„Un lucru cu care am fost extrem de nemulţumit în buget este repartizarea de bani pe obiective de interese pentru fiecare parlamentar. Să terminăm cu aceste fanariotisme, că ţara nu are bani pentru construirea de biserici„, a zis Traian Basescu, azi, la Radio Romania Actualitati (RRA). E interesant cum isi intoarce presedintele fata spre popor in ceasul al 12-lea, mai precis in anul al saselea, de mandat, dupa ce sub carmuirea lui inteleapta statul a alocat sume record in istorie pentru construirea de biserici si pentru salarizarea preotilor.
Dupa cum am mai scris – si eu si altii – statul roman a alocat anual sume de la bugetul central pentru salarizarea preotilor sau pentru constructia de biserici, dar niciodata la dimensiunile aberante de dupa 2007: cate 3 milioane de dolari anual pâna în 1998, 10 milioane de dolari incepand din 1999, 40 de milioane de euro din 2007, si cate 100 de milioane de euro în 2008 si 2009. La banii astia se adauga lunar sumele pe care fiecare primarie sau consiliu judetean le doneaza cu evlavie in conturile insetate ale biserii.
Basescu are dreptate cand remarca dezmatul parlamentarilor care se intrec, de cativa ani la votarea bugetului, sa-si aloce sume importante – suplimentare – pentru bisericile din zonele in care au fost alesi. Dar e surprinzator ca presedintele vede abia acum situatia, dupa ce a patronat-o din varful gramezii, ba chiar a contribuit la ea prin renumitul parteneriat cu biserica pe care l-a anuntat in campania electorala, din pragul bisericii poleite cu aur din Cotroceni.
Imi amintesc de Basescu de la primarie, din perioada 2000-2004, cand se lupta cu biserica si pofta acesteia de a se cocota in Parcul Carol, pe locul Mausoleului. Acel Basescu raspundea unei dorinte a Romaniei moderne, care avea nevoie si atunci de diguri, baraje, autostrazi, nu de temple religioase la hectar. Intre timp a aflat ca digurile nu te ajuta sa castigi mandate la presedintie (inundatiile sunt doar anuale, nu duminicale, ca slujbele), dar un popa cu repertoriu convingator la slujba poate sa puna o vorba buna la pensionari, asa ca a apelat la ajutorul remunerat al bisericii. A abdicat de la dorintele Romaniei moderne in favoarea Romaniei „fanariote” pe care tot el o incrimineaza acum: bani pentru biserici, ajutoare sociale care tin oamenii la poarta in loc sa-i incurajeze sa-si munceasca pamantul, etc.
Tot e bine ca s-a razgandit, desi ma tem ca e inca o atitudine de conjunctura, ca urmare a curentului defavorabil finantarii cultelor, creat in ultima vreme de scrisoarea deschisa a Asociatiei Secular Umaniste din Romania.
Acum, cand stii ca nu mai ai de candidat la nimic, poti sa le spui oamenilor ca Dumnezeu nu le da, nu le baga in traista, si nici nu le face diguri care sa-i apere de inundatii. Dar problema e ca nu te mai crede nimeni. Si, cum spune vorba populara, mortul de la groapa nu se mai intoarce. Timpul a trecut, banii s-au cheltuit. „Avem alte priorităţi, construirea de diguri pentru inundaţii, baraje”, a adăugat Băsescu in interviul acordat RRA.
Amin, as adauga si eu!
Dieci, asta ie parerea unei ziariste care nu le are cu biserica. Acum, astept si parerea lui Claudiu Tarziu, habotnic adevarat. Dupa aia… o sa trag o concluzie, obiectiva.
Apropo: zilele trecute, a venit popa din cartierul meu acasa la mine. Era cu dascalul, a intrat, a bolborosit ceva, a aruncat cu niste aghiasma prin apartamentul meu, eu m-am simtit si i-am centrat 10 lei… Mama a zis ca e bine.
Boc ar zice ca nu e bine, ca n-ai primit chitanta 🙂
Titlul nu este foarte inspirat , consider ca limbajul trivial nu are ce cauta in presa
Deocamdata frazele presedintelui sunt numai vorbe , cred ca vrea sa faca ceva dar si el face pate dintr-un sistem in care are si el afaceri destule , nu poti impune celor de langa tine cand tu ai mana pana la umar , hai sa fim seriosi, haita e mare .
pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte…