Pateuri cu creveti

Cumparati creveti congelati si aluat de foietaj gata facut, taiati, potriviti, bagati la cuptor, si gata pateul de casa, mai bun si mai sanatos ca ala de Forneti

Nu sunt ca alea iradiate de la Forneti, ci proaspete si gustoase, abia iesite din cuptorul mamei. Si nici nu s-a cocalit o vesnicie la ele, pentru ca a cumparat foile gata facute de la supermarket si le-a tinut doar atat cat trebuie in cuptorul incins.

O punga cu creveti congelati si decorticati, de cateva sute de grame, costa 20-50 de lei, in functie de gramaj. E bine sa alegeti din aia mari, ca sa mai gasiti ceva din ei in interiorul pateului, dupa ce le scoateti din cuptor.

Decongelati crevetii, lasati-i cu codita necuratata, si stropiti-i cu lamaie, un pic de sare si ulei de masline.

O punga cu aluat de foietaj (vine din frantuzescul feuilletage, daca nu va place romanizarea termenului) poate sa coste de la 15 lei pana pe la 40, in functie de numarul de foi din interior, si de producator. Cele romanesti sunt si bune, si mai ieftine.

Mama a folosit o singura foaie, pe care a mai intins-o un pic, ca sa nu iasa aluatul prea gros si sa nu mai gasesti umplutura in el. A taiat-o patratele si a infasat crevetii in cate o bucata. Le-a asezat pe o tava, le-a uns cu ou ca sa arate aurii si lucioase la final, si le-a lasat acolo pana cand au crescut si au dat semne ca sunt gata.

Pentru ca-i mai ramasese ceva din foaie a facut cateva bucati si cu branza dulce, amestecata cu ou si zahar, ca un soi de placinta dulce de vara. Daca va place, puteti sa bagati in branza si cateva stafide.

Ambele variante au fost foarte bine primite ca aperitiv la masa aia de Sfanta Maria, la care coliva a fost desertul 🙂

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea