Salon american, nastere romaneasca, la Maternitatea Polizu

O firma privata a dotat maternitatea Polizu cu un salon unic de nasteri, elegant ca in filmele americane, la care ziua de spitalizare costa 80 de euro, iar nasterea e gratis

Stiti scenele alea din filme in care ea se trezeste intr-un salon plin cu flori, amenajat in stil usor burghez, cu mobilier alb, pictat cu alte flori, cu perdelute fluturand la feresti, cu animalute de plus prin diverse colturi, inconjurata de o lumina calda si blanda, iar de pe marginea patului – de spital, desigur – ii zambeste fericit el, care-i spune: „iubito, avem o fetita frumoasa ca tine!”

Acuma amintiti-va cand ati nascut voi, intr-o sala de „expulzie/nasteri” in care mai urlau alte femei, in care mobilierul era de pe vremea cand si mama v-a facut pe voi, in care moasa sau doctorul v-a strigat din cand in cand, ca sa va incurajeze „de ce tipi acuma, cand te-a mancat in p… nu te-a durut?”. Apoi cand v-ati trezit in salonul in care mai erau alte mame, va zambea fericit un borcan cu compot pus pe masuta alba de metal de la capul patului, iar asistenta v-a dat un ordin percutant: „haideti mamelor la alaptat, ca de acum mai aveti o gura de hranit!”.

Da, da, ambele experiente sunt reale, doamnelor, si chiar daca unele dintre voi au avut norocul, pe meleaguri romanesti, sa nu traiasca extrema a doua, nici pe prima n-au experimentat-o, cu siguranta, pana acuma.

Clipa salonului decorat ca-n filme a venit, insa, si pe la noi si s-a stabilit in celebra maternitate Polizu. Daca vedeti fotografiile o sa ziceti, ca si mine, ca nu-i adevarat. Si totusi cica ar fi.

„Este vorba de o noua abordare in managementul nasterii fiziologice ce inlocuieste vechiul concept de sala de pre-travaliu si sala de de expulzie/nastere. Acestea sunt inlocuite de o rezerva cu un inalt grad de echipare tehnica,  in care au loc succesiv travaliu, nasterea si recuperarea mamei.

Conceptul este completat de o rezerva CONFORT in care mamica este mutata dupa nastere impreuna cu bebelusul si unde aceasta va sta pana la externare, in cele mai bune conditii de mobilare si dotare. Atat salonul unic de nastere cat si rezerva CONFORT vor fi gasite, pentru moment, exclusiv la Maternitatea Polizu din Bucuresti. Echipamentele si mobilierul au fost furnizate de compania Radius Medical in cadrul unui proiect – pilot.

Conceptul Salon Unic de Nastere, in limba engleza Single Room Maternity Center (SRMC), reprezinta tipul de nastere preferat in proportie de peste 90% de femeile din SUA. Americanii au fost primii care au adoptat acest concept, urmati, ulterior, de europeni si de restul lumii. Conceptul presupune aplicarea unor principii dintre care cel mai important este centrarea pe pacient si pe nevoile acestuia”.

Asa zice comunicatul firmei care a platit si utilat salonul asta pilot. Completarea, aflata ulterior, e ca plata pe care trebuie s-o faci ca sa beneficiezi de onoarea de a naste in acest minunat salon este de 80 de euro ziua de spitalizare. Cu mentiunea, zice agentia de PR care a diseminat comunicatul, ca nasterea e gratuita. Adica doamnele care sunt deja pe lista vreunui doctor de la Polizu, si asteapta sa nasca, se pot programa la salonul minune, „in limita locurilor disponibile” evident. Mai departe, cat dau ele doctorului, asistentelor, moasei si altor persoane de utilitate care se vor invarti in jurul patului, e deja alta poveste, care depaseste cu mult modica taxa de 80 de euro pe zi ceruta de salon.

La banii astia – ceva mai putin decat percep clinicile private – va fi cu siguranta inghesuiala la salonul unic de nasteri de la Polizu. Nu ne ramane decat sa speram ca spitalul va avea suficiente fonduri ca sa intretina si sa igienizeze dotarile cu care a cadorisit-o firma privata, altfel sa nu asistam peste ceva timp la episoade triste de nasteri romanesti, in saloane americane, dotate cu stafilococi de provenienta extraterestra.

Tags: ,

12 Responses to “Salon american, nastere romaneasca, la Maternitatea Polizu” Subscribe

  1. Béranger 14/07/2010 at 13:00 #

    În România să nu crezi nici ceea ce vezi.

    • Dollo 14/07/2010 at 14:06 #

      Beranger – asta e bun de slogan turistic. Ca tot cauta madam Udrea brandu cu lumanare acuma 🙂

  2. Gilbert 14/07/2010 at 13:03 #

    În sfârşit aud ceva de bine din România… Cred că lucrurile încep să se îndrepte într-o direcţie corectă şi cinstită (nu vreau să folosesc vorba lu' nea Nelu).

  3. Monica 16/07/2010 at 03:21 #

    Arata foarte bine, dar oare personalul medical se comporta altfel odata ce paseste pe usa salonului? Nu de alta, dar decorul e doar una dintre problemele cu sistemul de sanatate.

  4. Daniel 21/07/2010 at 04:27 #

    Cred ca n-ati fost atenti pana la sfarsitul relatarii de va tot minunati asa : costa 80 euro/ zi !!!!

    • Dollo 21/07/2010 at 13:11 #

      Da, dar la privati e mai scump!

  5. Daniel 21/07/2010 at 17:58 #

    Pai la privati lucreaza acelasi personal ca in spitalele de stat……

    • Dollo 21/07/2010 at 19:54 #

      Deci teoretic n-ar avea de ce sa fie mai scump la privati, si totusi este

  6. Andreea 21/07/2010 at 21:45 #

    Ba ar trebui sa fie mai scump inclusiv teoretic, pentru ca finantarea sectiei din spitalul public este subventionata de stat, plus ca e un proiect pilot si atunci si investitorul "da mai ieftin".

  7. Messa 27/02/2011 at 12:43 #

    Mda, mie mi-e indiferent că arată a sală de așteptare dintr-un salon de coafură. Eu vreau doar să fie curat, să nu fie televizor sau dacă este, să am telecomanda la îndemână și să nu-l pornească vreo nesimțită de la neonato când dorm, patul să nu fie înalt, să pot să mă dau jos din el și indolentele alea de asistente și infirmiere să îmi aducă ce am nevoie când am nevoie, calmante și lapte pentru copil la timp și să nu-mi omoare plodul și nici pe mine în timpul celor 3-5 zile de arest. Că nu-i pot zice internare.

  8. alexandra 05/09/2011 at 11:54 #

    Am nascut la Polizu cu o luna inainte de programul pilot si nu a fost rau. Pot spune ca am nascut foarte bine, asistentele, in special asistenta sefa, au fost foarte dragute si amabile, doctorul a fost deosebit. Nu sunt conditiile pe care le vedem in filme, in sala de pretravaliu erau 3 paturi, in sala de nasteri am fost singura cu personalul (vreo 5 persoane). Nu a tipat nimeni, nu s-a purtat nimeni urat.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Să-l cheme Seif, ca pe bunicu... | Dollo zice Bine - 26/01/2011

    […] mai scris despre nașterea „în saloanele americane” de la Maternitatea Polizu aici. […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.