Zece mituri despre somn

Sexul inainte de culcare va ajuta sa dormiti mai bine. Depinde daca v-a placut sau nu, zic specialistii. La fel si paharul cu lapte cald care adoarme, exercitiile fizice sau mancatul inainte de culcare care dau cosmaruri. Cititi zece mituri despre somn

Sexul inainte de culcare va ajuta sa dormiti mai bine. Depinde daca v-a placut sau nu, zic specialistii. In somn, nu in sex : ) La fel si paharul cu lapte cald care adoarme, exercitiile fizice sau mancatul inainte de culcare care dau cosmaruri. Cititi zece mituri despre somn, dezlegate si nu prea de specialistii americani citati de ABC News.

1. Toata lumea are nevoie de opt ore de somn pe noapte – mit

Opt ore e o cifra medie. Unii au nevoie de sapte, altii de noua sau mai multe. Doctorul Robert Basner, de la Columbia University, zice ca nu are suficiente date care sa stabileasca cu exactitate numarul de ore de somn de care are nevoie o persoana, pentru ca difera in functie de individ. El ofera insa un sfat de bun simt: ca sa-ti dai seama de cate ore de somn ai nevoie ia in considerare numarul de ore pe care le dormi cand esti in vacanta si nu esti constrans de un program sa te trezesti devreme. Aceea este cantitatea de somn de care ai nevoie in mod normal.

2. Unora le ajung doar cateva ore de somn pe noapte – neclar

Majoritatea persoanelor care pretind ca aproape nu au nevoie sa doarma si se simt bine, par a suferi de o oarecare inconstienta mai degraba decat de o abilitate superioara in a functiona, zice Rosalind Cartwright, presedinte al departamentului de psihologie de la Rush University. “Doua pana la patru ore de somn sunt posibile numai pentru o noapte sau doua la o persoana sanatoasa. Dupa aceea, in noptile urmatoare persoana va cadea intr-un somn adanc”, zice Cartwright, care mai spune ca lipsa de somn ii face pe oameni vulnerabili in fata diabetului, ii predispune la hipertensiune si infarct. Aceeasi sursa spune ca in laborator s-a constatat ca oamenii care ca dorm putine ore pe noapte au o parte din creier “inchisa”. Deci desi ei cred ca sunt pe deplin constienti, in realitate nu e deloc asa.

3. Oamenii au nevoie de mai putin somn pe masura ce imbatranesc – mit

Nu e clar daca oamenii au nevoie de mai putin somn pe masura ce imbatranesc, dar e un fapt ca batranii tind sa doarma mai putin pe masura ce inainteaza in varsta. Specialistii zic, insa, ca nu nevoia ar fi mai mica, ci ca batranilor le e mai greu sa mentina o durata mai lunga a somnului, asa cum o faceau cand erau tineri si mai fara griji. Numarul orelor de somn poate fi nesatisfacator pentru ca alterneaza cu perioade de trezire peste noapte, dar asta se compenseaza, in cazul unora, cu perioade de atipire in timpul zilei, zice Cartwright, care adauga ca raportat la cele 24 de ore somnul e cam acelasi.

4. Atipitul in timpul zilei ajuta sa recuperezi orele nedormite de peste noapte – adevarat

Desi se zice ca nu exista substitute pentru un somn de noapte bun, “puii de somn” de peste zi pot fi solutii pe termen scurt. Specialistii explica puterea unui pui de somn de 15-20 de minute intre orele 13.00 si 15.00, caracterizand aceasta solutie ca fiind cel mai bun ajutor pentru recapatarea prospetimii. Totul e sa nu exagerati, un somn mai lung de 45 de minute poate sa faca mai rau. Cu cat dormi mai mult cu atat ai ocazia sa te trezesti confuz si morocanos. Nici atipitul mai tarziu, dupa amiaza, nu e recomandat, pentru ca poate sa dea insomnii noaptea si in final sa va dea peste cap bioritmul.

5. In week-end poti recupera noptile nedormite din timpul saptamanii – adevarat

Week-end-ul poate fi folosit ca sa recuperati lipsa de somn din timpul saptamanii, dar asta trebuie facuta intr-o anumita maniera, nu intr-o maniera in care iti va da peste cap programul. Problema e, zic, specialistii citati, ca oamenii sunt tentati sa stea tarziu seara, in timpul week-end-urilor, bazandu-se pe faptul ca se vor trezi tarziu a doua zi, si asta deregleaza complet ciclul de somn.

6. Exercitiile inainte de culcare ajuta la un somn bun – depinde

Exercitiile fizice facute inainte de culare ii pot impiedica pe unii sa doarma, din cauza faptului ca exercitiile respective au pus sangele in miscare. Totusi, pentru unii care sufera de insomnie, exercitiile ar putea fi raspunsul la aceasta problema. Specialistii citati de ABC News spun ca au pacienti care reusesc sa adoarma dupa ce inoata cateva bazine.

7. Sexul inainte de culcare va tine treji – depinde

Cercetatorii au gasit cateva explicatii cu privire la modul in care sexul influenteaza somnul. Ei spun ca sexul ii poate ajuta pe unii, calmandu-i inainte de culcare. Pe altii ii poate tine treji, mai ales daca partida nu le-a placut. “Cred ca oamenii trebuie sa experimenteze singuri acest lucru”, a sfatuit doctorul Robert Basner, explicand ca subiectii studiati pana acum in chestiunea somnului nu au raspuns la aceasta intrebare.

8. O masa imbelsugata inainte de culcare va da cosmaruri – mit

Nicio mancare nu a fost pana acum asociata cu cosmarurile. Doctorul Basner spune, totusi, ca daca mancati mult inainte de a va culca riscati doar sa nu dormiti bine. Dat fiind ca stomacul va fi plin, sangele va trebui sa lucreze mult ca sa ajute digestia. Categoric, zice Basner, e o idee proasta sa mananci mult si sa te culci, insa e mai sigur ca vei avea parte de un reflux intestinal, nu neaparat de un cosmar.

9. Daca te trezesti in miezul noptii, un pahar cu lapte cald te ajuta sa adormi la loc – posibil

Laptele cald e deja un mit datorita continutului de amino acizi “tryptophan”. “Laptele cald poate fi relaxant, dar probabil nu e nimic chimic care sa va faca sa adormiti”, spune Philip Gehrman, director clinic al programului medical de studiere a comportamentului somnului la University of Pennsylvania.

10. Cosmarurile te pot ucide in somn provocandu-ti atac de cord – mit bazat pe fapte reale

Literatura de specialitate nu demonstreaza ca Freddy Krueger te poate ucide in vis. Dar ideea filmului cica ar veni dintr-un fenomen real. In anii ’70, cand milioane de cambodgieni au fost ucisi de kmerii rosii, unii dintre supravietuitori s-au refugiat in SUA, unde o vreme se temeau sa adoarma de frica cosmarurilor date de ceea ce traisera. Unii dintre ei, se zice ca ar fi si murit facand infarct in somn.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Zece mituri despre somn” Subscribe

  1. Andreea 14/05/2010 at 22:12 #

    Deci sa nu ma ingrijorez ca dorm pana tarziu in weekend chiar daca ma culc devreme :). Bine de stiut!

    • Dollo 14/05/2010 at 22:54 #

      Daca zic cercetatorii americani… 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!