Greva nefunctionalilor

45.000 de functionari publici din Romania au facut azi greva. O mica parte din intregul aparat birocratic al tarii, adica ala pe care-l acuzam toti cand vorbim despre „modernizarea Romaniei”. Stirile au abundat in marturii ale bietilor functionari, cum se plangeau ei in fata reporterilor despre cat de grea le e viata acum, si ce imposibila le va fi daca li se micsoreaza salariile. O doamna blonda plina de aur pe la gat si urechi – daca camera i-ar fi aratat si mainile sigur ar fi aratat precum o gura de spoitor plina de tinichele galbene – isi dadea ochii peste cap si ne vorbea cu emfaza despre cat de costisitor e sa tii copiii la scoala, ce greu e sa-ti platesti ratele la banci si sa traiesti in general in tara asta, care „este asa cum este”.
In timpul asta, la cateva sute de firme din Romania, veneau in control niste inspectori pusi pe capatuiala mai abitir pe timp de criza. Astia nu sunt in greva. Lucreaza in echipe de cate doi, unul joaca rolul inspectorului bun si celalalt are rolul de dur. Durul se indigneaza de orice, de la ora nesetata corespunzator pe casa de marcat, pana la panzele de paianjen de pe pereti, ameninta cu amenzi maxime, insa se lasa scos afara, ca sa se calmeze, de inspectorul bland, care ramane cu patronul nefericit sa „gaseasca o solutie”. Solutia e de regula o amenda moderata, plus spaga pentru „nervosul” de afara, care nu viseaza nici noaptea altceva decat procese verbale cu pedepse maxime.

Doamna blonda de ghiseu si inspectorul bun sau rau sunt mici rotite ruginite din sistemul nefunctional, birocratic al statului. Ei nu functioneaza pentru noi, ci se invart numai pentru propria existenta. Pentru perpetuarea sistemului si pastrarea lor pe functii. Nimeni nu a intrebat-o azi pe doamna blonda ce eficienta are ea cu ochii ei dati peste cap la ghiseul la care sta de la 8.00 pana la 16.00 cand rupe usa. Nici ea nu se intreaba, pentru ca in general prezenta ei pe scaunul ala se datoreaza faptului ca a cunoscut pe cineva la timpul potrivit. Aceeasi cauza va sta si in calea concedierii doamnei blonde. „Militam pentru mentinerea tuturor posturilor, chiar asa prost platite cum sunt. Nu vrem sa fie dati oameni afara”, mai zicea azi un alt domn la greva. Un fel de „lasati-ne sa ne chinuim in continuare, doar sa lucram la stat”.

In timp ce doamnele blonde de ghiseu se revolta pe televiziuni pentru soarta lor grea, in Romania angajatii din sectorul privat se multumesc cu jumatati de salarii si sunt fericiti cand patronii le dau concedii neplatite in loc sa inchida firma si sa-i dea afara. Ei nu au cum sa faca greve si nici nu-i baga cineva in seama daca s-ar plange ca au rate la banca si le e greu sa-si creasca copiii in tara asta care este asa cum este.

Etichete: , , , ,

4 comentarii la “Greva nefunctionalilor” Subscribe

  1. Radu Vasile 03/02/2010 at 00:16 #

    Problema majora este, (si iar ai sa te superi pe mine), dar sper sa ma exprim mai coerent de data asta, ca sa nu te superi, deci spuneam ca problema este, ca acolo care cum ajunge printr-o functie de conducere si aduce si toate neamurile ratate de pe acasa.

    Varu lui nu a putut sa faca nimic in viata? Nu e nimic, ajunge tata director de agentie, sau vreun sef mai mic si il baga si pe el acolo.

    Spuneai ca 45000 au facut greva? Restul ce au facut? Numai aparatul ministerului finantelor are 33000 oameni.

    Din pacate, vor fi dati afara taman aia care mai muncesc, adica femeile de servici si alt personal auxiliar.

    Nu am nimic cu oamenii, dar sunt prea bun in economie ca sa imi dau seama ca "actiunile sociale" doar de dragul actiunilor sociale nu isi au rostul.

    Pe de alta parte asta actioneaza si ca un bumerang contra politicienilor hrapareti, si-au angajat toata familia acolo si au facut un aparat mare si greoi, s-au bucurat, acum o sa sufere ca vor fi direct raspunzatori de dat afara cateva mii de oameni, iar cum poporul numai asta vede, se vor ingropa politic cu o actiune absolut fireasca.

    Sa nu fiu inteles gresit, nu vreau rau nimanui, dar raul nu se petrece acum, ci s-a petrecut cu multi ani in urma, atunci cand, probabil un om care de care nu era nevoie in aparatul bugetar, a fost angajat acolo.

    Din pacate, nimic nu garanteaza ca acel om va fi dat afara, ba mai mult cred u tarie ca vor fi dati afara aia si asa putini care faceau treaba si care fusesera amaratii angajati prin concurs, iar restul, pilele, cunostintele si relatiile vor ramane acolo infipte, ca doar nu o sa il dea directoru sau seful mai mic pe varul lui afara.

    Si uite asa o masura care ar fi trebuit sa fie benefica, va face fix nimic.

    Acum ca o ranchiuna personala (de care nu sunt capabil) as vrea, sa le dea afara si pe tantiile de la ajofm, care cand eu tremuram cu dosarul in mana ca prind sau nu prind somaj, ma trimiteau pe mine sa fac rost de tot felul de hartii, pe care le-ar fi putut cere ele pe linie institutionala daca erau mai intelegatoare, dar nu, eu a trebuit de la constanta sa ma duc la bucuresti sa scot eu stagiu de cotizare de la itm bucuresti sectorul 2, sa vin inapoi cu el la constanta.

    As mai avea multe de spus, dar o sa se supere dollo ca ii umplu spatiu pe blog acilea.

    Multumesc Dollo, pentru rabdare.

    • Dollo 03/02/2010 at 00:52 #

      spune, spune, ca si eu as avea multe, dar prea multe nu le pot spune 😀

  2. Gilbert 03/02/2010 at 03:23 #

    Nenea Radu! Hai că ai început bine dar te-ai oprit prea devreme 😉

  3. Radu Vasile 07/02/2010 at 01:02 #

    Lasa, lasa, sa ma vezi acuma cand m-oi duce sa ma fac pfa ce veselie o sa fie, nici nu vreau sa ma gandesc ce fete acre am sa intilnesc ce incompetente o sa ma intampine, ele care ar trebui, intr-un stat corect, sa ma indrume pe mine ca proaspat intreprinzator ce ar fi mai bine sa fac.

    Nasol e ca nici ele nu stiu, in romania functionarii stiu sa completeze niste formulare tip si atit, a si mai stiu o chestie, sa incaseze bani sub orice forma li se prezinta.

    Imi place la americani, acolo orice se cheama "tax" la noi avem diversitate, platesti in zeci si mii de locuri diverse "taxulici" ascunse sub denumiri diferite, poate poate nu te prinzi ce bani multi dai.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.