Fata dura si nevazuta a contrabandei cu tigari

Cum se face contrabanda cu tigari in spatele tarabei cu cartofi, in orice piata agroalimentara din Romania, la doi pasi de postul de politie

Domnul Gelu e celebru in cartierul Darmanesti din Piatra Neamt. N-a facut nimic ca sa-si  merite celebritatea, dimpotriva, face totul pentru statutul lui „low profile” din spatele tarabei, in piata in care-si duce toate zilele. Totusi, de la el se aprovizioneaza toata suflarea fumatoare a Darmanestiului. Cu cartofi, cate o verdeata, ceva ceapa, si tutun. Tutun de contrabanda, ieftin si periculos.

Zilele astea domnul Gelu etaleaza recolta de cartofi noi. N-are gradina, nici pamant, si toata lumea stie ca marfa lui nu e aia la vedere. Dar cui ce-i pasa? Adevarata „recolta” nu i se arata oricui. Trebuie sa-l cunosti sau sa vii la el cu referinte, ca altfel nu-ti serveste decat legumele pe care le tine, la deruta, pe taraba inchiriata. Daca stii parola sau persoana potrivita, ti se deschide si dulapul cu pachete fara timbru. Daca nu, nu.

Domnul Gelu nu-si tine marfa la el, ci o are imprastiata prin diverse locuri prin piata. Tine doua-trei pachete „de mostra” in buzunarul incapator al sortului „de taran”, iar restul, dupa preferinta clientului, e adus din diversele „depozite”.

Va intrebati desigur – ca orice cetatean de bine din tara asta – ce face politia, de nu-l leaga pe domnul Gelu, pe care de altfel il stiu si copiii din Darmanesti. Politia, care are si ea „taraba” sub forma de chiosc de termopan la cativa pasi de taraba domnului Gelu, nu e deranjata nici macar de prezenta acelor afise moralizatoare care au impanzit outdoor-ul national. Stiti, genul „aici ar fi fost un bordel subventionat de stat, cu preturi preferentiale pentru bugetari, pensionari si asistati social, daca taranii ca domnul Gelu n-ar fi vandut tigari de contrabanda in pietele agroalimentare ale patriei. Spuneti nu contrabandei!”.

Dar politia trebuie si ea sa fumeze, nu? Si cand nu fumeaza pune mana pe niste rebusuri si le face cornete, pentru clientela de peste drum de piata. Adica pentru ocupantii blocului proaspat reabilitat de primarie, in care-si duc zilele saracacioase familiile „sociale” ale orasului.

Toata lumea se cunoaste in Darmanesti, clientii pe domnul Gelu, domnul Gelu cu politistii, politistii cu posesorii de Mercedesuri si apartamente sociale de peste drum. Locul in care toti „se simte bine” este barul non-stop „Of si dor” in care „se fumeaza conform OUG 5/2008”. Cine nu stie cum se fumeaza conform ordonantei, sa intrebe de domnul Gelu.

De ce va povestesc toate astea? Pentru ca m-am intors adineauri din Piatra Neamt – unde am aflat povestea domnului Gelu si  a tarabei lui fermecate – si am deschis emailul. De unde ce credeti ca am aflat? Ca doi ministri, ai finantelor si internelor, Sebastian Vladescu si Vasile Blaga, isi vor da mainile peste tara si vor incepe ofensiva luptei impotriva contrabandei cu tutun.

Citez din comunicatul oficial:

„Marţi, 8 iunie a.c., începând cu ora 12.00, miniştrii Sebastian Vlădescu şi Vasile Blaga susţin o conferinţă de presă comună pe tema combaterii evaziunii fiscale şi a contrabandei cu produse din tutun. Subiectele conferinţei de presă sunt:

 • Măsuri legislative
 • Implementarea acestora
 • Acţiuni concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a contrabandei cu produse din tutun
 • Rezultate obţinute în ultimele luni.

Pazea, domnu Gelu, ca vin astia si va numara cartofii!

