Ce-i de facut, de votat sau de emigrat?

D aca merg la vot nu ma tenteaza sa-l girez pe niciunul cu stampila, daca aleg absenteismul ce rezolv? Sunt incurcata. Imi pot permite sa fiu scarbita de politicieni, si totusi sa traiesc bine merci, neatinsa de influenta lor, aici, in Romania? Din ce aluat sunt oare oamenii care ii sustin, aplauda si chiar aduleaza pe candidati? De cateva zile mi-am dat seama ca nici macar pacaleala cu referendumul nu ma va mai putea scoate din casa ca sa-l votez pe Base. Aparitiile lui pe toate posturile si argumentele disperat de ilogice pe care le arunca in discutie sunt semnele unei lupte pe jumatate pierdute. Iar azi, cand i-am vazut pe Ontanu si Oprea inaintati in grad, tocmai de el, de Base acela care se batea cu PSD-ul si ii infiera exact pe acesti doi comunisti nenorociti pe vremea cand era primar… ei bine, pentru mine azi s-a rupt si ultima veriga a lantului de iubire. Cum dracu sa-l votez pe omul care le primeste la el in tabara tocmai pe cele mai corupte doua persoane pe care mi-a fost dat sa le cunosc in administratia publica? Pana si Vanghelie a avut mai multa demnitate si i-a exclus din partid pe astia doi. Chiar asa, s-or fi terminat sustinatorii portocalii?

generalii lu' peste-foto EVZ

Neculai Ontanu si Gabriel Oprea sunt doua fiinte foarte asemanatoare, ahitate dupa bani si titluri, dar pozand in social democrati preocupati de binele poporului. Fotografia  e de la o parada penibila a politiei comunitare a sectorului 2, pe care si-a organizat-o Ontanu insusi acum cativa ani, in fata primariei pe care si-o construise tot cu de la el putere, fara autorizatie. Nu stiu ce rost aveau uniformele lor militare intr-un context care n-avea nicio legatura cu armata – politia comunitara se stie ca e un soi de adunatura de bacalaureati facuti pe genunchi din analfabetii de gardieni, ca sa mai aiba si primariile pe ce sa cheltuiasca banii publici – pe masini, uniforme, armament.

Din aceeasi categorie de actiuni de anvergura, Ontanu si Oprea au mai bifat de-a lungul anilor inaugurari de economate – pe vremea cand PSD-ul impanzise tara de astfel de magazine pentru saraci – si multe, multe sarbatori de 1 Decembrie cu fasole si carnati pe care se batea saracimea in diversele piete din sectorul 2. Acolo Ontanu lasa uniforma si servea fasolea cu sort si boneta de bucatar, pe care scria „primar”, ca nu cumva sa nu stie prostimea din mainile cui primeste caserola. Actiunile astea erau de fapt o pasiune a tuturor primarilor din vremea aia – 2000-2004 – ca sa nu nedreptatim pe nimeni.

Oprea, fost prefect PSD pe vremea cand Basescu lupta cu sistemul ticalosit de la primarie, se mandrea si el cu doua titluri cumparate – cel de doctor si cel de general.

Cei doi sfertodocti – Ontanu si Oprea – si-au unit fortele si pe vremea puterii PSD, si in opozite, facand afaceri cu succes in Ilfov, unde Oprea a devenit parlamentar, si unde mai au un aliat, Iordanescu.

Nu trebuie uitate nici realizarile lui Ontanu din sectorul pe care-l conduce de trei mandate, cate blocuri construite fara autorizatie (pe acelasi model cu primaria) a „tolerat” motivand ca are atributii limitate de lege, in cartiere cu case istorice – una dintre ele tocmai s-a demolat, pe Maria Rosetti, ilegal, pentru un bloc cu noua etaje, nu departe de alte doua blocuri despre care eu am scris in EVZ. Ca sa nu mai zic de distrugerea celei mai mari si vechi piete a Bucurestiului, Piata Obor, care in loc sa fie conservata si perpetuala ca monument istoric a fost demolata de Ontanu care-si doreste un Mall langa primaria lui kichioasa din apropiere. De trei ani nu s-a construit totusi nimic in loc, din cauza scandalului generat de afacere – terenul i-am fost dat celebrului Puiu Popoviciu, cel cu cartierul Baneasa – la indemnul cui credeti? Al lui Basescu, dupa cum sustine Ontanu. Asa o fi.

Numai cine a scris ani de zile despre ispravile celor doi poate intelege cata frustrare acumulezi, ca ziarist, cand afli ce afli, scrii ce scrii, si-ti dai seama ca nimic din ce faci nu conteaza, pentru ca oamenii aia sunt mai presus de lege si de vremurile pe care le traim. Aceeasi frustrare am trait in primul an de mandat al lui Oprescu, de care am fost obligata sa scriu pentru acelasi ziar. Am cunoscut un alt exponent al aceluiasi partid ca si Oprea si Ontanu, chiar daca chipurile independent. Oprescu pozeaza acum in salvatorul, unica alternativa a omului satul de politicieni. Sa fim seriosi, numai afacerile si numirile de la primarie arata ca e foarte bine legat la fluxul de bani care alimenteaza lumea politica, de bani publici, si nu numai politica PSD, ci si cea PDL. Basescu putea foarte bine sa-l ia si pe Oprescu la el in echipa, ca era din acelasi tablou cu proaspetii generali.

Sunt constienta ca stiu doar o mica parte din ceea ce fac oamenii astia, si mai stiu ca Oprea si Ontanu sunt doar niste oportunisti scosi in fata conjunctural zilele astea, dintr-o mare ipocrita si corupta care s-a perindat pe la putere de 20 de ani incoace. Sunt la fel de constienta si ca ani de zile m-am pacalit singura sustinand un om care, chiar daca e inconjurat de coruptii lui din PDL, reuseste sa se situeze deasupra tuturor mizeriilor si  face ceva ca sa mergem inainte.  Pe dracu, ma simt acum mai rau decat daca l-as fi prins pe iubitul meu in pat cu alta. Tradarea e nimic pe langa certitudinea ca nu mai exista nicio speranta.

Intrebarea mea e ce naiba fac eu? Are rost sa merg la vot daca sunt convinsa ca niciunul de pe listele alea nu ma reprezinta? Si daca nu merg la vot, ce fac? Rezolv ceva? Pot trai autist in tara asta, fara sa ma afecteze ce decizii iau politicienii? Ce ma mai asteapta pe mine in tara asta, in care oricum nu am nicio putere sa schimb ceva, in ciuda faptului ca am libertatea sa scriu ce stiu si ce vad? Pot sa ma cufund in indiferenta si sa raman aici sau sa ma salvez si sa plec aiurea? Exista cineva care are un raspuns la toate astea?

P.S. In timp ce scriam postul asta, in Parcul IOR, din „parohia” lui Negoita, alt primar de isprava al Capitalei, pe care l-am sustinut si admirat candva, cateva zeci de oameni s-au imbrancit ca sa apuce cate un balon, un stegulet si o pelerina de ploaie sau un tricou portocaliu, cu numele lui Basescu. Ce ar mai fi de zis?

Etichete: , , ,

22 comentarii la “Ce-i de facut, de votat sau de emigrat?” Subscribe

  1. agf11 23/10/2009 at 20:04 #

    …si cand iti spuneam…ma `combateai` 🙂

    • Dollo 23/10/2009 at 20:27 #

      am fost o proasta ! 🙂

  2. zaqk 24/10/2009 at 12:53 #

    pai acum votezi impotriva lui basescu. acum 5 ani probabil ca ai votat impotriva lui nastase. permanent votam impotriva cuiva si nu pentru cineva … tragic, nu?

    • Dollo 24/10/2009 at 12:56 #

      nici macar "impotriva" nu mai exista, ca alternativa. Cine, Potarca sau Remus Cernea?

  3. zaqk 24/10/2009 at 16:22 #

    nu, alternativa "impotriva" inseamna cineva care are cu adevarat sanse. ezit intre geoana si crin. din pacate. parca pe crin mai degraba. geoana e prea iliescian.

    singurul moment in care o sa scapam de toate astea va fi in clipa in care se va schimba generatia de politicieni pe de-a intregul. vad ca deja au inceput sa moara pe capete, pe la 50 de ani. asa ca nu mai e mult.

    • Dollo 24/10/2009 at 18:10 #

      generatia tanara e deja la putere, pe alocuri. Din pacate la fel de corupta ca si vechea. Au invatat … bine 😉

  4. Spufi 24/10/2009 at 16:43 #

    La urne vor fi 2 buletine de vot. Unul pentru presedinte si unul pentru referendum. Poti ignora buletinul de vot pentru alegerea presedintelui daca nu ai cu cine vota. Eu as vota pentru parlament unicameral.

