20 de chestii care-ti strica dintii

Americanii au descoperit 20 de obiceiuri care strica dintii. Romanii adauga frica de dentist si convingerea ca tot ce e in gura nu se vede in poza

Ma uit cu fascinatie, ori de cate ori nimeresc emisiunea „Frumusete pe muchie de cutit” de la ProTV, la ce minuni poate sa faca bisturiul din om. Mai ales din femeie, ca ele sunt capabile sa se neglijeze in halul ala. Si dincolo de celulita inerenta, burtile si sanii lasati dupa nasteri, diformitati generate de diverse accidente, exista o suferinta comuna si cronica a tuturor aspirantelor la emisiunea asta: cele mai multe dintre ele au o dantura stricata. Nu vorbim de carii sau un dinte lipsa, ci de gingii hâde si colti infecti, care au ajuns asa in ani si ani de neglijenta vecina cu nesimtirea.

Adica nu s-au dus la dentist la timp ca sa depisteze cariile, dar nici mai rar, macar sa faca un implant ceva, cat dezastrul nu era generalizat. Au stat o jumatate de viata zambind stramb sau cu mana la gura, ca sa nu vada lumea, chipurile, cat sunt de nesimtiti ca nu au dinti in gura, dar accepta acum sa-i vada o natiune la teve, cum isi exhiba craterele din gura, pentru ca, nu-i asa, nimic nu e gratis, iar daca primesti o placa moka de la ProTv, trebuie macar sa accepti sa te filmeze in toata hidosenia ta, inainte de infrumusetare.

Si dupa ce li se pun dintii li se schimba radical fizionomia. Poti sa te minti crezand ca e de la lifting sau corectia nasului (majoritatea au si fitza asta, sa-si indrepte nasul…), insa in realitate ceea ce schimba fundamental fizionomia unui om este ceea ce nu se vede, doar se ghiceste dincolo de buzele pana atunci scofalcite si concave. Si, in momentul doi, fireste, zambetul deplin care-ti lumineaza fata si-ti da siguranta pe care n-o mai avusesei niciodata pana atunci.

Poti sa nu ai dintii perfect aliniati sau albi ca perlele. Nimeni nu e perfect. Dar macar sa-i ai pe toti si sa fie sanatosi, mi se pare mie ca e un „must” cum zice englezul. Or la natiunea romana nu exista aceasta cultura a preventiei in medicina, deci nici in stomatologie. In schimb exista tot felul de preocupari de ascundere a gunoiului sub pres. Majoritatea femeilor care ajung la emisiunea aia nu au dinti, in schimb sunt fardate sau cu parul vopsit. De fiecare data cand vad asa ceva imi amintesc de anii 90, cand eram eu tanara speranta in jurnalism si am abordat un medic ca sa fac un articol despre sanatatea femeii si necesitatea ca ele, femeile, sa faca examen Babes-Papanicolau (pentru depistarea cancerului de col) sau mamografii, pentru depistarea precoce a cancerului la san. Iar acel doctor mi-a dat un raspuns care m-a enervat atunci, mi s-a parut deplasat si rautacios, dar in timp am ajuns sa-i dau dreptate: „Duduie, femeile sa invete mai intai sa se spele, si apoi sa faca teste si mamografii!”.

Dincolo de cazurile nefericite in care, in ciuda preocuparii tale de a-ti mentine sanatoasa dantura ai avut ghinionul sa dai peste niste medici idioti, care ti-au facut mai mult rau decat bine, cred ca putem spune despre majoritatea romanilor ca prefera sa-si neglijeze dantura pe motiv ca: e prea scump, le e frica de dentist, oricum nu se vede, ca e in gura…

Avand aceasta chestie in minte, am dat recent peste un articol pe site-ul health.com, despre 20 de lucruri care-ti pot strica dantura. Si citindu-le mi-am dat seama ca aproape orice obicei al omului modern poate sa-i deterioreze dintii, iar daca la toate astea mai adauga si nesimtirea de care va vorbeam mai sus, avem tabloul complet al dezastrului stomatologic al omenirii.

1. Bauturile consumate de sportivi – specialistii au constatat ca acizii continuti de sucurile astea corodeaza smaltul dintilor. La asta se mai adauga si zaharul din suc, care ataca si el dantura.

2. Apa imbuteliata – 60% dintre locuitorii din SUA au la robinet apa cu continut bogat de fluor, ceea ce face dintii mai rezistenti, zic aceiasi specialisti citati de health.com. Fluor pe care apa imbuteliata nu l-ar contine, deci daca beti apa imbuteliata va privati dantura de aportul necesar de fluor.

