Sunt sigura ca nu va spun nimic nou, dar simt nevoia sa intaresc ceva ce stim cu totii deja, si anume faptul ca tara asta n-o sa mai fascineze in curand decat prin mitocanie, nesimtire si prost gust. Scriu asta dupa doua zile si o noapte petrecute pe malul lacului Bicaz, in zona cunoscuta sub numele de Izvorul alb. Un taram care cu siguranta a fost un colt de rai candva, azi e plin de gunoi, asaltat de vile si casute de vacanta ale caror canalizari se varsa pe sest in lac si populat de prea numerosii romani dornici sa asculte manele intre brazii inalti, adica tot pe acolo pe unde abunda hartia igienica si …
Masini, multe masini cu numere de Italia. Romanii plecati „sa faca un rost copiilor” sunt veniti acasa in concediu. Si se simt ca acasa, dupa ce in Italia, de exemplu, erau constransi de regulile impuse de proprietarii de campinguri, care le refuzau intrarea daca isi dadusera odata in stamba pe acolo. Aici nu le zice nimeni nimic nici ca asculta muzica la maxim pana in zori, nici ca lasa gunoaie unde au facut gratare. N-ar avea cine sa le zica, pentru ca, de exemplu, politistii care patrulau ieri cu barca politiei pe lacul Bicaz faceau atmosfera la terasa de la Izvorul alb, fiecare cu cate o bere in fata si comentand aprig statutulul „militianului”.
Ar fi nedrept, insa, sa dam vina doar pe rom-italienii care sunt usor de reperat dupa limbajul colorat. Dupa cativa ani in peninsula nu mai nimeresc trei cuvinte romanesti dintr-o propozitie, asa ca epateaza asistenta cu italiana neaosa. Si injuraturile parca sunt mai tari in italiana…
De vina pentru jegul in care se zbate frumusetea aia de lac de acumulare sunt si turistii, si localnicii. La Izvorul alb, de exemplu, o intreprinzatoare locala care-i omeneste cu bere pe politistii cu barca de mai sus, a construit vreo sapte casute din lemn pe care le ofera pe 40 de lei/noapte amatorilor care n-au cortul la ei. Cazarea la casute presupune conditii de cort, insa: buda e printre brazi, iar dusul cu apa trasa din lac are scurgerea… tot in lac. Inutil sa ne mai intrebam daca o fi vreo autorizatie acolo, se vede cu ochiul liber ca daca politia e cu noi, alte hartii prisosesc.
Bomboana de pe coliva au fost smecherii care si-au cumparat barci cu motor sau skyjet si care faceau ture zgomotoase pe lac ca sa-i admire asistenta de pe maluri. Cel mai tare a fost unul care asculta ieri ceva cu „prima iubire” la maxim in „yahtul” care facea si el un zgomot destul de asurzitor cu motorul.
Ar fi trebuit sa ne bucuram doua zile de peisajele superbe de munte care inconjoara lacul Bicaz. In loc de pasarele, am ascultat manele, am respirat aerul tare al rahatilor ascunsi printre brazi si, desi ne-am mutat dintr-un loc in altul, sperand ca toate relele sunt doar exceptii, n-am reusit sa gasim in jurul lacului un loc necontaminat de turismul de masa.
Mdea, trist si cuprinzator 🙁
cunosc foarte bine zona…si va spun ca intreprinzatorii locali nu au nici o vina. ei nu fac decat sa ofere ceea ce cere romanul.ar fi cel putin absurd sa crezi ca solicitarea clientilor care se cazeaza in zona e sa asculte muzica simfonica!si apropo-campingurile au bude…e mai complicat insa pentru clienti sa le foloseasca intr-un mod corect. zona e minunata…asadar nimic de mirare ca place si politiei romane…sunt si ei tot oameni carora le mai place sa bea cate o bere. voua nu?
Inseamna ca suntem de acord ca zona e frumoasa si ca n-ar avea nevoie de nicio muzica, nici simfonica, nici de alta orientare. De ce sa nu ascultam muzica acasa/la club/la carciuma si sa nu lasam padurea sa ne vorbeasca cu "instrumentele" ei atunci cand o calcam? 🙂 In rest, e chestie de optiune, si a localnicilor – sa le ofere ceva de calitate turistilor – si a turistilor, sa accepte sau nu sa mai mearga acolo. Pana la urma esti ceea ce oferi si primesti pe masura. Parerea mea!
de acord cu tine!