Prostii se sinucid mai repede

„Fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor va fi imparatia cerurilor!” - un studiu facut pe un milion de barbati din Suedia releva ca sinuciderile sunt mai frecvente la cei cu IQ mic.

Barbatii cu un IQ scazut sunt mai predispusi la sinucidere, zice un studiu descoperit de Health.com. Chiar de patru ori mai predispusi decat posesorii unui IQ mai mare, iar pe masura ce scade coeficientul de inteligenta cresc si „sansele” unei sinucideri de succes. „Fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor va fi imparatia cerurilor!”, celebrul indemn al lui Iisus, cunoaste astfel o intrebuintare imediata, fara mijlocirea indoctrinarii religioase, ba chiar impotriva ei am putea spune, de vreme ce biserica le refuza sinucigasilor dreptul la o slujba in biserica.

Uitati tot ce ati auzit pana acum: prostii traiesc mai mult, nu te pune cu un prost, ca are mintea odihnita, prostul nu se lasa pana cand nu spune ceea ce stie… Nimic din tot ce stiati pana acum nu se potriveste cu rezultatele studiului facut de, cum altfel, cercetatorii britanici.

Stirea poate parea surprinzatoare pentru aceia care erau tentati pana acum sa asocieze sinuciderea cu geniile artistice gen Hemingway sau Van Gogh. „Este o perceptie conform careia persoanele cu IQ ridicat sunt si mai nevrotice, anxioase si depresive, gen Woody Allen”, zice Karestan Koenen, psiholog si profesor asociat la Scoala de Sanatate Publica Harvard. „Dar literatura de specialitate e foarte clara, persoanele cu IQ scazut prezinta un risc crescut nu numai de afectiuni mentale, dar si de tot felul de probleme psihice”, a adaugat Karestan Koenen care, desi n-a fost implicata in acest studiu, a facut totusi cercetari extinse asupra legaturii dintre IQ si sanatatea mentala.

Studiul, care a fost publicat pe site-ul British Medical Journal, a urmarit peste un milion de barbati recrutati in armata in Suedia, pe durata a 24 de ani. Tuturor li s-a facut un test (obligatoriu la recrutarea in armata) standard de masurare a IQ-ului, intre varstele 16 si 25 de ani. Cercetatorii au descoperit ca rata suicidului crestea pe masura ce IQ-ul scadea. Rata era de o sinucidere la 22 de subiecti, in timp ce la barbatii cu cele mai mari valori de inteligenta rata suicidara abia daca atingea 1 la 200. Rata totala a sinuciderilor in cadrul studiului a fost de 1,6% sau 1 la 60.

Intre indivizii studiati, barbatii cu cel mai scazut IQ erau de noua ori mai predispusi la sinucidere decat cei cu IQ-ul cel mai ridicat. Chiar si dupa ce au fost luate in calcul si alte influente, cum ar fi statutul socio-economic, educatia, indicele masei corporale, rata predispunerii la suicid a ramas de 3,5 ori mai mare la barbatii mai saraci cu duhul decat la ceilalati.

„Nu vorbim despre un studiu facut in spital sau despre un segment bolnav de populatie, asa ca rezultatele pot fi generalizate asupra intregii populatii”, pretinde seful cercetatorilor, David Batty, doctor la „Wellcome Trust Fellow at the Medical Research Council, in Glasgow, Scotland”, institutie care a finantat studiul.

Totusi, autorii cercetarii spun ca rezultatele nu s-ar putea generaliza si asupra femeilor, asupra barbatilor mai in varsta sau asupra barbatilor din alte tari. Batty explica fenomenul prin incapacitatea barbatilor cu IQ scazut sa vorbeasca despre problemele lor si astfel sa-si rezolve potentiale crize in care se afla. „Indivizii cu IQ ridicat sunt mai capabili sa le vorbeasca prietenilor sau medicilor despre problemele prin care trec. De asemenea ei pot gasi mai repede solutii de rezolvare decat barbatii cu IQ scazut, pot realiza mai din timp ca trebuie sa consulte un medic, sau ca trebuie sa trateze cauza unei probleme ca sa elimine efectul, si astfel ajung mai rar la ganduri de sinucidere, schimband eventual job-ul sau relatia”, e de parere David Batty.

