În Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, locuitorii sunt săraci și multi și toți știu să facă câte ceva pe doi lei. Fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme. Este declarația noului ministru de finanțe al României, ca explicație la vestea că nu se mai măresc salariile minime de la anul, așa cum promisese Ponta.
Că a fost off sau on the record nici nu mai contează. Femeia are dreptate. Românii nu mai sunt obișnuiți să muncească pe doi lei. De fapt, românii nu prea mai sunt obișnuiți să muncească. De când cu salariul minim și cu ajutoarele sociale cumulate cu alocațiile pentru copii s-a format o nouă clasă socială, a ălora care nu văd de ce ar trebui să muncească pe doi lei, de vreme ce banii ăștia vin oricum de la stat. Nu va avea postarea asta atâtea laicuri, câți patroni am auzit în ultimii ani plângându-se că nu găsesc oameni pentru diverse munci, fie calificate, fie ne. După cum cunosc și o mulțime de oameni care permanent „nu găsesc de lucru”.
În România avem peste 9 milioane de oameni apți de muncă (între 15 și 64 de ani), din care numai jumătate lucrează. Restul sunt din categoria „am plecat să-mi caut de lucru, dă Doamne să nu găsesc!”. Și totuși, cu cifrele astea în statistici și buget, ne permitem să-i cerem demisia ministrului de finanțe pentru că a îndrăznit să spună lucrurilor pe nume. Da, România are o problemă cu (ne)munca.
Iar problema este, cum ar fi zis mamaie, faptul că oamenilor li s-a urât cu binele, li s-a urcat democrația la cap. Vrem numai drepturi, dar ni se cam rupe de obligații. Mamaie a apucat timpul când culegea via boierului cu botniță la gură, ca desculții lui Zaharia Stancu, a trăit până la 88 de ani, a făcut trei copii, a mai luat bătaie și de la bărbat, dar per total a trăit bine, pentru o țărancă analfabetă. Pe vremea ei nu era salariu minim, nici ajutor social, nici măcar alocație pentru copii. Era doar nevoia de a munci, ca să ai ce pune pe masă.
Nevoia asta se manifestă și azi, dar, paradoxal, numai la unii. Mai exact, conform statisticilor, la jumătate dintrei cei apți de muncă. E, dacă vreți, un soi de inversare a teoriei lui Aristotel, care spunea că natural unii sunt liberi şi alţii sclavi, şi că este folositor şi drept ca aceştia să fie sclavi, pentru că unii oameni pur și simplu nu au capacitatea de a se descurca independent, dacă nu ar avea niște stăpâni care să-i pună la muncă și să-i învețe practic să existe.
Ei, în zilele noastre sclavii muncesc ca să asigure bugetul de stat, ăla din care sunt plătite ajutoarele sociale și alte forme de stimulare a nemuncii… „stăpânilor”. Am aruncat la coș „nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă” și am păstrat numai jumătatea convenabilă din „de la fiecare după puteri, fiecăruia după nevoi”. Deși ne-am revoltat în 1989 că eram prea egali unii cu alții, am ajuns azi să muncim unii mai mult, alții deloc, dar să mâncăm toți, că deh, drepturile omului, democrație, standarde minimale, bla, bla.
Suntem experți în a găsi scuze unora din „familii nevoiașe” pentru că nu muncesc, în loc să găsim căi de a-i pune la muncă, și forțat dacă trebuie. Pentru că, da, nu suntem egali, oricât ne-ar plăcea să ne dăm democrați, moderni, de stânga sau de centru. Ne naștem diferiți, așa cum spunea Aristotel, și numai autodeterminarea face ca unii dintre cei născuți sclavi să ajungă să-și depășească condiția. Iar pentru asta trebuie admirați. Restul, însă, nu trebuie lăsați să frece menta. Pentru că munca nu a omorât pe nimeni, ba din contră, l-a înnobilat pe om.
Și dacă nu vor de bună voie, biciul a dat de fiecare dată roade. Pe când zăhărelul, traiul bun, banii veniți de pomană nu au avut decât efectul invers: au lenevit și nărăvit omul. Ni se întâmplă asta tuturor, atunci când ai cât de cât ce-ți trebuie nu te mai împinge nimic afară din zona de confort.
O să ziceți că „bieții oameni” sunt victimele sistemului, că lipsa de educație îi ține captivi în situația asta, că de aia nu-și găsesc de lucru și vezi bine, trebuie sprijiniți, că doar nu-i lași să moară? Păi de când lipsa de educație = incapacitate de muncă? Nu trebuie să fim toți filosofi, profesori sau funcționari cu laptop și mașină de serviciu, unii trebuie să mai măture străzile, alții să curețe closete sau ceapa în bucătării. Nu vi se pare paradoxal că ajung să facă (și) muncile astea exact ăia care au pregătiri ce le-ar permite profesii înalte, în timp ce noi ținem pe buget câteva milioane de loaze calificate doar în filosofia de cârciumă și în dialectica procreerii?
