Medicamentul anti-lesbianism

Doctorul Maria New considera ca e anormal ca femeile sa nu-si doreasca copii sau sa nu-si doreasca sa faca sex cu barbatii, sau sa imbratiseze o cariera masculina, iar aceasta anormalitate poate fi tratata inca din perioada intrauterina cu dexamethason. Acest steroid va transforma fetele in sotii si mame exemplare.

Se numeste dexamethason si a starnit un scandal in SUA, dupa publicarea unor studii in care cativa specialisti s-au contrat pe tema prescrierii sau nu a acestui medicament gravidelor. Medicamentul e un steroid, neaprobat de Agentia Medicamentului din SUA (FDA), dar e prescris de medici gravidelor care prezinta risc să nască un copil cu ceea ce in engleza se numeste Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH). Adica o tulburare genetica ce apare in cazurile in care fatul este expus intrauterin la un nivel ridicat de hormoni masculini. Iar asta cauzeaza fetelor, de exemplu, simptome cum ar fi voce profunda, par pe fata si organe genitale deformate, adica clitorisul e asa de mare incat seamana mai degraba cu organul masculin.

In opinia unor medici, medicamentul dexamethason ar impiedica dezvoltarea la fat a acestor tulburari genetice. De aici si impresia, dezbatuta in presa, ca medicii care prescriu dexamethason gravidelor o fac pentru ca acestea sa fie sigure ca nasc fete cu aspect si comportament feminin. Adica, pe scurt, medicamentul ar fi antilesbianism. La o cautare simpla pe fratele google gasiti ca si in Romania sunt destui medici care recomanda acest medicament gravidelor, sub pretextul ca ajuta la dezvoltarea plamanilor fatului, deci benefic mai ales in cazurile de risc de nastere prematura.Newsweek scrie ca scandalul a izbucnit in februarie anul acesta, cand bioeticiana Alice Dreger de la Northwestern University a dezvaluit controversata practica a unor doctori care le prescriu acest steroid gravidelor, ca sa impiedice fatul sa dezvolte „un gen ambiguu”, respectiv CAH.

Dreger a scris un eseu pe un forum de bioetica din New York, acuzand in special un endocrinolog pediatru – Maria New, de la Mount Sinai Medical Center din News York – ca prescrie dexamethason gravidelor ca sa previna CAH. Mai mult, Dreger spune ca Maria New foloseste dexamethason ca sa previna lesbianismul, si sa contribuie astfel la nasterea unor fete cu conceptii traditionaliste, care sa nu respinga mai tarziu ideea de maternitate sau sa aleaga meserii ce apartin preponderent barbatilor. Cu alte cuvinte madam New asta ar fi impotriva ideii de femeie moderna, si incearca, intrauterin, sa pastreze femeia la statutul rezervat ei prin anii 50, comenteaza Sharon Begley, autoarea articolului din Newsweek.

Maria New ar fi publicat cateva studii in care spunea ca acest CAH poate afecta orientarea sexuala a fetelor, interesul lor ulterior pentru maternitate, precum si joaca din copilarie cu papusile sau masinutele. Un articol incriminator la adresa Mariei New a fost publicat si de Time luna trecuta, fiind acuzata ca prescrie dexamethason gravidelor, desi acest steroid nu e aprobat de FDA.

New a fost acuzata, tot de Dreger, ca ar fi afirmat in anuarul Academiei de Stiinta din New York ca ar fi anormal ca femeile sa nu manifeste interes in a avea copii sau sa aiba relatii sexuale cu barbatii, sau sa imbratiseze o cariera masculina, iar aceasta anormalitate poate fi tratata inca din perioada sarcinii cu dexamethason.

Acest termen „anormal” i-a facut pe activistii pentru drepturile gay sa vada rosu in fata ochilor. Ulterior a fost descoperita o caseta video din 2001 in care Maria New ar fi sugerat parintilor ca tratamentul cu dexamethason tinteste transformarea viitoarelor fete in sotii si mame exemplare.

New a raspuns, totusi, intrebarilor Newsweek printr-un comunicat scurt si sec in care respingea acuzele ce i se aduc si spunea ca nu a prescris niciodata in sase ani dexamethason gravidelor. Ziarista de la Newsweek inclina sa o creada, si spune ca mai degraba New a incercat sa trateze CAH, nu sa previna lesbianismul sau sa produca o serie de „Stepford Wives” – aluzie la filmul celebru care s-a difuzat si in Romania.

Totusi, Time o acuza explicit pe News, ca desi nu a prescris personal gravidelor dexamethason, le-a trimis la alti doctori care au facut-o, incurajand aceasta practica.

In plus, Dreger considera ca gravidele carora li s-a administrat acest steroid neaprobat de FDA sunt astfel folosite fara consimtamantul lor intr-un soi de cercetare, pentru explorarea orientarii sexuale a fatului.

Controversa asupra prescrierii de dexamethason gravidelor nu e singura starnita de Dreger, mai spune ziarista de la Newsweek. Luna trecuta aceeasi bioeticiana ar fi dezvaluit practicile unui pediatru neurolog – Dix Poppas, de la Weill Medical College de la Cornell University – care a indepartat bucati din clitorisul unei fete care suferea de CAH. Dezbaterea s-a dus pe ideea daca operatia de modelare a clitorisului ar fi necesara si daca o asemenea „suferinta”, cum ar fi un clitoris mare, cauzeaza probleme psihice fetelor. Ce-a indignat-o mai tare pe Dreger a fost maniera in care le-a „atins” doctorul pe fetele respective: „le-a scurtat chirurgical clitorisul cu un instrument chirurgical si/sau cu un dispozitiv vibrator, apoi a intrebat fetele cat de puternic au simtit atingerea lui pe clitoris”.

Articolul din Newsweek are totusi un final incert, ziarista concluzioneaza ca ambele metode – atat scurtarea chirurgicala a clitorisului, cat si influentarea creierului fatului prin tratament hormonal – sunt incercari disperate ale medicilor de a-si mentine pacientii in niste tipare rigide de gen. Ambele metode incearca astfel sa mentina femeia la cratita sau cu copilul in brate, cand lumea a evoluat si femeia a depasit in general aceasta conditie. „Desi multi dintre noi gandesc ca lumea moderna si stiintifica a trecut aceste bariere, multi dintre medicii si oamenii de stiinta din comunitate nu au facut-o inca”, a conchide Sharon Bigley.

Eu as zice ca e interesant cum aceasta polemica, despre rolul femeii in societate si rezumarea ei la conditia de sotie si mama, e dusa chiar de doua femei, care au reusit sa-si depaseasca conditia asta minimalista si vorbesc acum de pe baricadele unor meserii alta data stapanite numai de barbati.

Etichete: , , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Regrete eterne fără semnul exclamării

Discuție despre pronumele de politețe pe marginea unei jerbe mortuare în Piața de flori George Coșbuc: se zice „nu vă vom uita niciodată” sau „nu te vom uita, fată?” 😉

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.