„Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca VINERI 28 MAI 2010 ora 18.00 sa depuna o moneda de 10 bani pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene, etc. PROGRAMUL ULTIMA SPAGA”. Asta am primit azi pe messenger. Dupa ce ieri un cunoscut ma indemna sa ies la nu stiu ce protest care va fi pe 19. Ca sa ma motiveze mi-a trimis si ultima piesa a BUG Mafia, aia cu „Bag p#la in lume si v-o fac cadou!„. Ce vreau sa zic cu asta e ca niste persoane se straduiesc sa ne comunice in ultima vreme ca tara fierbe. Ca mamaliga va mai exploda o data, desi ciclul normal de acumulare a tensiunilor sociale n-ar fi complet, dupa calculele sociologice. Nu stiu ce parere aveti voi, dar mie mi-e greu sa cred in adunarile astea „spontane”, ale „romanilor liberi”. Liberi de ce? Pana acum cu ce erau ocupati?
Cu ce erau ocupati romanii astia liberi, de exemplu, in ultimii 15 ani in care se presupune ca am fost liberi sa votam cu cine voiam? Zic 15, ca la primele alegeri de dupa 89 nu aveam inca toata mintea la noi, dupa 50 de ani de comunism. Dar intre timp ar fi trebuit sa ne vina mintea si sa intelegem ca adevarata putere sta in alegere, in nimic altceva.
Stiu, o sa ziceti ca n-ati avut cu cine sa votati, ca toti sunt o apa si-un pamant, ca ei pentru ei, cu ei si intre ei, in timp ce noi, astia liberi si asupriti, suntem vesnic tepuiti, ignorati, neascultati, ocultati. Da, dar ce ne mai place sa ne lasam manevrati, pacaliti, amagiti. Sa ne lamentam, sa cautam vinovati in afara noastra, sa ne punem pe noi mai presus, sa ne extragem din context pentru ca, nu-i asa, noi am putea, dar n-avem cu cine!
Acum venim cu manifeste populiste si chiar anarhiste, de genul hai sa scoatem pistoalele, pumnalele, sa-i decapitam pe miseii care au adus tara in halul asta. Pai noi unde am fost cat astia au adus tara aci? Nu cumva sub pretextul prea nobilei scarbe am uitat sa iesim jumatate de ora la vot in cateva duminici? Nu cumva eram prea ocupati sa mergem la gratare sau in vacante afara, fix in week-end-urile prelungite in care trebuia sa punem o stampila gratis?
Ne lamentam acum ca batranii nostri plang in fata alimentarelor in timp ce parvenitii isi etaleaza burtile in masini de fite, cumparate din bani publici. Iar pentru toate astea sunt de vina azi Udrea+Boc+Basescu. Batranii nostri sunt aia care au facut coada sa-l voteze pe Iliescu in anii 90, si aia care voteaza si azi pe oricine care le da o sacosa cu ulei si faina.
Si noi, astia liberi, cine suntem? Suntem aia care vrem sa emigram, scarbiti, care ne uitam seara de seara la Badea, ca le zice bine si ne racoreste, suntem aia care ne lasam inveninati cu informatii ragaite de aceleasi persoane care apar in „tocsouri” si ne spun ca stiu ele mai bine decat autoritatile. Suntem ipocritii care ne inchinam cand trecem pe langa biserici, dar nu avem timp sa facem un bine dezinteresat, pentru ca nu ne iese nimic din asta. Suntem aia care facem cozi la moaste ca sa ni se ierte pacatele, suntem blondele lui Dan Negru care recunosc senine ca nu citesc nimic pentru ca „nu le place literatura”, dar suntem studenti la facultati trendy si manifestam cu pancarte agramate pentru niste drepturi inventate, suntem aia care nu mai dam bani pe ziare pentru ca ne mint, dar dam fuga la presa cand vrem sa ni se rezolve o problema. Suntem aia care nu ne dam in laturi sa facem o spaga, daca putem, dar incriminam furtul din avutul obstesc. Suntem aia care ne plangem ca sistemele de sanatate si pensii sunt la pamant, dar acceptam sa lucram la negru, suntem aia care chiar si cand lucram legal ne directionam 2% din impozit spre biserica, nu spre SMURD, desi cand avem un accident sunam la 112, nu-l chemam pe Preafericit. Suntem aia care dam spaga ca sa iesim mai repede la pensie si dam fuga sa ne mai angajam intr-un loc ca nu ne ajunge pensia. Dar ne revoltam cand ni se cere sa alegem intre cele doua. Suntem aia care vrem sa se starpeasca coruptia, dar sa inceapa cu altii, nu cu noi. Suntem aia care nu ne asociem ca sa ne sustinem drepturile, ci asteptam s-o faca altii si comentam de pe margine.
Suntem toti astia si mai mult decat atat. Suntem liberi sa facem ce vrem, pentru ca niste fraieri au murit in 1989 pentru asta, dar ne plangem ca murim de foame din cauza lui Udrea+Basescu+Boc. Si brusc s-a trezit ciorba de stevie in noi si vrem sa luptam. Cum? Cu pistoale, cu pumnale sau cu fise de 10 bani aruncate pe trotuarul guvernului. Si? Presupunem ca puterea pricepe mesajul nostru subtil si se opreste din furat. Sau nu. Si dupa ce dam jos tiranul, ce facem? Vom fi mai constiinciosi, vom munci mai nemteste, vom merge la vot, vom fi mai atenti la cine fura din buget, vom alege un competent? Cum vom face toate astea? Voi, romanii liberi, aveti raspuns pentru intrebarile astea sau vreti doar sa va racoriti in Piata Victoriei?
Iete ca m-am gasit eu sa-ti raspund, nu de-alta, dar in Grecia deja au murit 4 nevinovati de la o chemare de felul asta!!!! Si n-a schimbat nimic …
Eu cred ca nu e vorba de iesitul la vot in primul rand. E vorba de cat ai vrut sau nu in ultimii 20 de ani sa fii liber, adica drepturi, frate, dar si responsabilitate! De exemplu, sa-ti castigi banii din ce stii sa faci mai bine, cu truda si constinciozitate si sa vrei sa mearga treaba bine si in jurul tau. Adica sa nu inchizi ochii si sa taci doar pentru ca si tu si altii fenteaza sistemul si, de ce nu, merge si-asa!!!! Nu ma dau Vlad Tepes, dar …. de multe ori putem alege sa spunem nu sau amendam anumite nereguli … si o facem destul de rar, asta e problema de fapt.
Cand se va intampla asta in Balcani, dupa, vorbim si de votat sau nu constient … ca, daca unii au iesit la vot doar pentru ajutorul social nemeritat din care au trait o viata nu poti sa zici ca astia au fost mai liberi sau mai democrati decat altii…
Eu nu cred in astfel de iesiri in strada, astea sindicale. Ok, e democratic s-o faca. Dar cred ca schimbarea vine din fiecare sau nu ….
Cum spui si tu …. si daca rastorni guvernul, maine revine pensia sau salariul la loc? Hai sa fim serios si sa ne gandim CE PUTEM FACE FIECARE!!!!!
Complet de acord cu solutia "schimbarea vine din fiecare". Iar mersul la vot e o "accesorizare" necesara zic eu. Altfel ne dam toti viteji in piata publica ori de cate ori bem o bere, si nu rezolvam nimic. In alta ordine de idei, bine ai revenit aici! Te-am tot cautat la tine.Ma bucur sa aflu ca esti bine, mai ales in perioada asta cu "grecizarea" 🙂
Pai, muncim, Dollo, insa vrem sa stim exact care sunt roadele muncii noastre si, mai ales, unde se duc ele. Cel mai la indemana exemplu in sensul asta este al pensionarilor. Sa le iei din pensie, e un abuz incalificabil. E furt. Talharie. Avem bolnavi prefacuti printre pensionari? Nicio problema, acestia pot fi depistati si retrimisi in campul muncii, dupa binemeritatul stagiu de cotizare la mititica. Dar de banii din stragiul lor de cotizare nu trebuie sa se foloseasca decat ei. E un drept inalienabil.
Mie mi-a placut cum a zis CTP: "Se simte în aer acelaşi sentiment de nedreptate sălbatică şi batjocoritoare din ultimii ani '80. Aud rostindu-se prin politică şi presă cuvântul Revoluţie. E singurul care mă mai poate face să râd. Acum nu mai există un program cu acest nume pentru ţările Europei de Est, iar Revoluţie de capul lor românii n-au făcut niciodată."
@andreea – CTP intotdeauna le zice bine! 🙂
@presacaopra(v)da – Si da, sunt de acord sa fim revoltati, sa cerem sa se respecte legile, regulile, dar as zice sa incepem sa le respectam si noi mai intai, sa incepem sa ne interesam de aceste lucruri din timp, atunci cand facem alegeri. Nu sa ne dam scarbiti si sa ne sustragem de la obligatiile alea democratice, dupa care sa zicem ca lasa ca dam cu barda, ca e cool sa faci revolutie. Aiurea, revolutie, vorba lui CTP… 😉