Socata şocată

Nimic nu poate fi mai bun pe vremea asta decat un pahar cu ceva rece, brun, inspumat cu un guler alb si iute piscator la limba. Sfaraie cand il torni in pahar si la fel face cand il dai pe gatul infierbantat de caldura sau de vreo mancare picanta. Ati ghicit, vorbesc despre socata! :)

Mama face socata in fiecare vara. De cum explodeaza florile alb-galbui in tufele de soc, apoi pe tarabele taranilor din piete, in balconul mamei se instaleaza borcanul de 15 litri, si nu se mai da dus de acolo o vreme.

Acum (în 2019) a trecut la un bidon mare din plastic, pentru că are flori de la moșie 😉

Ingredientele sunt urmatoarele: 2 kg de zahar sau 2 kg de miere (la alegere); vreo 10-12 flori de soc (sunt sub forma de buchetel, pentru cine n-a vazut niciodata, deci 10-12 buchetele); 5-6 lamai (daca sunt zemoase) sau mai multe, dupa gust.

Procedura: se pun florile pe fundul borcanului de 15 litri (asta e unitatea de masura a mamei, dar nu cred ca se supara socata daca e facuta inr-un recipient din plastic), se adauga zaharul sau mierea, apoi apa (rece sau calda daca vreti sa se topeasca mai repede zaharul), lamaile taiate in doua si stoarse (tot in borcan), si se lasa acolo cu tot cu coaja. Daca gustati si vi se pare ca nu e suficient de acru puteti sa mai adaugati un pliculet cu sare de lamaie. Borcanul nu trebuie sa fie plin ochi pentru ca…

…Separat, intr-un vas, se incalzeste pe foc o cana din alea 2 kg de zahar initiale, pana cand se caramelizeaza. Cand capata culoara bruna turnati apa peste ea si amestecati pana cand se topeste si se raceste. Rezultatul il turnati peste continutul borcanului cu soc+lamai+zahar. Acest zahar caramelizat ii va da socatei o culoare brun-roscata, cum se vede in imagine.

Borcanul, ajuns astfel plin, se pune undeva la soare ca sa fermenteze. Nu uitati, insa, sa mestecati in el de cel putin doua ori de zi, cu o lingura din lemn cu coada lunga. Atentie cand amestecati sa nu loviti prea tare peretii borcanului ca sa nu se sparga. Mama a patit-o intr-un an.

Dupa doua trei zile de stat la soare trebuie sa scoateti din borcan lamaile stoarse bine, ca sa nu amarasca socata cu cojile lor. De acum stati cu ochii pe borcan si veti vedea cand incepe sa fermenteze. In total socata nu trebuie sa stea in borcan mai mult de 4-5 zile, dupa care se trage in sticle din plastic. Obtineti astfel 15 litri de suc acidulat si bun, natural si ieftin.

Pont: nu umpleti prea tare sticlele pentru ca socata va continua sa fiarba si acolo, iar cand veti dori sa le desfaceti o sa pierdeti jumatate din continut in eruptie. E de preferat, de asemenea, sa le tineti o zi la temperatura camerei, ca sa inceapa sa aiba acid, apoi sa le bagati la frigider. Va veti da seama ca au capatat acid pipaind sticla. Daca e tare ca piatra, va fi si iute ca sageata cand o desfaceti 🙂

Atentie si cand o beti rece de la frigider. Eu am facut asta si acum am un arici rosu si rau in gat si iau pastile ca sa-mi treaca.

Consumati, asadar, cu moderatie, si bucurati-va de vara!

Etichete: , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.