3. Diabetul – reduce rezistenta corpului la infectii si predispune gingiile la infectii. Periajul regulat, folosirea atei dentare si controlul zaharului in sange ajuta la o mai buna gestionare a problemelor dentare. Diabetul e direct raspunzator de afectiunile parodontale, iar monitorizarea permanenta a trigliceridelor si a colesterolului, precum si vizita regulata la dentist ajuta la prevenirea imbolnavirii gingiilor, zice specialistul citat de site.

4. Tutunul – in afara de faptul ca ingalbeneste dintii, fumatul poate produce multe alte boli ale cavitatii bucale sau gatului.

5. Vinul – aciditatea din vin poate dizolva structura dintelui, cica. Totusi, dat fiind ca tot doctorii recomanda paharul cu vin care-ti mentine sanatatea, specialistii zic ca dupa ce bei paharul ala e bine sa-ti clatesti bine gura cu apa, ca sa nu ramana vinul intre dinti 🙂

6. Sarcina – schimbarile hormonale din perioada sarcinii pot duce la inflamatii ale gingiei si infectii care, netratate, pot cauza neplaceri si fatului. Se recomanda folosirea frecventa a apei de gura si a periajului cu pasta de dinti care contine sare.

7. Pastilele de slabit – pe langa scaderea in greutate, pastilele astea contribuie si la reducerea nivelului de saliva, deci la uscarea gurii si aparitia infectiei gingiilor sau la caderea dintilor. Concluzia e ca mai bine slabiti cu exercitii fizice si o dieta corespunzatoare.

8. Bruxism – scrasnitul din dinti va poate afecta maxilarele si fizionomia fetei. Stresul si furia pot provoca scrasnitul asta din dinti, in special noaptea, care poate strica smaltul dintilor si contribuie la slabirea rezistentei acestora. Deci mai bine dati cu pumnul in perete daca e musai, decat sa va stricati dintii.

9. Bomboanele – nu zaharul propriu-zis va ataca dintii, ci acidul produs atunci cand mancati zahar sau carbohidrati ataca dintii. Solutia e sa va spalati pe dinti imediat ce mancati dulciuri, astfel incat sa nu lasati zaharul sa intarzie prea mult pe dantura voastra. O alta solutie ar mai sa mancati iaurt, branza sau sa mestecati guma dupa ce mancati dulciuri, astfel incat productia de saliva sa neutralizeze acizii.

10. Pubertatea – furtuna hormonala nu produce doar cosuri, ci afecteaza si dantura, ca si in cazul gravidelor, deci solutia e o igiena mai stricta pe perioada adolescentei.

11. Gura uscata – lipsa de saliva cauzeaza pierderea danturii. Beti multa apa, mestecati guma fara zahar, folositi pasta de dinti cu fluor si mergeti la doctor daca continuati sa aveti gura uscata.

12. Dietele – o dieta saraca in vitamine dauneaza zambetului sanatos – oricat ati vrea sa slabiti nu neglijati aportul de vitamina B, C, de calciu si proteine.

13. Bauturile fierbinti – ceaiul negru si cafeaua au compusi care se inflitreaza in smaltul dintilor, si produc bacterii care pot cauza pierderea danturii. Solutia ar fi sa adaugati lapte in cafea sau ceai, ca sa diminuati efectul acestora asupra danturii.

14. Varsta – chiar daca imbatraniti nu e un motiv sa va pierdeti dintii. Neglijarea igienei lor, insa, duce la asa ceva. Batranii care continua sa-si ingrijeasca dantura cu pasta cu fluor vor putea sa muste sanatos pana in mormant 😀

15. Anticonceptionalele – e vorba de aceleasi influente hormonale despre care am vorbit in cazul sarcinii. In plus, studiile arata ca o femeie care foloseste pilule anticonceptionale se vindeca mai greu de pe urma unui tratament dentar decat cineva care nu ia pastilele astea.

16. Neglijarea folosirii atei dentare – folosirea zilnica a atei dentare este singurul lucru care tine la distanta bolile parodontale, care afecteaza 50% din populatia adulta. Ata inlatura resturile dintre dinti, ajuta la preverinea tartrului si imbunatateste mirosul respiratiei.

17. Periajul in momente nepotrivite – chiar daca unii spun ca e bine sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, e gresit s-o faci imediat dupa ce mananci alimente care produc acid sau bei vin si alte bauturi carbogazoase. E bine sa clatesti gura cu apa dupa ele, si sa astepti o ora pana la periajul cu pasta de dinti. Daca folosesti pasta imediat dupa vin sau alimente acide, risti sa erodezi dintii.