P.S. Domnul Gelu e un personaj real, si orice asemanare a lui cu persoane si intamplari din alte piete agroalimentare din Romania nu e deloc intamplatoare.

UPDATE În cinci luni, capturi cât într-un an, măi, hăi, hăi!

Iată care au fost și datele triumfaliste, prezentate azi în conferinta de presă de însuși ministrul administrației și internelor:

„Conform Ministerului Administraţiei şi Internelor, din totalul capturilor de ţigarete confiscate la nivel naţional de structurile Poliţiei Române, de la începutul anului, 64.020.189 bucăţi de ţigarete, aproape jumătate, peste 27 de milioane de ţigarete au fost confiscate numai în luna mai în cadrul Planului de acţiune declanşat. De remarcat că activitatea desfăşurată a înregistrat rezultate superioare comparativ cu 2009 când, la nivel naţional pe parcursul întregului an, au fost confiscate un număr de 69.404.778 bucăţi ţigarete. Cu alte cuvinte, în 5 luni au fost confiscate ţigarete de către Poliţia Română aproape cât într-un an de zile.

De asemenea şi structurile Poliţiei de Frontieră au înregistrat rezultate bune în 2010, confiscând de la începutul anului un număr de 81.014.140 bucăţi ţigarete, din care 18.439.560 de ţigarete în ultima lună, în urma activităţilor desfăşurate potrivit prevederilor planului de acţiune. În anul 2009 structurile Poliţiei de Frontieră au confiscat un număr de 170.655.860 bucăţi ţigarete, adică 8.532.793 de  pachete.

În încheiere, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a subliniat faptul că „în urma analizei datelor menţionate, rezultă o îmbunătăţire substanţială a rezultatelor obţinute de structurile M.A.I. în eforturile comune pentru combaterea contrabandei cu ţigări. Astfel, dacă în tot anul 2009 au fost confiscate un număr de 240.060.638 de bucăţi de ţigarete (12.003.032 pachete), numai în primele cinci luni ale acestui an, în perioada 01.01.2010 – 06.06.2010, au fost realizate capturi de 145.034.329 de ţigarete (7.251.716 pachete). Cu alte cuvinte, în primele cinci luni ale acestui an fost confiscate peste 60% din totalul ţigaretelor confiscate în anul 2009”.

Structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au intensificat, începând cu luna mai a.c., acţiunile specifice pentru combaterea contrabandei cu tutun. La data de 4 mai 2010 a fost aprobat şi pus în aplicare  „Planul de acţiune pentru cunoaşterea, prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse din tutun, ce provin din Ucraina, Republica Moldova sau sunt transportate pe Marea Neagră”. Acţiunea este în curs de desfăşurare, în sistem integrat, cu participarea structurilor  Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei Române şi cu sprijinul informativ-operativ al DGIPI, DGA şi SRI.”.

Etichete: , , ,

4 comentarii la “Fata dura si nevazuta a contrabandei cu tigari” Subscribe

 1. Monica 08/06/2010 at 03:02 #

  Mda, deci se pricep companiile de tutun sa faca lobby pe langa guvernanti. Outdoorurile ma enerveaza la culme, si eu nici macar nu sunt fumatoare. Dar mi-e greu sa cred ca daca Domnul Gelu nu vindea tigari am fi avut parcare supraetajata in buricu' Bucurestiului.

  • Dollo 08/06/2010 at 12:26 #

   Eu as zice ca Piatra Neamt arata asa de bine si datorita domnului Gelu. Deci cu cat mai multi domni Gelu, cu atat mai frumoase si mandre orase 🙂

 2. oana 08/06/2010 at 23:11 #

  tare :)) cred ca domni geli de-astia sunt peste tot. la crangasi, la intrarea la metrou in acel parculet, le-am vazut pe organele de politie cum cumparau tigari de contrabanda. deci cui ii pasa si mai ales de ce, nu?

  • Dollo 08/06/2010 at 23:15 #

   Pai le pasa lui Blaga si Vladescu :)) Pesemne s-o fi subtiat comisionul si se mira si ei de ce 🙂

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.