A incaruntit „mec”-ul

McDonald's Unirii

Va amintiti ce tare ni s-a parut cand au aparut primele McDonald’s-uri in Romania? Cum stateam la coada la hamburgeri? Cum admiram stilul american care le da de lucru tinerilor, studentilor, ii invata sa isi inceapa carierele de jos, de la spalat podele si golit cosuri, avansand apoi la tejghea, la bucatarie si, in final, sa devina manageri de hamburgerie? In anii 90, pe final, „mec”-ul parea solutia ideala pentru tinerii care voiau si un job si timp pentru studii. Ba, era chiar cool sa lucrezi la „mec”. Ceva s-a schimbat in astia 14-15 ani. Acum, la Unirii, la casa te serveste o doamna trecuta de 40 cu alura de fosta lucratoare la APACA, supravegheata de un domn carunt si slab care pare un intelectual proaspat disponibilizat din vreo firma de proiectari. Podelele nu mai sunt spalate de tinerele sictirite, ci de doamne impacate cu soarta, care pare ca au schimbat halatele albastre de femei de serviciu in vreo intreprindere de stat cu uniformele -pantalon+camasa cadrilata –  de la Mc. Si paznicul are o fatza de baiat de la tara teleportat din ograda direct in pantofii cu varf alungit si costum larg si lung la maneci. Se plimba printre mese cu mainile la spate si cu mandrie tampa, generata de ecusonul pe care scrie „Securitas”.

Nu stiu de ce s-a produs schimbarea asta de personal, Mihnea zice ca el asa si-a dat seama ca a venit criza. Eu imi amintesc ca acum vreo doi ani am incercat la EVZ sa trimitem un reporter incognito sa se angajeze oriunde prin Bucuresti. A reusit intr-o singura zi sa-si gaseasca vreo patru job-uri. La KFC a fost chiar disputat intre restaurantul de la Unirii si cel din Romana, desi spusese clar ca n-are vreo calificare, si nici nu-i placea la bucatarie :D. Penuria de forta de munca era teribila in domeniu. In orice domeniu, de fapt. Intre timp a venit criza. Un articol dintr-un ziar financiar spune ca McDonald’s a angajat anul asta peste 500 de oameni din afara Capitalei. Sa nu fi mai gasit batranul Mc tineri la tara sau sa fi plecat toti tinerii din tara? Sa fie de vina inaltele idealuri ale pustilor de la noi care prefera sa dispretuiasca un job intr-un fast food doar pentru ca in filmele americane modelul de looser vinde pantofi ca Bundy sau hamburgeri? Ori avem de-a face cu personaje bulversate de criza varstei mijlocii din American beauty?

Etichete: , , ,

7 comentarii la “A incaruntit „mec”-ul” Subscribe

  1. Andrei 30/11/2009 at 17:14 #

    E vrajeala… am incercat asta vara sa o ard part-time intr-un Mc d-asta si nu s-a putut. Voiau oameni… cu experienta la spalat podeaua

    • Dollo 30/11/2009 at 17:22 #

      Poate voiau majori. Am si eu un nepot care a tot incercat sa se angajeze pana sa implineasca 18 ani si era refuzat din cauza asta. Sau era platit la negru.

  2. Kiwi Legendaru` 30/11/2009 at 17:30 #

    E mai complicat cu fast food-urile. Daca vrei sa lucrezi acolo e ca si cum te-ai inscrie intr-o secta. Vor sa stai pe viata si sa gandesti precum mancarea lor. Fals. Cum ar spune Vadim: Masonii maghiari, evrei, care controleaza lumea!

  3. andix 30/11/2009 at 17:38 #

    la noi le zice "Mc.Joburi"si nu le prea vrea nimeni. ce scrii tu aici seqmana cumplit cu primul "Mec" in care am intrat in Canada – atmosfera aia trista de Gara de Nord in mizerie. mitul Mc.D nu dureaza foarte multi ani si nu de la criza se rasufla, ci pentru ca se prind oamenii care e treaba si se ajunge la normalitate.

    • Dollo 30/11/2009 at 18:11 #

      mai degraba tristete umana, nu mizerie. Mc-ul de care zic e primul din tara, al de la Unirea, care a fost si remodelat de curand. Nu arata mizer, ci doar trist. Cat despre normalitate, nu prea o vad prin Romania… 😉

  4. mihnea 03/12/2009 at 04:50 #

    erata: primul din tzara e ala din romana.. '95.. 🙂

    • Dollo 03/12/2009 at 16:40 #

      io stiam ca ala de la Unirea, dar tu esti mai tanar, stii mai bine 😛

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!