Anvers si revers

Ce poti sa vezi in Anvers intr-o singura zi si aia ploioasa

Pana la Anvers am facut cam o ora jumate, din Bruxelles. Cu trenul care circula cu viteze mici, din cauza lucrarilor la calea ferata pentru viitoarea linie de TGV care va lega si Bruxelles-ul de restul oraselor cu trenuri de mare viteza. Pe cat de mica e viteza trenului, pe atat de mareata e gara centrala din Anvers. Cu peroane pe patru nivele, cu o cladire istorica superba, reconditionata in urma cu cativa ani, toata constructia s-a facut sub trafic, fara sa se opreasca o secunda circulatia normala a trenurilor. Nu va ganditi ca sunt nemti, ca si la ei mai intarize trenurile, cu 10 pana la 50 de minute. Partea proasta e ca la Anvers se anunta in flamanda chestia asta, asa ca stai ca prostul pe peron si nu stii de ce nu vine trenul.

Anvers e total diferit de Brugges. E un oras port, foarte bine dezvoltat, cu o economie care duduie pe bune, nu ca aia a lui Tariceanu de acum doi ani. Se simte asta pe strada. Dar, are si el parte de turismul lui. Nu ca Brugges, care numai din asta traieste. Cand iesi din gara ai doua optiuni: sa alegi partea din dreapta, unde e gradina zoo, sau partea din stanga, de unde incepe strada diamantelor si a bijuteriilor, continuata cu strada Meir, a tuturor magazinelor si marcilor din lume. Apoi zona istorica bine conservata. Noi n-am fost pasionati de diamante, desi umbla vorba ca daca chiar vrei sa cumperi bijuterii, acolo trebuie sa mergi. Elementul esential al acestui shopping e targuiala, negocierea care poate sa-ti scada din pret si pana la o mie de euro. Va dati seama despre ce sume vorbim, asa ca trecem mai departe.

Impunatoare si interesanta e Catedrala gotica, care se lauda zilele astea cu o expozitie Rubens si nu numai. Rubens are si statuie in piata, la doi pasi de catedrala. Cu 5 euro vizitezi catedrala si vezi si expozitia de tablouri cu tematica religioasa care ocupa jumatate din catedrala. Constructia impresioneaza prin maretie, dar si prin sculpturile din lemn pe care le etaleaza in cele cateva altare si strane.

Am pierdut vreo ora in catedrala cu pricina, dupa care ne-a luat foamea. Asa ca am mancat o oala cu moules – scoici – in vin alb si am baut o bere Koning. Foarte bune amandoua. S-a intamplat la o terasa din piata primariei, alta cladire remarcabila, la fel ca si casele flamande din jurul pietei.

Apoi am mers pana la apa, unde am fi putut sa vizitam Muzeul marinei, daca n-ar fi fost inchis. La intoarcere am ratacit strada, dar ne-am ghidat dupa turnul catedralei. Si am nimerit pe strada cu curve in vitrine. Eu, in extaz, cu aparatul foto de gat, ele speriate, imi faceau semne disperate sa nu le pozez.

Vremea s-a inchis brusc si a inceput o ploaie torentiala care ne-a refugiat la o terasa in fata altei beri. Intr-un tarziu a trebuit sa ne strecuram printre stropi, spre gara, unde ne-am urcat intr-un tren cu puternic miros de transpiratie. Avea niste vagoane vechi si obosite, iar la fiecare plecare si sosire in statie scoteea niste ragete de magar exploatat cu cruzime de un stapan nemilos. Cand am ajuns in Bruxelles, alta ploaie cu bulbuci ne-a risipit mirosul de transpiratie din nari, dar ne-a udat pana la piele. In Belgia se zice ca zilele insorite le numeri pe degete.

Etichete: , , , , ,

2 comentarii la “Anvers si revers” Subscribe

  1. mihai 11/07/2011 at 00:14 #

    Orasul se cheama Antwerpen (doar valonii si francezi ii zic altfel), iar berea este Koning.

    • Dollo 11/07/2011 at 09:53 #

      Asa-i, multumesc pentru precizare si corectura.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.