UPDATE 2017
Pasul 1. Faceți programare online pe epasapoarte.ro
Pasul 2. Plătiți taxa la bancă, la poștă sau online 258 de lei pașaportul simplu electronic, în contul Prefecturii din județul de reședință. Printați extrasul bancar.
Pasul 3. Mergeți la ora programată la serviciul pașapoarte din județul de reședință, cu buletinul, vechiul pașaport și dovada plății taxei.
Pasul 4. Ridicat pașaportul după 2 săptămâni (dacă nu ați optat pentru taxa de urgență) sau așteptat să vi-l trimită acasă prin poștă.
Pasul 5. Opțional – dați un acatist la biserică pentru Tim Berners-Lee 😉
****
…acest text a fost valabil la un moment dat în istorie 😉
În București au fost inaugurate azi încă nouă ghișee pentru eliberarea pașapoartelor, la sediul din Pipera nr. 49, sector 2, al Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple București. În ciuda protestelor la adresa pașapoartelor biometrice, iată că necuratul a găsit uși deschise pentru înmulțirea ghișeelor la care bucureștenii își pot pune cip ca să plece din țară.
Cele nouă ghișee reprezintă o alternativă la unicul sediu în care se puteau face pașapoarte până acum în Capitală, respectiv pe strada Nicolae Iorga nr. 27-29, sector 1 (prin zona Pieței Romane). Aici, deși erau vreo 14 ghișee, tot aveai ocazia să stai la coadă dacă, de exemplu, se strica timp de o oră rețeaua de calculatoare (cum mi s-a întâmplat mie acum un an). În plus, noua procedură de lucru în cazul pașapoartelor electronice presupune că fiecare petent va sta câteva minute bune ca să i se ia amprentele și alte date personale, deci timpul de așteptare e mai mare.
Ca să ajungeți la sediul din Pipera (unde se mai înmatriculează și mașini, se dă examen auto și se obțin permisele de conducere), trebuie să ajungeți în nordul orașului. Cu metroul se poate până la stația Aurel Vlaicu și de acolo pe jos, iar cu RATB – linia 135, care vă lasă chiar în poarta instituției. Nu vă lăsați păcăliți de promisiunea scrisă pe site, că există locuri de parcare în curte, pentru că nu există, în ciuda spațiului imens din jurul clădirii.
Programul de lucru cu publicul al noilor sedii pentru pașapoarte este zilnic, de luni până vineri, între 08.30 – 16.30, termenul de eliberare al documentului fiind de 14 zile calendaristice.
Atenție, la noul sediu din Pipera nu se pot face decât pașapoarte electronice. Cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare, cele ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării pașaportului anterior, precum și solicitările cetățenilor români cu domiciliul în străinătate se pot depune doar la sediul vechi, din Nicolae Iorga nr. 27 – 29, sector 1. Aici programul de lucru este: luni, miercuri, joi, vineri între 08 :30 – 16.30, marți între 08.30 – 18.30.
Pentru pașapoartele simple temporare termenul de eliberare este de 2 ore de la momentul depunerii cererii (tarif suplimentar 100 lei care se achită la Trezorerie, taxa de pașaport de 80 lei și taxa consulară de 32 lei).
Nu vă lăsați păcăliți de indivizii din jurul respectivelor sedii care vă îmbie să cumpărați diverse formulare ce ar trebui, chipurile, completate. În cazul noilor pașapoarte electronice nu se completează nicio cerere înainte, ci se tipăresc automat în momentul depunerii actelor la ghișeu.
Cetățenii care au domiciliul sau reședinta în municipiul București pot solicita personal eliberarea pașapoartelor simple electronice în baza următoarelor documente:
- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este insotită de certificatul de nastere, în original.
- pașaportul anterior, dacă există;
- dovada achitării taxelor și tarifelor de emitere a pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar;
Taxele pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sunt următoarele:
- 32 RON – taxa consulară, care se achită la unitățile C.E.C. Bank sau la trezorerie;
- 234 RON – costul paşaportului, se achită la unitățile C.E.C. Bank în contul RO96CECEB30033RON2152957.
Taxele pentru eliberarea pasaportului simplu temporar sunt următoarele:
- 32 RON – taxa consulară, care se achită la unitățile C.E.C. Bank sau la trezorerie;
- 80 RON – costul paşaportului, se achită la unitățile C.E.C. Bank în contul RO96CECEB30033RON2152957;
- 100 RON – se achită la trezorerie (tarif suplimentar, dacă doriți eliberarea pașaportului în regim de urgență).
