Nu mai fuma, ma, ca mori!

Un roman cu varsta intre 35 si 69 de ani moare la fiecare 16 minute din cauza ca ii place mai mult sa traga fum in piept decat sa se lase

Până în 2100, un miliard de oameni îşi vor pierde viaţa din cauza bolilor provocate de tutun, avertizeaza Societatea Romana de Penumologie, printr-un comunicat catre tara. Tinta, in Romania, o constituie romanul care moare la fiecare 16 minute, din cauza fumatului.Din fericire, pentru companiile producatoare de tigari, raman destui clienti care sa contribuie la cifrele de afaceri de sute de milioane de euro anual. Din nefericire pentru tara varsta celor care aleg calea cea dreapta e taman aia a maximei productivitati pentru societate.

  • 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului[1]
  • 70% dintre aceştia au între 35 şi 69 de ani.
  • În Europa, 25% din decesele anuale ale persoanelor bolnave de cancer sunt provocate de fumat;[2]
  • 15% din totalul de decese anuale în Europa sunt cauzate de fumat;
  • În lume, la fiecare 8 secunde, o persoană moare din cauza fumatului;

În România, incidenţa cancerului cauzat de fumat creşte îngrijorător. Numai anul trecut, în ţara noastră au murit 33.000 de oameni datorită unor afecţiuni provocate de fumat. Mulţi fumători sunt la cea de-a doua tentativă de renunţare la fumat şi, în lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapucă, pierzându-şi total încrederea că vor reuşi vreodată să renunţe la această dependenţă. Fumatul nu înseamnă doar o dependenţă psiho-comportamentală, ci şi una biologică din cauza căreia persoana se simte depăşită în lupta cu renunţarea şi, de cele mai multe ori, cedează în faţa acestei boli”, a declarat Prof. Dr. Miron Bogdan, vicepreşedinte Societatea Română de Pneumologie.

Vestea imbucuratoare e ca si la acest capitol – moarte din cauza fumatului – suntem mult in urma lumii in general. Cu un mort la 16 minute, fata de media mondiala de un decedat la 8 secunde….


[1] Closing the Health Gap in European Union, Country Profile Romania, Autori: Witold Zatoński, Marta Mańczuk, Urszula Sulkowska şi echipa de proiect HEM, 2007-2008.

[2] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/Tobacco/tobacco_en.htm


Etichete: , , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.