Ştii cum comunică surdo-muţii noaptea?

Când nu pot urmări mişcările mâinilor, în întuneric, surzii îşi „desenează” cuvintele cu degetele pe piept, unul altuia, ca într-un telefon fără fir. Ultimul la care ajunge mesajul are datoria să îi creioneze cu degetele pe piept celui de la care a pornit conversaţia ceea ce a înţeles, pentru a aproba că este ceea ce a vrut să spună

Te-ai gândit vreodată cum comunică persoanele cu deficienţe de auz pe timpul nopţii, atunci când nu pot „vorbi” prin semne? Când nu pot urmări mişcările mâinilor, în întuneric, surzii îşi „desenează” cuvintele cu degetele pe piept, unul altuia, ca într-un telefon fără fir. Ultimul la care ajunge mesajul are datoria să îi creioneze cu degetele pe piept celui de la care a pornit conversaţia ceea ce a înţeles, pentru a aproba că este ceea ce a vrut să spună.

Citeste si da mai departe un articol scris de Eugenia Mihalcea

În România trăiesc în jur de 3.000 de copii cu deficienţe de auz. Dacă nu primesc proteze auditive la timp, ei ajung surdo-muţi. Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail au dedicat cel de-al treilea turneu Stradivarius pentru aceşti copii care nu au auzit niciodată sunetul muzicii, al trenului care şuieră în gară sau vocile părinţilor care le spun seara o poveste. Sub titlul „Ai auzit de mine?”, turneul, care a început pe 6 mai la Oneşti şi se va termina pe 25 mai la Bucureşti, este dedicat în întregime micuţilor cu deficienţe de auz.

De multe ori, din lipsă de bani, copiii hipoacuzici sunt protezaţi greşit. Mai exact, ei primesc aceleaşi tipuri de proteze. E ca şi cum toţi oamenii care sunt miopi ar purta ochelari cu aceleaşi dioptrii. O proteză performantă costă între 2.000 şi 10.000 de lei, dar statul compensează doar valoarea minimă a unui astfel de produs: subvenţia este între 900 şi 1.400 de lei, în funcţie de diagnostic. Ca să primească aceşti bani, părinţii trebuie să depună o grămadă de acte şi să aştepte cel puţin câteva luni. Odată ce au obţinut această subvenţie, proteza nu poate fi schimbată timp de 5 ani, chiar dacă se strică înainte de această perioadă.

Îi mai puteţi asculta pe Alexandru Tomescu şi Horia Mihail la Constanţa pe 20 mai, la Piteşti pe 21 mai şi la Bucureşti pe 25 mai. Banii strânşi în cutia care poposeşte în fiecare sală de concert vor fi donaţi pentru această cauză. Cei care nu ajung la concert pot dona apelând numerele 0 900 900 692 (2 euro), 0 900 900 694 (5 euro), 0 900 900 690 (10 euro) în reţeaua Romtelecom sau trimiţând SMS la numărul 848 (2 euro) în reţelele mobile Vodafone, Orange sau Cosmote.

Ai auzit de mine? from Cosmin Bumbuț on Vimeo.

Mai multe detalii, pe site-ul campaniei, la www.aiauzitdemine.ro.

Etichete: , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nelu din Salonta, unguru frate cu kurdu | Dollo zice Bine - 02/10/2010

    […] Ce ati mai citit pe dollo.ro, scris de Eugenia Mihalcea: Cum comunica surdo-mutii noaptea […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.