Negresa, o betie de ciocolata

Una dintre cele mai apreciate prajituri ale mamei e Negresa, un soi de pandispan cu cacao, insiropat cu o combinatie dulce si onctuoasa de ciocolata. Daca ati mai mancat, va asigur ca nu era ca asta.

Incepem cu desertul, ca se ne facem pofta de mancare 🙂 Una dintre cele mai apreciate prajituri ale mamei e Negresa, un soi de pandispan cu cacao, insiropat cu o combinatie dulce si onctuoasa de ciocolata. Daca ati mai mancat, va asigur ca nu era ca asta. Luati aminte!

Pont: se foloseste aceeasi cana, pentru pastrarea proportiilor pe intreaga durata a procesului de productie

Cantitati:

3/4 cana cu lapte; 50 gr. cacao (sau 4 linguri daca n-aveti grame); 2 cani zahar; 1,5 cana faina, 250 gr. margarina; 3 oua, jumatate de pliculet praf de copt.

Cum se face:

Se amesteca intr-o cratita incapatoare, pe foc, urmatoarele: cacao+zahar+lapte. Se fierb impreuna. Cand incep sa fiarba se pune margarina si se da focul mic (orice gospodina stie asta, zice mama, dar eu va spun ca sa n-avem surprize). Cand s-a topit si toata margarina, si totul s-a omogenizat (evident, prin amestecare cu o lingura) se ia cratita de pe foc si se scoate o cana de compozitie, care se pune de-o parte pentru insiropat

In restul compozitiei, dupa ce s-a racit, se pune pe rand cate un galbenus de ou (pana la cele 3) si se freaca. Se mai adauga praful de copt dizolvat in putina zeama de lamaie, si la final se toarna faina „in ploaie” si se amesteca. Nu trebuie sa va explic cu e ploaia de faina, si rolul ei in prevenirea cocoloaselor, da?

Separat, intr-un vas, se bat albusurile, tare, si se adauga la aceeasi compozitie, amestecand usor.

Cand totul e gata, se unge si se tapeteaza o tava (de preferat cu peretii inalti), se toarna compozitia si se da la cuptor timp de 35-40 de minute la foc potrivit.

Pont: Cand credeti ca e gata o incercati cu un pai, ca pe cozonac, adica infigeti paiul in burta prajiturii si daca atunci cand il scoateti raman pe el urme de aluat inseamna ca inca nu e coapta. Daca paiul iese curat inseamna ca e gata.

La final se scoate tava, se lasa sa se raceasca un pic, se taie prajitura in portii, dupa preferinta, si se toarna deasupra glazura oprita in cana de la inceput. Portiile facute de mama sunt sub forma de cub, cam cat o amandina de cofetarie. Se mnanca cu mana si gura 😉

Secretul mamei: Desi reteta originala nu prevede asa ceva, mama mai pune in aluat si nuca tocata marunt. Cam o cana, zice ea, dar merge si mai putin. Cui ii place nuca, ar trebui sa incerce. Nuca se adauga in compozitia aia bagata la cuptor, dupa ce puneti faina in ploaie. Miezul de nuca, tocat marunt, trebuie si el amestecat cu un pic de faina, astfel incat atunci cand il turnati in compozitie sa nu se lase la fund sau sa se faca cocoloase. La final, dupa ce omogenizati bine si nuca, nu uitati de albusuri.

Sa-i scrieti mamei ca sa-i spuneti daca v-a placut!

Etichete: , , ,

9 comentarii la “Negresa, o betie de ciocolata” Subscribe

  1. brontozaurel 11/05/2010 at 00:13 #

    M-am uitat la prima poza si m-am gandit "par umede – chiar sunt umede oare?" (Mie nu imi plac negresele & alte prajituri de genul asta cand sunt uscate.)

    Si apoi am citit partea cu "se taie prajitura in portii, dupa preferinta, si se toarna deasupra glazura oprita in cana de la inceput." Da! Sunt umede! 😀 E patrunsa glazura printre 😀 mmm!

    • Dollo 11/05/2010 at 01:56 #

      Da, sunt chiar asa cum ar trebui sa fie 🙂

  2. Andreea 11/05/2010 at 23:25 #

    Sa stii ca si bunica-mea tot asa le face (da fara nuca). Delicioase!

    • Dollo 12/05/2010 at 00:39 #

      Sa-i spui bunicii tale ca nuca scade colesterolul 😉

  3. Negresa 06/10/2010 at 20:07 #

    Este o reteta excelenta, una din prajiturile mele preferate pe care am incercat-o si mi-a iesit foarte bine !

    • Rodica 31/12/2015 at 01:05 #

      Super reteta. La aceste cantitati, tava ce dimensiuni sa aiba (estimativ), pt a iesi prajitura mai inalta? Multumesc.

  4. adriana 25/10/2011 at 22:42 #

    reteta asta o fac si eu, inclusiv nuca (2-3 maini bune). Singura diferenta e ca fac mai multa glazura (lapte, zahar, cacao de buna calitate, unt) si o pun fierbinte peste prajitura tocmai scoasa din cuptor. Ssssssfaraie si miroase bestial a ciocolata. Si asa ….. ca sa fie si cireasa pe tort…. rad o ciocolata cu lapte (tot din alea mai bunute asa, ca meritam) sa se topeasca . Fiica mea ii zice „negresa ciocolatoasa”

    • Dollo 25/10/2011 at 23:37 #

      Negresa fără nucă ar fi ca piftia fără usturoi, părerea mea 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. Prajitura cu visine si pandispan cu nuca si stafide | Dollo News - 20/06/2010

    […] maximum 175 de grade. Spre final incercati burta praiturii cu paiul – cum v-am mai invatat la negresa – si daca in interior nu e coapta o mai lasati un pic, dar aveti grija sa ii bagati sub tava […]

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască