Cine plătește întreținerea e fraier

Marian a rămas singurul restanțier consecvent de la începuturile blocului până în zilele noastre. Datoriile lui pe lista de întreținere au fost indicele Dow Jones al blocului nostru. Tot de atunci decapotabila lui vine si pleacă, cuminte, în/din fața blocului.

Marian este unul dintre cei cinci-șase restanțieri din bloc. Are cam 1.900 de lei restanță, adică n-a mai plătit întreținerea de cel puțin un an jumate, judecând după faptul că locuiește – teoretic – singur într-o garsonieră la care întreținerea e în medie 100 de lei pe lună. Datorii mai mari ca el mai au două garsoniere, una vreo 3.800 de lei și alta vreo 3.200. Într-una stă o tipă care e cam nebună, pensionată pe caz de boală încă de când avea vreo 40 de ani. În cealaltă nu știu cine stă. Dar vă îmaginați ce vinovat trebuie că se simte că n-a mai plătit întreținerea de vreo trei ani…

Ca Marian mai sunt încă vreo trei locatari, la același nivel de îndatorare. Per total blocul are 8 etaje și 98 de garsoniere, deci își permite să suporte cam un etaj de datornici.

Marian trece drept nebun, a fost impușcat, cica în cap, la revoluție, dar și-a revenit spectaculos. Nu are mai mult de 35-40 de ani de ani, conduce un VW  negru, decapotabil, pe care îl are mereu parcat la intrarea în bloc (are loc plătit la primărie), unde îl și spală la două-trei zile. Cu buretele înmuiat într-o găleată. Apoi îl lustruiește atent până când își vede freza, divers colorata de fiecare dată, în luciul negru al caroseriei. Săptămâna trecută i-a pus roți noi, din alea cu jenți de aluminiu și cauciucuri late, de curse. Era foarte mândru.

Marian nu lucrează nicăieri, dar e frecventat de diverși indivizi. Unii vorbesc italiana si au gesturi efeminate. Acum mai bine de zece ani, când ne-am mutat aici, umbla vorba ca niște italieni l-ar fi găzduit și tratat pe Marian in Italia, după deranjul de la revoluție, și așa s-ar fi ales și el cu o altă orientare sexuală. În realitate nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat, dacă Marian e straight sau gay, după cum nimeni nu se pune la mintea lui. În afară de restanța la întreținere Marian e respectuos, dă bună ziua și chiar zăpada din parcare, contra cost. Când era mai tânăr ne făcea la toți nopți albe cu petrecerile monstruoase care zguduiau blocul, din garsoniera lui de la etajul trei. Dar vremurile alea au apus. Acum muzica mai bubuie doar din boxele mașinii.

Cum să fii un restanțier de succes

Marian a rămas singurul restanțier consecvent de la începuturile blocului până în zilele noastre. Datoriile lui pe lista de întreținere au fost indicele Dow Jones al blocului nostru. Restanțierii din bloc s-au schimbat de-a lungul timpului. Cei mai mari au plecat în perioada de boom imobiliar când garsonierele astea valorau o avere, datorită zonei. Au vândut și, după ce au plătit datoria la întreținere, tot au rămas cu ceva pentru altă casă, mai la periferie.

Cum se întâmplă adesea în România, asociația de locatari i-a tot dat în judecată pe datornici, dar până să se ajungă la procese ei mai plăteau câte ceva și judecata se amâna mereu. Așa a făcut și Marian, de asta acum vorbește cu seninătate și oarecare nostalgie despre datoria lui care „nu mai e cea mai mare din bloc”. E o practică veche de 20 de ani care le permite unora mai tupeiști să trăiască pe spinarea celorlalți, care plătesc regulat întreținerea. Iar blocul beneficiază de utilități datorită fondului de rulment al bunilor platnici, fond din care sunt acoperite lunar toate facturile.

Acolo unde raportul dintre plătitori și neplătitori a fost mai mare decât la noi în bloc, plătitorii au rămas și ei fără apă sau căldură, pentru că așa e legea traiului la comun: când nu ai contract individual cu furnizorul de servicii, poți să și plătești că tot nu primești nimic, din cauza vecinilor. Pe noi ne-a ferit Dumnezeul gigacaloriei de acest disconfort, grație faptului că am fost mai mulți cei conștiincioși.

Cum te încurajează statul român să fii restanțier

Situația are să se schimbe, însă, din iarna asta, când toate primăriile din țară, inclusiv a lui Oprescu, au anunțat că nu mai au bani ca să subvenționeze prețul gigacaloriei. Și în loc de 130 de lei, cât e acum o gigacalorie, ar trebui să plătim 200 și chiar 300 de lei, în funcție de cât de energofag e furnizorul de căldură la care suntem arondați.

Probabil că se va înregistra un val de debranșări de la rețeaua de termoficare atâta vreme cât în ultimii 20 de ani, deși guvernanții au avut suficienți bani la dispoziție, nu au avut niciodată intenția de a eficientiza centralele electrotermice, așa cum am scris anul trecut aici. Dar asta e altă discuție.

Bomboana de pe colivă va fi, însă, alta. Parlamentul, în nemărginita sa înțelepciune, a votat recent o modificare la Legea 230/2007 în sensul eliminării penalităților percepute până acum la neplata întreținerii. Adică, dacă până acum asociația și bunii platnici își scoteau banii achitați în avans și pentru datornici, din penalitățile percepute la datorii, de acum statul s-a gândit să nu-i mai penalizeze în niciun fel pe datori, pentru că, nu-i așa, dacă ar fi avut bani să plătească, nu l-ar fi lăsat ei așa, cu răutate, cu ochii în soare pe administrator. E, pesemne, o măsură menită să preîntâmpine valul de datornici la întreținere ce se prefigurează de la toamnă încolo. Dacă mă întrebați pe mine asta e o frecție la picior de lemn. Pentru că omul cinstit, care-și plătește cu regularitate facturile, va prefera să se debranșeze înainte de a vedea că nu mai poate plăti, deci nu va rămâne dator. Poate în foarte puține cazuri. Cine vor fi, așadar, avantajații acestei mărinimoase măsuri parlamentare? Păi tot cocalarii care sunt restanțieri de profesie la întreținere, ca să aibă bani să-și cumpere mașină, plasmă și alte bunuri ce denotă bunăstarea pe plaiurile patriei. Cum se întâmplă adesea în viață, va fi penalizat în continuare cetățeanul corect, care-și plătește facturile, și ocrotit cocalarul care trăiește la negru, pe spatele tuturor.

Eu – care sunt oricum debranșată de la sistemul centralizat de căldură încă de acum 5 ani, când am înțeles că asta e singura soluție ca să plătești doar cât consumi tu, nu și ce consumă alții – aștept cu interes să văd ce se va întâmpla în blocul nostru la iarnă. Aș deschide chiar o listă de pariuri: eu pariez că jumătate dintre locatari se vor debranșa pentru că nu-și vor permite să mai plătească. Pariază cineva pe faptul că Marian își va vinde decapotabila ca să fie solidar cu blocul?

Etichete: , ,

13 comentarii la “Cine plătește întreținerea e fraier” Subscribe

  1. George L 29/06/2010 at 02:46 #

    eu cred ca Marian se va duce in Italia, la cocursul "Rozeta de aur". si o sa se intoarca de acolo cu bani. Pentru cauciucuri de iarna :))

    Marian ar trebui inCURajat mai des :))

    • Dollo 29/06/2010 at 14:13 #

      George, tu mai mult ca oricine ar trebui sa stii cum sta treaba cu discriminarea si glumele pe seama particularitatilor oamenilor 🙂

  2. AllGay 29/06/2010 at 03:51 #

    1. E foarte urat din partea lui Marian ca nu plateste intretinere.

    2. E foarte urat din partea ta sa presupui ca e homosexual ca si cum ar fi o insulta.

    3. De unde stii ca el s-a nascut cu orientare heterosexuala? Poate s-a nascut bisexual sau gay.

    4. Tu cati homosexuali cunosti? Ai facut un curs ceva special pentru a-i recunoaste dupa gesturi?

    Ma deranjeaza oamenii nesimtiti cum e Marian. Oamenii care ne iau de fraieri. Dar la fel de mult ma deranjeaza si oamenii homofobi sau prost informati, carora le place sa jongleze frumos cu clisee.