Aș vrea să vă gândiți voi, ăștia care stați uneori și 12 ore la muncă, aveți rate și obligații cât pentru două vieți, și vă legănați cu gândul că trăiți în capitalism, ce simțiți când îl citiți pe Jean-Jacques Rousseau: „Primul om care, împrejmuind un teren, s-a încumetat să spună: «acesta este al meu» și care a găsit oameni destul de proști ca să-l creadă, a fost adevăratul întemeietor al societății civile”. Dar de câte crime, războaie, omoruri, de câte mizerii și orori ar fi scutit omenirea acel care, scoțând țărușii sau astupând șanțul, ar fi strigat semenilor săi: „Feriți-vă să-l ascultați pe acest impostor; sunteți pierduți dacă uitați că roadele sunt ale tuturor și că pământul nu este al nimănui”.
E? Lumea întotdeauna a fost împărțită în proști și deștepți, dar cine e prostul în cazul nostru?
Care-i treaba cu postarea asta?
Azi e Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Am scris acest post în cadrul unui demers organizat de APADOR-CH pentru a atrage atenția asupra faptului că oamenii nu-și cunosc drepturile (72% dintre români) și că asta este o condiție suficientă ca aceste drepturi să le fie încălcate.
Articolul 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului zice că:
1. Nimeni nu poate fi ţinut în sclavie sau în condiţii de aservire.
2. Nimeni nu poate fi constrâns să execute o muncă forţată sau obligatorie.
Deși oficial a fost abolită de peste 150 de ani, sclavia încă se practică în lume, și chiar prin Europa. Se estimează că azi sunt mai mult de 35 de milioane de sclavi în lume, majoritatea forțați să muncească fără plată sau deposedați de cele mai elementare drepturi civile. 1 din 3 sclavi sunt copii.
Mulți români îngroașă cifrele acestea. Chiar dacă în scriptele naționale ei apar în jumătatea nemuncitoare a țării, în realitate mulți dintre ei sunt prinși în situații fără ieșire: fie înrobiți aici, în diverse combinații ilegale de muncă la negru, fie în Spania, Italia sau alte „grădini” europene care folosesc mână de lucru estică, fără să o plătească.
Au ajuns în situațiile astea urmând niște cutume din familie (copii exploatați de părinți sau dați de părinți în exploatarea altora) sau dând crezare unor anunțuri atractive de locuri de muncă în străinătate.
Sper că este evident că punctul de vedere exprimat în postarea de mai sus nu este unul cu care rezonez, ci a fost o încercare stângace de a atrage atenția asupra derapajelor în care suntem de multe ori tentați să cădem atunci când vine vorba de împărțirea banului public, veșnic insuficient.
Și mai sper că vom învăța să facem diferența între așa numita sclavie modernă, cum este denumită munca în corporație, și sclavia reală. În prima lanțurile sunt doar la noi în cap, în timp ce din a doua nu se poate pleca niciodată prin demisie.
OMG! M-a salvat „care-i treaba” de la inf r act.
si eu credeam ca a fost hackuit de inliniedreapta, ca nu mai venea poanta
Daca ignoram indemnurile la „trebuie obligati sa munceasca, chiar cu biciul” (desi suna foarte metaforic venind de la aceasta autoare, asa ca oricum nu pot fi luate prea in serios), sunt de acord cu majoritatea observatiilor. Salariul minim trebuie sa fie 0. Vezi articolul urmator:
http://www.americanlegislator.org/minimum-wages-benefits-many-consequences/
asaaaa …. de ce nu avem si buton de FB SHARE? !?!?!?
sa se chinuie bietii oameni sa faca copy-paste la link 🙁
avem, din câte știu dacă dai clik pe butonul Fb e și un share automat.
si exista si „vesnici bursieri” neo-socialisti care sustin contrariul – ca e normal sa existe salariul minim 🙂
http://www.contributors.ro/economie/salariul-minim-%c8%99i-tehnocra%c8%9bii-ideologi-din-guvernul-ciolo%c8%99/
Cam incurcam borcanele… uite de ce. Sunt putini oameni carora le place sa munceasca sau mai precis putini oameni care fac ceea ce le place. Eu, daca as putea, nu as merge la munca (nu neaparat n-as munci, ci as face altceva care nu aduce bani) iar daca statul mi-ar oferi gratis o suma de bani care sa-mi asigure traiul confortabil, evident, n-as mai merge la serviciu. Iar pentru unii oameni traiul confortabil este cu muult mai putin costisitor si uite ca-l primesc gratis. Concluzia mea este ca politica de asistenta sociala este gresita, oamenii sunt normali.
Alt caz: daca in apropiere de mine nu are fi nici un job pe specializarea mea, dar as gasi unul la 100 de km departare, iar specializarea mea nu se plateste prea bine, m-as duce? Sa primesc 1500 de lei salariu si sa dau 500 pe drum si 500 pe mancare? Nu, iarasi evident. As prefera asistenta sociala in care sa primesc 1000 de lei fara mari eforturi. Din nou, oamenii sunt normali, matematica e simpla.
