Socata şocată

Nimic nu poate fi mai bun pe vremea asta decat un pahar cu ceva rece, brun, inspumat cu un guler alb si iute piscator la limba. Sfaraie cand il torni in pahar si la fel face cand il dai pe gatul infierbantat de caldura sau de vreo mancare picanta. Ati ghicit, vorbesc despre socata! :)

Nimic nu poate fi mai bun pe vremea asta decat un pahar cu ceva rece, brun, inspumat cu un guler alb si iute piscator la limba. Sfaraie cand il torni in pahar si la fel face cand il dai pe gatul infierbantat de caldura sau de vreo mancare picanta. Ati ghicit, vorbesc despre socata! 🙂

Mama face socata in fiecare vara. De cum explodeaza florile alb-galbui in tufele de soc, apoi pe tarabele taranilor din piete, in balconul mamei se instaleaza borcanul de 15 litri, si nu se mai da dus de acolo o vreme.

Ingredientele sunt urmatoarele: 2 kg de zahar sau 2 kg de miere (la alegere); vreo 10-12 flori de soc (sunt sub forma de buchetel, pentru cine n-a vazut niciodata, deci 10-12 buchetele); 5-6 lamai (daca sunt zemoase) sau mai multe, dupa gust.

Procedura: se pun florile pe fundul borcanului de 15 litri (asta e unitatea de masura a mamei, dar nu cred ca se supara socata daca e facuta inr-un recipient din plastic), se adauga zaharul sau mierea, apoi apa (rece sau calda daca vreti sa se topeasca mai repede zaharul), lamaile taiate in doua si stoarse (tot in borcan), si se lasa acolo cu tot cu coaja. Daca gustati si vi se pare ca nu e suficient de acru puteti sa mai adaugati un pliculet cu sare de lamaie. Borcanul nu trebuie sa fie plin ochi pentru ca…

…Separat, intr-un vas, se incalzeste pe foc o cana din alea 2 kg de zahar initiale, pana cand se caramelizeaza. Cand capata culoara bruna turnati apa peste ea si amestecati pana cand se topeste si se raceste. Rezultatul il turnati peste continutul borcanului cu soc+lamai+zahar. Acest zahar caramelizat ii va da socatei o culoare brun-roscata, cum se vede in imagine.

Borcanul, ajuns astfel plin, se pune undeva la soare ca sa fermenteze. Nu uitati, insa, sa mestecati in el de cel putin doua ori de zi, cu o lingura din lemn cu coada lunga. Atentie cand amestecati sa nu loviti prea tare peretii borcanului ca sa nu se sparga. Mama a patit-o intr-un an.

Dupa doua trei zile de stat la soare trebuie sa scoateti din borcan lamaile stoarse bine, ca sa nu amarasca socata cu cojile lor. De acum stati cu ochii pe borcan si veti vedea cand incepe sa fermenteze. In total socata nu trebuie sa stea in borcan mai mult de 4-5 zile, dupa care se trage in sticle din plastic. Obtineti astfel 15 litri de suc acidulat si bun, natural si ieftin.

Pont: nu umpleti prea tare sticlele pentru ca socata va continua sa fiarba si acolo, iar cand veti dori sa le desfaceti o sa pierdeti jumatate din continut in eruptie. E de preferat, de asemenea, sa le tineti o zi la temperatura camerei, ca sa inceapa sa aiba acid, apoi sa le bagati la frigider. Va veti da seama ca au capatat acid pipaind sticla. Daca e tare ca piatra, va fi si iute ca sageata cand o desfaceti 🙂

Atentie si cand o beti rece de la frigider. Eu am facut asta si acum am un arici rosu si rau in gat si iau pastile ca sa-mi treaca.

Consumati, asadar, cu moderatie, si bucurati-va de vara!

Etichete: , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Dumnezeu preferă proștii

catedrala

A te mai opune acum Catedralei Neamului echivalează cu a cere demolarea Casei Poporului. Istoria ne arată că în 25 de ani nu am învățat valoarea prevenției în tratarea bolilor, nici a dezbaterii publice în luarea deciziilor.

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate