Incepem cu desertul, ca se ne facem pofta de mancare 🙂 Una dintre cele mai apreciate prajituri ale mamei e Negresa, un soi de pandispan cu cacao, insiropat cu o combinatie dulce si onctuoasa de ciocolata. Daca ati mai mancat, va asigur ca nu era ca asta. Luati aminte!
Pont: se foloseste aceeasi cana, pentru pastrarea proportiilor pe intreaga durata a procesului de productie
Cantitati:
3/4 cana cu lapte; 50 gr. cacao (sau 4 linguri daca n-aveti grame); 2 cani zahar; 1,5 cana faina, 250 gr. margarina; 3 oua, jumatate de pliculet praf de copt.
Cum se face:
Se amesteca intr-o cratita incapatoare, pe foc, urmatoarele: cacao+zahar+lapte. Se fierb impreuna. Cand incep sa fiarba se pune margarina si se da focul mic (orice gospodina stie asta, zice mama, dar eu va spun ca sa n-avem surprize). Cand s-a topit si toata margarina, si totul s-a omogenizat (evident, prin amestecare cu o lingura) se ia cratita de pe foc si se scoate o cana de compozitie, care se pune de-o parte pentru insiropat
In restul compozitiei, dupa ce s-a racit, se pune pe rand cate un galbenus de ou (pana la cele 3) si se freaca. Se mai adauga praful de copt dizolvat in putina zeama de lamaie, si la final se toarna faina „in ploaie” si se amesteca. Nu trebuie sa va explic cu e ploaia de faina, si rolul ei in prevenirea cocoloaselor, da?
Separat, intr-un vas, se bat albusurile, tare, si se adauga la aceeasi compozitie, amestecand usor.
Cand totul e gata, se unge si se tapeteaza o tava (de preferat cu peretii inalti), se toarna compozitia si se da la cuptor timp de 35-40 de minute la foc potrivit.
Pont: Cand credeti ca e gata o incercati cu un pai, ca pe cozonac, adica infigeti paiul in burta prajiturii si daca atunci cand il scoateti raman pe el urme de aluat inseamna ca inca nu e coapta. Daca paiul iese curat inseamna ca e gata.
La final se scoate tava, se lasa sa se raceasca un pic, se taie prajitura in portii, dupa preferinta, si se toarna deasupra glazura oprita in cana de la inceput. Portiile facute de mama sunt sub forma de cub, cam cat o amandina de cofetarie. Se mnanca cu mana si gura 😉
Secretul mamei: Desi reteta originala nu prevede asa ceva, mama mai pune in aluat si nuca tocata marunt. Cam o cana, zice ea, dar merge si mai putin. Cui ii place nuca, ar trebui sa incerce. Nuca se adauga in compozitia aia bagata la cuptor, dupa ce puneti faina in ploaie. Miezul de nuca, tocat marunt, trebuie si el amestecat cu un pic de faina, astfel incat atunci cand il turnati in compozitie sa nu se lase la fund sau sa se faca cocoloase. La final, dupa ce omogenizati bine si nuca, nu uitati de albusuri.
Sa-i scrieti mamei ca sa-i spuneti daca v-a placut!
M-am uitat la prima poza si m-am gandit "par umede – chiar sunt umede oare?" (Mie nu imi plac negresele & alte prajituri de genul asta cand sunt uscate.)
Si apoi am citit partea cu "se taie prajitura in portii, dupa preferinta, si se toarna deasupra glazura oprita in cana de la inceput." Da! Sunt umede! 😀 E patrunsa glazura printre 😀 mmm!
Da, sunt chiar asa cum ar trebui sa fie 🙂
Sa stii ca si bunica-mea tot asa le face (da fara nuca). Delicioase!
Sa-i spui bunicii tale ca nuca scade colesterolul 😉
Este o reteta excelenta, una din prajiturile mele preferate pe care am incercat-o si mi-a iesit foarte bine !
Super reteta. La aceste cantitati, tava ce dimensiuni sa aiba (estimativ), pt a iesi prajitura mai inalta? Multumesc.
reteta asta o fac si eu, inclusiv nuca (2-3 maini bune). Singura diferenta e ca fac mai multa glazura (lapte, zahar, cacao de buna calitate, unt) si o pun fierbinte peste prajitura tocmai scoasa din cuptor. Ssssssfaraie si miroase bestial a ciocolata. Si asa ….. ca sa fie si cireasa pe tort…. rad o ciocolata cu lapte (tot din alea mai bunute asa, ca meritam) sa se topeasca . Fiica mea ii zice „negresa ciocolatoasa”
Negresa fără nucă ar fi ca piftia fără usturoi, părerea mea 😉