Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca in 2011 ne va numara din nou. Mai precis in octombrie 2011 sa stati pe acasa, care aveti case, sau pe unde va aflati cei care n-aveti, ca vine domnu’/doamna de la statistica sa va numere. Aveti grija cum raspundeti la intrebari, ca sa nu avem vorbe dupa aia, care sunteti atei sau de felul vostru liber cugetatori, sa nu carecumva sa va pacaleasca domnu’ de la statistica si sa va treaca in dreptul alora de se bat cu crucea in piept ca sunt majoritari, da’ nu le ajung bisericile.
Religia e data de tata, fara comentarii
Ca asa a patit prietena Madi in 2002, la precedentul recensamant. Ea, machedoanca de felul ei, dupa tata, si liber cugetatoare dupa capul ei, s-a apucat sa-i zica toate astea dascalului venit de la scoala de peste drum, cu mapa in mana, sa-i numere familia. Cand a zis ca nu s-ar simti prea aromanca, deoarece nu vorbeste nici limba, nici n-a practicat vreunul din obiceiurile stramosesti ale tatalui, dascalul cu pricina a zis ca astea sunt prostii, si ca se trece nationalitatea dupa tata Deci a devenit aromanca, desi ea nu se simte. Ma rog, prietenii nu pierd ocazia sa-i sublinieze caracterul machedonesc, de cate ori vine vorba de bani, dar astea sunt rautati care n-au legatura cu statistica. Cand a venit vorba despre religie, Madi s-a simtit datoare iar sa-i zica domnului cu mapa ca ea e liber cugetatoare, cum e domnu’ presedinte Iliescu. Iar omul cu mapa i-a zis ca asa ceva nu exista, si ca si religia tot dupa tata se trece. Asa ca iat-o ortodoxa pe Madi cea liber cugetatoare. Ma intreb cum l-or fi trecut astia pe Iliescu la ultimul recensamant?
Conform datelor adunate atunci, si afisate pe site-ul Institutului National de Statistica, din 21.680.974 de romani, 18.817.975 sunt ortodocsi, 1.026.429 romano-catolici, 701.077 reformati, 324.462 penticostali, 191.556 greoc-catolici, 126.639 baptisti, 93.670 adventisti de ziua a saptea, 67.257 musulmani, 66.944 unitarieni, 44.476 crestini dupa evanghelie, 38.147 crestini de rit vechi, 27.112 evanghelisti luterani, 18.178 evanghelisti, 8.716 evanghelisti augustani, 6.057 de rit mozaic.
33.083 de necredinciosi au scapat la numaratoare in 2002
Proscrisii sunt lasati la coada tabelului sub urmatoarele denumiri: Alta religie – 89.196; Fara religie – 12.825; Atei – 8.524; si „nedeclarata” – 11.734. In total tot ar fi mai multi, parca, decat „0,00…” cat zicea intr-o interventie televizata purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Interesant e ca si pe regiuni impartirea lor, a „nereligiosilor”, spune ceva despre cum s-a facut recensamantul asta: cei mai multi atei, fara religie si cu religie nedeclarata adunati sunt in vestul si nord-vestul tarii – 12.760; si in regiunea centru-Bucuresti-Ilfov – 13.322. Iar din totalul necredinciosilor, procentul covarsitor este dat de locuitorii marilor orase. Adica exact locurile alea unde Biserica Ortodoxa Romana s-a straduit sa ridice in ultimii 20 de ani cele mai multe biserici, pe fiecare spatiu verde sau maidan capatat de la stat. In special in Bucuresti ne laudam cu biserici pe 12 hectare de teren primite gratis de la evlaviosii de la Primaria Capitalei, cu autorizatii si bani de la cucernicii de la sectoare.
Fiti vigilenti, asadar, in octombrie 2011, cand o sa va bata in usa domnii cu recensamanatul si mai ales fiti acasa, pentru ca daca nu va gaseste numaratorul acasa va trece din oficiu dupa religia tatalui sau a mamei, in functie de care e gasit prin curte. Si asta chiar daca suntei majori si aveti alte convingeri… politico-religioase.
In 1859 – primul recensamant care conteaza
Pentru pasionatii de cifre mai spun si ca primul recensamant organizat in Tarile Romane vreodata a fost in anul 1859, cel din Ţara Romaneasca fiind organizat de Dionisie Pop Martian, care a redactat si instructiunile metodologice aferente, in timp ce in Moldova recensamantul s-a desfasurat sub conducerea lui Ion Ionescu de la Brad. Pentru prima data formularele de recenzare cuprindeau rubrici pentru toti membrii familiei, nu numai pentru capul acesteia. Ce folos ca 150 de ani mai tarziu recensamantul tot dupa capul familiei se face, nu tine seama de vointa altor membri.
