Chiftele aproape vegetale

Pe afara chiftea, la mijloc salata de cruditati. Daca vreti sa pacaliti un carnivor sa manance niste legume rase si prajite, ati reusit. Si chiar daca-si da seama dupa prima imbucatura, nu conteaza, pentru ca gustul e atat se bun incat va va fi iertat aroganta.

Pe afara chiftea, la mijloc salata de cruditati. Daca vreti sa pacaliti un carnivor sa manance niste legume rase si prajite, ati reusit. Si chiar daca-si da seama dupa prima imbucatura, nu conteaza, pentru ca gustul e atat de bun incat va va fi iertat aroganta.

Unchiul meu, fratele mai mare al mamei, le spunea „piftele”. Incerca sa vorbeasca pe limba orasenilor, desi la el la tara se zicea „chirostrii”, „chiper”, „chicatura”. Deci, daca era corect „pirostrii”, „piper”, „picatura”, trebuie ca si „chiftelele” erau „piftele”. Mama făcea mereu misto de el cand il auzea asa pretios, dar el nu s-a dezis de „piftele” pana la moarte. In opinia lui erau un soi de mancare eleganta, de la oras, pentru ca mamaie facea destul de rar chiftele.

Mama are si doua forme diferite pentru chiftele. Forma mica, rotunda, ca o minge de ping-pong, pentru chiftelele banale din carne (le mananci dintr-o imbucatura), si forma mai mare, latita ca un disc demachiant (ceva mai mare) pe care simti nevoia sa-l despici in doua ca sa-i verifici continutul.

Azi avem, asadar, „discurile demachiante” prajite, cu continut de legume rase si branza.

Nu trebuie sa faceti un drum special la piata. Daca aveti in casa: doi dovlecei, doi morcovi, doi cartofi si doua cepe, le curatati, le dati prin razatoare si le stoarceti bine de apa. Morcovul si cartoful trebuie dati prin razatoarea mica (in special cartoful trebuie stors apoi de zeama); dovlecelul trebuie dat prin razatoarea mare, ca sa mai alegeti ceva din el. Dupa ras il sarati un pic si veti vedea ca a lasat o multime de apa. Se stoarce si asta, si se amesteca cu restul legumelor. Ceapa se poate rade si ea sau toca marunt, in functie de abilitatea gospodinei.

Toate legumele astfel rase si uscate se amesteca cu branza. Telemea, de preferat, dar merge si cu alt fel de branza, ce aveti prin casa. Nu uitati mirodeniile de chiftele: cimbru, oregano, marar si patrunjel verde, sare si piper. Singurul care lipseste este usturoiul. Si il lasam sa lipseasca de data asta.

Mai adaugati doua linguri de faina si doua oua, ca sa se lege toata compozitia. Dupa ce amestecati si omogenizati, luati cu lingurita compozitie, o faceti mici discuri pe care le dati prin faina si le puneti la prajit.

Nu trebuie sa asteptati mult sa se faca, cateva minute si pe o parte si pe alta vor fi de ajuns. Spre deosebire de carne, legumele se vor praji mai rapid. Iar daca le lasati prea mult s-ar putea sa le adunati cu spumiera, pentru ca branza s-ar putea topi.

Oricum, rezultatul imediat va fi destul de moale si veti putea sa le mancati mai bine abia cand vor fi reci si bine inchegate.

Desi poate fi migaloasa compozitia, rezultatul e foarte gustos, va asigur!

Tags: , , ,

6 Responses to “Chiftele aproape vegetale” Subscribe

  1. Monica 24/08/2010 at 01:38 #

    Am facut azi, pe primele le-am adunat cu sapuniera, ca am citit pe sarite sfatul tau, dar in rest au iesit bune. Nu aveau (vorbesc la trecut pentru ca s-au terminat deja :D) ele forme armonioase ca in pozele tale, dar n-a avut nimeni timp sa analizeze asta asa ca am scapat basma curata 🙂

    Cred ca o sa-mi fac o lista de retete "de la mama lu' Dollo" 🙂

    • Dollo 24/08/2010 at 03:08 #

      Hei, poate organizam si un training in bucataria maestrei, cand ai timp 🙂 Sa va fie de bine!

  2. Tzipi 26/08/2010 at 03:49 #

    Asta e fast food . La fel de 'sanatos", ca si cand ai manca la Mc'Shit. Da' te cred ca's gustoase .

    • Dollo 26/08/2010 at 12:34 #

      Zici ca sunt nesanatoase pentru ca sunt prajite?

  3. Belle d”Imagination 19/03/2012 at 10:07 #

    Ştiu că e tardiv dar sper să ajungă la tine mesajul.
    Şi eu fac astfel de chifteluţe de legume. Doar că în loc să le pun în tigaie şi să le prăjesc, le pun în vas de yenna în cuptor. Şi iese un fel de sufleu delicios. Fără prăjeli, fără miros de prăjeli.

    • Dollo 19/03/2012 at 10:18 #

      Mie îmi plac prăjelile 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român