/2015 at 01:03 #

    Am avut un coleg mai in varsta care purta barba. Povestea ca pe vremuri isi lasa barba la inceputul toamnei si se radea primavara. Isi schimba buletinul de fiecare data doar pt ca avea chef sa poarte barba si asta era aproape o infractiune.
    Cat despre faptul ca barba sau vopsitul parului schimba fizionomia sa nu, am doua exemple contra articolului: proful meu de engleza din liceu poarta si a purtat barba toata viata lui. La un moment dat, din varii motive, s-a ras. Ora la care a venit ras am petrecut-o incercand sa decid daca e el sau nu. La finalul orei nu ajunsesem la o concluzie definitiva.
    2. O fosta colega de serviciu s-a tuns si vopsit la un moment dat. Din ceva mediu, saten intr-un bob negru tuci. Au fost oameni din birou care n-au recunoscut-o pana nu i-au auzit vocea, oameni care o vedeau de aproape, zilnic, minim 8 ore/zi. Mai tragic a fost acasa baietelul ei crezuse ca-i o peruca si cand a inteles ca-i aproape permanent a plans doua zile.

  7. mihai 09/02/2018 at 12:28 #

    Dollo, ia uite ce am găsit eu afișat la avizierul SPCEP sector 6:
    http://www.evidentapersoanelor6.ro/evidenta-persoanelor/eliberarea-primului-act-de-identitate-dupa-varsta-de-18-ani/

    Eu înțeleg de aici că dacă părinții tăi au fost bătuți în cap și nu te-au trimis (sau nu te-au lăsat) la 14 ani să-ți faci buletin, în mod automat ți se prelevează amprentele, ca și cum ai fi infractor (sau aplicant pentru viză SUA, tot dracul ăla).

    Eu consider asta discriminare, că la reînnoirea buletinelor adulților nu se prelevează amprente. Voi, la APADOR-CH, știați de chestia asta?

    • Dollo 09/02/2018 at 16:31 #

      Nope, nu știam, interesant. O să verificăm. Mersi de pont

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.