Ce mi-a placut la belgieni

Ce ar trebui sa invatam de la belgieni: selectarea gunoiului, parcarea masinilor, reguli de bun simt in tren

Gata vacanta. Saptamana belgiana a trecut la fel de repede cum se lasa spuma la bere, si m-am trezit nepregatita in fata asaltului realitatii romanesti. Am revenit la noroiul de pe strazi, la gunoiul revarsat din tomberoane, la soferii de taxi smenari care trag de tine pe aeroport, la stirile apocaliptice de la tv, la viata minunata si plina de neprevazut din Romania.

Desi n-am avut parte de surprize ca acasa, Belgia mi-a placut pentru normalitate. Si pentru modul firesc si subtil in care stie sa-ti atraga atentia ca esti neam prost, daca e cazul.

– De exemplu in trenuri exista mici afise in care ti se atrage atentia sa nu vorbesti tare la telefonul mobil sau sa nu asculti prea tare muzica la mp3.

– Daca nu ai bilet, din varii motive, nu se repede nimeni sa-ti ia gatul, nici sa te amendeze, ci ti se da ocazia sa-l cumperi de la controlor, care e dotat si cu POS mobil.

– In principiu nu ai de ce sa nu vrei sa-ti iei bilet, pentru ca sistemul de transport in comun e facut sa ti se para cel mai atractiv cu putinta: autobuzele au banda proprie de rulare, pe care nicio masina, indiferent cat de aglomerat e traficul, nu calca.

– Cartela cu cate zece calatorii e avantajoasa pentru ca e mai ieftina decat daca cumperi cate un bilet pe rand. Cartela e valabila pe toate mijloacele de transport, de la tramvai la metrou, iar un bilet e valabil timp de o ora pe orice mijloc de transport te-ai plimba. Deci poti sa te urci in ora aia in 3-4 autobuze sau metrouri, ca tot o calatorie platesti.

– Hartile turistice ale oraselor iti explica perfect cum sa te descurci in paienjenisul de strazi si trasee, iar indicatoarele de la metrou sau gari nu te lasa sa te ratacesti nici daca esti cel mai aiurit om.

– Achizitia unei cartele e oriunde la indemana, pe strada sunt din loc in loc automate la care poti plati cu cash sau cu cardul. Nu merge scuza cu „n-am gasit bilet la chiosc”.

– Orarul mijloacelor de transport e afisat in toate statiile, iar autobuzele chiar vin la orele afisate, uneori mai devreme.

– Cine vrea sa faca miscare si sa fie ecologist are la indemana benzi de biciclete pe absolut toate strazile – si nu furate din trotuar, ci din partea destinata masinilor. Parcarile de biciclete sunt la fel de dese ca alea de masini, diferenta e ca astea sunt gratis.

– Au si ei cozi de masini pe strazi, in special dimineata si dupa amiaza, cand se merge sau se vine de la serviciu. E apanajul oraselor aglomerate. Nimeni nu depaseste coloana pe contrasens, si nici n-o ia pe banda pe care scrie BUS.

– Parcarea pe strada, la marginea trotuarului, acolo unde exista locuri amenajate, costa indiferent de zona. Chiar si in zonele rezidentiale, daca cladirea in care stai nu are garaj, esti silit sa platesti anual o taxa la primarie, primesti un ecuson pe care-l afisezi in parbriz si asta iti da dreptul ca atunci cand vii acasa sa parchezi unde gasesti liber, chiar si la mai multe strazi distanta. Daca politia iti gaseste masina fara ecuson te amendeaza. 15 euro cel putin. Iar asta te face sa iti doresti sa fii la zi cu toate darile. Luxul de a avea masina intr-un oras occidental.

– Parcarile cu plata supraetajate au intotdeauna zone rezervate special handicapatilor si… femeilor. Nu se simte nimeni discriminat, sau cel putin nu arata. Femeile se bucura fara ipocrizie de locuri ceva mai largi de parcare, la fel ca handicapatii, desi belgienii recunosc ca exista si soferi barbati prosti, nu e strict un apanaj al femeilor.

– Magazinele se inchid in fiecare zi la ora 18.00 fix iar sambata si duminica sunt inchise. Au si vanzatorii o viata.

