Alunițele care omoară bărbații

Nu e vorba de alunițele femeilor după care se omoară bărbații, ci de acele pete maronii de pe piele pe care le expuneți la soare, le ignorați dimensiunile și în final ajung să vă omoare. Pe voi, bărbații, mai mult decât pe femei. Așa zic cercetătorii britanici, firește

Nu e vorba de alunițele femeilor după care se omoară bărbații, ci de acele pete maronii de pe piele pe care le expuneți la soare, le ignorați dimensiunile și în final ajung să vă omoare. Pe voi, bărbații, mai mult decât pe femei. Așa zic cercetătorii britanici, firește.

Rata mortalității în cancerul de piele aproape s-a triplat la bărbați în ultimii 30 de ani. Cifrele date publicității de Cancer Research UK , preluate de BBC News, arată o creștere a numărului de decese cauzate de melanom (alunițe), în special la bărbații în vârstă. În anii 70, mai puțin de 400 de bărbați (1,5 la 100.000) mureau din cauza melanomului. Acum aceste cifre au ajuns la peste 1.100 de morți (3,1 la 100.000). Asta în ciuda faptului că acest gen de cancer poate fi prevenit și tratat, dacă se evită expunerea la soare, iar alunițele sunt ținute sub supraveghere de medicul dermatolog. La femei rata mortalității a crescut, în aceeași perioadă de la 1,5 la 2,2 la 100.000 de cazuri.

Studiul britanicilor mai arată că deși în general sunt diagnosticate mai multe femei cu cancer de piele, bărbații sunt cei care mor mai des. La bărbații de peste 65 de ani mortalitatea cauzată de cancerul de piele a crescut în ultimii 30 de ani de la 4,5 la 15,2 la 100.000 de cazuri. Caroline Cerny, de la Cancer Research UK, spune că bărbații trebuie să fie mai atenți cu pielea lor: „Prea des ei se lasă în seama partenerelor sau a mamelor să le amintească să-și dea cu o cremă de protecție solară la plajă sau să se acopere cu ceva când soarele e prea puternic. Acelasi lucru se întâmplă și cu vizita la doctor pentru analiza unor alunițe îngrijorătoare”. Cerny spune că cifrele arată fie că  bărbații sunt mai inconștienți în privința simptomelor cancerului de piele, fie că pur și simplu le ignoră.

Dacă aveți o aluniță care-și mărește dimensiunile în timp mergeți să vă consulte un dermatolog. Acum există și în România aparatură specială pentru analiza alunițelor. Și oricum nu vă mai desconsiderați iubita care se năclăiește cu cremă de protecție la plajă, că iată, zic și cercetătorii britanici că știe ea ce știe.

Tags: , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.