Pateuri cu creveti

Cumparati creveti congelati si aluat de foietaj gata facut, taiati, potriviti, bagati la cuptor, si gata pateul de casa, mai bun si mai sanatos ca ala de Forneti

Nu sunt ca alea iradiate de la Forneti, ci proaspete si gustoase, abia iesite din cuptorul mamei. Si nici nu s-a cocalit o vesnicie la ele, pentru ca a cumparat foile gata facute de la supermarket si le-a tinut doar atat cat trebuie in cuptorul incins.

O punga cu creveti congelati si decorticati, de cateva sute de grame, costa 20-50 de lei, in functie de gramaj. E bine sa alegeti din aia mari, ca sa mai gasiti ceva din ei in interiorul pateului, dupa ce le scoateti din cuptor.

Decongelati crevetii, lasati-i cu codita necuratata, si stropiti-i cu lamaie, un pic de sare si ulei de masline.

O punga cu aluat de foietaj (vine din frantuzescul feuilletage, daca nu va place romanizarea termenului) poate sa coste de la 15 lei pana pe la 40, in functie de numarul de foi din interior, si de producator. Cele romanesti sunt si bune, si mai ieftine.

Mama a folosit o singura foaie, pe care a mai intins-o un pic, ca sa nu iasa aluatul prea gros si sa nu mai gasesti umplutura in el. A taiat-o patratele si a infasat crevetii in cate o bucata. Le-a asezat pe o tava, le-a uns cu ou ca sa arate aurii si lucioase la final, si le-a lasat acolo pana cand au crescut si au dat semne ca sunt gata.

Pentru ca-i mai ramasese ceva din foaie a facut cateva bucati si cu branza dulce, amestecata cu ou si zahar, ca un soi de placinta dulce de vara. Daca va place, puteti sa bagati in branza si cateva stafide.

Ambele variante au fost foarte bine primite ca aperitiv la masa aia de Sfanta Maria, la care coliva a fost desertul 🙂

Etichete: , , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.