Daca v-ati saturat de salate de vara e timpul sa va coaceti un pic in bucatarie, ca sa gustati ceva interesant: chiftelute umplute cu masline. Mama a facut asa: a cumparat carne de porc, a tocat-o, si a facut din ea mai multe chestii inrudite: chiftelute, sarmalute in foi de vita (cu iaurt rece…), ardei umpluti si ciorba cu perisoare.
Dar, ca sa nu exageram cu gatitul, va propun azi doar reteta de chiftelute.
Asadar, o jumatate de kg de carne tocata, se amesteca cu sare, piper, o ceapa mare tocata marunt sau data prin masina de tocat (dupa carne), un cartof crud dat pe razatoarea mica si stors bine de apa, un ou crud, verdeata (marar, patrunjel, cimbru, oregano), miezul unei felii groase de paine inmuiat in lapte si doua capatani de usturoi pisate.
Pont: mama caleste un pic ceapa tocata, ca sa faca astfel amestecul de carne mai pufos
Se omogenizeaza aceasta compozitie apoi se pregateste pentru prajit. Se face o turtita de carne in mijlocul careia se pune maslina, se infasoara, se da prin faina si se prajeste ca orice chiftea.
Reteta mamei a fost cu masline negre, din care a scos samburii, iar in locul lor, in mijlocul maslinei a bagat o bucatica mica de cascaval (care la prajire s-a topit, evident). Se pot face, insa, si cu masline verzi umplute cu migdale. Le gasiti gata umplute in comert, nu va mai chinuiti sa scoateti samburii, iar cand muscati din chiftea veti descoperi cu placere si maslina si migdala.
Sper ca v-am facut pofta! 🙂
Dollo, pe cand retetele facute de tine? 😛
P.S. De unde ne putem procura si noi o mama ca a ta? 🙂
Ehe, mamele ca a mea vin la pachet si cu alte „accesorii”, asa ca gatitul asta special e asa, un bonus 🙂