După cum vedeți e mai rentabil să-ți faci pașaport electronic, chiar dacă ești împotriva cip-ului. Decât să plătești 112 lei pentru un pașaport simplu temporar (valabil șase luni-un an) mai bine dai 260 pentru unul electronic, valabil 5 ani.
Taxele au aceeași valoare și pentru pașapoartele eliberate pe numele minorilor. O faptă bună a prefecturii care a organizat noile ghișee pentru pașapoarte e aceea că în sediul din Pipera a permis existența unui birou CEC și a unui bancomat Raiffeisen, ca să nu mai pună oamenii pe drumuri dacă nu și-au plătit taxele când vin să depună actele.
2 saptamini avem la dispozitie
buna ziua !
pentru schimbare pasaport (ptr ca a expirat de 2 ani ), pentru sector 4 si ptr ilfov stie cineva sediile unde se fac, ptr ca am inteles ca nu mai sunt aceleasi sedii,cele de pana acum ci cel general din Pipera,va multumesc !
La sediul din Pipera se fac pentru orice oraș, din câte știu eu.
in cazul in care nu vrem pasaport cu cip
exista varianta
Mai exista posibilitatea de a-mi scoate pasaport in regim de urgenta? Eu urmeaza sa vin in tara dar voi sta mai putin de 14 zile. De asemenea, pasaportul meu expira in decembrie, trebuie sa-mi fac altul nou cu 6 luni inainte?
Dollo darling, o mica corectie, ca vad ca sunt doritori pe blog (!):
– dureaza MULT mai putin sa-ti faci pasaport biometric, cel putin la Pipera. Eu mi-am reinnoit (well, facut..) pasaportul, deci am ‘facut’ din cel biometric, iar toata daravura nu a durat mai mult de 5 minute.
-Intri, (stat la coada- relativ si foarte scurt, mai ales dupa-amiaza), buna ziua, predai CI, tanti de la calculator iti introduce dansa datele- nu mai sunt cereri, da-mi si mie pixul, alo doamna! aici am scris bine?, am gresit, vreau alta! etc.
-tipa verifica, se uita de vreo doua ori
-sezi mumos la poza- fix langa usa ‘ghiseului’ (camarutei) unde am fost eu, camera e deja fixata, tot dichisul (ca de obicei)
– pui degetelele pe chestia aia de gel/silicon/ce-o fi pentru amprenta, iei chitanta (plata e la cec, inainte), si buna ziua. Dupa 14 zile te duci sa ridici. Eu am pierdut chitanta si m-am dus cu buletinul, crezand ca poate imi vor lua la control amprentele, de! De unde, pur si simplu am prezentat actul de identitate si cu asta basta.
One more thing-
Uite, ai putea sa scrii un articol benga despre lipsa de interes pentru informare a romanului. Coana lene, mai exact.
Ma uit mai sus la DOUA comentarii, de la oameni care, judecand dupa cum se exprima, nu sunt cititorii blogului (asa, ca mine 🙂 ). Dar uite ca au trantit mucii-n fasole si intrebarea ‘buna ziua,….ce acte imi trebuie ptr….’ (asta cu ‘ptr’ ma omoara…).
Bai frati romani! Bai oameni buni! Ma copii! Nu stiti sa dati un google, ma? Va e mai usor sa veniti pe un blog al unei ziariste (mumoasa si desteapta foc!) decat sa intrati pe site-ul prefecturii? Mai copii mai! Zau asa!
Asta e o caracteristica pur romaneasca, las-o ba ca merge asa, poate raspunde careva si-mi baga posmagii in traista.
A trebuit sa imi eliberez pasaportul intr-o saptamana. Desi nu exista eliberare in regim de urgenta/taxa aferenta, se poate depune o cerere catre Directorul Directiei de Pasapoarte avand atasate bilete de avion sau o scrisoare din partea gazdei, cat si o rezervare de pe booking.
Buna ziua. Dece in Romania se elibereaza doar pentru 5 ani la acest pret? Nu de alta, dar la un pret asemeanator, plus minus 5 euro, e valabil 10 ani in celelalte tari europene?
Daca nu am buletin pot sa reanoiesc pasaportul avand domiciliu an italia?
Salut.
Daca sunt din provincie pot sa imi fac pasaport in Bucuresti?
Multumesc.
Din câte văd pe site-ul Direcției generale de pașapoarte nu se poate. Trebuie să mergeți în localitatea de reședință să achitați taxa și să depuneți actele. De ridicat îl puteți ridica, însă, din București. Ca să fiți mai sigur dați un telefon la instituția responsabilă.