Nu sunt ca alea iradiate de la Forneti, ci proaspete si gustoase, abia iesite din cuptorul mamei. Si nici nu s-a cocalit o vesnicie la ele, pentru ca a cumparat foile gata facute de la supermarket si le-a tinut doar atat cat trebuie in cuptorul incins.
O punga cu creveti congelati si decorticati, de cateva sute de grame, costa 20-50 de lei, in functie de gramaj. E bine sa alegeti din aia mari, ca sa mai gasiti ceva din ei in interiorul pateului, dupa ce le scoateti din cuptor.
Decongelati crevetii, lasati-i cu codita necuratata, si stropiti-i cu lamaie, un pic de sare si ulei de masline.
O punga cu aluat de foietaj (vine din frantuzescul feuilletage, daca nu va place romanizarea termenului) poate sa coste de la 15 lei pana pe la 40, in functie de numarul de foi din interior, si de producator. Cele romanesti sunt si bune, si mai ieftine.
Mama a folosit o singura foaie, pe care a mai intins-o un pic, ca sa nu iasa aluatul prea gros si sa nu mai gasesti umplutura in el. A taiat-o patratele si a infasat crevetii in cate o bucata. Le-a asezat pe o tava, le-a uns cu ou ca sa arate aurii si lucioase la final, si le-a lasat acolo pana cand au crescut si au dat semne ca sunt gata.
Pentru ca-i mai ramasese ceva din foaie a facut cateva bucati si cu branza dulce, amestecata cu ou si zahar, ca un soi de placinta dulce de vara. Daca va place, puteti sa bagati in branza si cateva stafide.
Ambele variante au fost foarte bine primite ca aperitiv la masa aia de Sfanta Maria, la care coliva a fost desertul 🙂