Mie mi-e dor de Portugalia. Voua?

Mi-e dor de senzatia de vacanta de pe strazile portugheze, de fado ascultat in carciuma din Bairo Alto, unde si clinchetul tacamurilor se petrece in șoapta, din respect pentru cantaret. Mi-e dor de valurile oceanului si de pescarii care se afunda in ele dis de dimineata, pana la brau, ca sa-si castige traiul modest de zi cu zi, si ca sa ne puna noua pe mese, turistilor, fructe de mare.

Anul trecut pe vremea asta mancam scoici in sos de vin si usturoi si beam vin verde la o terasa din Monte Gordo, in sudul Portugaliei. Am fost in Portugalia de patru ori, in trei ani la rand. M-as mai duce de tot atatea ori cel putin, si tot nu ma voi satura de senzatiile pe care tara asta mica, de la capatul Europei, ti le ofera cu atata simplitate si generozitate.

Mi-e dor de senzatia de vacanta de pe strazile portugheze, de fado ascultat in carciuma din Bairo Alto, unde si clinchetul tacamurilor se petrece in șoapta, din respect pentru cantaret. Mi-e dor de valurile oceanului si de pescarii care se afunda in ele dis de dimineata, pana la brau, ca sa-si castige traiul modest de zi cu zi, si ca sa ne puna noua pe mese, turistilor, fructe de mare. Mi-e dor de lumina aia incredibila, formata de soarele arzator, cerul senin si apele albastre ale oceanului, si de modul in care face ea sa arate acoperisurile caramizii ale caselor.

Portugalia. Una dintre „dispretuitele” tari PIIGS – Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania. Where the fine things are, cum ar zice englezu. Pentru mine Portugalia este raiul. De aci, de aproape, din Europa 🙂

Acum ca m-am spovedit, va provoc la reciprocitate. Daca aveti in suflet un loc ca Portugalia mea, va rog sa-mi scrieti care e locul vostru de suflet si ce v-a placut acolo? De ce v-a cucerit? Poate facem asa un soi de lista de destinatii de vacanta, intr-o vara in care vacanta pare mai greu de conceput ca niciodata, pentru multi.

Va rasplatesc in avans cu niste poze din „meu Portugal”.

Etichete: , , , , , , , , , , ,

10 comentarii la “Mie mi-e dor de Portugalia. Voua?” Subscribe

  1. vladmed 06/02/2011 at 17:47 #

    Buna Ziua!Am citit articolul tau si m-a impresionat mai ales ca e una dintre tari pe care o voi vizita la sfarsitul lunii mai,si fiindca nu am mai fost niciodata cautam pareri pe net despre tara.Oricum,nimic nu se compara cu impresiile personale,asa ca voi scrie dupa ce ma voi intoarce.O singura nelamurire am,cu ce avion ai zburat,ca eu ce am cautat au escale destul de mari…

    • Dollo 06/02/2011 at 19:38 #

      Vladmed – Am folosit AirFrance ori KLM ori Alitalia. Zborurile au avut escala la Paris, Amsterdam sau Milano (parca), si da, cam dureaza. Dar am preferat sa rezerv biletele mai din timp si astfel le-am gasit la preturi relativ similare cu cele de low cost. Iar daca alegi o cursa de dimineata din Bucuresti, ajungi pe la pranz la Lisabona. Fie ca ramai in oras sau pleci in sud sau nord, ai suficient timp pana seara sa ajungi unde vrei. Exista si zbor direct Bucuresti-Lisabona cu BlueAir din cate stiu. Nu l-am folosit, iar Blue Air mi-a lasat o impresia proasta atunci cand le-am folosit serviciile. Ce iti recomand e sa-ti planifici vacanta inca de acasa, sa rezervi pe internet tot, masina, cazare, bilete de avion, din timp. Portugalia n-o sa te dezamageasca, eu o iubesc 🙂

  2. Xanaxdu 24/05/2011 at 16:32 #

    Dollo, Planuiesc o excursie de vreo 10 zile in Portugalia in vara asta. Ai vrea sa imi spui care ar fi, din experienta ta, locurile de neratat, dincolo de Lisabona si Porto, ca sa imi pot stabili itinerarul? Multam in avans.

    • Dollo 24/05/2011 at 17:02 #

      Te felicit si te invidiez 🙂 Preferi sa-ti scriu pe email? Ar fi mai multe de spus.

  3. Xanaxdu 25/05/2011 at 10:23 #

    OK, scrie-mi pe adresa de email. Si multumesc in avans pentru timpul tau pe care mi-l dedici (doar mie, pe emailul privat 🙂 )

  4. George E. Taulescu 08/05/2012 at 22:47 #

    Buna! astept si eu cateva sfaturi turistice, de vacanta!…vom ajunge la sf. iulie in zona Viseu. avem masina la disp. si mi-ar place un ..itinerariu…este prima experienta portugheza :)…multumesc!

    • Dollo 08/05/2012 at 22:53 #

      George, găsești în postarea asta mai multe sfaturi despre ce ar trebui văzut în Portugalia. La Viseu eu n-am ajuns, dar e destul de aproape de Coimbra și Porto, deci dacă nu ai prea mult timp la dispoziție te poți mulțumi și doar cu aceste două variante 🙂 Deși Lisabona e totuși musai de văzut… Te invidiez 🙂

  5. adrian 15/05/2015 at 11:57 #

    Salut,

    In august vrem sa mergem in Portugalia pentru 7 zile – 3 in Lisabona si 4 in Algarve. Unde imi recomanzi sa stau in Algarve (Portimao, Albufeira, Lagos, etc.) astfel incat sa fie convenabil pentru mijloacele de transport in comun (avem bilete de avion doar pana in Lisabona). Unde avem mai multe de vizitat si avem legaturi bune la transportul in comun ca sa vizitam si alte statiuni?

    Orice informatie mi-ar fi utila daca ai timp. Imi poti scrie pe e-mail…Multumesc

    • Dollo 15/05/2015 at 12:21 #

      Mie cel mai mult mi-a plăcut la Monte Gordo, penultima localitate din sud, înainte de granița cu Spania. Dar cred că dacă vreți să fiți aproape de diverse distracții e bine să alegeți o localitate mai la mijlocul Algarve, ca să fiți aproape de Faro, de exemplu, care este un oraș mai mare. Nu am folosit transportul în comun între stațiuni pentru că am avut mașină închiriată de fiecare dată, dar știu că de la Lisabona la Faro există legături foarte bune, autocare civilizate, la prețuri rezonabile. O mașină e utilă dacă vreți să vă plimbați în mai multe stațiuni, însă lucruri de văzut nu sunt neaparat în Algarve, care este până la urmă o zonă de plajă și lenevit, ci în preajma Lisabonei sau înspre nord – mergând spre Porto. Dar poate mai mergeți o dată și pentru asta 🙂

  6. adrian 15/05/2015 at 12:34 #

    Ms.

    Eu ma gandeam la Portimao la inceput pentru ca am vazut ca sunt multe plaje de vizitat. Apoi m-am orientat spre Albufeira ca am vazut ca e cam la mijloc si de acolo pot ajunge si la Faro si in Portimao mai usor. Acum vorbesc teroretic ca habar nu am daca sunt mijloace de trqansport in comun regulate si accesibile de unde voi gasi eu cazare.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…