Credem in armata, biserica si publicitate

De ce Romania nu e si nu va fi niciodata Germania, Suedia, Marea Britanie, Franta, Spania, Portugalia, Italia si nici macar Ungaria: increderea romanilor, pusa in armata, biserica si publicitate

Iata de ce Romania nu e si nu va fi niciodata Germania, Suedia, Marea Britanie, Franta, Spania, Portugalia, Italia si nici macar Ungaria:

Un studiu realizat de GFK international in aceasta primavara arata care sunt categoriile profesionale in care populatia din 19 tari are cea mai mare/mica incredere. Romanii se remarca la increderea mare in armata, biserica si publicitate, spre deosebire de germani care au incredere mai mult in politisti, judecatori, avocati si bancheri.

Studiul, dat publicitatii ieri la Nuremberg, arata ca la nivel international pompierii se bucura de cea mai mare incredere, in timp ce in acelasi plan general au pierdut serios din reputatie clericii si oamenii din marketing. Politicienii se inscriu in continuare intr-un trend descendent, dar asta deja nu mai mira pe nimeni. Reputatia politiei si a judecatorilor, insa, cunoaste un reviriment interesant. Bancherii isi imbunatatesc usor imaginea in plan international, in ciuda crizei. (Cifrele prezentate indica date comparative numai intre tarile europene.)

In cine cred nemtii

In Germania, de exemplu, pe primul loc in clasamentul increderii sunt pompierii, cu 97%, pe locul doi doctorii cu 87%, urmati indeaproape de politie, cu 86%. Judecatorii au crescut anul acesta la 83%, fata de anul trecut cand au avut 79%. Prin contrast, finantistii au pierdut din reputatie, ajungand doar la 57%. De la inceperea crizei, din septembrie 2008, bancherii au scazut cu 15 procente in ochii populatiei, dar in Germania continua sa faca o figura buna in comparatie cu restul popoarelor. Popimea din Germania, insa, a pierdut mult din increderea germanilor, de la 75% in 2009, la 55% anul acesta, fenomen pus pe seama scandalurilor de pedofilie in care sunt implicati clericii catolici din Germania.

Comparativ, pompierii se bucura de cea mai mare incredere in Suedia – 98% – si de cea mai mica rata a increderii europene in Romania – 91%. Doctorii si profesorii vin pe locul doi, cu 84%, urmati de postasi cu 82% si militari cu 81%. Politistii cunosc ratele cele mai diverse de incredere: 86% in Germania, 83% in Suedia, 59% in Franta, 55% in Bulgaria si 53% in Romania.

Mai mult de jumatate dintre respondenti isi manifesta increderea in organizatiile de protectie a mediului, judecatori, organizatii caritabile, functionari publici, preoti si cercetatori din domeniul marketingului. Dupa scandalurile de pedofilie in care a fost implicata biserica catolica, increderea in aceasta institutie a scazut in majoritatea tarilor cu aproximativ 8% fata de anii precedenti. Biserica are cea mai mica cota de incredere in Franta – 33% – si cea mai mare in Romania – 86%.

Ca si in anii trecuti, politicienii sunt pe ultimele locuri la incredere. Totusi, cel mai mare procent de incredere e atins in Olanda – 32% – urmat de Suedia, unde 25% dintre oameni au incredere in politicieni. Cea mai mare cota de neincredere e inregistrata in Italia – 93%, urmata de Franta – 92% si de Ungaria – 91%.

Bancherii au intrunit increderea a 37% dintre oameni la nivel international, in 2009, si in ciuda crizei anul asta s-au invartit de un 42%. Cea mai mare incredere in bancheri par s-o aiba nemtii  – 57%- suedezii – 56% – si polonezii – 54%. Bancherii sunt mai putin populari in Italia – 24% incredere, Franta – 27% si Romania 28%.

Studiul a fost facut pe 18.800 de persoane, in perioada februarie-martie 2010, in 15 tari europene si in SUA, Brazilia, Columbia si India.

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Credem in armata, biserica si publicitate” Subscribe

  1. Bezbojnicul 10/06/2010 at 23:34 #

    Incredere in armata, biserica si propaganda? O dictatura de dreapta in stil latino-american nici nu e chiar asa SF.

    • Dollo 11/06/2010 at 02:10 #

      Si avem si o Evita Peron pe masura 🙂

  2. Monica 11/06/2010 at 17:24 #

    Cine raspunde la sondajele astea? Popii? Generalii? Publicitarii?

    Nu inteleg cum au putut raspunde ca au incredere in publicitate. Hai ca la armata si biserica ma asteptam, romanu' are mereu incredere in aia care se impun cu forta, dar parte cu publicitatea nu pot sa o inteleg.

    Ma gandeasc ca nu am facut bine sa renunt la o "cariera in advertising", la ce popor avem sigur publicitatea va inflori si in urmatorii ani.

    • Dollo 11/06/2010 at 22:24 #

      Pai cred ca increderea asta s-a instalat inca din anii 90, cand erau reclamele alea la Axion, care curata grasimea de pe vase sub forma de fasii. Si vanzatorii erau intrebati de gospodine de ce la ele acasa axionul ala nu curata vasele fasii-fasii, ci trebuie spalate tot cu buretele. Apoi a fost reclama la FNI, toti au dormit linistiti, iar acum… toti traim bine 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.