Obiceiuri care ne imbatranesc

Tigarile, paharele, sedentarismul si lipsa fructelor ne imbatranesc cu 12 ani. Zic aia care i-au cercetat pe britanici...

Daca fumati, beti mai mult de doua pahare cu alcool pe zi (femeile) si trei pahare (barbatii), nu mancati fructe si legume cel putin de trei ori pe zi si nu faceti miscare doua ore pe zi, ei bine, daca aveti toate aceste minunate obiceuri uitati-va bine in oglinda. Nu vi se pare ca pareti mai batrani cu 12 ani? Asa ar trebui, de vreme ce niste cercetatori (si nu britanici)  au ajuns la concluzia asta, dupa ce au studiat timp de 20 de ani niste …britanici de data asta, Zice azi pe Yahoo Health, preluand o stire Asociated Press.

Concret au fost studiati 314 supusi ai reginei care aveau toate cele patru rele obiceiuri. Alti 387 cetateni sanatosi, care nu se dedau zilnic la fumat, baut, stat degeaba, au fost cantariti si ei. La final 91 dinre pacatosi au murit, in timp ce doar 32 dintre virtuosi nu. Procentual, 29 la 8.

Autoarea studiului, cercetatoarea Elisabeth Kvaavik de la Universitatea din Oslo, zice totusi ca nu trebuie sa “fii extrem” cand te raportezi la cele patru obiceiuri enumerate, imbunatatirea vietii fiind posibila si numai prin renuntarea la unul dintre ele. Totusi, daca ne gandim ca suma viciilor e renumita a fi constanta, ar fi fost interesant de aflat prin ce supape si-au rezolvat dependentele subiectii “sanatosi”.

Cercetatoarea da exemple de bune practici care pot tine loc de “fructe si vegetale de trei ori pe zi”: un mar, un morcov, un pahar cu suc de citrice pot fi suficiente pentru unii. Iar Guvernul SUA (completeaza ziarista de la AP) le recomanda americanilor sa consume cel putin patru portii de fructe si vegetale pe zi si sa faca doua ore jumate de miscare pe saptamana.

La studiu au participat aproape 5000 de britanici adulti, varsta medie fiind de 44 de ani. Cele mai intalnite cauze ale mortii la subiectii cercetati au fost cancerul si bolile de inima, ambele puse de cercetatori pe seama obiceiurilor nesanatoase de viata.

Intrebata de AP, o alta cercetatoare, June Stevens de la Universitatea din Nord Carolina, zice ca aceste rezultate se incadreaza in linia celorlalte studii de pana acum, care pun longevitatea pe seama obiceiurilor sanatoase de viata. Stirea AP se incheie totusi, intr-o nota optimista, June Stevens zice pe intelesul americanilor: “rezultatele studiilor nu inseamna ca oamenii care au un stil de viata sanatos traiesc mai mult decat cei care nu-l au, dar asta creste sansele”…

Stirea AP a fost apreciata de 81% dintre cititori ca fiind “helpful”. Oare de ce?

Etichete: , , , ,

2 comentarii la “Obiceiuri care ne imbatranesc” Subscribe

  1. oglindaoglinjoara 28/04/2010 at 21:11 #

    m-am uitat in oglinda. aratam … ca de obicei, cum dreq s-arat?! mai batran cu 12 ani DECAT CINE? decat cineva cu 12 ani mai tanar? decat mine insumi acum 12 ani?

    • Dollo 29/04/2010 at 02:51 #

      Deja e prea tarziu, daca aveai cu 12 ani mai putin nu-ti mai puneai atatea intrebari 😉

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?