    Reducerea idiotilor este binevenita.

    • Dollo 24/10/2009 at 18:12 #

      nici de asta nu mai sunt sigura

  5. zaqk 24/10/2009 at 19:51 #

    pai si astia tineri de acum trebuie schimbati pentru ca au intrat in contact cu perversiunile sistemului. cam asa, vreo 50-60 de ani dureaza totul

    • Dollo 24/10/2009 at 20:09 #

      Deci nu in timpul vietii noastre.

  6. zaqk 24/10/2009 at 21:16 #

    absolut!

    de fapt, ideea mea este ca ar trebui sa fie astia nascuti de prin 2000 incoace care ar avea o sansa. din pacate, astia sunt prea gelati, prea pitzi si coca pentru a mai judeca cum trebuie. concluzia finala: nici o sansa in romania.

  7. Gilbert 26/10/2009 at 15:46 #

    Eu îi dau dreptate, în mare parte, lui zaqk. Clasa politică este scăpată de sub controlul societăţii. Indiferent că vorbim de cea de acum sau de cea care urmează. Reformarea ei este o utopie, din păcate. Şi, vorba lui Dollo: cei tineri au avut profesori buni. În plus, sunt şi mult mai… "adaptabili", mai "flexibili" atunci când vine vorba de urmărirea interesului personal sau de clan. Pe politicienii mai vechi destul de rar îi vezi schimbându-şi "părul", spre deosebire de "lupii" tineri…

  8. Radu Vasile 26/10/2009 at 18:25 #

    mda, stau si constat ca iarasi, lipsa unei gandiri profunde si economico-matematice duce la decizii oarecum gresite.

    La ce ma refer, credeti ca ii pasa cuiva ca nu va duceti voi la vot?

    Nici de cum, politicienii, mai ales primi clasati. Ei daca ar putea v-ar tine pe toti acasa si sa se duca la vot doar 2 oameni el si sotia care sa voteze cu el.

    Astfel ar fi ales cu 100%.

    in romania nu poti sanctiona clasa politica prin neprezentare la vot.

    Aici daca ai 1% prezenta la vot si aia 1% din populatia tarii au votat in unanimitate cu un candidat, ala castiga alegerile cu 100%.

    asa ca cu cati mai putini oameni la vot cu atit mai bine, cresc procentele.

    Ei oricum au asigurat voturile din partea clientelei lor.

    Credeti ca 34% din populatie chiar tine cu Traian Basescu? Nu astea sunt organizatiile pdl, cei care lucreaza pentru ei, cei care lucreaza pentru guvern, bugetarii si altii.

    La fel psd are si el echipa sa, cei care vor veni in posturi daca psd castiga.

    deci ca ne ducem noi la vot, nu conteaza, noi putem sa stam acasa, ai lor se duc sigur la vot si ii voteaza si astfel procentul va fi covarsitor.

    Mi-e mila cand vad lumea cum gandeste si ia decizii gresite.

    Deasemenea, mi-e mila de lumea care crede in promisiuni, ascultam acum pe Oprescu la televizor spunand ca cine doreste sa aia pensie mica, cine doreste sa munceasca pana la 70 ani cine vrea sa moara in spital voteaza cu Traian basescu.

    Cine nu voteaza cu el.

    Ce treaba are, va intreb eu, presedintele tarii cu pensiile, varsta de pensionare si alte dinastea?

    • Dollo 26/10/2009 at 18:49 #

      Daca e jucator si pune premieri de paie, are toate legaturile posibile.

  9. Raluca 26/10/2009 at 19:26 #

    Lasa ca a pus Geoana capac la toate cu medicamentele gratuite trimise prin posta la pensionari… Cum naiba sa nu te-apuce emigratul cand ii auzi???

    • Dollo 26/10/2009 at 19:44 #

      he, he, pai daca s-o fi referit la niscaiva prafuri, io zic ca merita votat 😉 ca sa ne fie sederea mai suportabila in frumoasa tarisoara

  10. Raluca 26/10/2009 at 20:13 #

    Pai or fi prafuri, dar sunt numai pentru pensionari… Deci noi tot trebuie sa emigram…

    *

    Ne intoarcem la pensie… 🙂

    • Dollo 26/10/2009 at 20:24 #

      io cred ca ma invart de vreo nara din cota lu' mama 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.