Testele IQ aplicate soldatilor din Suedia, pe care s-a facut studiul, sunt un pic diferite de cele aplicate soldatilor americani. Ele includ probleme de logica, jocuri vizuale, dar si intrebari de vocabular si de fizica sau chimie – elemente de baza. Poate de aceea scorul cel mai mic in Suedia echivaleaza cu 73 sau mai scazut in SUA, iar cel mai ridicat cu 127 sau peste.

Din pacate pentru Romania, nici de data asta nu e Suedia, ca poate altfel ar fi stat lucrurile daca aveam si noi o rata crescuta de sinucideri in randul unui anumit segment de populatie 😀

Fara nicio legatura cu ce am scris mai sus, am cautat pe internet o definitie a expresiei „fericiti cei saraci cu duhul” si uite ce am gasit pe site-ul ProFamilia: „Programa crestina nu este constituita dintr-o detasare irenica, poate chiar teoretica, de propriile personalisme si de propriile averi, ci este necesar ca ea sa fie si reala. Bunurile materiale precum sanatatea fizica, puterea, gloria, calitatile intelectuale sau spirituale, sunt o tentatie constanta pentru a uita de Dumnezeu sau pentru a-si pune propria încredere în valorile umane. De aceea trebuie un minimum de suferinta, saracie materiala, vreun insucces pentru ca omul sa ia cunostinta de adevarata sau fictiva sa saracie spirituala. Saracul cu duhul nu se naste astfel, ci devine si ramâne cu pretul unor enorme sacrificii si renuntari continui împotriva aspiratiilor instinctive ale simturilor, pretentiilor inteligentei, ironiilor soartei, lipsei de întelegere din partea celorlalti.” – preot Alois Moraru.

Etichete: , ,

3 comentarii la “Prostii se sinucid mai repede” Subscribe

  1. Monica 17/06/2010 at 22:19 #

    Ah, ai reusit sa ma distrezi dupa o zi obositoare de munca. Oricat de morbid le-ar parea unora subiectul, partea de final nu are cum sa nu te amuze.

    "Bunurile materiale precum …. calitatile intelectuale…sunt o tentatie constanta pentru a uita de Dumnezeu… Saracul cu duhul nu se naste astfel, ci devine si ramâne cu pretul unor enorme sacrificii si renuntari continui împotriva…pretentiilor inteligentei…"

    Oare mai traieste preotul asta, sau in cazul lui nu se aplica studiul? 😀

    • Dollo 17/06/2010 at 23:56 #

      @Monica – Pai traieste, ca da sfaturi pe site-ul de care am zis, deci e si in ton cu cuceririle tehnicii 🙂 Discursul era mai lung, si raspunde la intrebarea unei credincioase, care intreba cum e chestia asta cu saracia in duh. Dar in mare cred ca parintele a cam abuzat de cuvinte desarte, ca s-o abureasca pe sora intru credinta 😉
      @Dragomir – Nu auzisem de „fructele” astea, dar acum ca m-ai facut atenta o sa le caut in piata :)) Cat despre studiu, da, si mie mi se pare ca se aplica putin spre deloc pe populatia globala…

  2. Dragomir 17/06/2010 at 23:28 #

    Dragut studiul, dar se pare ca functioneaza mai mult pe masculi tineri cu indoctrinare in fortele armate. Cred ca e un factor important faptul ca esti antrenat sa asculti de comandati, sa ucizi si sa-ti risti viata…

    "Bunurile materiale precum sanatatea fizica, puterea, gloria, calitatile intelectuale sau spirituale"

    Aceasta fraza este un exemplu excelent de prostie, asemanator cu sirul: "Fructele precum radacina, scoarta, frunza, fluturii si pelicanii…"

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.