Oprescu ne instiga, ca si Basescu, sa folosim apa

Datul zapezii si spalarea trotuarelor, doua obligatii civile facultative in Bucuresti

Primarul general Sorin Oprescu vrea sa ne puna sa spalam in fiecare sambata dimineata trotuarele din fata casei/blocului si sa ne ingrjim curtile blocurilor. Impotrivirea se sanctioneaza, teoretic, cu amenzi. Masura propusa de oamenii primarului Oprescu este, insa, in vigoare, din 2004, de cand un alt primar, Traian Basescu, a avut aceeasi initiativa. Niciun bucurestean nu si-a spalat, insa, domeniul public din fata blocului din cauza asta. Ba, unii nu-si curata trotuarele nici iarna, de zapada, desi asta le-ar putea cauza si lor fracturi sau spargeri de capete. De ce credeti ca nu s-a aplicat niciodata hotararea lui Basescu? Pentru ca, pe vremea aia, consilierii PSD – printre care se numara si Oprescu – l-au acuzat pe Basescu ca e un tiran care scoate lumea abuziv la munca patriotica, si o instiga la risipirea apei. Ce sanse sunt acum ca bucurestenii sa-l asculte pe Oprescu, ajuns si el la vorba primarului Basescu? Pai niciuna, pentru ca bucurestenii sunt invatati ca altcineva sa le curete rahatul din fata blocului, si mai ales primaria sa le faca si sa le dea, ca doar de aia platesc taxe, nu?

Proiectul supus dezbaterii publice de Oprescu are niste fragmente aproape luate cu copy/paste din Hotararea 133/2004 adoptata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) . „Persoanele fizice si juridice care locuiesc sau isi desfasoara activitatea in municipiul Bucuresti sunt obligate sa efectueze si sa asigure zilnic curatenia si saptamanal spalarea trotuarelor si a zonelor de acces pietonal adiacente (ganguri, pasaje etc.) din dreptul imobilelor sau incintelor in care locuiesc sau isi desfasoara activitatea. In cazul asociatiilor de proprietari/locatari prevederile alin.1 vor fi aduse la indeplinire prin grija administratorilor acestora. Art.2. – Spalarea trotuarelor se va face de catre persoanele fizice in ziua de sambata intre orele 7-12, iar de catre persoanele juridice in ziua de luni, in acelasi interval orar. Vor fi spalate numai trotuarele construite din beton, beton-ciment, pavaj auto-blocant, dale de beton, asfalt turnat si pavaj granit. Apa rezultata din spalarea trotuarelor va fi directionata spre canalizarea urbana. Se interzice spalatul trotuarelor si a zonelor de acces pietonal adiacente in perioada in care este posibila formarea poleiului”. Asa zice Hotarea de pe vremea lui Basescu.

In hotararea lui Oprescu se folosesc aceleasi formulari, aceleasi obligatii, aceleasi zile si ore de spalare a trotuarelor. O explicatie ar putea fi faptul ca si in 2004, si in 2010, in administratia Capitalei a existat o doamna directoare Magdalena Iuga, care tot timpul a avut in atributii – sub diverse denumiri si functii – gestionarea starii de curatenie a orasului. Magda Iuga si-a pus si azi semnatura pe proiectul lui Oprescu. Explicatia ei suna cam asa: „Am incercat in noua hotarare sa punem la un loc toate dispozitiile privitoare la salubrizarea orasului, ca sa fie mai usor de aplicat”. Magda Iuga recunoaste ca hotararea din 2004 nu s-a aplicat niciodata, din diverse motive. „Nu s-au dat amenzi, pentru ca se merge pe ideea ca oameni si asa au multe pe cap, sunt saraci. Insa am zis ca daca printre ei se afla si oameni de bun simt, gospodari, care vor sa aplice aceasta decizie, sa o aplice…”. Iuga admite ca si acum se va merge pe aceeasi clementa, ca doar e criza.

