Rezervatia de zimbri plictisiti

Oglinda oglinjoara, cine-i cel mai zimbru din tara?

Sunt vreo sase si n-au niciun chef de viata. Cel putin ieri dupa amiaza pe la 17.00 asa erau. Poate-si faceau siesta. Stateau tolaniti sub umbrar, desi aveau la dispozitie ditamai pajistea pana la iaz. Dincolo de gardul lor, pe o panta chelita de iarba, se inghesuiau doua turme de caprioare si cerbi lopatari care cerseau iarba din mainile turistilor, printre ochiurile meschine de sarma ale gardului. Viata de animale la zoo, fie ea si o gradina cu teren generos la dispozitie, din judetul Neamt.

Costa doi lei sa-i vezi si nu te costa nimic sa rupi niste iarba de pe jos ca sa le dai sa manance. Regulamentul de la intrare interzice, dar, evident, in Romania nimeni nu-l respecta. Gradina zoo Dragos Voda e prezentata pe toate panourile pana acolo drept „rezervatie de zimbri”. Te astepti la un loc imanes, cu granite existente dar invizibile, in care zburda fericite imensele cornute. Chiar, or fi cornute? Ma rog, imense sunt.  In realitate e o gradina ca oricare, cu custi si tarcuri, ceva mai intinse ca teren decat orice alta gradina zoo de oras. Animalele sunt la fel de blazate ca peste tot in captivitate, diferenta e ca aici vezi ceva ce la Bucuresti, de exemplu, nu exista.

Familia de zimbri a fost importata prin anii 70 din Polonia, ca noi nu mai aveam, fireste. Neamt e unul din cele trei locuri din Romania in care mai poti vedea asa ceva. Totusi, desi lumea vine aici pentru zimbri, deliciul micilor vizitatori e dat de caprioarele prietenoase. Unele sunt jigarite, altele sunt cochete. Toate se bucura daca le intinzi un smoc de iarba prin gard. La intrare, pe dreapta,sunt custile meschine ale pasarilor. Trei pauni galagiosi, cateva potarnichi. Ceva mai incolo sunt cateva custi goale de ursi.

Singurul loc nerecomandat, as zice chiar interzis, e WC-ul. Niste exemplare umane au avut grija sa-l boteze cu cateva balegi puturoase si nimeni nu s-a sinchisit sa le curete. In rest, daca tot n-aveti ce face cand sunteti prin zona Targului Neamt, mergeti sa vedeti si zimbrii de la Dragos Voda.

Cititi si:

In garsoniera lui Creanga din Humulesti
Cetatea Neamtului: nimic despre muma lu’ Stefan

Etichete: , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zimbrii plictisiți au făcut pui | Dollo zice Bine - 16/01/2011

    […] spuneam astă vară de rezervația de zimbri plictisiți din Neamț. Erau așa de apatici, că nu-i credeam în stare să se înmulțească. Dar uite că mai există […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.