Nu mai fuma, ma, ca mori!

Un roman cu varsta intre 35 si 69 de ani moare la fiecare 16 minute din cauza ca ii place mai mult sa traga fum in piept decat sa se lase

Până în 2100, un miliard de oameni îşi vor pierde viaţa din cauza bolilor provocate de tutun, avertizeaza Societatea Romana de Penumologie, printr-un comunicat catre tara. Tinta, in Romania, o constituie romanul care moare la fiecare 16 minute, din cauza fumatului.Din fericire, pentru companiile producatoare de tigari, raman destui clienti care sa contribuie la cifrele de afaceri de sute de milioane de euro anual. Din nefericire pentru tara varsta celor care aleg calea cea dreapta e taman aia a maximei productivitati pentru societate.

  • 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului[1]
  • 70% dintre aceştia au între 35 şi 69 de ani.
  • În Europa, 25% din decesele anuale ale persoanelor bolnave de cancer sunt provocate de fumat;[2]
  • 15% din totalul de decese anuale în Europa sunt cauzate de fumat;
  • În lume, la fiecare 8 secunde, o persoană moare din cauza fumatului;

În România, incidenţa cancerului cauzat de fumat creşte îngrijorător. Numai anul trecut, în ţara noastră au murit 33.000 de oameni datorită unor afecţiuni provocate de fumat. Mulţi fumători sunt la cea de-a doua tentativă de renunţare la fumat şi, în lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapucă, pierzându-şi total încrederea că vor reuşi vreodată să renunţe la această dependenţă. Fumatul nu înseamnă doar o dependenţă psiho-comportamentală, ci şi una biologică din cauza căreia persoana se simte depăşită în lupta cu renunţarea şi, de cele mai multe ori, cedează în faţa acestei boli”, a declarat Prof. Dr. Miron Bogdan, vicepreşedinte Societatea Română de Pneumologie.

Vestea imbucuratoare e ca si la acest capitol – moarte din cauza fumatului – suntem mult in urma lumii in general. Cu un mort la 16 minute, fata de media mondiala de un decedat la 8 secunde….


[1] Closing the Health Gap in European Union, Country Profile Romania, Autori: Witold Zatoński, Marta Mańczuk, Urszula Sulkowska şi echipa de proiect HEM, 2007-2008.

[2] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/Tobacco/tobacco_en.htm


Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.