Ciuperci umplute cu creier

Scriu aceste randuri doar cu o mana. Cu cealalta imi racoresc papilele gustative cu o gura de vin rosu, sec, care completeaza minunat gustul de ciuperca coapta, umpluta cu catifelatul creier, cu aroma de marar si ceapa, toate calite in tigaie.

Scriu aceste randuri doar cu o mana. Cu cealalta imi racoresc papilele gustative cu o gura de vin rosu, sec, care completeaza minunat gustul de ciuperca coapta, umpluta cu catifelatul creier, cu aroma de marar si ceapa, toate calite in tigaie. Mama mi-a facut aceasta surpriza azi, dupa cativa ani buni in care statusem doar cu gandul nostalgic la acest fel inedit, dar fabulos, de a prepara creierul. Daca nu sunteti sclifositi, si mancati creier, luati aminte! Daca sunteti, incercati. S-ar putea sa va placa : )

E un preparat scump. Creierul, ca organ de baza al oricarui organism, costa cam 25 de lei noi in macelariile bucurestene. Se gaseste in general de vita, dar exista si varianta porcina, cateodata mai ieftina. Mama a gasit, numai ea stie cum, creier de porc cu 15 lei kg, la piata Obor. Tot de acolo a cumparat 15 ciuperci uriase. Marimea e, in cazul de fata, o conditie esentiala, daca vreti sa aveti ce umple.

Creierul – sunt de ajuns 500 de grame – se fierbe maximum 15-20 de minute si se toaca cubulete mici.

Pont: Inainte de a-l fierbe, creierul trebuie tinut un timp in apa rece, ca sa iasa sangele din el. Apa se schimba de doua-trei ori in timpul asta. In apa in care fierbeti creierul trebuie sa puneti un praf de sare si o lingura-doua de otet, ca sa nu se imprastie creierul prin oala in timpul fierberii. Asa creierul se si albeste, si se mentine in bucati compacte.

Ciupercile se curata, si se aseaza intr-o tava cu palariile in jos si coditele inexistente in sus.. Se stropesc cu zeama de lamaie ca sa se mentina albe si frumoase, se sareaza, pipereaza (mama pune Delikat in loc de condimente) si li se plaseaza discret, in mijloc, cate un cubulet de unt care se va topi in cuptor, fragezindu-le.

Pont: untul pus pe ciuperci inainte de umplutura va asigura ca atunci cand vor fi gata scoase din cuptor, ciupercile vor fi comestibile. Altfel, ele fiind singurele crude in aceasta combinatie, se vor face mai greu, in timp ce umplutura se va flescai.

Separat, coditele ciupercilor, doua legaturi de ceapa verde si una de marar, se toaca marunt si se calesc intr-o tigaie. Cand sunt aproape calite se adauga peste ele creierul facut cubulete mai devreme. Se amesteca si se mai tin maximum un minut pe foc. Atat, pentru ca altfel se face o pasta si nu se mai intelege nimic din combinatia asta. Asteptati un pic sa se raceasca – timp in care adaugati sare, piper din belsug, eventual hasmatuchi (noi l-am descoperit de curand si-l punem la orice :D) -, ca sa nu va frigeti la maini, pentru ca umplerea ciupercilor se face cu o lingurita, dar si cu mana.

Ciupercile se umplu cu varf – o sa aveti destula compozitie – si se acopera cu un capacel dintr-o felie de rosie. Mama n-a avut azi, asa ca a folosit, mai degraba de design o felie de ardei capia. Deasupra a ras cascaval. Rolul cascavalului e tot de capac. In cuptor se topeste si se transforma intr-o „paturica” tocmai buna pentru compozita care e astfel impiedicata s-o ia la sanatoasa.

Dupa ce le-ati umplut pe toate, le-ati ras cascavalul si ati turnat niste ulei in tava, pe langa ele – apa nu e necesara, pentru ca ciupercile vor lasa apa din ele in cuptor si va fi sufcient pentru sos – bagati tava in cuptor, la foc potrivit, timp de 30-45 de minute.

Finalul e previzibil, dar demential. Se gusta calde, sau reci. Oricum sunt minuntate.

Resturi: daca va ramane creier il puteti prepara pane, clasic. E bun si asa, dar pentru aceia care nu gusta creierul, va spun ca tot ciperca umpluta e o varianta, pentru ca umplutura are atata savoare, incat aproape nu-ti dai seama ca mananci creier.

Vinul rosu alaturi e un must, cum zice englezul. Enjoy!

Etichete: , , ,

5 comentarii la “Ciuperci umplute cu creier” Subscribe

  1. spufi 25/05/2010 at 17:15 #

    dollo, m-ati omorat cu reteta asta! in we musai ciuperci creieroase vom manca. am zis!

    • Dollo 25/05/2010 at 18:48 #

      🙂 sa-mi spui cum a fost, dupa.

  2. Adrian 21/07/2010 at 15:33 #

    Mi-ai facut o pofta…ciuperci umplute cu cap, hmmm…

  3. Sory Soryna 16/06/2011 at 20:59 #

    buna rau

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ciupercute cu creier « Blogul Spufilor - 08/06/2010

    […] ca ne-a lasat gura apa dupa ce am vazut la Dollo reteta de ciuperci umplute cu creier, nu am ratat ocazia sa vedem si noi cum ne ies. Din cauza memoriei […]

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

De ce țin oamenii cu PSD

flyere

Deoarece în multe județe e cel mai mare angajator. Pe banii noștri, baronii PSD patronează instituții de stat supradimensionate cu angajați fictivi care muncesc în realitate pentru partid. Înțelegeți de ce se oftică Dragnea că el e singurul fraier judecat pentru o astfel de faptă pe care o practică cu succes toți colegii lui în continuare?

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.