Socata şocată

Nimic nu poate fi mai bun pe vremea asta decat un pahar cu ceva rece, brun, inspumat cu un guler alb si iute piscator la limba. Sfaraie cand il torni in pahar si la fel face cand il dai pe gatul infierbantat de caldura sau de vreo mancare picanta. Ati ghicit, vorbesc despre socata! :)

Mama face socata in fiecare vara. De cum explodeaza florile alb-galbui in tufele de soc, apoi pe tarabele taranilor din piete, in balconul mamei se instaleaza borcanul de 15 litri, si nu se mai da dus de acolo o vreme.

Acum (în 2019) a trecut la un bidon mare din plastic, pentru că are flori de la moșie 😉

Ingredientele sunt urmatoarele: 2 kg de zahar sau 2 kg de miere (la alegere); vreo 10-12 flori de soc (sunt sub forma de buchetel, pentru cine n-a vazut niciodata, deci 10-12 buchetele); 5-6 lamai (daca sunt zemoase) sau mai multe, dupa gust.

Procedura: se pun florile pe fundul borcanului de 15 litri (asta e unitatea de masura a mamei, dar nu cred ca se supara socata daca e facuta inr-un recipient din plastic), se adauga zaharul sau mierea, apoi apa (rece sau calda daca vreti sa se topeasca mai repede zaharul), lamaile taiate in doua si stoarse (tot in borcan), si se lasa acolo cu tot cu coaja. Daca gustati si vi se pare ca nu e suficient de acru puteti sa mai adaugati un pliculet cu sare de lamaie. Borcanul nu trebuie sa fie plin ochi pentru ca…

…Separat, intr-un vas, se incalzeste pe foc o cana din alea 2 kg de zahar initiale, pana cand se caramelizeaza. Cand capata culoara bruna turnati apa peste ea si amestecati pana cand se topeste si se raceste. Rezultatul il turnati peste continutul borcanului cu soc+lamai+zahar. Acest zahar caramelizat ii va da socatei o culoare brun-roscata, cum se vede in imagine.

Borcanul, ajuns astfel plin, se pune undeva la soare ca sa fermenteze. Nu uitati, insa, sa mestecati in el de cel putin doua ori de zi, cu o lingura din lemn cu coada lunga. Atentie cand amestecati sa nu loviti prea tare peretii borcanului ca sa nu se sparga. Mama a patit-o intr-un an.

Dupa doua trei zile de stat la soare trebuie sa scoateti din borcan lamaile stoarse bine, ca sa nu amarasca socata cu cojile lor. De acum stati cu ochii pe borcan si veti vedea cand incepe sa fermenteze. In total socata nu trebuie sa stea in borcan mai mult de 4-5 zile, dupa care se trage in sticle din plastic. Obtineti astfel 15 litri de suc acidulat si bun, natural si ieftin.

Pont: nu umpleti prea tare sticlele pentru ca socata va continua sa fiarba si acolo, iar cand veti dori sa le desfaceti o sa pierdeti jumatate din continut in eruptie. E de preferat, de asemenea, sa le tineti o zi la temperatura camerei, ca sa inceapa sa aiba acid, apoi sa le bagati la frigider. Va veti da seama ca au capatat acid pipaind sticla. Daca e tare ca piatra, va fi si iute ca sageata cand o desfaceti 🙂

Atentie si cand o beti rece de la frigider. Eu am facut asta si acum am un arici rosu si rau in gat si iau pastile ca sa-mi treaca.

Consumati, asadar, cu moderatie, si bucurati-va de vara!

Etichete: , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?