Ma vand pe doi ani, rog firma serioasa sa ma preia

Cel putin doi ani de acum n-am voie sa renunt la Romtelecom, decat cu pretul unor despagubiri de peste 100 de euro la internet, si 90 de euro la telefonie. Ma vand, asadar, pe doi ani, in conditiile in care o parte din ficatii mei mai sunt detinuti, tot pe doi ani, de Orange, si de BoomTV

Internetul de la Orange merge cu cocoloase portocalii

M-am dus ieri la Romtelecom ca sa ma interesez de oferta lor de internet. Am fost socata sa constat cat s-a schimbat vechiul sediu unde stateam la coada ca sa platesc factura acum zece ani, si ma caciuleam in fata ochiului meschin din geamul in spatele caruia era vesnic o casiera acra. Cred ca stiti toti ca pe vremuri se astepta si 20 de ani ca „sa-ti bage telefon fix”. De fapt numai fix exista pe vremea aia.  Iar daca erai fericitul posesor al unui numar, fie el si „cuplat” (adica imparteai aceeasi linie cu altul care se gasea sa vorbeasca mult si fara rost taman cand aveai tu o urgenta), erai multumit sa stai si la coada ca sa platesti convorbirile interurbane si loco pe care le faceai invartind cu sarg la discul ala cu zece cifre.

Eu renuntasem la telefonul fix acum zece ani, din varii motive, si credeam ca nu ma voi mai ruga vreodata de Romtelecom ca sa ma primeasca de client. Uite ca o fac acum, ieri am depus cerere iar 🙂 Acuma mi s-a promis ca n-o sa mai astept cu anii, ci maximum o saptamana. Anii vor fi trecuti totusi in contract: cel putin doi ani de acum n-am voie sa renunt la ei, decat cu pretul unor despagubiri de peste 100 de euro la internet, si 90 de euro la telefonie. Ma vand, asadar, pe doi ani, in conditiile in care o parte din ficatii mei mai sunt detinuti, tot pe doi ani, de Orange, si de BoomTV.

Problema a inceput de la contractul de internet mobil cu Orange, care m-a pacalit asta primavara ca o sa ma dau pe net cu viteza luminii, si mi-a pus piedica dupa sase luni. Sigur, de vina sunt eu, ca am semnat ca primarul fara sa stau juma de ora in fata operatorului Orange ca sa citesc tot ce scria cu litere mici in contract. Si anume ca am 6GB/luna in primele sase luni, si doar 1,5 GB/luna in lunile urmatoare, pana la implinirea celor 24 la care ne-am „casatorit”. 6GB/luna erau indestulatori pentru nevoile mele. Cele 1,5, insa, se consuma ale dracu in prima jumatate a lunii, si dupa aia trag de interent ca de un cal mort. Un site se incarca cam in timp ce poti praji un ou ochi moale, iar transferul unei fotografii… ehei, poate sa dureze si cat ai fierbe o ciorba. Reziliera contractului? Nu mai devreme de cei doi ani, decat daca mori, dai faliment sau patesti alte chestii la fel de placute. Altfel, esti trimis la TCG (Termeni si Conditii Generale) pe care le gasesti intr-o brosura, nu stiu unde, ca eu n-o am. Mi-e si frica s-o caut, ca cine stie ce ma pun sa fac ca sa ne despartim prieteni 😀

Am pus, asadar, momentan, gandul divortului de Orange in cui, si m-am gandit io la vechiul meu partener Romtelecom, la care am renuntat in dusmanie, crezand ca RCS va fi mai breaz. N-a fost, ca de aia ma rugam eu sa le dau bani, ei nedorind sa-mi trimita factura, dar taiau cablul la doua zile de la incheierea lunii. Dupa ce m-am certat cu mai multi operatori RCS care imi cereau, in fiecare luna, date despre cand m-am nascut, ce nume de fata are mama si alte aberatii, doar ca sa-mi spuna numarul facturii PRIN CARE LE DADEAM BANI, NU LE LUAM, ca s-o pot plati prin virament bancar, am zis ca prostii de la RCS nu merita nervii si banii mei.  Asa am ajuns sa ma mai vand un pic si pe parte tv, la Boom, care, evident tot pe doi ani m-au luat de sclava. Chipurile la astia n-am a ma plange. Deocamdata.

Romtelecom, asadar, m-a imbiat ieri, printr-o duduie foarte amabila, cu o oferta de internet de mare viteza – 20 de Mb/s cu aproape 10 euro lunar, la care se adauga, musai, o linie telefonica fixa, de vreo 8 euro/luna, in care am inclus 200 de minute de vorbit oriunde, in orice retea, la orice ora, in orice tara, si alte 2000 de minute de vorbit intre orele 18.00 si 22.00. Toate bune si frumoase, dar daca vreau sa emigrez, sa mor, sa ma mut, sa abdic de la viata pe internet in urmatorii doi ani, trebuie sa le platesc sumele de care va spuneam mai sus – aproape 200 de euro.

Nu stiu cum e in alte tari, dar mie asta imi miroase a blat cu OPC si cu toate celelalte onor institutii care cica ne apara drepturile de consumatori.  Inainte sa-mi spuneti ca pot sa-mi iau internet de la altii daca nu-mi convine, va anunt ca am avut internet pana acum de la multi, de la o retea de cartier, de la RCS, de la Orange. N-am incercat inca sa bag coada in pamant sa vad daca iese ceva de acolo, dar cred ca tot pe cel putin doi ani trebuie sa forezi si cu coada ca sa poti sa obtii nu Giga de date. Singura mea speranta acum e sa nu iau teapa si de la Romtelecom, ca nu mai am celule de vanzare ca sa ma bag in contract la altii.

Etichete: , , , , ,

10 comentarii la “Ma vand pe doi ani, rog firma serioasa sa ma preia” Subscribe

  1. Radu Vasile 23/02/2010 at 21:40 #

    Asa se intimpla cand nu te sfatuiesti cu cunoscatorii inainte de a face o miscare.

    Desigur, atunci cand ai acesti cunoscatori.

    Ai fi aflat astfel ca pe internet mobil cei mai buni sunt cei de la Zapp, dar sunt cei mai ai dracu la contracte si daca nu casti ochii o belesti (scuze expresia Casti).

    Ce vreau sa zic prin asta?

    Ei bine cu ei trebuie sa reziliezi contractul fix in ziua semnarii lui, dupa ce ti-a expirat perioada contractuala, altfel contractul se prelungeste automat pe inca un an cu aceleasi clauze initiale:)

    Tre sa mai ai grija ca, trebuie sa ii anunti cu 45 zile inainte de rezilierea contractului, nu mai devreme, nu mai tarziu.

    Daca o faci mai devreme se considera reziliere inainte de termen, daca o faci mai tarziu apuca sa se prelungeasca.

    Am avut internet de la ei si stiind contractul, am stat cu degetul pe tasta enter si fix la 12 noaptea am trimis e-mailul de reziliere:)

    Niciodata, dar niciodata, un internet mobil nu va fi mai bun decat unu fix, pe sarma.

    Intodeauna cand vorbim de medii de trasmitere wireless, vorbim de un mediu plin de galagie cum imi place mie sa spun (noise in engleza).

    Asta inseamna ca datele au sanse mari sa se distorsioneze pe parcurs, iar pentru a asigura integritatea lor, comunicatorii (aici vorbim de laptopul tau si serverul firmei de internet mobil) trebuie sa retrasmita informatia deteriorata.

    Astfel, fara sa iti dai seama, acolo e un trafic intens uneori pentru o chestie insignifianta si astfel se poate ajunge la o reducere a vitezei drastica.

    Internetul de la romtelecom este unul sigur, nu este unul care exceleaza (asa cum promit astia de la rds), dar te poti baza pe el ca e acolo la datorie cand ai nevoie de el, fara limitari, fara probleme.

    Va functiona mereu la peste 70% din lucrurile promise si asta e un lucru bun.

    Intodeauna uita-te atenta ca, nimeni nu iti promite viteza aia extraordinara. Sunt 3 trucuri folosite in marketingului unui astfel de produs pentru a aburii necunoscatorii.

