Ce cauta 666 la manastire?

La manastirea Petru Voda din Neamt, Diavolul e facut afis

Un drum prafuit si accidentat, potrivit numai pentru dubele Mercedes ale calugarilor, un peisaj frumos si pasnic, asa cum numai la manastire poti sa gasesti. Manastirea Petru Voda din Neamt a fost fondata de parintele Iustin Parvu, pe terenul familiei sale. Cladirea abunda in picturi mai ceva ca trupul musculos al unui puscarias in tatuaje. Sub acoperisul frumos de sindrila odihneste, la umbra, un aparat de aer conditionat. Sub el, doi calugari cu barbi albe discuta ferit. Din interior razbate in boxe vocea cantata a unui preot. Cateva femei se grabesc sa intre in biserica. Ceva mai departe, intr-un zavoi, un alt calugar suit pe o stiva de lemne vorbeste la mobil. Posibil ca numai in pozitia aia sa prinda semnal. Telefonul e dat pe speaker si tinut in dreptul gurii, probabil de frica radiatiilor. Din el se aude vocea unei femei chicotind.

Parintele Parvu nu e acolo. Are 91 de ani si momentan e bolnav, in spital. A facut puscarie pe vremea comunistilor si azi continua sa fie un contestatar al societatii moderne, in lipsa regimului dictatorial. E considerat un patriarh al Romaniei, o voce pura a ortodoxiei. La intrarea in biserica stau marturie cateva povete ale parintelui, tiparite si trase in plastic:

Stiinta inseamna erezie si lucrarea diavoleasca. Ma intreb cum ar fi aratat manastirea, cum s-ar fi facut auzit preotul fara boxe, ce ar fi racorit barbile incinse ale calugarilor in lipsa aerului conditionat si la ce ar fi vorbit calugarul de pe stiva cu lemne, daca staretul Iustin Parvu le-ar fi impus si lor sa ramana in secolul trecut?

Etichete: , , ,

4 comentarii la “Ce cauta 666 la manastire?” Subscribe

  1. Gilbert 02/05/2010 at 23:11 #

    Probabil că de aceea Daniel (pe-atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei) l-a şi detronat din funcţia de stareţ al mănăstirii. În timp ce unul căuta satisfacţia şi împlinirea sufletească pentru el şi pentru cei din jur, alţii căutau satisfacţia puterii şi împlinirea pământească, folosindu-se în acest sens şi de ajutorul mijloacelor moderne.

  2. coco 01/10/2010 at 20:38 #

    Este greu sa intelegi ceva din articolul asta.Cine nu stie adevarul,judeca sau scrie prostii pe net.

    • Dollo 02/10/2010 at 18:12 #

      Si adevarul care ar fi, draga Coco?

  3. ... 16/02/2011 at 15:44 #

    judecati daca intr-adevar cunoasteti situatia…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.