    • Dollo 29/06/2010 at 14:11 #

      1. Asa zic si eu
      2. N-am presupus, am scris ce se vorbeste in bloc. Nu e o insulta, e reproducerea unui zvon. Ma doare-n cot ce orientare sexuala are Marian, atata vreme cat iti plateste intretinerea
      3. Plec de la premisa ca la nastere – fix in momentul ala – nici el nici altcineva nu stia ce orientare are. Parintii tai stiau ce orientare ai? Banuiesc ca nu de vreme ce te-au tratat dupa aparente, ca pe o fetita 🙂
      4. Am cunoscut cativa. Nu trebuie sa faci niciun curs ca sa constati niste gesturi efeminate la barbati, de exemplu. Admit ca nu se poate generaliza, dar in cazul despre care vorbesc asa a fost.
      E bine ca suntem amandoua deranjate de oamenii nesimtiti cum e Marian. Daca puneai punct aici ti-ai fi urmat intocmai sfatul din ultima ta postare, in care ne indemni pe toti sa schimbam lumea pornind de la noi. Sau nu e vorba de noi toti, ci doar de voi cei gay? Vezi, as putea spune ca va excludeti singuri din gramada. Dar cine sunt eu ca sa te etichetez ca fiind o persoana obsedata de nedreptatea cu care lumea te discrimineaza…

  3. Monica 29/06/2010 at 20:35 #

    Cam de un an de zile stau cu chirie intr-un bloc de garsoniere. Am in jur de 200 de vecini, majoritatea pensionari care primesc ajutor de la stat pentru incalzire si care se incapataneaza sa refuze montarea unor repartitoare de caldura. Asa se face ca iarna trecuta am platit factura la incalzire de prin noiembrie pana pe 15 aprilie. Ei bine, in ciuda plangerilor mele, am platit toate facturile la zi, dar vecinii mei indaratnici nu au catadicsit sa le plateasca. Si sunt vreo 25 de apartamente cu datorii imense, apartamente care au ordine de evacuare pe usa. De cateva luni stau lipite ordinele de evacuare, dar ei traiesc bine merci.

    Asa ca ma uit la ei cum "se descurcs" si ma enervez inca o data ca imi platesc toate facturile la timp, asa cum m-a invatat mama.

    Sper ca odata s'odata sa adopte cineva modelul pe care l-am vazut acasa, la Slatina: fiecare apartament are contract separat cu furnizorii, nimeni nu are de suferit daca ceilalti nu platesc si toata lumea e impacata.

    • Dollo 29/06/2010 at 20:49 #

      Pai contractul individual nu e deloc o complicatie asa de mare cum s-ar crede. Dar pentru un monopol ca regia de termoficare din Bucuresti – care se mai si lauda ca e cea mai mare din sud estul Europei – e mult mai avantajos sa te trateze la comun, pentru ca poate 😀 Sa vedem ce va fi dupa ce se privatizeaza si asta.

  4. Madalina 01/07/2010 at 17:18 #

    Foarte tare poze! Imi da senzatia ai aclaustranta ca totul se suie pe mine, ca ma mananca de vie cartierul

  5. pirat 05/07/2010 at 01:31 #

    penal…

  6. Doina 06/09/2010 at 22:59 #

    cit trebuie sa stai in locuinta intr-o luna ca sa fii nevoit sa platesti intretinere?

    • Dollo 07/09/2010 at 15:29 #

      Intretinerea are mai multe componente. Unele dintre ele se platesc chiar daca nu sta nimeni in locuinta respectiva. De regula daca nu stai o perioada indelungata trebuie sa faci o cerere catre administrator, in care il informezi ca pe o anumita perioada apartamentul va fi nelocuit. Altfel, indiferent cat stai, trebuie sa platesti apa, caldura, gunoi, salarii, cote comune de electricitate etc. Daca apa si caldura sunt contorizate, platesti strict cat ai consumat…

  7. marian 01/05/2015 at 21:06 #

    Eu cred ca ar trebui sa puneti toti bani ca Martinica sa isi ia si roti de iarna ca il Cur il doare de asociatia voastra si va platiti ca sulizara.fiti solidati ce naibi

  8. marian 01/05/2015 at 21:08 #

    Cred ca o sa va dea in judecata si o sa ii spalati zilnic voi masina odata la 2 zilele impreuna cu admin blocului

Trackbacks/Pingbacks

  1. Simțul proprietății la bloc | Dollo zice Bine - 09/02/2011

    […] Despre datornicul Marian […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.