Instigarea populatiei la folosirea apei

In 2000-2004, primul mandat al lui Basescu, primarul a incercat mai multe gaselnite pentru combaterea efectelor verilor caniculare. Basescu a dat atunci mai multe dispozitii prin care incerca sa limiteze praful si poluarea din oras. Spalarea trotuarelor si interzicerea accesului masinilor mari pe timpul zilei in oras au fost doua dispozitii pe cat de revolutionare (pentru un oras mizerabil ca Bucurestiul) pe atat de atacate de opozita primarului. Consilierii PSD – printre ei era si Sorin Oprescu – ajunsesera atunci la luari de pozitie absurde, demagogice. Il acuzau pe Basescu ca instiga populatia la risipirea apei sau ca ne intoarce la munca patriotica obligatorie de pe vremea lui Ceausescu. I-au anulat dispozita de primar printr-o hotarare de consiliu, apoi Basescu a dat alta dispozitie si tot asa, s-au jucat cateva luni de-a dispozitiile. Bucurestenii nu s-au sinchisit sa ia vreo pozitie, pentru ca in cearta dntre primar si consiliu nu se punea nimeni cu amenzile pe capul lor, daca nu-si spalau trotuarele.

Pana la urma Basescu a fost reales, a primit si un consiliu general majoritar PD, care in luna august 2004 a consfintit printr-o hotarare de consiliu dispozitiile date de Basescu si contestate anterior de consilierii PSD. Prin hotararea CGMB 133/2004 a devenit, asadar, obligatorie spalarea trotuarelor sambata dimineata. Basescu a plecat in scurt timp la Cotrocei, dar urmasul lui, Adriean Videanu n-a mai vazut in spalarea trouarelor o oportunitate, de vreme ce schimbarea bordurilor devenise mult mai avantajoasa.

O masura nepopulara si neprofitabila

Acum, spalarea trotuarelor nu e o masura agreata nici de bucuresteni. Le-ar place sa fie curat ca in occident, dar nu sa puna mana pe furtun sau lopata iarna. „Platim taxe, de ce sa nu faca firmele de salubrizare treaba asta?”, se revolta cititorii care au aflat din ziare ca iar ne paste spalarea trotuarelor. Pai de ce, pentru ca pana la urma daca pui mana pe lopata ca sa-ti scoti masina de sub zapada – nu astepti sa vina gunoierii sa ti-o scoata, ca ar insemna sa astepti primavara – poti sa pui si vara mana pe furtun ca sa speli praful din fata blocului. N-o faci nici pentru firma de salubrizare, nici pentru primar, ci pentru plamanii tai si ai copiilor tai. Iar asta n-ar trebui sa dea atata bataie de cap locatarilor, de vreme ce exista o femeie de serviciu la bloc, care poate fi pusa sa faca si aceasta operatiune.

Impunerea acestei obligativitati, insa, are doi mari dusmani in fata, pe care i-a avut si in trecut: e o masura nepopulara, si niciun primar nu indrazneste sa se puna rau cu alegatorii, amendandu-i ca nu folosesc apa; si nici nu e generatoare de avantaje de alta natura, pentru inspectorii primariilor, care prefera sa controleze aspecte mai banoase ale incalcarii legilor de catre agentii economici, decat sa casune cu amenzi pe capul unor administratori batrani de la blocuri.

Iar daca amendarea e o masura si nepopulara, si neprofitabila, e usor de inteles ce se va intampla mai departe. Hotararea se va vota, primaria isi va face datoria din punct de vedere al „aquis-ului local”, apoi va veni primavara si vor incepe lucrarile de refacere a strazilor si trotuarelor afectate de zapada. Va veni vara cu concedii, praf de santiere, sictir si lene din cauza caniculei. Apoi iar toamna si iarna cu frunze moarte, zapezi, o comuniune minunata intre om si natura. Intre timp, bucurestenii vor continua sa faca bancuri:

Doi tipi sună la usa unei batrâne.
– Cine e acolo? intreabă baba.
– Suntem de la primărie, doamnă, am venit sa vă schimbăm pragurile de la usi.
– Sa le schimbati? Păi cu ce?
– Cu borduri, fireste…

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.