10 solutii anti depresie. Cado!

Nu da vina pe tine, nu lua decizii in perioada depresiva si spune NU alcoolului si drogurilor. Restul e viata unui om normal si responsabil

Nu da vina pe tine, nu lua decizii in perioada depresiva si spune NU alcoolului si drogurilor. Restul de pana la zece sfaturi de psiholog american – citate de Health.com – sunt, as zice, mai degraba chestii ce ar trebui facute indiferent de starea de spirit. Asadar:

  1. Nu da vina pe tine – depresie+senzatia de vinovatie si inadecvare te pot tine departe de recuperarea sanatatii mintale. Iesirea din depresie necesita acceptare, rabdare, timp si ajustarea atitudinii. “Trebuie sa intelegi ca depresia e o boala psihica la fel ca bolile de inima, diabetul si cancerul”, zice psihologul Richard Raskin din New York.
  2. Vorbeste despre asta – Nu e usor sa vorbesti cu oamenii despre depresie, dar ajuta mai mult decat daca o tii secreta. “Nu va intelege toata lumea si nu te vor sprijini toti”, zice Raskin, “dar prietenii si familia iti pot oferi un suport emotional care te va ajuta sa cauti un tratament. Nu te izola!”.
  3. Fa exercitii regulate – desi poate o fi ultimul lucru de care ai chef cand esti depresiv. 30 de minute sau mai mult de miscare zilnica, sau mers pe bicicleta, timp de 12 saptamani – arata studiile – reduc cu 50% simptomele de depresie.
  4. Amana deciziile majore – pentru ca depresia iti poate afecta perceptiile si judecata. Asadar e intelept sa amani eventualele decizii mari care privesc cariera, relatiile, pana cand te simti mai bine. “Una din simptomele depresiei este aceea ca ai o impresie negativa despre modul in care merge viata ta”, zice Raskin. “Asta iti altereaza judecata si poti sa nici nu fii constient de asta”. Daca e musai sa decizi ceva, recomandarea psihologului e sa n-o faci, totusi, impulsiv, ci mai degraba sa decizi dupa ce consulti o persoana apropiata in care ai incredere.
  5. Ai grija de sanatate – relatia dintre depresie si restul bolilor fizice e ca aceea dintre ou si gaina. Cercetatorii sugereaza ca depresivii sunt mai predispusi la aparitia celorlalte boli si viceversa. Oamenii care au diabet, de exemplu, sunt mai predispusi depresiei, la fel cei care sufera cu inima, mai ales dupa ce au facut un infarct. Asadar, daca esti depresiv, nu neglija mersul la doctor pentru restul durerilor, chiar daca in Romania mersul, in sine, la spital poate provoca o depresie.
  6. Mentine-ti rutina zilnica – incearca sa faci zilnic ceea ce faceai si inainte de depresie. “Orice – de la jogging la cumparaturi sau spalatul vaselor – care va impiedica sa stati ca legume in pijamale in varful patului si sa va plangeti de mila. Rutina demonstreaza ca daca esti capabil sa treci prin acea zi, esti capabil sa te si refaci”, zice Raskin.
  7. Mananca sanatos – ce mananci iti afecteaza creierul. De aceea cand esti depresiv e bine sa mananci alimente bogate in cereale, fructe, vegetale si proteine. Niciun fel de mancare nu e “un glont de argint” pentru depresie, insa anumite alimente iti pot afecta dispozitia mai mult decat altele. De exemplu carbohidratii si alimentele care contin vitamina D ridica nivelul de serotonina, un neurostimulator asociat cu buna dispozitie.
  8. Evita drogurile si alcoolul – desi e mai tentant ca niciodata. Alcoolul si drogurile afecteaza creierul si pot cauza probleme la locul de munca sau in relatii. De asemenea pot fi periculoase in combinatie cu antidepresive. Desi ocazional un pahar cu vin probabil n-o sa strice, e bine sa te abtii si de la asta, zice acelasi specialist.
  9. Incearca sa dormi bine – depresia merge de regula mana in mana cu insomnia. Desi pare o chestie greu de facut, specialistii recomanda totusi sa incerci sa dormi cat poti de mult in depresie. Nu spun si cum insa…
  10. Nu exagera cu programul – daca ai mult de lucru acasa sau la serviciu nu te opinti sa le rezolvi pe toate ca in vremurile cand erai bine si ferice. Abordeaza-le pe rand, ca nu dau turcii. “Daca nu poti sa lucrezi la capacitate 100%, e o realizare si 75%. Iar daca nu poti si nu poti, fii bun cu tine insuti si ia-ti o zi libera”, zice psihologul american. S-ar putea sa nu fie de acord seful tau, dar nu el e depresiv, asa ca tu stii mai bine 😉

Tags: , , , , ,

12 Responses to “10 solutii anti depresie. Cado!” Subscribe

  1. Kiwi Depresivul 20/05/2010 at 18:40 #

    Si Diamanti Naturali unde?

