Transilvania pe intelesul turistilor. Straini

Cum au vazut sase ziaristi straini Transilvania: ploaie mocaneasca, multi "rroma people", drumuri de carute, dar si "fabulous landscape", "wonderfull people", "excellent food", "good tradition" and "no organisation".

M-am intors! Am trait aproape patru zile atat de intense in Transilvania incat la final am avut senzatia ca sunt plecata de cel putin o saptamana. A fost o calatorie organizata de Asociatia Mioritics, cu un grup de jurnalisti straini, pentru promovarea noului traseu cultural „bisericile fortificate ale sasilor din Transilvania”. Rezultatul i-a luat prin surprindere si pe ziaristi si pe organizatori.
Dar despre asta o sa va povestesc detaliat de maine incolo. Va spun doar ca am cunoscut oameni extraordinari si am aflat povesti de viata care bat filmul, asa cum ne avertiza un panou inca de pe Valea Oltului (stiti, genul pus de politie pe soselele noastre proaste „STOP accidentelor. Viata are prioritate”, completat de un grafitti jucaus „Viata bate filmul!”).

O sa va povestesc zilele astea despre:

– cum am salvat ziaristii de la infometare, cu o punga cu pufuleti

– de ce au crezut strainii ca Romtelecom e firma romilor

– cine-l bate in celebritate pe printul Charles, la Viscri

– care e solutia gasita de tigani la taierea alocatiei pentru cresterea copiilor

–  problema wc-ului din fundul curtii

– branza de burduf si aia in coaja de brad, gustate pe marginea drumului

– gemurile de Tarnava Mare explicate de Rozalia in engleza

– cine au fost sasii din Transilvania si de ce sunt acum „rroma people”

– scotianul care ii invata pe transilvaneni sa-si pastreze traditia, ca sa nu ajunga si Romania ca Marea Britanie

si multe altele.

Pana atunci va deschid apetitul cu cateva fotografii. Nu sunt cele mai bune posibile, iar de vina a fost ploaia mocaneasca ce ne-a insotit permanent in calatorie, mai insistenta decat ghizii care au mai lipsit din cand in cand : )

Etichete: , , , , , , , ,

8 comentarii la “Transilvania pe intelesul turistilor. Straini” Subscribe

  1. brontozaurel 23/05/2010 at 18:46 #

    Lipseste ceva 🙂 Kurtos-kalaks 🙂 Intamplator, asa m-a pocnit o pofta azi…

    • Dollo 23/05/2010 at 21:02 #

      Da, lipseste, dar au fost destule ca sa-i suplineasca lipsa 🙂 Dulciurile sasesti au fost pe baza de rubarba, in perioada asta a anului.

  2. Cristi 27/05/2010 at 15:15 #

    Intrebarea mea este: pe cand asa un reportaj si despre Bucovina, Maramures samd. Sunt o multime de zone SUPERBE in tara asta…..

    • Dollo 27/05/2010 at 17:16 #

      De indata ce se gasesc finante pentru deplasari 🙂 Din pacate pentru peisajele acelea frumoase, patronii de presa de la Bucuresti nu se ingramadesc sa sustina financiar astfel de demersuri… Multi nu sunt interesati nici sa publice astfel de reportaje, dar asta e alta discutie 🙂

  3. Andrei C 28/05/2010 at 01:01 #

    Felicitari inca o data pentru articole; mi-au placut, unde sunt si fascinat de subiectul asta.

    Si mai sunt atatea de zis/scris…

  4. virginia 28/05/2010 at 14:25 #

    aceste minunate articole Dolores ar trebui traduse in engleza/germana.

    • Dollo 28/05/2010 at 16:08 #

      Pai strainii afla despre traseele astea de pe site-urile ONG-urilor care se ocupa cu promovarea turismului. Si acolo informatiile utile sunt in mai multe limbi 🙂 Cei de la Mioritics ar fi vrut sa le deschida apetitul si romanilor prin calatoria asta. Ca sa nu se mai inghesuie doar pe Valea Prahovei si pe litoral. Cat despre traducerea articolelor… greu. Mai ales cu germana :)) Dar daca mi se face vreo oferta, n-o refuz 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Adevarata Romanie se gaseste numai la sate | Dollo News - 25/05/2010

    […] Transilvania pe intelesul turistilor. Straini […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

De ce țin oamenii cu PSD

flyere

Deoarece în multe județe e cel mai mare angajator. Pe banii noștri, baronii PSD patronează instituții de stat supradimensionate cu angajați fictivi care muncesc în realitate pentru partid. Înțelegeți de ce se oftică Dragnea că el e singurul fraier judecat pentru o astfel de faptă pe care o practică cu succes toți colegii lui în continuare?

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.