Socata şocată

Nimic nu poate fi mai bun pe vremea asta decat un pahar cu ceva rece, brun, inspumat cu un guler alb si iute piscator la limba. Sfaraie cand il torni in pahar si la fel face cand il dai pe gatul infierbantat de caldura sau de vreo mancare picanta. Ati ghicit, vorbesc despre socata! :)

Mama face socata in fiecare vara. De cum explodeaza florile alb-galbui in tufele de soc, apoi pe tarabele taranilor din piete, in balconul mamei se instaleaza borcanul de 15 litri, si nu se mai da dus de acolo o vreme.

Acum (în 2019) a trecut la un bidon mare din plastic, pentru că are flori de la moșie 😉

Ingredientele sunt urmatoarele: 2 kg de zahar sau 2 kg de miere (la alegere); vreo 10-12 flori de soc (sunt sub forma de buchetel, pentru cine n-a vazut niciodata, deci 10-12 buchetele); 5-6 lamai (daca sunt zemoase) sau mai multe, dupa gust.

Procedura: se pun florile pe fundul borcanului de 15 litri (asta e unitatea de masura a mamei, dar nu cred ca se supara socata daca e facuta inr-un recipient din plastic), se adauga zaharul sau mierea, apoi apa (rece sau calda daca vreti sa se topeasca mai repede zaharul), lamaile taiate in doua si stoarse (tot in borcan), si se lasa acolo cu tot cu coaja. Daca gustati si vi se pare ca nu e suficient de acru puteti sa mai adaugati un pliculet cu sare de lamaie. Borcanul nu trebuie sa fie plin ochi pentru ca…

…Separat, intr-un vas, se incalzeste pe foc o cana din alea 2 kg de zahar initiale, pana cand se caramelizeaza. Cand capata culoara bruna turnati apa peste ea si amestecati pana cand se topeste si se raceste. Rezultatul il turnati peste continutul borcanului cu soc+lamai+zahar. Acest zahar caramelizat ii va da socatei o culoare brun-roscata, cum se vede in imagine.

Borcanul, ajuns astfel plin, se pune undeva la soare ca sa fermenteze. Nu uitati, insa, sa mestecati in el de cel putin doua ori de zi, cu o lingura din lemn cu coada lunga. Atentie cand amestecati sa nu loviti prea tare peretii borcanului ca sa nu se sparga. Mama a patit-o intr-un an.

Dupa doua trei zile de stat la soare trebuie sa scoateti din borcan lamaile stoarse bine, ca sa nu amarasca socata cu cojile lor. De acum stati cu ochii pe borcan si veti vedea cand incepe sa fermenteze. In total socata nu trebuie sa stea in borcan mai mult de 4-5 zile, dupa care se trage in sticle din plastic. Obtineti astfel 15 litri de suc acidulat si bun, natural si ieftin.

Pont: nu umpleti prea tare sticlele pentru ca socata va continua sa fiarba si acolo, iar cand veti dori sa le desfaceti o sa pierdeti jumatate din continut in eruptie. E de preferat, de asemenea, sa le tineti o zi la temperatura camerei, ca sa inceapa sa aiba acid, apoi sa le bagati la frigider. Va veti da seama ca au capatat acid pipaind sticla. Daca e tare ca piatra, va fi si iute ca sageata cand o desfaceti 🙂

Atentie si cand o beti rece de la frigider. Eu am facut asta si acum am un arici rosu si rau in gat si iau pastile ca sa-mi treaca.

Consumati, asadar, cu moderatie, si bucurati-va de vara!

Etichete: , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini