Plaja e plina de mucuri de tigara, servetele folosite, ambalaje goale, sticle de plastic sau samburi de fructe. In apa, azi, in timp ce admiram bancurile de pestisori mici ca niste spermatozoizi cu ochi argintii (o metafora cauzata de expunerea la soare!), am dat nas in nas cu un cacat subtire si maroniu.
Initial credeam ca e un rest de trabuc care plutea, dar era mai probabil sa fie cacat, pentru ca la 2 Mai nu vine turistul ala care pipeaza trabuc. Vine ala care nu foloseste WC-ul de pe plaja, si nici tomberonul de gunoi. Asa ca impresia de data trecuta, despre care va povesteam aici, a fost stearsa ca si cand ar fi fost scrijelita pe nisip, la mal.
Plaja e plina, totusi, si de turisti. Majoritatea familisti, cu cel putin unul-doi copii. Dupa aparente sunt familii cu venituri medii si ceva educatie. E si o tabara pentru elevi aici. Avem asadar de-a face cu clasa aceea a Romaniei de la care asteptam mai multa civilizatie, preocupare si grija pentru ziua de maine pe care o vor apuca urmasii nostri. Ai lor, a astora care s-au incapatanat sa procreeze in Romania de azi.
Atunci de ce e plaja plina de mizerie? Doar pentru ca nu te vede nimeni cand iti acoperi gunoiul cu nisip? Nu conteaza ca dupa tine vine si scurma in nisip un copil sau alt turist. Gunoiul are marea calitate de a nu-si trada stapanul. Si daca nu poate fi nimeni tras la raspundere, nu exista nici solutii pentru stoparea fenomenului, nu? Ne complacem toti in aceeasi culpa, de vreme ce impartim aceeasi plaja, nimeni nu-mi va da mie un premiu ca m-am deplasat pana la tomberon, cand ala de pe prosopul de alaturi si-a ingropat coceanul de porumb fiert in nisip. Ca e biodegradabil, nu?
De asta nu cred eu in actiuni de genul “Let’t do it Romania”, in care facem apel la spiritul civic intr-un hei-rup national, ne apucam si strangem toate gunoaiele din tara, si ne culcam cu gandul ca din asta au invatat ceva aia care le-au aruncat. Gresit! Aia nu vor invata niciodata ceva dintr-un gest atat de subtil. Ba li se va parea la un moment dat normal ca sa stranga dupa ei altii. Daca nu gunoierii(ca de aia ii platim, nu?), atunci niste fraieri carora le place sa fie trendy ca fac voluntariat de mediu. Ala care se caca in apa se va caca in continuare, ala care-si lasa gunoiul pe plaja sau la iarba verde, acolo unde a facut gratar, va continua sa faca la fel, atata vreme cat nu-l va ustura nici buzunarul, nici gaura curului, scuzati expresia.
Eu n-o sa particip, asadar, la aceasta abureala eco-trendy Let’s do it Romania, pentru ca eu „do Romania” in fiecare zi, imi arunc gunoiul acolo unde trebuie, ma respect pe mine si locurile in care merg, si nu vad de ce ar trebui sa ma prostesc adunand mizeria altora. Daca ar fi dupa mine as organiza o actiune „Let’s fuck romanians”, in care sa-i pandim pe nesimtiti si sa-i silim sa faca baie in propriile dejectii, sa-i punem sa le stranga cu limba dupa aia si sa-i mai si amendam cu tot venitul lor pe o luna, cel putin, ca sa tina minte pentru data viitoare. Moarte nesimtitilor!
P.S. Si sa nu mai aud de cat de ecologisti sunt aia care campeaza pe plaja, si transforma digul in WC, ca aseara m-am plimbat sub clar de luna plina pe digul din 2 Mai (ala dinspre Vama veche), am ascultat valurile cum se spargeau de stanci, si mi-am tinut respiratia ca sa nu vars de putoare de urina si, ati ghicit, cacat. Si nu cred ca s-au usurat acolo plimbaretii, ci mai degraba turistii care au umplut golful ala cu corturi si care nu au la dispozitie nici dusuri, nici WC-uri, ca doar nu e loc de campare organizat, ci e un simplu golf din care pleaca pescarii cu barcile pe mare.
So pentru ca sunt multi concetateni fara spirit civic, inseamna ca trebuie sa stam degeaba si sa nu incercam niciodata nimic?
Ca sa schimbam ceva nu trebuie sa incepem de undeva/cumva?
Dolo, mai e un detaliu de care indignarea ta (foarte de inteles, de altfel) nu tine cont: exista, cum spui, nesimtire crasa, pe care numai un sistem eficiace de penalizare o poate controla (atat cat se poate controla – dar cum obtinem eficacitate in Romania lenesa si corupta? nici prin hei-rup, dar nici prin absenteism); mai exista insa, mult mai des, si nesimtire simpla, aceea care ezita sa murdareasca un loc curat. Un loc deja murdar, nu mai conteaza, si-asa pute! Stim ca autoritatile nu fac curat. Si atunci cine face curat, macar o data pe sezon, pentru a obtine acea ezitare a omului obisnuit, care se simte prost sa arunce un bilet de autobuz pe un trotuar pe care nu se vede urma de gunoi? Cred ca numai prin actiuni de genul celei pe care o critici…
Pax&Liliana – Sa incepem cu niste amenzi, as zice. Nici Occidentul ala mult laudat nu s-a civilizat cu mangaieri pe crestet, ci cu biciul. Noua ne lipseste vointa de a folosi biciul, de aia societatea civila incearca ce poate. Mie mi se pare frectie la picior de lemn, iar dovada ca e asa: numeroasele campanii eco derulate in Romania degeaba in ultimii ani. Asta in timp ce "autoritatile competente" stiu doar sa gaseasca scuze. In cazul 2 Mai primaria chiar face curat pe plaja, culmea. Iar scuza cu locul deja murdar nu tine in cazul asta. Sunt zeci de pubele, e vorba doar de nesimtire.
dollo, eu sunt total de acord cu tine. nu spun că asta-i o campanie mai bună sau mai proastă decât altele, ci doar că la final se vor alege cel mult cu o cifră record de participanţi. şi parcă n-ar trebui să fie asta ideea.
cât despre bici, aş vrea şi eu unul să îi pocnesc pe cei care îşi aruncă mucurile de ţigări din maşini. că pentru poliţie ăsta nu-i motiv de amendă.
Pe aici pe la mine nu este voie să se bea în locurile publice. Iar dacă nu bei, desigur că n-ai ce uşura. Dacă eşti prins că o faci, iei o amendă te caci pe tine (şi astfel boschetul scapă). Dacă alte ţări au reuşit să rezolve cât de cât problema asta "umană", înseamnă că eXistă soluţii şi eistă know-how. Nu se rezolvă peste noapte, dar ar fi un început. Dar de ce nu-şi bate nimeni capul?… Pentru că lucrurile care nu oferă rezultate palpabile şi comensurabile într-un răstimp mai scurt de 4 ani nu prezintă interes. Cum poţi să te prezinţi în faţa alegătorilor şi să le povesteşti că ai făcut şi ai dres, da' nu se vede nimic? Mai degrabă faci un kilometru de autostradă sau doi kilometri de dig, că pe ăia îi arăta lumii la televizor…
Deci, rămâne aşa cum am stabilit: România, the Land of Choice – ne căcăm în mare sau ne pişăm pe dig?
Da, as face niste campanii sustinute de jandarmi, comunitari si ce alti functionari au mai ramas pe la stat care sa mearga zilnic in locurile supuse "ingunoierii" si sa de amanezi pana se prinde lumea care-i directia. Nicio campanie de educatie nu va da roade fara bici, chestie dovedita istoric in orice parte a lumii.
Vorbind de plaje, daca crezi ca e mizerie acum, incearca sa-ti imaginezi situatia la nivel de microbi. Plajele devin zone de raspandire pentru stafilococi si streptococi, provocand infectii serioase care, uneori, nu se pot trata cu antibiotice (cum se intampla si in spitale). Este un fenomen global, dar in zonele aglomerate si mizerabile este si mai puternic. Cea mai comuna infectie este la stomac…
Problema care me framinta pe mine (si pe altii cu care am vorbit) legat de Romania este una simpla: lipsa de coercitie si de implementare a legii. Pai voi veniti si spuneti ca sa vina jandarmii sa dea amenzi, etc, etc. Asa am spus si eu acum 10 ani (cam pe cind am plecat din tara). Dar intre timp am realizat tristul adevar conform caruia nu exista jandarm si functionar public sa nu fie coruptibil (si sa renunte la amenda pentru o mica 'atentie'). Singura solutie pe care o vad este sa importam vreo doi ani jandarmi nemti si austrieci si elvetieni, si poate atunci o sa fie curat…
Mai apoi, nu poti avea jandarmi in fiecare poienita, luminis, virf de munte, plaja, samd unde romanul verde simte ca trebuie sa mearga la gratar. A propos, cum se face ca, din cite tari am fost, doar in Romania am vazut institutia 'gratarului' la iarba verde, in rest lumea mergea cu sandviciuri, conserve, etc, si stringea dupa ea?
Mai e si chestia ca nu exista destule cosuri de gunoi, si unde sint, nu se aduna? Perechea mea acum doi ani a carat nu stiu citi kilometri conservele goale prin Retezat, ca nu a gasit UN cos de gunoi unde sa le arunce. La fel mi-a povestit si o prietena firava de tot, care a coborit conservele de la cota 2000 in rucsac (ba, saraca, a mai cara si ce a adunat de pe urma altora)…Si unde e cite un cos de gunoi in zonele turistice, e deja plin-ochi.
Asa ca, eu zic sa lasam aratatul cu degetul, si sa incepem sa vorbim despre educatie. Ce sper eu de la "Let's Do It Romania" este ca sa atraga multi tinerti si elevi (am auzit ca o sa se mearga cu scolile la chestia asta), si sa ajungem la situatia paradoxala in care copilul sa ii dea peste mina parintelui care arunca jegul…
Revenind la cazul budei in aer liber de la 2 Mai, ma scuzati, dar eu vad o problema si in faptul ca nimeni dintre autoritati nu s-a gindit sa puna niste bude mobile in camping. E o solutie (puturoasa, recunosc), pe care o folosesc multe tari (Ungaria, Croatia, Bosnia – ca pe astea le-am vizitat recent). Si iar ajungem la lipsa de coercitie, simt civic, initiativa, respect pentru contribuabil, samd…MA opresc, ca am de lucru (ca veni vorba de simt al responsabilitatii)…
Xanaxdu – In 2 Mai exista pubele, multe, dar si daca n-ar exista, mi se pare ca daca aduci mancarea cu tine in punga ca s-o bagi in tine, dupa ce o bagi si-ti ramane ambalajul il poti cara la fel cu tine si inapoi. Ocupa chiar mai putin loc decat inainte. Apoi, tot aici exista si bude si dusuri, special amenajate si destul de curate, pentru camping. Numai ca generatia eco vrea sa puna cortul acolo unde cere muschiul ei, drept pentru care muschiul simte si diverse nevoi fiziologice. Organul competent, saracul, nu poate sa prevada bude ecologice chiar peste tot pe unde i se nazare corturarului sa-si inalte panza… In fine, multi ar fi vinovati, de ambele parti, ce vreau eu sa zic e ca nu cred (numai) in educatie, ci mai mult in coercitie. Iar educatie, pana acum, in scoli s-a tot facut. Dupa cum se vede se asteapta prea mult de la presupusa influenta a copilului asupra parintelui…
Dragomir – nu vreau sa ma gandesc la ce zici tu 🙂 Pentru ca deja de cate ori intru in apa am flash-back-uri cu cacatul ala…
Daca te consoleaza, am citit recent un articol despre Dubai, in care se spunea ca, din cauza cresterii peste masura a orasului, fara o planificare urbanistica pe masura a canalizarii, acolo au gasit 'solutia': canalizarea unor hoteluri se varsa direcrt in mare, spre oripilarea unor turisti de bine, care inoata printre cacati.
In termeni, relativi, tu stai mai bine la 2 Mai, ca acolo cacatii sint razleti, nu sistematici, cum sint cei din Dubai.
Mno, nu's fan Let's do it, Romania si sa zic si de ce. Pentru ca de curand am putut lua contact cu modul in care se desfasoara lucrurile in Belgia, unde politia chiar amendeaza soferii care isi arunca chistocurile pe geamul de la masina [nu vorbesc in necunostinta de cauza, eram in dreapta soferului cand politistul pe motocicleta l-a somat sa traga pe dreapta si l-a intrebat daca stie de ce l-a oprit, prietenul meu a zis ca da si si-a acceptat pedeapsa, in cazul respectiv amenda de 150 de euro]. Ca sa nu mai vorbesc de celebrele "J'aime mon quartier, donc je ramasse", altfel spus: am catel, daca face caca pe strada ma aplec si strang, precum si de gunoierii stradali care matura indiferent de ora sau aglomeratie.
In alta ordine de idei, pe vremea copilariei mele, care nu e prea indepartata, am luat parte la niste campanii de ecologizare in orasul natal si o spun cu mana pe inima ca ceva-ceva s-a lipit de capul concetatenilor mei. Nu se mai arunca pe jos, iar daca se intampla asa ceva, iar gardianul public te-a vazut, te roaga sa-ti ridici murdaria de pe jos si s-o pui frumusel la cos. Dar nu numai gardienii fac asta, ci si oamenii, pentru ca sunt convinsa ca nimanui nu-i place sa faca slalom printre pungi si pahare de plastic.
Cat despre Let's do it, am mai zis-o si cu alta ocazie: nu vad rostul unei ecologizari masive fara educatie. A doua zi va fi la loc [figurativ vorbind].
Da, banuiesc ca orasul despre care vorbesti nu e Bucurestiul, unde cateodata am impresia ca e o cursa a lui „ cine e mai nesimtit sub soare”. Cat priveste Belgia, am vazut si pe acolo oarece gunoaie pe la periferii, dar cred ca erau exceptia. Reguli avem si noi, dar amenzi nu prea dam, pe motiv ca „si asa e lumea saraca”. Cu duhul…
„mai degraba turistii care au umplut golful ala cu corturi si care nu au la dispozitie nici dusuri, nici WC-uri, ca doar nu e loc de campare organizat”
O necesara corectura: acolo, la Micul Golf e spatiu organizat de campare, delimitat si cu taxa (10 lei/zi). Tot acolo sunt la 2 pasi dusuri si toalete.
Cei de la corturi nu au motive sa mearga 100 de metri ca sa se usureze pe dig cand au la 10 metri toalete relativ curate (si gratuite).
Si o observatie: cum naiba se face ca plaja de nudisti din 2 Mai e curata? Nu tu pet-uri, nu tu chistoace, nu doze goale.
Cum se face ca, desi tomberonul e pt. unii de acolo destul de departe-unul singur in dreptul Nudy-bar, toata lumea intelege sa isi stranga gunoiul si sa-l duca frumusel „la gunoi”?
Cred ca-i biciueste cineva.