Pe ce dam banii

Cum v-ar fi mai bine, cu varza grasa sau cu slanina in pod?

Aproape trei sferturi din veniturile noastre (72,5%) se duc in consum, dupa cum zice Institutul National de Statistica intr-un comunicat de azi. Cheltuielile astea cu existenta sunt impartite cam asa: 40,7% – produse agroalimentare si bauturi nealcoolice; 7% bauturi alcoolice si tutun; 6,2% imbracaminte si incaltaminte; 14,4% -cheltuieli cu apa, electricitatea, gazele si alte utilitati; 5% – mobilier, dotarea si intretinerea locuintei; 4,5% – sanatate, 5,6% – transport; 5,2 – comunicatii; 6% – recreere si cultura; 0,7% – educatie; 1% – hoteluri, cafenele, restaurante; si 3,6% diverse produse si servicii. Ponderea scazuta a cheltuielilor pentru educatie si sanatate este pusa de INS pe seama faptului ca in Romania aceste servicii sunt publice si oamenii ar beneficia de ele in mod gratuit.

Acelasi comunicat INS zice si ce facem cu restul de bani: 16,5% – impozite si taxe; 5,8% – cheltuieli de productie; 1,5% cheltuieli de investitii si 3,7% alte cheltuieli.

Ancheta INS a aratat ca in Romania venitul mediu lunar in trimestrul III din 2009 a fost de 2.268 de lei pe gospodarie si de 781 de lei de persoana.  52,1% au fost venituri salariale, 24,4% venituri din prestatii sociale (adica pensii, somaj, ajutor social), 14% – venituri in natura, 2,9% – venituri din activitati independente, tot 2,9% venituri din agricultura.

Veniturile gospodariilor din mediul urban au fost cu peste 41% mai mari fata de cele din mediul rural. La tara, principala sursa de venit este din productia agricola, iar restul vine in procente aproape egale din salarii si pensii sau ajutoare sociale 28-29%.

Vestea buna

Tot azi, revista Capital a publicat un articol din care reiese ca Romania are 11.700 de milionari care detin in conturile lor din banci 17 miliarde de lei noi.

„Potrivit datelor Fondului de Garantare, titularii de conturi de peste 100.000 de euro reprezintă doar 0,07% din numărul total al deponenţilor persoane fizice (17,1 milioane). Aceştia au însă în conturi aproape 19% din sumele atrase de bănci de la populaţie. Pe lângă cei 11.000 de „milionari”, băncile mai au în evidenţă alte 31.710 persoane cu conturi între 50.000 şi 100.000 de euro.

Cine sunt astia 0,07%?

„De exemplu, dacă luam vârsta clienţilor, putem regăsi trei profiluri. În primul rând, putem vorbi de persoane care au acum peste 60 de ani, persoane care au acumulat de-a lungul vieţii. Vorbim aici atât despre proprietari de afaceri, cât şi despre persoane care au lucrat în străinătate sau foşti proprietari care şi-au recuperat proprietăţile sau au primit despăgubiri”, spune Alex Titus Dumitrescu, supervizor în cadrul Biroului de Private Banking al BCR.

„În al doilea rând, putem vorbi de persoane între 30 şi 60 de ani. Aici regăsim, în primul rând antreprenori, persoane care au dezvoltat afaceri proprii, dintre care unele au fost vândute şi altele dezvoltate, avocaţi, notari sau medici de succes, şi, bineînţeles, top-managementul companiilor. Întâlnim şi persoane care au ştiut să vândă la timp pe piaţa imobiliară şi care şi-au conservat astfel câştigurile”, continuă reprezentantul BCR.

Dumitrescu identifică şi un al treilea profit, al clientului sub 30 de ani. „În marea majoritate, este vorba aici fie de moşteniri, fie de cooptarea mai tinerei generaţii în afacerile familiei”, conchide specialistul în Private Banking al BCR.”

Dorinta

Imi propun ca anul asta sa mananc mai putin de 40%, sa beau mai putin de 7%, sa ma imbrac cu lucruri de anul trecut, mobila oricum n-am unde s-o pun, sa nu mai merg la restaurant nici macar de 1% si sa incerc sa injumatatesc intretinerea, spalandu-ma doar o data pe zi, ca sa reusesc sa ajung si eu in aia 0,07% care au reusit sa economiseasca suficient cat sa aiba conturi de peste 100.000 de euro.

Tags: , ,

10 Responses to “Pe ce dam banii” Subscribe

  1. Andreea 05/01/2010 at 22:53 #

    Mult succes, sa vinzi reteta daca iti iese! Eu nici nu aspir, nu de alta dar la mine incaltamintea (mai mult ca altceva), se situeaza pe la 10% si abia ma abtin sa nu fie mai mult :)))

    • Dollo 06/01/2010 at 01:53 #

      he, he, da, ai dreptate, uitasem ca intr-una din excursiile la Herculane mi-am distrus bunatate de cizme din piele intoarsa pe care va trebui sa le inlocuiesc 😀 dar dupa asta promit sa economisesc! Pe cuvant de pionier!

  2. Spufi 06/01/2010 at 11:49 #

    "7% bauturi alcoolice" Mie mi se pare putin 😀

  3. Andreea 06/01/2010 at 14:52 #

    Si 1% pe cafenele si restaurante mi se pare putin (bine, si aici intra niste bauturi alcoolice…).

    • Dollo 06/01/2010 at 16:09 #

      @spufi – pai da, in anumite cercuri e putin 7%, dar sa nu uitam ca e o medie si, de asemenea, ca romanii raspund de regula cu ipocrizie la intrebari din sondaje de genul: ce cantitate de alcool ingurgitati pe zi? de frica sa nu fie etichetati drept alcoolici.
      @andreea – si eu m-am mirat la asta, daca ne gandim ca toate carciumile sunt pline, insa, iar vin si zic chestia cu media. Pana la urma sunt multe familii care consuma in house si probabil ca de aici vine procentul. Pana si in concediul la Herculane, in care am fost acum, am vazut multi turisti ca veneau cu plasele pline cu bere si alte lichide in camera, in loc sa se duca la carciuma sa consume. Deci, o fi mai buna taclaua, berea si shaorma in fata tv-ului…

  4. Night 06/01/2010 at 19:30 #

    Nu fiți infideli, șaorma este bună oriunde. Doar știți zicala, ”Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i șaorma”.

    Știi ca nu e vorba de ”mai bun”, ci de ”mai ieftin”. Unii, ca să-și permită luxul de a fi înjurați de chelneri pe la herculane, își iau beful în geantă, kek-ul la pachet și PET-ul de bere în termos…

    • Dollo 06/01/2010 at 21:13 #

      @night – ma, tu te-ai uitat in cosul nostru de gunoi la Herculane 😛 Si pe urma, nu vezi ca si shaorma se scumpeste? pune unguru' taxa pe ea de nu se vede!

  5. sensei 06/01/2010 at 21:41 #

    Cand mai faci d-astea, suna si in redactie:), sa puna link.

    LA MULTI ANI!

    • Dollo 07/01/2010 at 00:01 #

      La multi ani! Sa traiti, sefu! 🙂

  6. Gilbert 10/01/2010 at 01:02 #

    Na' că pân' la urmă tot te-a dibuit şefu' 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.