    1. unitatea de masura:

    Vedem 20 Mb si automat, unii dintre noi credem ca sunt megabytes deci ne asteptam sa downloadam asa.

    Dar nu, Mb inseamna Megabits si pentru a afla aproximativ cati megabytes inseamna 20 megabits facem o impartire prin 8.

    astfel avem 2.5 megabytes.

    2. intodeauna viteza este exprimata "up to 20 Mb" ceea ce inseamna ca viteza ta, poate ajunge candva si acolo, sau mai precis poti sa fi sigura ca mai mult de atit nu ai sa vezi, dar nu inseamna ca mereu va merge asa.

    Intodeauna, exista o caracteristica a acestor produse, pe care marketatorii o tin ascunsa, se numeste viteza minima garantata, care in cele mai multe cazuri este de 8 kilobits adica o viteza de dowload de 1 kilobyte.

    3. Intodeauna un astfel de produs se caracterizeaza prin doua viteze distincte:

    Viteza de descarcare (download) si viteza de incarcare (upload).

    Prima este viteza cu care tu descarci ceva de pe internet, adica viteza cu care lucrurile vin de la internet la tine.

    Cea de a doua este viteza cu care tu dai lucruri pe internet, de exemplu, cand cineva ia ceva de la tine de pe ym, sau cand incarci o poza pe facebook.

    De cele mai multe ori ni se arunca in ochi viteza de descarcare, care este mare, dar cealalta viteza nu este foarte anuntata.

    De exemplu, la upc unde am eu internetul

    viteza de descarcare este de 12 Mb iar cea de incarcare este de 1 Mb.

    La Romtelecom la pachetul ADSL de 6 Mb viteza de descarcare, daca tin bine Minte viteza de incarcare este de 384 Kb.

    Cam astea au fost informatiile care mi-au trecut prin minte asa rapid.

    Referitor la contracte, vezi ca nu ai voie sa le reziliezi timp de 2 ani, dar ai voie sa schimbi abonamentul dupa 6 luni.

    De exemplu, eu la zapp aveam un abonament de 40 dolari cat am avut nevoie de el, iar cand m-am plictisit (fiindca apropo in zona iancului luasem net foarte bun de la altfelnet), am redus abonamentul la unu de 10 euro pe care l-am achitat pana la final.

    Asa ca daca nu ai cel mai mic abonament la orange, fa-l mai mic.

    Regula generala, niciodata internetul mobil nu poate lucra ca inlocuitor al internetului pentru acasa.

    • Dollo 23/02/2010 at 23:15 #

      @radu – ca de obicei, exhaustiv 🙂 Si la Orange au regula cu prelungirea automata dupa 2 ani, daca nu faci nazuri. O sa tin, probabil, pentru cazuri de deplasari, Orange mobil, si acasa o sa ma bazez (sper) pe Romtelecom. Merci de instructaj 🙂
      @monica – eu nu am avut reprosuri la adresa serviciilor RDS (au avut avarii de cateva ori, dar nu au fost asa dese incat sa devina de nesuportat – vezi, ne multumim cu cat ni se ofera si zicem ca asa trebuie sa fie), insa ma isteriza lunar telefonul pe care trebuia sa-l dau la serviciul clienti ca sa aflu ce factura am de platit, ca sa nu stau sa fac cozi la casieriile lor vesnic aglomerate. Plateam civilizat, prin banca, si problemele n-ar fi aparut niciodata daca mi-ar fi trimis si ei civilizat facturile. La jumatate de an sau chiar mai bine de cand renuntasem la serviciile lor mi-a venit o factura de la RDS in cutia postala. Ca idee 🙂

  2. Monica 23/02/2010 at 22:26 #

    Ciudata experienta cu RDS. Noi avem net+telefon de la ei si la Slatina si la Bucuresti si am avut o singura data neintelegeri – cand am sunat sa cer asistenta la instalarea unei conexiuni pe ubuntu si mi-au zis ca ofera sfaturi doar pentru windows (desi in contract nu era specificat lucru asta).