In concluzie, nu oamenii au ceva in neregula ci politica de asistenta sociala si incurajarea muncii este gresita. Nimanui nu-i place sa fie sarac daca are alternative mai bune si nici multi oameni prosti nu sunt, sa munceasca pe bani mai putini decat primesc sa stea. Asa ca treaba cu sclavul si stapanul nu se aplica aici. Iar chestia cu biciul… eu zic sa nu mai pomenesti de el… educatia prin bataie nu mai este folosita pentru simplu motiv ca are mai multe efecte negative pe termen lung decat pozitive pe termen scurt… exista studii. Si e inuman…
daca ar fi asistenta sociala asa mare, multi nu ar mai lucra
Lectia de istorie: ma dau mare, da? 😀 – informatiile le zic asa vag, de cum am inteles eu istoria.
Situatia nu e de acum asa, e de sute de ani in Romania. Pana la marea secularizare (1866) mare parte din romani erau …iobagi, adica munceau … cu forta. Ce a facut Cuza a fost revolutionar si unic pana atunci: a confiscat pamantul bisericii si a impartit iobagilor; iobagi care erau si pe pamantul boierilor dar si pe pamantul bisercii (cam 1/4 din supr tarii de atunci era …bisericilor).
Ce s-a intamplat e lesne de inteles: analfabetii au fost prostiti de arendasi/ziaristi/propagatori, au vandut pamantul pe nimic, si … in 1907 suntem tot acolo.
La sf primului razboi mondial soldatii sunt iar improprietariti cu 3-4 ha. De data asta insa au 50 ani de libertate, si amintirea esecului parintilor, dar si experienta cu alti oameni. De data asta a fost mult mai bine!! nu mai era nici zeciuala bisericii (da, biserica lua 10% din ce produceau).
A fost perioada de glorie a romaniei!! pt ca romania si-a revenit cu drag dupa rana razboiului, a fost perioada de granar a eruopei (singura perioada, aici a fost un cumul de factori europeni) , au inceput rafinarii, in 1930 femeile au inceput sa voteze si sa mearga la scoala, ce mai, totul era in sus.
Si a venit al 2lea razboi. Si a venit foametea din 1846. Si comunistii si tirania. Si iar le-au taiat entuziasmul si initiativa. Comunismul a fortat la munca dar nu pe toti…pe cei cu multi copii nu – mai aveau si case sociale si ajutor.
Ce se intampla acum e la fel ca atunci. Si ca intodeauna: cui nu ii arde de munca asteapta cu mana intinsa. Cine nu a vazut munca la parinti ci furat si cantat si dansat in fata cortului nu va munci ci doar canta si dansa.
Inca o chestie aici: biserica a spus ca ii educa dar in realitate i-a tinut pe toti analfabeti!! scoala lui Creanga e un exemplu ..
Biserica – o constructie monstruoasa care va disparea de la sine atunci cand nu va mai fi nevoie de ea.
Viziunea oamenilor despre ceea ce sunt ei insisi cu adevarat se va schimba si aceasta contrapondere, biserica, nu va mai fi necesara.
Lumea nu poate exista decat intr-un echilibru perfect.
„Toti oamenii s-au nascut…” ?
E adevarat sau fals? Nu se poate sa nu fiti interesati.
…si o alta intrebare:
Daca ” Toti oamenii s-au nascut” , ceea ce e evident, tu te-ai nascut ?
Ambele intrebari sunt corecte si intre ele nu exista nici o contradictie.
Cei mai multi, insa, vor sustine contrariul, de aceea biserica este necesara.
Si sa vedem niste cifre: cat e un ajutor social? 100-130 lei de membru de familie. Unde se duc banii astia? Cel mai mult pe bautura si tigari. Macar ii opreste din furat. E o afacere buna pt romani?? NU!
E vreo solutie? Sa ii trimitem la scoala. Sustin cateva actiuni din astea…. acum caut o croitoreasa sa mearga la o casa de copii sa ii invete sa coase si tricoteze si croseteze.
Sa ne uitam si la alte tari: cum dau ajutoare sociale? Ok, pai in Be este un ajutor…pt cei cu venit f. mic pe cap de famelie o deducere la impozit. Adica primesc ajutor daca muncesc. Mai sunt pt cei bolnavi. Si someri. DAR sunt conditionati de cursuri de recalificare!! De un nr de interviuri unde au fost. ii ajuta sa faca cv. Se reduce suma treptat.
In rest, in Ro, cat timp vad pamant parloaga nu mai cred nimic. Cat vad zapezi cat gardul pe drum, cand vad crasma plina, cand vad vaicareala dar ca cer pe ziua de munca 50 le (ok!!) dar si bautura si tigari!! – nu, nu mai cred nimic.
Ba ma lasi…Tu crezi ca cei care MUNCESC si au salariul minim traiesc bine ?