  2. Béranger 25/05/2010 at 03:31 #

    Nu prea ţine. Uite, ca să ies din depresie, tocmai că ar trebui să fac schimbări majore în viaţă, să iau decizii importante. Şi nu pot s-o fac. Şi rămân în depresie…

    • Dollo 25/05/2010 at 11:37 #

      Citind postarea ta cu ciocolata Lacta mi-am facut o oarecare idee 🙂 Am senzatia ca ne gandim la acelasi gen de decizie pe care suntem incapabili s-o luam. Dar sfaturile astea vin de la americani. La aia depresia nu are cauze asa romanesti 😀

  3. Béranger 25/05/2010 at 12:39 #

    Ah 🙂

    Pe de altă parte, ca un «cunoscător în domeniu», mai pot adăuga că dimpotrivă, în stările depresive însoţite de anxietate, privarea de somn ajută într-o oarecare măsură. La anxietate, nu la depresie. Dar totuşi…

  4. Radu Vasile 25/05/2010 at 12:56 #

    Da, mi-a placut aia cu munceste mai putin ca nu dau turcii.

    Sa ii spuna cineva patronului:

    "Nu am muncit luna asta la capacitate maxima ca am fost in depresie".

    Ce parere va avea patronul oare???

    • marian 06/06/2014 at 23:48 #

      bune toate cele 10 solutii anti depresive. eu ma chinui cu depresia de ceva ani,rare ori au fost momentele in care m am simtit vindecat sau pe drumul cel bun,am fost si pe la psiholog (un sarlatan care sta pe un scaun si te asculta timp de o ora pt.100 lei sau chiar mai mult si cam atat,cat despre ajutor … cum intram asa ieseam) cred ca cel mai mult ne putem ajuta singuri. oricum frumos articol,este bine ca se gandeste si cineva la noi.. cei depresivi :)))

      • mihai 09/06/2016 at 14:11 #

        Te-ai gândit că poate n-ai nimerit la psihologul bun…? Că și ăștia sunt ca doctorii. Unii mai buni, alții mai puțin…

      • Anonim 23/05/2021 at 01:34 #

        Si eu am fost la psihologi,dar iti dau dreptate,insa am simtit mari schimbari pentru doar 10 minute pe an si gratis am rezolvat destule,bine un preot asa care simti tu ca te-ar asculta,eu am intalnit numai preoti buni🤓

  5. Ina 01/08/2014 at 10:17 #

    Eu cand ma gandesc ca muncesc la patron si nu sunt platita la cat muncesc intru mai rau in depresie decat sunt,fiindca noi nu suntem respectati,mucim pt. ei sa o duca bine iar tu faci cocoasa.Mi s-a spus de atatea ori” schimba patronul”,in domeniul meu toti sunt la fel,se vb. si nu platesc mai mult,si sa schimb meseria…la aproape 50 de ani…imi pare rau ca noi romanii nu avem niciun cuvant de spus…si suntem sclavii patronilor….mai este prea mult pana vom ajunge sa fim si noi apreciati in propria noastra tara,nu toata lumea poate sa plece in afara.Sanatate maxima va doresc.

    • mihai 09/06/2016 at 14:13 #

      La aproape 50 de ani copiii ar trebui să fie deja mari, casa plătită deja… deci, ce vă împiedică?

  6. corina 08/06/2016 at 22:21 #

    Sunt bune sfaturile,dar la mine parca nu functioneaza nimik sunt de 4 luni asa de cand am implinit 21 de ani si am un baietel de 1 an si jumatate si vreau sa ma vindec ca sa pot avea grija de el dar nu stiu cum sa trec peste boala asta va doresc multa sanatate

    • mihai 09/06/2016 at 14:16 #

      Partea cea mai importantă e deja rezolvată: ați spus lucrurilor pe nume! E boală!

      Mergeți la un specialist (psiholog sau psihiatru, poate amândoi, depinde de problemă). Dar căutați unul mai bun, să nu pățiți ca d-l marian de mai sus.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.