Masurati-va imaginatia la Rasnov

Rasnov reuneste zilele astea armatele istorice a opt tari europene. Daca va pasioneaza istoria imaginata de altii, dati o fuga pana la cetate

La Râşnov a început primul festival de reconstituire istorică. Pana duminica, 29 august, Cetatea din Râşnov va fi locul de întâlnire pentru armatele istorice din 8 ţări europene (Bulgaria, Cehia, Slovenia, Austria, Germania, Bulgaria, Franţa şi Anglia). Este singurul eveniment de tip living history din România, fiind organizat de o echipă de istorici condusă de dr. Adrian Silvan Ionescu.


Evenimentele de tip living history din România se pierd în avalanşa de ,,festivaluri medievale”, cu spectacole organizate fără asistenţa unor istorici, aranjate de imaginaţia unor persoane care în general nu au informaţia ştiinţifică care să le permită o încadrare chiar şi aproximativă în spaţiul istoric românesc.
Festivalul „În numele trandafirului” va avea loc la Râşnov în perioada 26 – 29 august 2010 şi doreste sa atragă un public interesat să asiste la o „lecţie vie” de istorie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, documentar şi didactic, organizatorii urmăresc să pună în valoare tradiţii militare din spaţiul european, din antichitate până în epoca contemporană. Acţiunea se adresează publicului iubitor de istorie prin prezentarea unor aspecte ale vieţii cotidiene, costume, echipamente, demonstraţii de mânuire şi tragere cu arme istorice, albe şi de foc, şi tehnici/tactică de luptă din diferite epoci.
Programul festivalului cuprinde:
– Expoziţii reconstituire istorică
– Prezentări ale grupurilor istorice
– Concerte de marşuri militare şi muzică de cătănie
– Sedinţe de tragere
– Defilări cu torţe ale grupurilor istorice
– Reconstituiri cu scene de luptă
„Ce este un re-enactor ? Este un istoric în miniatură. El se străduieşte, singur sau în grup, să refacă o epocă anume spre a încerca, pe propria-i piele, experienţele trăite de înaintaşi. El nu studiază neapărat documente vechi, nu merge la Arhive, ci reconstituie viaţa reală de acum câteva zeci sau câteva sute de ani folosind informaţiile orale ale veteranilor sau memorialistica
şi iconografia epocilor respective. Astfel, el face istorie aplicată, atât în planul celei evenimenţiale cât şi al celei sociale şi a mentalităţilor” – dr. Adrian Silvan Ionescu

Etichete: , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?