Ciuperci umplute cu creier

Scriu aceste randuri doar cu o mana. Cu cealalta imi racoresc papilele gustative cu o gura de vin rosu, sec, care completeaza minunat gustul de ciuperca coapta, umpluta cu catifelatul creier, cu aroma de marar si ceapa, toate calite in tigaie.

Scriu aceste randuri doar cu o mana. Cu cealalta imi racoresc papilele gustative cu o gura de vin rosu, sec, care completeaza minunat gustul de ciuperca coapta, umpluta cu catifelatul creier, cu aroma de marar si ceapa, toate calite in tigaie. Mama mi-a facut aceasta surpriza azi, dupa cativa ani buni in care statusem doar cu gandul nostalgic la acest fel inedit, dar fabulos, de a prepara creierul. Daca nu sunteti sclifositi, si mancati creier, luati aminte! Daca sunteti, incercati. S-ar putea sa va placa : )

E un preparat scump. Creierul, ca organ de baza al oricarui organism, costa cam 25 de lei noi in macelariile bucurestene. Se gaseste in general de vita, dar exista si varianta porcina, cateodata mai ieftina. Mama a gasit, numai ea stie cum, creier de porc cu 15 lei kg, la piata Obor. Tot de acolo a cumparat 15 ciuperci uriase. Marimea e, in cazul de fata, o conditie esentiala, daca vreti sa aveti ce umple.

Creierul – sunt de ajuns 500 de grame – se fierbe maximum 15-20 de minute si se toaca cubulete mici.

Pont: Inainte de a-l fierbe, creierul trebuie tinut un timp in apa rece, ca sa iasa sangele din el. Apa se schimba de doua-trei ori in timpul asta. In apa in care fierbeti creierul trebuie sa puneti un praf de sare si o lingura-doua de otet, ca sa nu se imprastie creierul prin oala in timpul fierberii. Asa creierul se si albeste, si se mentine in bucati compacte.

Ciupercile se curata, si se aseaza intr-o tava cu palariile in jos si coditele inexistente in sus.. Se stropesc cu zeama de lamaie ca sa se mentina albe si frumoase, se sareaza, pipereaza (mama pune Delikat in loc de condimente) si li se plaseaza discret, in mijloc, cate un cubulet de unt care se va topi in cuptor, fragezindu-le.

Pont: untul pus pe ciuperci inainte de umplutura va asigura ca atunci cand vor fi gata scoase din cuptor, ciupercile vor fi comestibile. Altfel, ele fiind singurele crude in aceasta combinatie, se vor face mai greu, in timp ce umplutura se va flescai.

Separat, coditele ciupercilor, doua legaturi de ceapa verde si una de marar, se toaca marunt si se calesc intr-o tigaie. Cand sunt aproape calite se adauga peste ele creierul facut cubulete mai devreme. Se amesteca si se mai tin maximum un minut pe foc. Atat, pentru ca altfel se face o pasta si nu se mai intelege nimic din combinatia asta. Asteptati un pic sa se raceasca – timp in care adaugati sare, piper din belsug, eventual hasmatuchi (noi l-am descoperit de curand si-l punem la orice :D) -, ca sa nu va frigeti la maini, pentru ca umplerea ciupercilor se face cu o lingurita, dar si cu mana.

Ciupercile se umplu cu varf – o sa aveti destula compozitie – si se acopera cu un capacel dintr-o felie de rosie. Mama n-a avut azi, asa ca a folosit, mai degraba de design o felie de ardei capia. Deasupra a ras cascaval. Rolul cascavalului e tot de capac. In cuptor se topeste si se transforma intr-o „paturica” tocmai buna pentru compozita care e astfel impiedicata s-o ia la sanatoasa.

Dupa ce le-ati umplut pe toate, le-ati ras cascavalul si ati turnat niste ulei in tava, pe langa ele – apa nu e necesara, pentru ca ciupercile vor lasa apa din ele in cuptor si va fi sufcient pentru sos – bagati tava in cuptor, la foc potrivit, timp de 30-45 de minute.

Finalul e previzibil, dar demential. Se gusta calde, sau reci. Oricum sunt minuntate.

Resturi: daca va ramane creier il puteti prepara pane, clasic. E bun si asa, dar pentru aceia care nu gusta creierul, va spun ca tot ciperca umpluta e o varianta, pentru ca umplutura are atata savoare, incat aproape nu-ti dai seama ca mananci creier.

Vinul rosu alaturi e un must, cum zice englezul. Enjoy!

Etichete: , , ,

7 comentarii la “Ciuperci umplute cu creier” Subscribe

  1. spufi 25/05/2010 at 17:15 #

    dollo, m-ati omorat cu reteta asta! in we musai ciuperci creieroase vom manca. am zis!

    • Dollo 25/05/2010 at 18:48 #

      🙂 sa-mi spui cum a fost, dupa.

  2. Adrian 21/07/2010 at 15:33 #

    Mi-ai facut o pofta…ciuperci umplute cu cap, hmmm…

  3. Sory Soryna 16/06/2011 at 20:59 #

    buna rau

  4. Roxana 16/04/2020 at 04:10 #

    De unde cumparati hasmatuchi in Bucuresti?
    Multumesc!

    • Dollo 16/04/2020 at 17:37 #

      Eu nu am găsit niciodată în București. E drept și că nu am căutat insistent. Am auzit că se mai găsește câteodată pe la piețe. Deci e cu încercări repetate și noroc.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ciupercute cu creier « Blogul Spufilor - 08/06/2010

    […] ca ne-a lasat gura apa dupa ce am vazut la Dollo reteta de ciuperci umplute cu creier, nu am ratat ocazia sa vedem si noi cum ne ies. Din cauza memoriei […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?