Rezervatia de zimbri plictisiti

Oglinda oglinjoara, cine-i cel mai zimbru din tara?

Sunt vreo sase si n-au niciun chef de viata. Cel putin ieri dupa amiaza pe la 17.00 asa erau. Poate-si faceau siesta. Stateau tolaniti sub umbrar, desi aveau la dispozitie ditamai pajistea pana la iaz. Dincolo de gardul lor, pe o panta chelita de iarba, se inghesuiau doua turme de caprioare si cerbi lopatari care cerseau iarba din mainile turistilor, printre ochiurile meschine de sarma ale gardului. Viata de animale la zoo, fie ea si o gradina cu teren generos la dispozitie, din judetul Neamt.

Costa doi lei sa-i vezi si nu te costa nimic sa rupi niste iarba de pe jos ca sa le dai sa manance. Regulamentul de la intrare interzice, dar, evident, in Romania nimeni nu-l respecta. Gradina zoo Dragos Voda e prezentata pe toate panourile pana acolo drept „rezervatie de zimbri”. Te astepti la un loc imanes, cu granite existente dar invizibile, in care zburda fericite imensele cornute. Chiar, or fi cornute? Ma rog, imense sunt.  In realitate e o gradina ca oricare, cu custi si tarcuri, ceva mai intinse ca teren decat orice alta gradina zoo de oras. Animalele sunt la fel de blazate ca peste tot in captivitate, diferenta e ca aici vezi ceva ce la Bucuresti, de exemplu, nu exista.

Familia de zimbri a fost importata prin anii 70 din Polonia, ca noi nu mai aveam, fireste. Neamt e unul din cele trei locuri din Romania in care mai poti vedea asa ceva. Totusi, desi lumea vine aici pentru zimbri, deliciul micilor vizitatori e dat de caprioarele prietenoase. Unele sunt jigarite, altele sunt cochete. Toate se bucura daca le intinzi un smoc de iarba prin gard. La intrare, pe dreapta,sunt custile meschine ale pasarilor. Trei pauni galagiosi, cateva potarnichi. Ceva mai incolo sunt cateva custi goale de ursi.

Singurul loc nerecomandat, as zice chiar interzis, e WC-ul. Niste exemplare umane au avut grija sa-l boteze cu cateva balegi puturoase si nimeni nu s-a sinchisit sa le curete. In rest, daca tot n-aveti ce face cand sunteti prin zona Targului Neamt, mergeti sa vedeti si zimbrii de la Dragos Voda.

Cititi si:

In garsoniera lui Creanga din Humulesti
Cetatea Neamtului: nimic despre muma lu’ Stefan

Etichete: , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zimbrii plictisiți au făcut pui | Dollo zice Bine - 16/01/2011

    […] spuneam astă vară de rezervația de zimbri plictisiți din Neamț. Erau așa de apatici, că nu-i credeam în stare să se înmulțească. Dar uite că mai există […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point