18. Excesul de tratamente de albire – nu e inca sigur daca tratamentele de albire erodeaza dintii, dar e clar ca ii face mai sensibili. Chiar si tratamentele pentru acasa sunt recomandate cu moderatie, iar dupa o anumita varsta chiar deloc.

19. Sucurile – despre zahar am spus mai sus. In cazul bauturilor de tip Coca Cola mai e si colorantul de vina. Specialistii recomanda sa beti astfel de sucuri cu paiul si sa mestecati guma dupa, ca sa salivati si sa spalati dintii.

20. Citricele – chiar daca nu au zahar ca sucurile de mai sus, sucurile de grappe, portocala sau lamaie au acizi care ataca smaltul dintilor si slabesc rezistenta dintilor. Specialistii recomanda tot clatirea cu apa, mestecatul de guma fara zahar sau amanarea cu o ora a periajului cu pasta de dinti.

Etichete: , ,

7 comentarii la “20 de chestii care-ti strica dintii” Subscribe

  1. Béranger 08/09/2010 at 22:45 #

    Nu, nu, nu! Chestia cu fluorul e o porcărie, o legendă care se perpetuează. După alţii, fluorul din apă e dăunător, otrăveşte şi tâmpeşte. (De-aia apa în Europa în general nu are fluor, ca în America.)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Water_fluoridation_c

    «In the United Kingdom the Green Party refers to fluoride as a poison, claims that water fluoridation violates Article 35 of the European Charter of Fundamental Rights, is banned by the UK poisons act of 1972, violates Articles 3 and 8 of the Human Rights Act and raises issues under the United Nations Convention on the Rights of the Child.

    Water fluoridation has also been criticized by Cross and Carton for violating the Nuremberg Code and the Council of Europe's Biomedical Convention of 1999.[2] Dentistry professor David Locker and philosopher Howard Cohen argued that the moral status for advocating water fluoridation is "at best indeterminate" and could even be considered immoral because it infringes upon autonomy based on uncertain evidence, with possible negative effects.

    . . .

    Water was fluoridated in large parts of the Netherlands from 1960 to 1973, when the High Council of The Netherlands declared fluoridation of drinking water unauthorized. Dutch authorities had no legal basis adding chemicals to drinking water if they will not improve the safety as such. The simple reason is that consumers cannot choose for a different tap water. Drinking water has not been fluoridated in any part of the Netherlands since 1973.»

    • Dollo 08/09/2010 at 22:53 #

      Da, am auzit si eu, cred ca e o chestie similara cu iodul din sare si tampenia care s-a facut la noi cu iodarea obligatorie a sarii in toata Romania. Culmea e ca la noi in continuare sunt medici pediatri care recomanda parintilor sa le administreze copiilor mici fluor pentru dinti…

  2. Béranger 08/09/2010 at 22:47 #

    Când citesc chestii de genul «aportul NECESAR de fluor» îmi vine să întreb: dar «aportul NECESAR de păsărică», ăla când ne va fi asigurat de autorităţile publice?

    • Dollo 08/09/2010 at 22:55 #

      pai deh, aportul de pasarica e dupa cat esti de cuminte, ca orice prajiturica 😛

  3. corina 18/09/2010 at 03:36 #

    nelamurire cam offtopic: Nu inteleg care-i faza cu iodul din sare. Pana acum credeam ca iodul asigura o buna functionare a glandei tiroide si previna guta si cretinismul…De ce e o tampenie sa fie in sare?

    • Dollo 18/09/2010 at 11:15 #

      Bine ai venit, Corina! Sarea iodata are calitatile ei, insa nu in exces, ca orice lucru de altfel. Exista voci care contesta decizia guvernului de a permite numai comercializarea sarii iodate. Pe motiv ca excesul de iod dauneaza sanatatii, el fiind necesar doar in anumite zone geografice, nu peste tot in tara. E de ajuns sa dai o cautare pe google ca sa afli despre efectele adverse ale iodului in exces. Dar banuiesc ca le stii deja, de vreme ce comentariile tale tradeaza o oarecare apropiere de sfera medicinei 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. avemblog.net - 09/09/2010

    20 de chestii care-ti strica dintii | Dollo News…

    Americanii au descoperit 20 de obiceiuri care strica dintii. Romanii adauga frica de dentist si convingerea ca tot ce e in gura nu se vede in poza…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.