Revanşa lui Tokes

Cum se face ca Romania va avea primul vicepresedinte al Parlamentului European pe care niciun europarlamentar roman nu-l va vota? Pentru ca e ungur

Primul vicepreşedinte al Parlamentului European din partea României este un… maghiar. Episcopul reformat Tökes Laszlo, propus de grupul politic din care face parte – popularii europeni, (cel mai mare din PE, n.r.). Sesiunea plenară a forului legislativ european, la care s-a discutat acest subiect, a fost destul de „agitată”, căci investirea a fost contestată de o parte dintre deputaţii europeni, inclusiv români.

Ce este interesant este că propunerea lui Tökes drept candidat a venit din partea reprezentanţilor Ungariei în grupul PPE, ceea ce constituie o premieră în istoria instituţiei. Ungaria „pierde” acest post prin demisia unui deputat, chemat la Budapesta pentru a ocupa o funcţie similară în parlamentul naţional. În fapt, locul vacantat aparţine partidului FIDESZ din Ungaria, deci deputaţilor unguri şi nu românilor.

Este motivul principal pentru contestarea candidaturii lui Tokes. Regulamentul PE stipulează  că o asemenea poziţie este acordată prin negocieri între grupurile politice, la început de mandat, în baza numărul de mandate ale unui grup politic şi de numărul de deputaţi ai unei  ţări, şi nu unei persoane, mai ales când ea este aleasă pe listele altei ţări. În plus, o mare parte dintre deputaţii români îl contestă pe Tokes şi pentru faptul că la intervenţiile sale în plenul PE el nu vorbeşte niciodată în limba română, ci in limba maghiară, iar în discursurile sale nu pierde nicio o ocazie de a critica şi ataca România pentru „atacurile repetate” la adresa minorităţii maghiare din România.

Pentru a înţelege însă pe deplin această poveste trebuie să revenim la perioada 2007-2008, după primele alegeri pentru Parlamentul European organizate în România, după aderarea la Uniunea Europeană. La acel moment, Laszlo Tokes, proaspăt deputat european, ales fără listă de partid, ci ca simplu independent, avea să se izbească de rezistenţa actualilor săi colegi de grup (în speţă deputaţii români care reprezintă în prezent PD-L, n.r.), şi care au respins cererea sa de a face parte din PPE, tocmai pe motiv de discurs şovinist şi anti-românesc. Fără acest acord al colegilor din PPE, solicitarea sa nu a putut fi avizată favorabil, iar Tokes s-a îndreptat la acel moment către alt grup politic.

Am putea spune deci că nominalizarea de acum la funcţia de vicepreşedinte al PE, la propunerea colegilor ungari, este revanşa lui Tokes pentru respingerea cererii sale din 2008. Indirect acest lucru este confirmat de deputaţii PD-L, care spun, prin vocea lui Marian Jean Marinescu, că eurodeputaţii români din PPE au fost puşi într-o situaţie „fără ieşire” de propunerea ungară „fără înţelepciune” privind susţinerea lui Laszlo Tokes pentru funcţia de vicepreşedinte al PE. „A fost o poziţie împărţită în grup. Noi am fost puşi într-o situaţie fără ieşire, pentru că delegaţia Ungariei a propus fără înţelepciune pe domnul Laszlo Tokes pentru funcţia de vicepreşedinte al PE, pentru că ei renunţă la cel care deţinea această funcţie. Ei au renunţat la un om din propria delegaţie pentru a propune un membru al unei alte delegaţii naţionale”, spune Marinescu. El susţine că nici o altă delegaţie naţională nu a propus un candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al PE la care a renunţat Ungaria. „Domnul Stolojan a încercat să explice că pe locul la care a renunţat delegaţia Ungariei poate că vor şi alte delegaţii naţionale să propună un candidat. Din păcate, nici o altă delegaţie nu a dorit să-şi propună un candidat. Practic, nici nu a fost un vot pentru domnul Laszlo Tokes. A fost o aprobare prin aclamaţie, aşa se numeşte procedura”, explică Marinescu. Aşteptăm cu interes deosebit şi intervenţia la Strasbourg a lui Corneliu Vadim Tudor.

UPDATE:

László Tőkés: noul vicepreşedinte al Parlamentului European. La iniţiativa grupului PPE, László Tőkés, Membru al Parlamentului European şi al Biroului acestuia, a fost ales cel de-al 11 vicepreşedinte al Parlamentului European. Domnul László Tőkés (PPE, RO) a fost ales cu 334 voturi pentru şi 287 abţineri şi îl înlocuieşte pe deputatul european Pál Schmitt, care, în urma alegerilor din Ungaria, a fost ales preşedintele parlamentului maghiar.

Tags: , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.