– Gunoiul se scoate la usa blocului in zilele special destinate in care gunoierii vin si ridica diversele pungi, pe culori, de gunoi selectat. Nici nu-ti trece prin cap sa nu-l selectezi, pentru ca stii ca altfel te paste o amenda de 75 de euro. La un salariu de 1500 de euro, de exemplu, o amenda de 75 nu e chiar o bagatela.  Romanii care se plang ca la noi containerele de gunoi selectat sunt amplasate prea departe de bloc, la coltul strazii, sa stie ca si in Belgia, Luxembourg sau Germania containerele alea sunt la fel de indepartate. In plus esti obligat sa-ti selectezi gunoiul inca din apartament, cel putin pe patru mari categorii: menajer/hartie/plastic/sticla

– In primele zile de plimbare prin Belgia simti ca-ti lipseste ceva. Daca te gandesti bine iti dai seama ce: cainii maidanezi si cacatul de caine pe strazi. La fel cum in Luxembourg iti lipsesc cersetorii. Pentru ca legea nu permite cersetoria acolo. In Bruxelles sunt, majoritatea romani.

Toate normalitatile astea sunt rezultatul unor ani de educatie, punitiva cu siguranta, pentru ca omul e o fiinta supusa greselii oriunde s-ar afla. Ce face diferenta e mana care iti da peste nas oricand ti se pare ca tu esti mai breaz ca celalalt si te aduce inapoi in rand. Democratia inseamna sa te simti bine doar daca asta nu-i deranjeaza pe ceilalti.

Ca bonus va ofer cateva imagini de la Atom, o constructie facuta in 1958, cu ocazia Expozitiei Mondiale gazduita de Bruxelles. Reprezinta un atom de fier, parca, marit de cateva zeci de mii de ori, si poate fi vizitat, explorat, admirat pe dinauntru si pe dinafara. Initial bilele erau din aluminiu, dar pentru ca se matuise cu timpul, a fost reabilitat cu inox. Cand am fost noi tocmai se spalau bilele. Una dintre ele, cea din varf, e dedicata unei romance din Craiova, Lola Bobescu, care s-a stabilit ca muzician in Belgia acum multe zeci de ani.

Maine o sa va povestesc de ce nu voi mai zbura niciodata cu Blue Air

Tags: , , , ,

5 Responses to “Ce mi-a placut la belgieni” Subscribe

  1. Dana 31/03/2010 at 20:23 #

    Si in Germania sunt locuri de parcare pentru femei – sunt asezate la intrarea in parcare, in locuri usor accesibile si bine luminate. Am fost curioasa sa intreb de ce?

    Pentru ca au fost multe cazuri in care femei singure au fost atacate in parcare. Pentru a evita acest lucru li se da acum femeilor posibilitatea unui acces facil la masina din parcare. Ca sa nu strabata singure parcari mari, prin zone iluminate insuficient si sa se expuna unui eventual risc de a fi atacate.

    • Dollo 31/03/2010 at 20:55 #

      Inseamna ca cine mi-a explicat mie avea o parere proasta despre femeile la volan, asa cum au multi barbati si in Romania 🙂

  2. Mirabela 31/03/2010 at 22:05 #

    Ma enerveaza atat de tare ca suntem nevoiti tot timpul sa ne miram de normalitate. Asta am patit-o si eu la Madrid. Nu-mi venea sa cred cat sunt de amabili oamenii de acolo, chiar si dupa ce le-am spus ca sunt din Romania. Nu inteleg de ce naiba suntem noi recunoscuti ca fiind un popor ospitalier, amabil. La noi, cand intrebi pe cineva daca stie unde este un anumit loc iti da cu totul si cu totul alte indicatii, doar-doar sa aiba si ei de ce sa se amuze.

    • Dollo 01/04/2010 at 01:19 #

      @Mirabela – de multe ori iti dau alte indicatii pentru ca habar n-au despre ce e vorba, dar vor sa se afle in treaba. Nu le-ar sta bine daca ar zice ca nu stiu 🙂

  3. Dana 01/04/2010 at 00:40 #

    Persoane cu parare proasta despre femeile la volan se gasesc in toata lumea. Nu detinem noi licenta 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.