Negresa, o betie de ciocolata

Una dintre cele mai apreciate prajituri ale mamei e Negresa, un soi de pandispan cu cacao, insiropat cu o combinatie dulce si onctuoasa de ciocolata. Daca ati mai mancat, va asigur ca nu era ca asta.

Incepem cu desertul, ca se ne facem pofta de mancare 🙂 Una dintre cele mai apreciate prajituri ale mamei e Negresa, un soi de pandispan cu cacao, insiropat cu o combinatie dulce si onctuoasa de ciocolata. Daca ati mai mancat, va asigur ca nu era ca asta. Luati aminte!

Pont: se foloseste aceeasi cana, pentru pastrarea proportiilor pe intreaga durata a procesului de productie

Cantitati:

3/4 cana cu lapte; 50 gr. cacao (sau 4 linguri daca n-aveti grame); 2 cani zahar; 1,5 cana faina, 250 gr. margarina; 3 oua, jumatate de pliculet praf de copt.

Cum se face:

Se amesteca intr-o cratita incapatoare, pe foc, urmatoarele: cacao+zahar+lapte. Se fierb impreuna. Cand incep sa fiarba se pune margarina si se da focul mic (orice gospodina stie asta, zice mama, dar eu va spun ca sa n-avem surprize). Cand s-a topit si toata margarina, si totul s-a omogenizat (evident, prin amestecare cu o lingura) se ia cratita de pe foc si se scoate o cana de compozitie, care se pune de-o parte pentru insiropat

In restul compozitiei, dupa ce s-a racit, se pune pe rand cate un galbenus de ou (pana la cele 3) si se freaca. Se mai adauga praful de copt dizolvat in putina zeama de lamaie, si la final se toarna faina „in ploaie” si se amesteca. Nu trebuie sa va explic cu e ploaia de faina, si rolul ei in prevenirea cocoloaselor, da?

Separat, intr-un vas, se bat albusurile, tare, si se adauga la aceeasi compozitie, amestecand usor.

Cand totul e gata, se unge si se tapeteaza o tava (de preferat cu peretii inalti), se toarna compozitia si se da la cuptor timp de 35-40 de minute la foc potrivit.

Pont: Cand credeti ca e gata o incercati cu un pai, ca pe cozonac, adica infigeti paiul in burta prajiturii si daca atunci cand il scoateti raman pe el urme de aluat inseamna ca inca nu e coapta. Daca paiul iese curat inseamna ca e gata.

La final se scoate tava, se lasa sa se raceasca un pic, se taie prajitura in portii, dupa preferinta, si se toarna deasupra glazura oprita in cana de la inceput. Portiile facute de mama sunt sub forma de cub, cam cat o amandina de cofetarie. Se mnanca cu mana si gura 😉

Secretul mamei: Desi reteta originala nu prevede asa ceva, mama mai pune in aluat si nuca tocata marunt. Cam o cana, zice ea, dar merge si mai putin. Cui ii place nuca, ar trebui sa incerce. Nuca se adauga in compozitia aia bagata la cuptor, dupa ce puneti faina in ploaie. Miezul de nuca, tocat marunt, trebuie si el amestecat cu un pic de faina, astfel incat atunci cand il turnati in compozitie sa nu se lase la fund sau sa se faca cocoloase. La final, dupa ce omogenizati bine si nuca, nu uitati de albusuri.

Sa-i scrieti mamei ca sa-i spuneti daca v-a placut!

Etichete: , , ,

9 comentarii la “Negresa, o betie de ciocolata” Subscribe

  1. brontozaurel 11/05/2010 at 00:13 #

    M-am uitat la prima poza si m-am gandit "par umede – chiar sunt umede oare?" (Mie nu imi plac negresele & alte prajituri de genul asta cand sunt uscate.)

    Si apoi am citit partea cu "se taie prajitura in portii, dupa preferinta, si se toarna deasupra glazura oprita in cana de la inceput." Da! Sunt umede! 😀 E patrunsa glazura printre 😀 mmm!

    • Dollo 11/05/2010 at 01:56 #

      Da, sunt chiar asa cum ar trebui sa fie 🙂

  2. Andreea 11/05/2010 at 23:25 #

    Sa stii ca si bunica-mea tot asa le face (da fara nuca). Delicioase!

    • Dollo 12/05/2010 at 00:39 #

      Sa-i spui bunicii tale ca nuca scade colesterolul 😉

  3. Negresa 06/10/2010 at 20:07 #

    Este o reteta excelenta, una din prajiturile mele preferate pe care am incercat-o si mi-a iesit foarte bine !

    • Rodica 31/12/2015 at 01:05 #

      Super reteta. La aceste cantitati, tava ce dimensiuni sa aiba (estimativ), pt a iesi prajitura mai inalta? Multumesc.

  4. adriana 25/10/2011 at 22:42 #

    reteta asta o fac si eu, inclusiv nuca (2-3 maini bune). Singura diferenta e ca fac mai multa glazura (lapte, zahar, cacao de buna calitate, unt) si o pun fierbinte peste prajitura tocmai scoasa din cuptor. Ssssssfaraie si miroase bestial a ciocolata. Si asa ….. ca sa fie si cireasa pe tort…. rad o ciocolata cu lapte (tot din alea mai bunute asa, ca meritam) sa se topeasca . Fiica mea ii zice „negresa ciocolatoasa”

    • Dollo 25/10/2011 at 23:37 #

      Negresa fără nucă ar fi ca piftia fără usturoi, părerea mea 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. Prajitura cu visine si pandispan cu nuca si stafide | Dollo News - 20/06/2010

    […] maximum 175 de grade. Spre final incercati burta praiturii cu paiul – cum v-am mai invatat la negresa – si daca in interior nu e coapta o mai lasati un pic, dar aveti grija sa ii bagati sub tava […]

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.