    Pe de alta parte, cu Romtelecomul m-am tiganit luna de luna cand lucram la o firma care avea net de la ei. Cand imi era lumea mai draga si aveam mailuri de trimis sau de primit, atunci se gaseau si ei sa taie netu', pe motiv ca "au ceva de lucru in zona si dureaza cateva ore, nu se stie cat, mai dati reset la conexiune din cand in cand sa verificati". Poate tu ai noroc cu Romtelecom, daca la RDS nu a mers.

    Cat despre taxa de reziliere a contractului, sunt sigura ca ai dreptate – OPC stie de ea, dar nu comenteaza.

    Succes cu Romtelecomul si vorba lor – s'auzim de bine 😀

  3. Radu Vasile 23/02/2010 at 23:50 #

    Demult mi-am dat seama ca in romania serviciile sunt de rahat.

    Nasol e ca lumea nu se prinde si asculta la reclama, ca merge bine, ca merge frumos.

    Rdsn mi-a incarcat o prietena la factura cu 27 milioane si de atunci, indiferent cat de bine merge nu mai vreau sa aud de ei.

    De fapt, exact cum ai constatat Monica, treaba e ca nu e important cum merge, fiindca aia e treaba lui sa mearga, problema e ce se intimpla cand apar probleme, cum iti raspund, cat de mult te ajuta, isi recunosc vina sau nu, te prostesc in fata sau nu etc.

    Astfel, cu mai toti cand incepe balul, pai e bal.

    RDS incarca la facturi fiindca nu le-a mers lor jucaria de taxat si se gasesc ei sa faca regulari,

    upc iti trasmit facturi cu penalizari chiar daca tu ai reziliat contractul cu ei de 3 ani,

    Romtelecom se gaseste sa lucreze taman in orele de varf

    si lista poate continua.

  4. Andreea 24/02/2010 at 14:32 #

    N-am acum la indemana, dar imi aduc aminte ca acum vreun an-doi a existat o decizie ANPC (sau un document asemanator) cum ca "taxa de reziliere" este o clauza abuziva in contractele cu consumatorii (adica persoanele fizice). As adauga eu si multe alte clauze din contracte, faptul ca te trimite la un document exterior, faptul ca au clauze scrise cu litere de 5, etc. Ceea ce nu stie lumea in general este ca legea reglementeaza clauzele abuzive, inclusiv sanctiunea: nulitatea. Prin urmare s-ar putea ca indiferent cat de marsave sunt contractele cu pricina, sa poti scapa.

    • Dollo 25/02/2010 at 01:42 #

      Pai da, dar ce se intampla in cazul in care semnezi totusi contractul, pe considerentul ca oricum n-ai alternativa? Trebuie sa capeti internet de undeva, nu? Daca nu sunt de acord cu termenii lor contractuali sunt libera sa merg la altii. Daca ii reclam la OPC dupa ce am semnat, nu se cheama ca am semnat, deci platesc?

  5. Andreea 25/02/2010 at 01:49 #

    Nu, nici vorba. Clauza abuziva este sanctionata in acelasi mod indiferent ca ai avut alternativa sau nu. Practic sanctiunea e ca vei beneficia de contract, dar fara clauza respectiva. Dar repet, nu mai stiu in ce context a fost decizia respectiva.

  6. Radu Vasile 01/03/2010 at 02:20 #

    de curand auzeam pe cei de la ANPC recomandand cu caldura sa nu semnam contractele cu clauze abuzive, pentru ca odata semnate ele produc efecte si nu pot fi anulate decat in instanta si ca ei nu pot face nimic decat sa vina si sa amendeze pe respectivul ca are asemenea clauze.

  7. Andreea 02/03/2010 at 18:54 #

    Bineinteles, anularea nu se obtine decat in instanta, dar daca ai certitudinea ca o poti obtine, atunci poti foarte sa ignori clauza abuziva din contract si sa astepti sa fii dat in judecata, apararea fiind simpla. Pe de alta parte, in momentul cand un comerciant ia amenda pentru practici comerciale incorecte, te poti duce sa ii ceri modificarea contractului.

  8. tudorel 13/03/2011 at 12:17 #

    si eu am renuntat la rds pt romtelecom ..am venit inapoi la ei…si ofera servicii foarte bune fata de rds:)

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