Cand eram tanara si ferice am nimerit intr-o comunitate Baha’i care facea racolari pe plaja de la Neptun. Era la inceputul anilor ’90, eu eram in concediu cu un grup de prieteni si ni s-a parut cool (nu foloseam termenul asta pe vremea aia, dar ideea era pe aproape) sa discutam in engleza, pe plaja, cu niste straini care ne explicau ca religia poate fi o chestie liber consimtita si aleasa pe baza de afinitati, fara constrangeri dogmatice sau cel putin asa parea la momentul ala insorit. Ne-am imprietenit cu Baha’i respectivi, care pana la urma erau niste baieti amuzanti cu care am mai petrecut o dupa amiaza interesanta, in sensul ca ne exersam engleza cu ei. Desi ulterior n-am ajuns niciodata la intalnirile lor religioase din Bucuresti, primesc de atunci, deci de aproape 20 de ani, buletine informative de la ei si diverse invitatii. Ultima ma chema la vot.
Cu un scris stangaci pe spate, la expeditor, si cu o foaie xeroxata in interior, scrisorica ma anunta ca membrii comunitatii Baha’i din sectorul 3 (am uitat sa va spun ca ei in timpul asta s-au inmultit si divizat pe sectoare) sunt chemati sa-si aleaga noua „Adunare locala”. Era si un mare citat dintr-un mesaj adresat comunitatii internationale de… „Casa Universala a Dreptatii”. Nu stiu exact care e ierarhia la ei si nici nu m-a preocupat, tot ce-mi amintesc din ce spuneau asa-zisii mei racolatori, e ca Baha’u’llah a fost un tip care a intemeiat aceasta religie, promitand gasirea unui sistem divin de oranduire mondiala pe care-l cauta cu disperare, in intuneric, toate popoarele, dar pesemne ca putine l-au descoperit pana acuma.
Partea amuzanta a scrisoricii de la Baha’i s-a dovedit sistemul de vot descris cu aceeasi naivitate promisa de scrisul de pe plic: „Prietenii care pentru diferite motive nu pot fi prezenti la Alegerile Locale din 21 aprilie la Centrul National pot vota prin posta decupand si trimitand buletinul de vot anexat, conform procedurii descrise mai jos in buletinul de vot, procedura ce trebuie strict respectata. Va asteptam cu drag!”.
Si urmeaza procedura de vot. Incerc sa reproduc si sublinierile originale: „buletinul trebuie trimis cu data postei pana in 17 aprilie, adresa este…, trebuie completat DOAR cu numele a 9persoane cu varsta de peste 21 de ani. Cele 9 nume trebuie sa fie persoane diferite. Daca nu cunoasteti numele exact, puteti descrie persoana in mod detaliat astfel incat comisia de Vot sa poata identifica persoana prin descriere…”.
Nu stiu exact cum functioneaza comunitatea asta, dar cred ca se distreaza mult la intalnirile lor. Sau cel putin cand deschid buletinele de vot. „Tipa aia buna, cu buze carnoase, care vine de regula insosita de ochelaristul ala insipid care nu stie ce bunaciune are langa el” sa insemne oare „prietena” X sau „prietena” Y? Sau „tipul ala cu figura de intelectual si fese ferme, dar care e imbracat ca un bugetar”? Daca se recunosc mai multi in aceeasi descriere? Se ajunge la balotaj. Cum ii departajezi?
Ce uninominal, ce liste, domnule, eu cred ca asta poate fi un suflu nou in politica romaneasca, mai ales ca imbina natural doua componente esentiale: politica si circul. Va dati seama ce s-ar mai distra comisiile de numarare a voturilor cand vor citi buletinele? Sau cum s-ar inghesui romanii sa scrie mascari pe buletinele de vot? Va dati seama ce prezenta la vot s-ar inregistra? Sau cum ar fi anuntati castigatorii? Va imaginati duminica alegerilor prezidentiale cand s-ar citi rezultatul? Credeti ca s-ar mai putea face confuzie intre „ala chel, zbanghiu, care rade cu gura pana la urechi si face cu ochiul la doamna blonda” si „ala inalt, graseiat, care se teme de culoarea violet si zice ca-si iubeste nevasta”? Eu zic ca sistemul asta ar aduce mai multa corectitudine in politica, ar elimina frauda si ar reinstaura increderea alegatorilor in clasa politica. Zic sa facem un referendum pentru introducerea lui. Cine e pentru?
Interesant. Bine ca nu se cere, pe langa descriere, sa se ataseze si vreun desen sau schita a persoanei votante. Probabil ca multi s-ar rezuma la chestii d'alea cu un cerc in loc de cap, doua puncte in loc de ochi si o gura zambitoare ca cea de la Yahoo mess. Iar in cap… niste liniute/cuie sau ceva de genul acesta, pe post de frizura (pentru cine are).
Ba, ha' i ca asta-i prea de tot! Ati uitat ce proverb guverneaya orice sistem electoral din Romania: nu conteaza cum votezi, important e cine numara voturile!