Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

"Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Jonas şi Ulrike Schafer nu au mai mult de 40 de ani fiecare şi sunt din Hamburg. Acum câţiva ani au trecut prin criza orăşeanului plictisit de viaţa prea intensă dintr-o firmă de organizat evenimente, aşa că au vândut tot şi s-au mutat în România. Tatăl lui Jonas lucrează din anii ’90 aici, unde a întemeiat un soi de şcoală de corecţie pentru tineri cu probleme de adaptare din Germania. Şcoala e plasată strategic în mijlocul Transilvaniei, unde nu există tentaţiile din vest: telefoane mobile, internet, televiziune, droguri etc. Cam aşa e şi satul ăsta Cund, unde am nimerit şi noi în miezul nopţii.

Jonas şi soţia lui şi-au făcut o pensiune la care au mai mulţi clienţi decât paturi. Valea Verde din Cund pare locul favorit al expaţilor din România, iar reclama din gură în gură i-a dus faima în toată lumea. De aia n-are nevoie de indicatoare rutiere. De ceva timp au oaspeţi şi de pe alte continente, motiv pentru care au decis să-si extindă numărul de căsuţe de vacanţă. Preţurile nu sunt mari – pentru un străin – între 30 şi 50 de euro închirierea unei căsuţe cu tot confortul (apă caldă, sobă cu lemne, toaletă şi un pat confortabil). Afacerea merge atât de bine încât Jonas a cumpărat mai multe case în Cund, pe care le-a reabilitat şi le oferă pentru vacanţe străinilor care se lasă seduşi de sloganul familiei Schafer: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”. Bomboana de pe tort a fost, pentru Jonas – un pasionat de bucătărie – faptul că în pădurile din jurul satului se găsesc din belşug trufe. Ce-şi poate dori mai mult un european gurmand şi dornic de aventuri în natură?

Fabuloasa hârtie igienică asortată cu baia

Acestea au fost gazdele noastre în prima seară din excursia în Transilvania. Jonas ne aştepta cu masa pusă, deşi nu se mai gândea că vom mânca după miezul nopţii. Aperitivul i-a lăsat făra cuvinte pe ziarişti, care, evident, au întrebat dacă e un fel tradiţional românesc: o felie de sfeclă crudă, acoperită parţial cu una de brânză de capră, totul stropit cu un soi de oţet balsamic şi alte mirodenii. A urmat un pate de raţă home made şi un vin italian roşu. Nimic românesc, deci, doar locul ăla fabulous din mijlocul pustietăţii.

A doua zi dimineaţa Roberta, italianca, avea să afle că sforăise toată noaptea şi n-o lăsase să doarmă pe franţuzoaica Romina. Dar, “the toilet papper colour is fantastic, match with the toilet” (adică ”culoarea hârtiei igienice e fantastică, se asortează cu baia”), zice Roberta, care avea să descopere că şi micul dejun e fabulous, adică brânza, zacusca şi gemul de casă. Impresiile din prima seara, drumul haotic şi lung, toate s-au şters graţie condiţiilor de cazare mai mult decât comode de la ferma lui Jonas.

Închisoarea matrimonială din Biertan

Călătoria a continuat cu alt ghid, de data asta mult mai priceput (Peter Suciu de la Info centrul turistic din Sighisoara), care ne-a dus iniţial la Biertan, un sat mai la sud de Dumbrăveni. Aici ar fi trebuit să vizităm biserica fortificată cu trei rânduri de ziduri, unde fusese prima Episcopie Evanghelică Luterană din România (în 1572). Ghinionul a făcut ca cetatea să fie închiriată pentru filmări în ziua aia. Aşa că ne-am plimbat doar în jurul ei, ca şi grupul de japonezi, încărcati cu aparate foto, care venisera odată cu noi.

Elementul comun a fost dat tot de grupurile de “roma people” care se plimbau pe străzi în aşteptarea momentului în are echipa de filmare avea să ia pauza de masă. Ziariştii au fotografiat de departe biserica gotică, cea mai mare din Transilvania, inclusă în patrimonial UNESCO, şi au ascultat amuzaţi explicaţiile lui Peter despre “Închisoarea matrimonială”, păstrată şi azi între zidurile cetăţii. Se pare că asta fusese găselniţa vremii, la 1500, pentru cuplurile care doreau să divorţeze. Erau închise într-o cameră cu un pat, un scaun, o masă, o farfurie şi o lingură, fiind siliţi să stea şi să împartă totul astfel, până când se răzgândeau. Pesemne o metodă de succes, de vreme ce cronicile n-au consemnat decât un singur divorţ în 300 de ani. Epoca înfloritoare a Biertanului a apus, însă, odată cu mutarea episcopiei la Sibiu.

“Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”

Încă o cărămidă la impresiile bune ale ziariştilor s-a pus la Sighişoara. Înainte de orice, Peter le-a tăiat entuziasmul: “Turiştii americani în special când vin aici cer să li se arate coşciugul lui Dracula. Nu există aşa ceva!” . A urmat apoi povestea lui Vlad “the impaler” a cărui statuie a înlocuit mişeleşte o fântână în Sighişoara, doar pentru satisfacţia turiştilor în căutare de senzaţional.

Ziariştii noştri s-au mulţmit până la urmă cu ceva mai amuzant, şi anume formula inedită de salut a sighişorenilor în epoca medievală: “Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, le-a explicat Peter în germană, limbă în care zice el că formula ar suna mai aproape de ideal. Peter spune că salutul ăsta a provocat în epocă mari probleme celor care au ajuns să-l folosească la Viena, unde cineva ar fi fost chiar închis pentru o atare insultă.

Cititi maine despre unguroaica Rozalia care le explica englezeste turistilor cum e zacusca, despre scotianul care ii invata pe ardeleni sa-si pastreze traditia, si de ce strainii cred ca Romtelecom e firma romilor

Daca ati ratat primele episoade, le gasiti aici:

Transilvania pe intelesul turistilor. Straini

Visiting Transilvania: „Traditional roma people on the left”

Tags: , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Visiting Transilvania: traditional roma people on the left | Dollo zice Bine - 29/11/2010

    […] mâine despre cum fac nemtii turism rural in Transilvania, de ce a fost italianca impresionata de hartia igienica, despre Inchisoarea matrimoniala din […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.