Va mai amintiti de PIC?

PIC-ul de azi

Era o carioca alba cu un continut ciudat mirositor, care stergea cerneala de pe caietele mult incercate de litere strambe de la clasa I. Va mai amintiti? Lasa in urma dare umede care cand se uscau se transformau intr-o pulbere fina alba, si ca orice lucru pe vremea aia isi dovedea eficienta mai mult la primele folosiri, ca dupa aia darele rezultate din stergere erau ceva ca cerneala diluata cu apa. Copilaria mea de decretel a fost marcata de aceasta extraordinara descoperire a cuiva, care permitea sa stergi greselile ca si cand n-ar fi fost. Adica era ceva mai tare ca guma, pentru ca stergea ceva ce parea iremediabil: scrisul „pe curat” cu cerneala. Stiti cum ne punea „tovarasa” sa scriem mai intai pe maculator, apoi sa trecem „pe curat”. Si ale naibi greseli, desi n-ar fi trebuit, se iteau si pe curat. Atunci intervenea PIC, cu forta lui supraomeneasca, cam cum e acuma Mister Musculo, instalatorul gel 😉

E, am gasit ieri in hypermarket niste carioci PIC si mi-am amintit de asta. Cred ca acum aveau doua capete, unul colorat si unul alb, de sters, nu stiu cat de eficiente or fi, ca oricum nu mai scriu cu cerneala azi ca sa-mi mai pese.  Dar uite cum iti poate aduce in minte o chestie minora niste amintiri pe care le credeam uitate.

Tags: , , ,

11 Responses to “Va mai amintiti de PIC?” Subscribe

  1. Andreea 17/01/2010 at 19:24 #

    Eu am avut din asta cu doua capete si in scoala dar si la liceu, cand ma re-apucase scrisul cu stiloul, pentru ca eram (si sunt) obsedata sa arate ordonat pagina. A fost mai greu cu cerneala neagra, iar in facultate si mai si, ca nu aveam timp de corectat, iar la un moment dat am renuntat. Cu toate astea, nu mai tarziu de acum cateva zile, cand scriam cu stiloul, ma gandeam ce bun mi-ar fi un Pic 🙂 Ma duc sa-mi iau!

    • Dollo 17/01/2010 at 21:39 #

      Eu am revenit de cativa ani la creion, dat fiind ca insemnarile mele sunt strict documentare, iar trecerea "pe curat" e direct in computer si apoi in ziar, ma descurc fara PIC.

  2. Gilbert 18/01/2010 at 00:51 #

    Io n-am fost niciodată priceput la mânuirea stiloului. Probabil că din acest motiv a trebuit să mă resemnez în a folosi numai stilouri Flaro (vă mai amintiţi de Flaro?). Ai mei n-au avut curajul să-mi dea pe mână un stilou chinezesc "cu peniţă de aur". Iar când în sfârşit am primit unul, după trei zile i-am şi rupt peniţa. Aşa că am fost un veşnic "abonat" la creioane. De aceea îmi vin în minte radierele chinezeşti parfumate. Panda (inevitabil). Aveau diverse culori (roz, verzi, galbene) şi diverse arome (de căpşuni, kiwi, banane). Nu ajutau la nimic, comparativ cu clasicele gume de şters Pelikan, dar "aroma" lor era ceva deosebit… Era bătaie pe ele în librării.

    • Dollo 18/01/2010 at 01:31 #

      Si toate astea bagate intr-un penar chinezesc cu pesti colorati pe capac. Culmea consumismului in epoca in care majoritatea aveau penare din lemn sau din mushama. Eu aveam un soi de geamantan al penarelor chinezesti, mare cat o agenda din ziua de azi, cu oglinjoara inauntru si numeroase compartimente. Pentru creioane, stilou, pix, carioci, culori, compas, rigla, echer etc. Numai penarul ala plin cred ca atarna un kil si ceva :))

  3. cris 18/01/2010 at 18:27 #

    ooo pic-ul! da il stiu. ma copleseste melancolia. colega mea de banca, cu neamuri in germania, avea d-alea shmechere cu 2 capete. erau fascinante. ma rodea invidia, recunosc.

    mai stiti si varianta cu lama si apoi "nivelat" cu unghia?

    da, fobia ustensilelor scolare, parca o resimt si acum.

    fetitei mele ii este perfect perpendicular, daca are sau nu penar la scoala, ce are in el, in ce stadiu e samd. si eu eram stresata sa nu se strice si consume nimicuta, sa fie totul perfect, imaculat, ascutit!

    mai stiti procedurile de "revitalizare" a cariocilor? spirt, nu?

    • Dollo 18/01/2010 at 20:31 #

      Daaa, spirt, dar pentru cariocile cu PIC exista o substanta cu care se reincarcau, ceva albicios, PIC lichid sau asa ceva…

  4. Andreea 18/01/2010 at 21:50 #

    Stiu ca prin 96-97 era un praf care se dizolva in apa si se introducea in carioca, il foloseam cu succes si la petele de cerneala de pe haine.

  5. Iuliana 19/01/2010 at 17:43 #

    Apropos de caiet "curat", imi amintesc si de faptul ca aveam sugativa permanent in fiecare caiet si ca avea colturile "blindate" – adica aveam pe coltul paginii (de obicei in dreapta jos) un colt de plic, sa nu care cumva sa indoi coltul paginii in chinurile scrierii…

    Si imi amintesc ce copii draguti eram noi cand ziceam "tovarasa, ala m-a gresit" ca se chinuia saracu' sa stearga o greseala si misca toate bancile din jur, nu doar pe-a lui…

    • Dollo 19/01/2010 at 18:12 #

      da, chiar, sugative or mai exista?
      de hartie, nu ma refer la altceva 😉

      • tataia 10/05/2022 at 22:47 #

        Se poate folosi cu mare succes hirtia igienica. Este chiar mai buna decit sugativa. Insa din pacate PIC (cel sub forma de praf) nu mai exista. S era foarte bun….in ziua de azi daca iti varsa copiii calimara de cerneala pe covorul cel scump sau pe tapiteria mobilei ala esti….

  6. tataia 10/05/2022 at 10:00 #

    In primul rind PIC era numele unei substante albe (un praf care venea ambalat in pliculete mici de hirtie) produsa de industria chimica a republicii socialiste Romania prin anii 80 si care era utilizata la scoaterea peteleor de cerneala (de pe haine, covoare, tapiterie, etc). Abia mai tirziu au aparut acele carioci de fabricatie chinezeasca cu doua capete, unul pentru scris si celalalt pentru sters scrisul cu cerneala. Acele carioci foloseau, pentru a sterge cerneala, aceeasi substanta precum cea din pliculete (identificata dupa miros). Lumea a denumit si acele carioci tot PIC pur si simplu din inertie…..deoarece stiau de PIC-ul de dinainte…praful produs in Romania pentru a scoate petele de cerneala facute de cei mici cind spargeau din greseala calimara.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.