Pateuri cu creveti

Cumparati creveti congelati si aluat de foietaj gata facut, taiati, potriviti, bagati la cuptor, si gata pateul de casa, mai bun si mai sanatos ca ala de Forneti

Nu sunt ca alea iradiate de la Forneti, ci proaspete si gustoase, abia iesite din cuptorul mamei. Si nici nu s-a cocalit o vesnicie la ele, pentru ca a cumparat foile gata facute de la supermarket si le-a tinut doar atat cat trebuie in cuptorul incins.

O punga cu creveti congelati si decorticati, de cateva sute de grame, costa 20-50 de lei, in functie de gramaj. E bine sa alegeti din aia mari, ca sa mai gasiti ceva din ei in interiorul pateului, dupa ce le scoateti din cuptor.

Decongelati crevetii, lasati-i cu codita necuratata, si stropiti-i cu lamaie, un pic de sare si ulei de masline.

O punga cu aluat de foietaj (vine din frantuzescul feuilletage, daca nu va place romanizarea termenului) poate sa coste de la 15 lei pana pe la 40, in functie de numarul de foi din interior, si de producator. Cele romanesti sunt si bune, si mai ieftine.

Mama a folosit o singura foaie, pe care a mai intins-o un pic, ca sa nu iasa aluatul prea gros si sa nu mai gasesti umplutura in el. A taiat-o patratele si a infasat crevetii in cate o bucata. Le-a asezat pe o tava, le-a uns cu ou ca sa arate aurii si lucioase la final, si le-a lasat acolo pana cand au crescut si au dat semne ca sunt gata.

Pentru ca-i mai ramasese ceva din foaie a facut cateva bucati si cu branza dulce, amestecata cu ou si zahar, ca un soi de placinta dulce de vara. Daca va place, puteti sa bagati in branza si cateva stafide.

Ambele variante au fost foarte bine primite ca aperitiv la masa aia de Sfanta Maria, la care coliva a fost desertul 🙂

Etichete: , , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul lui Becali din București

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1