Nu mai fuma, ma, ca mori!

Un roman cu varsta intre 35 si 69 de ani moare la fiecare 16 minute din cauza ca ii place mai mult sa traga fum in piept decat sa se lase

Până în 2100, un miliard de oameni îşi vor pierde viaţa din cauza bolilor provocate de tutun, avertizeaza Societatea Romana de Penumologie, printr-un comunicat catre tara. Tinta, in Romania, o constituie romanul care moare la fiecare 16 minute, din cauza fumatului.Din fericire, pentru companiile producatoare de tigari, raman destui clienti care sa contribuie la cifrele de afaceri de sute de milioane de euro anual. Din nefericire pentru tara varsta celor care aleg calea cea dreapta e taman aia a maximei productivitati pentru societate.

  • 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului[1]
  • 70% dintre aceştia au între 35 şi 69 de ani.
  • În Europa, 25% din decesele anuale ale persoanelor bolnave de cancer sunt provocate de fumat;[2]
  • 15% din totalul de decese anuale în Europa sunt cauzate de fumat;
  • În lume, la fiecare 8 secunde, o persoană moare din cauza fumatului;

În România, incidenţa cancerului cauzat de fumat creşte îngrijorător. Numai anul trecut, în ţara noastră au murit 33.000 de oameni datorită unor afecţiuni provocate de fumat. Mulţi fumători sunt la cea de-a doua tentativă de renunţare la fumat şi, în lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapucă, pierzându-şi total încrederea că vor reuşi vreodată să renunţe la această dependenţă. Fumatul nu înseamnă doar o dependenţă psiho-comportamentală, ci şi una biologică din cauza căreia persoana se simte depăşită în lupta cu renunţarea şi, de cele mai multe ori, cedează în faţa acestei boli”, a declarat Prof. Dr. Miron Bogdan, vicepreşedinte Societatea Română de Pneumologie.

Vestea imbucuratoare e ca si la acest capitol – moarte din cauza fumatului – suntem mult in urma lumii in general. Cu un mort la 16 minute, fata de media mondiala de un decedat la 8 secunde….


[1] Closing the Health Gap in European Union, Country Profile Romania, Autori: Witold Zatoński, Marta Mańczuk, Urszula Sulkowska şi echipa de proiect HEM, 2007-2008.

[2] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/Tobacco/tobacco_en.htm


Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Când religia contrazice nevoile societății – eșecul german

biserica catolica

Biserica are monopol pe protecția socială în anumite zone din Germania, așa cum vrea și România să facă. Nemții își dau seama, după 50 de ani, că au greșit.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.