Lucrarea Recensamantul general al populatiunii Romaniei 1899. Rezultate definitive precedate de o introductiune cu explicatiuni si date comparative a aparut in anul 1905, biblioteca INS detinand un exemplar din aceasta editie.
„In anul 1878 are loc cel de-al doilea recensamant al orasului Bucuresti. Cu aceasta ocazie Primaria orasului Bucuresti a editat lucrarea Recensemêntul essecutat in anul 1878. Topografia, edificii si populatiunea orasului Bucuresci in anul 1878, lucrare ce contine trei parti (topografia orasului, 90 de tabele si 28 de comentarii referitoare la edificii si 120 de tabele si 21 de comentarii despre populatie).
Anuarul statistic al orasului Bucuresti pe 1906 si 1907 a fost editat de Biroul statistic al Primariei capitalei. În introducerea acestei lucrari Bucurestiul este prezentat comparativ cu alte orase ale Europei (Berlin, Paris, Neapole, Sofia, Londra si altele) luate ca exemplu pentru realizarile si preocuparile municipalitatilor respective”, scrie pe site-ul INS.
Cam asa e si acuma, ne raportam la altii doar in teorie. Practica ne omoara.
Si mie mi-au indicat la fel doamnele cu recensamantul in 2002 – daca sunt botezata ortodoxa sunt ortodoxa. Intre timp m-am mai dumirit si eu. Abia astept recensamantul, macar pe mine sa ma scada de la bani publici corporatia BOR.
Oricum credinta nu are nici o legatura cu ce scriem pe formulare la recensamant… Doar ca BOR se va simti in continuare indreptatita sa faca legea in tara asta doar pentru ca 90% din populatie se declara ortodoxa – cand, de fapt, bisericile sunt mai mult goale din cauza preotilor goi de credinta si avizi de bani. Cred ca nici 50% din cei care se declara ortodocsi nu sunt practicanti, insa se declara ortodocsi din rutina, din rusine, din nepasare (ca doar ce conteaza ce scriu eu aici…).
Eu in actele oficiale as fi ortodox, ca asa m-au botezat parintii si asa m-am declarat cand m-au mai intrebat "oficialii". Insa mai degraba, ma simt crestin. La modul general. Cred in Dumnezeu si nu in dogme.
Mai cred, deasemenea, in mine. Si deocamdata, cred si in guvern. Dar nu in ala a lu' Boc.
Eu am o singura nedumerire: care e diferenta intre "fara religie" si "ateu"? Adica m-am tot uitat in dictionare, credeam ca poate nu stiu eu corect, dar ateu chiar inseamna fara religie / zeitate…
@gilbert – nici n-ai ajuns bine si deja ai incredere in guvernul frunzei de artar 🙂 Asta da optimism
@andreea – nici eu nu stiu care e diferenta, mai ales ca banui ca si la referendumul din 2002 s-a dat un tabel standard de completat in teritoriu, deci n-ar tine scuza ca fiecare recenzor a scris acolo cum i-a zis "necredinciosul" numarat: ba ca e ateu, ba ca n-are religie… Sau or fi vrut sa ii puna pe necredinciosi pe mai multe coloane ca sa nu para prea multi adunati sub aceeasi rubrica.
ai mai, ca e o nuanta subtila acolo.
Ateu e ala care nu crede in zeitati, dar crede sincer ca nu exista zeitati si face tot ce poate sa convinga si pe altii ca e asa. Deci practic deja, ateismul devine o religie in sine, prin negarea oricarei religii.
Pe cand, ala fara religie, e unul pe care il doare in cur, de religii, ca exista sau ca nu exista dumnezeu, pur si simplu nu ii pasa.
Asta nici ateu nu este, fiindca nu neaga, ba chiar in anumite privinte ar recunoaste existenta a ceva, numai ca acel ceva al lui nu prea e bine definit si nici nu se regaseste prin vreo religie recunoscuta.
@dollo – e ca si prezumtia aceea de nevinovatie: in general am incredere in oricine, pana reuseste sa imi dovedeasca contrarul.
@radu vasile – iti dau dreptate la nuanta. E ca si chestia cu insarcinata vs. gravida. O ai sau n-o ai (zic de nuantarea subtila).
Lasa mai, ca la insarcinata, nuanta poate fi alta:) Am auzit de curand expresia "sunt un pic insarcinata".
Crestinii care nu tin posturi, nu se spovedesc lunar, si carora le e lehamite de BOR ar trebui sa spuna ca sunt crestini neafiliati vreunei biserici… sau crestini anti-bor.
Ar fi interesant sa aflam cati crestini cred ca conducerea BOR e o adunatura de scursuri si, in acelasi timp, cred ca o institutie similara din secolul 4 avea in componenta numai sfinti.