Fata dura si nevazuta a contrabandei cu tigari

Cum se face contrabanda cu tigari in spatele tarabei cu cartofi, in orice piata agroalimentara din Romania, la doi pasi de postul de politie

Domnul Gelu e celebru in cartierul Darmanesti din Piatra Neamt. N-a facut nimic ca sa-si  merite celebritatea, dimpotriva, face totul pentru statutul lui „low profile” din spatele tarabei, in piata in care-si duce toate zilele. Totusi, de la el se aprovizioneaza toata suflarea fumatoare a Darmanestiului. Cu cartofi, cate o verdeata, ceva ceapa, si tutun. Tutun de contrabanda, ieftin si periculos.

Zilele astea domnul Gelu etaleaza recolta de cartofi noi. N-are gradina, nici pamant, si toata lumea stie ca marfa lui nu e aia la vedere. Dar cui ce-i pasa? Adevarata „recolta” nu i se arata oricui. Trebuie sa-l cunosti sau sa vii la el cu referinte, ca altfel nu-ti serveste decat legumele pe care le tine, la deruta, pe taraba inchiriata. Daca stii parola sau persoana potrivita, ti se deschide si dulapul cu pachete fara timbru. Daca nu, nu.

Domnul Gelu nu-si tine marfa la el, ci o are imprastiata prin diverse locuri prin piata. Tine doua-trei pachete „de mostra” in buzunarul incapator al sortului „de taran”, iar restul, dupa preferinta clientului, e adus din diversele „depozite”.

Va intrebati desigur – ca orice cetatean de bine din tara asta – ce face politia, de nu-l leaga pe domnul Gelu, pe care de altfel il stiu si copiii din Darmanesti. Politia, care are si ea „taraba” sub forma de chiosc de termopan la cativa pasi de taraba domnului Gelu, nu e deranjata nici macar de prezenta acelor afise moralizatoare care au impanzit outdoor-ul national. Stiti, genul „aici ar fi fost un bordel subventionat de stat, cu preturi preferentiale pentru bugetari, pensionari si asistati social, daca taranii ca domnul Gelu n-ar fi vandut tigari de contrabanda in pietele agroalimentare ale patriei. Spuneti nu contrabandei!”.

Dar politia trebuie si ea sa fumeze, nu? Si cand nu fumeaza pune mana pe niste rebusuri si le face cornete, pentru clientela de peste drum de piata. Adica pentru ocupantii blocului proaspat reabilitat de primarie, in care-si duc zilele saracacioase familiile „sociale” ale orasului.

Toata lumea se cunoaste in Darmanesti, clientii pe domnul Gelu, domnul Gelu cu politistii, politistii cu posesorii de Mercedesuri si apartamente sociale de peste drum. Locul in care toti „se simte bine” este barul non-stop „Of si dor” in care „se fumeaza conform OUG 5/2008”. Cine nu stie cum se fumeaza conform ordonantei, sa intrebe de domnul Gelu.

De ce va povestesc toate astea? Pentru ca m-am intors adineauri din Piatra Neamt – unde am aflat povestea domnului Gelu si  a tarabei lui fermecate – si am deschis emailul. De unde ce credeti ca am aflat? Ca doi ministri, ai finantelor si internelor, Sebastian Vladescu si Vasile Blaga, isi vor da mainile peste tara si vor incepe ofensiva luptei impotriva contrabandei cu tutun.

Citez din comunicatul oficial:

„Marţi, 8 iunie a.c., începând cu ora 12.00, miniştrii Sebastian Vlădescu şi Vasile Blaga susţin o conferinţă de presă comună pe tema combaterii evaziunii fiscale şi a contrabandei cu produse din tutun. Subiectele conferinţei de presă sunt:

 • Măsuri legislative
 • Implementarea acestora
 • Acţiuni concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a contrabandei cu produse din tutun
 • Rezultate obţinute în ultimele luni.

Pazea, domnu Gelu, ca vin astia si va numara cartofii!

P.S. Domnul Gelu e un personaj real, si orice asemanare a lui cu persoane si intamplari din alte piete agroalimentare din Romania nu e deloc intamplatoare.

UPDATE În cinci luni, capturi cât într-un an, măi, hăi, hăi!

Iată care au fost și datele triumfaliste, prezentate azi în conferinta de presă de însuși ministrul administrației și internelor:

„Conform Ministerului Administraţiei şi Internelor, din totalul capturilor de ţigarete confiscate la nivel naţional de structurile Poliţiei Române, de la începutul anului, 64.020.189 bucăţi de ţigarete, aproape jumătate, peste 27 de milioane de ţigarete au fost confiscate numai în luna mai în cadrul Planului de acţiune declanşat. De remarcat că activitatea desfăşurată a înregistrat rezultate superioare comparativ cu 2009 când, la nivel naţional pe parcursul întregului an, au fost confiscate un număr de 69.404.778 bucăţi ţigarete. Cu alte cuvinte, în 5 luni au fost confiscate ţigarete de către Poliţia Română aproape cât într-un an de zile.

De asemenea şi structurile Poliţiei de Frontieră au înregistrat rezultate bune în 2010, confiscând de la începutul anului un număr de 81.014.140 bucăţi ţigarete, din care 18.439.560 de ţigarete în ultima lună, în urma activităţilor desfăşurate potrivit prevederilor planului de acţiune. În anul 2009 structurile Poliţiei de Frontieră au confiscat un număr de 170.655.860 bucăţi ţigarete, adică 8.532.793 de  pachete.

În încheiere, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a subliniat faptul că „în urma analizei datelor menţionate, rezultă o îmbunătăţire substanţială a rezultatelor obţinute de structurile M.A.I. în eforturile comune pentru combaterea contrabandei cu ţigări. Astfel, dacă în tot anul 2009 au fost confiscate un număr de 240.060.638 de bucăţi de ţigarete (12.003.032 pachete), numai în primele cinci luni ale acestui an, în perioada 01.01.2010 – 06.06.2010, au fost realizate capturi de 145.034.329 de ţigarete (7.251.716 pachete). Cu alte cuvinte, în primele cinci luni ale acestui an fost confiscate peste 60% din totalul ţigaretelor confiscate în anul 2009”.

Structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au intensificat, începând cu luna mai a.c., acţiunile specifice pentru combaterea contrabandei cu tutun. La data de 4 mai 2010 a fost aprobat şi pus în aplicare  „Planul de acţiune pentru cunoaşterea, prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse din tutun, ce provin din Ucraina, Republica Moldova sau sunt transportate pe Marea Neagră”. Acţiunea este în curs de desfăşurare, în sistem integrat, cu participarea structurilor  Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei Române şi cu sprijinul informativ-operativ al DGIPI, DGA şi SRI.”.

Etichete: , , ,

4 comentarii la “Fata dura si nevazuta a contrabandei cu tigari” Subscribe

 1. Monica 08/06/2010 at 03:02 #

  Mda, deci se pricep companiile de tutun sa faca lobby pe langa guvernanti. Outdoorurile ma enerveaza la culme, si eu nici macar nu sunt fumatoare. Dar mi-e greu sa cred ca daca Domnul Gelu nu vindea tigari am fi avut parcare supraetajata in buricu' Bucurestiului.

  • Dollo 08/06/2010 at 12:26 #

   Eu as zice ca Piatra Neamt arata asa de bine si datorita domnului Gelu. Deci cu cat mai multi domni Gelu, cu atat mai frumoase si mandre orase 🙂

 2. oana 08/06/2010 at 23:11 #

  tare :)) cred ca domni geli de-astia sunt peste tot. la crangasi, la intrarea la metrou in acel parculet, le-am vazut pe organele de politie cum cumparau tigari de contrabanda. deci cui ii pasa si mai ales de ce, nu?

  • Dollo 08/06/2010 at 23:15 #

   Pai le pasa lui Blaga si Vladescu :)) Pesemne s-o fi subtiat comisionul si se mira si ei de ce 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.