Il camino de Transilvania

Il camino spre Spania porneste din Transilvania. Aveti duminica asta sansa unui antrenament

Ati visat vreodata sa parcurgeti celebrul Il camino, drumul pelerinilor catre Santiago de Compostela, care pleaca de oriunde din Europa si se opreste in Spania, aproape de capatul continentului? Aveti ocazia sa faceti un mini antrenament pentru asta. Incepeti cu un drum mai scurt, dar care v-ar putea oferi cateva satisfactii indelungate 🙂 Transilvania noastra este un excelent start pentru Il camino.

Avem asadar inca o invitatie de la Transilvania Brunch – sunteti deja familiarizati cu conceptul – pentru duminica si luni in doua sate sasesti minunate: Carta si Altana.

Detaliile de la organizatori:

„Invitatia noastra nu e intamplatoare: duminica, 25 iulie, este ziua Sfantului Iacob, cel care a generat cel mai cunoscut drum de pelerinaj din Europa, cel catre “campul cu stele” din peninsula iberica: Santiago de Compostella, cunoscut ca St. James’ Way, El Camino de Santiago, Le Chemin de Saint Jacques sau Jakobsweg.

Nu e intamplatoare nici locatia aleasa de noi: comuna Cirta/Kerz din judetul Sibiu (pe drumul Sibiu-Brasov, in apropierea intrarii pe Transfagarasan), cea mai estica abatie a calugarilor cistercieni. Din chiliile monahilor de odinioara a mai ramas la sud de biserica un zid inalt, pe care se pastreaza inca ferestrele geminate incheiate cu arc in plin cintru, un spatiu de o stranie frumusete.

Programul propus este si el in ton cu momentul si locul: incepem la ora 19:00 cu o scurta piesa de teatru pusa in scena de elevii scolii din sat, mergem apoi in biserica evanghelica (care ocupa azi de fapt doar corul si absida fostei bazilici) pentru a asculta un concert de orga cu muzica din Barocul german – Chiesa Evangelica Tedesca, sustinut de Cipriana Smarandescu, venita in pelerinaj transilvan tocmai de la Roma. Luam o mica pauza pentru a degusta prajiturile pregatite de localnici, timp in care admiram fotografiile realizate de copiii din sat pe parcursul unui atelier foto desfasurat aici. Incepem partea a doua a cocktail-ului cultural cu o scurta prezentare a drumului de pelerinaj catre Santiago de Compostella si apoi, la lasarea intunericului, „asistam” neputinciosi la Prabusirea casei Usher – proiectia unui film francez inspirat de povestirea lui Poe, cu muzica originala live si versuri din Baudelaire –, impreuna cu Ansamblul Einuiea şi actrita Crenguta Hariton din Bucuresti.

A doua zi, luni 26 iulie, daca nu sunteti prea obositi, va invitam sa ne continuam pelerinajul si sa trecem din valea Oltului in valea Hartibaciului, la Altana/Alzen, o comuna de pe drumul care duce de la Sibiu la Agnita, in care vom gasi una dintre cele mai numeroase dar si inimoase comunitati sasesti rurale din tara. Aici vom sarbatori inaugurarea Centrului de Informare pentru Patrimoniu, deschis de Asociatia Mioritics, cu sprijinul UNESCO Venetia, in casa Gerendi din centrul comunei, o cladire istorica recent restaurata. In cele trei incaperi ale casei, vom putea vedea la lucru, la roata de tors si razboiul de tesut, pe cele 8 fete indrumate de tusa Silvia, vom putea asculta cantece de claca specifice lucrului la razboi, cantate de 6 membri ai corului comunal, imbracati in straie populare, si vom asista la bucuriile celor mici, care participa la un atelier de confectionat papusi condus de Silviu Fologea”.

Tags: ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

gardul

Proba șanțului și a zidului drept la sate; Viață de turnător de beton la mână; Azi ești tânăr și mâine îți cumperi gard jaluzea

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci